DagboekDorus van Wees (1839-1916)

Dagboekfragment: Een slok uit de bron van apostel Petrus

Erik van den Berg deelt dagelijks een opmerkelijk fragment uit zijn verzameling historische dagboeken.

Marmetijnse gevangenis. Beeld
Marmetijnse gevangenis.

Rome, 10 januari 1867

Op 10 januari heb ik de reliquie gezien van het H. Kruis in de Jerusalemkerk, en wel: een spijker waarmee Christus aan het kruis geklonken is, doornen van de kroon, een stukje van de scepter, een deel van de roede waarmee hij gegeseld is, de vinger van de H. Thomas, drie splinters van het H. Kruis alsook het opschrift, alsmede een balk van het kruis van de goede moordenaar.

Die dag heb ik verder de ketenen gezien, waarmee de H. Petrus gebonden geweest is; één daarvan uit de tijd der regering van keizer Nero, en één uit Jerusalem. Deze ketenen zijn miraculeus aan elkaar gesprongen.

Op 15 januari ben ik in de gewezen gevangenis van Petrus en Paulus geweest. Ze liggen boven elkaar. Die van H. Petrus was veertig trappen diep onder de grond en die van Paulus twintig diep. Het is er zeer vochtig en akelig en zo donker, dat men er met een fakkel in moet.

Als men uit die van Paulus afdaalt, ziet men boven aan de smalle trap het aangezicht van Petrus in de muur geprent. Op die plaats hebben de beulen hem met zijn hoofd tegen de muur geslagen. Onder, in zijn gevangenis, ziet men de kolom waaraan hij gekluisterd lag. Daar ziet men ook de fontein, die miraculeus ontsprongen zou zijn, toen de H. Petrus vreselijke dorst had. Wij hebben ook van dat water gedronken.

Dorus van Wees (1839-1916), zoeaaf in het pauselijke leger. Uit Frans G.M. Wouters: Een handbreed kleiner dan de Heer. Alfa, 1986.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden