DagboekErnst Heldring (1871-1954)

Dagboekfragment: een prins-gemaal valt niet te benijden

Erik van den Berg deelt dagelijks een opmerkelijk fragment uit zijn verzameling historische dagboeken.

Amsterdam, 3 juli 1934

De Prins overleden. Een zielige figuur. Goedig, kinderlijk, vroolijk, maar doorloopend gebukt gaande onder zijn scheeve positie, de gemaal der Koningin zonder officieel regeeringsambt, met een intelligente, maar van humor ontbloote en lastige vrouw.

Hun huwelijksidylle heeft kort geduurd, de verhouding liet ­sedert jaren veel te wenschen over, niet het minst wegens het weinig stichtelijk gedrag van den Prins. Hij dronk veel en zijn zijsprongen op zinnelijk gebied ­waren van vrij laag allooi.

In 1916 heb ik eenige weken te­zamen met hem te St. Moritz in het Kulm Hotel doorgebracht. Hij werd door een groot aantal gidsen de bergen opgesleept en vond voor die inspanning vergoeding in een overdadige besproeiing, die hem geregeld ‘leutselig’ maakte.

De plaats van een prins-gemaal is te allen tijde en overal vaag en moeilijk; ten onzent echter buitengewoon wegens het saaie en ­afgezonderde hofleven en de ­ietwat kleinburgerlijke eischen van ingetogenheid, die men aan vorstelijke personen stelt.

Was de Prins de man er niet naar – ontbloot van alle intellectueele neigingen – om er iets van te maken, ik vrees, dat een huwelijk van de Prinses (Juliana, red.) licht een herhaling, allicht in andere nuanceering, zal brengen. Men doodverft haar steeds met den een of anderen Zweed.

Ernst Heldring (1871-1954), bankier, reder en politicus. Ingekort fragment uit Herinnering en dagboek (ed. Joh. de Vries). Uitgeverij Wolters-Noordhoff, 1970.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden