Dagboekfragment: een koude Koninginnedag op Groenland

Erik van den Berg deelt dagelijks een opmerkelijk fragment uit zijn verzameling historische dagboeken.

Beeld AFP

Groenland, 30 april 1997

Op de ochtend van Koninginnedag is het stralend weer. Rond de zon staat een halo die zich naar vier zijden voortzet in korte lichtstrepen, waarvan de linker en rechter worden omgeven door zogenoemde bijzonnen.

Er staat echter geen zuchtje wind. Dat betekent dat we weer te voet verder moeten. Het besef dat we gisteren dankzij het zeilen zestig kilometer hebben afgelegd en dat het gebruik van de parasails dus toch loont, heeft ons in een winning mood gebracht.

Dat gevoel duurt slechts kort. De sneeuw is vanochtend ongewoon stroef en bovendien doemt tegen het middaguur in het noordwesten weer de heuvelrug op die we gisteren reeds urenlang aan stuurboord hebben zien liggen. De glooiing lijkt zich nu echter in zuidelijke richting voort te zetten, waardoor een beklimming onvermijdelijk wordt.

‘Een halfuurtje stijgen en dan hebben we het gehad’, grijns ik tegen Coen, wanneer we even stoppen om met elkaar van koppositie te wisselen. Anderhalf uur later ben ik echter nog steeds niet boven. In totaal kost het ruim tweeënhalf uur om de top van de drempel te bereiken. Tot mijn ontzetting gaat het aan de andere kant iets omlaag en zie ik in de verte alweer een tweede drempel opdoemen – steiler en nog hoger dan die we zojuist hebben beklommen.

‘Het lijken de Ardennen wel’, zeg ik tegen Coen, die bij het zien van de nieuwe hindernis wat grimmige trekjes in het gezicht krijgt. ‘Tsja, hier had ik niet op gerekend’, geeft hij toe. Uit nijd zet Coen een vreselijk hoog tempo in.

Ronald Naar (1955-2011), Nederlandse bergbeklimmer en schrijver. Ingekort fragment uit Dwars door Groenland. Bosch & Keuning, 1998.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden