Dagboekfragment: Een eigenaar die zijn slaaf doodt, wordt zelden vervolgd

Dagboek

Erik van den Berg deelt dagelijks een opmerkelijk fragment uit zijn verzameling historische dagboeken.

Mt. Vernon, het vroegere woonhuis van George Washington Beeld AFP

Mount Vernon, 5 april 1797

We wilden ’s ochtends vertrekken om nog voor het middagmaal de woning van generaal Washington te bereiken. Maar omdat ons wasgoed niet klaar was, konden we pas om half vijf vertrekken.

Bij Georgetown staken we de rivier over en om half zeven waren we in Mount Vernon, waar de generaal ons hoffelijk ontving. Zijn huis is schitterend gelegen aan de Potomac, vijftien mijl ten zuiden van de naar hem genoemde stad.

De generaal bezit vierduizend hectare land bij Mount Vernon, waarvan nog niet de helft is gecultiveerd. In de verspreide boerenwoningen leven ongeveer vierhonderd zwarten. De arme zielen planten zich ongehinderd voort en nemen in aantal toe.

Ik heb er over nagedacht hoe je geleidelijk, zonder ophef, hun emancipatie kunt bespoedigen, namelijk door de eigenaren het recht te ontnemen hun slaven te verkopen.

Een eigenaar die zijn slaaf doodt krijgt volgens de wet in Virginia dezelfde straf als een willekeurige andere moordenaar, maar de wet wordt zelden toegepast. Generaal Washington heeft het gebruik van de zweep verboden, maar helaas heeft zijn voorbeeld weinig navolging gevonden.

Zwarten worden hier niet als menselijke wezens beschouwd. Een zwarte die een wit mens ontmoet, groet hem van een afstand, met een buiging. Ze lijken verbaasd als wij de groet beantwoorden, want dat doet niemand hier.

Louis-Philippe (1773-1850), van 1830 tot 1848 koning van Frankrijk. Ingekort fragment uit Diary of my Travels in America. Dell, 1977.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.