dagboek hendrik de booij (1867-1964)

Dagboekfragment: Duitsland heeft gecapituleerd, maar het blijft uitkijken

Erik van den Berg deelt dagelijks een opmerkelijk fragment uit zijn verzameling historische dagboeken.

Het verzorgen van gewonden na het schietincident op de Dam (7 mei 1945). Beeld ANP

Amsterdam, 7 mei 1945

We gaan ’s morgens wandelen om wat van de beweging te zien. We loopen door de rijk met vlaggen versierde straten en kijken naar al die blijde menschen, allen met de nationale kleuren getooid.

Daartusschen bewegen zich aanvalswagens bemand met grimmige Duitsche soldaten, de mitrailleur klaar om te schieten. Ook flinke jongens van de verzetsbeweging zien wij, met helmen en stenguns. Het is dus waar, wat de burgemeester zeide over de vulkaan waar we nog op leven.

Hilda was op vrijdagavond naar een bevrijdingsfeestje gegaan, dat op straat zou plaatshebben met een vreugdevuur en veel enthousiasme. Vandaar terugkeerende, had zij zich niet gestoord aan de bevelen om te stoppen van een Duitsche post, die, na driemaal in de lucht te hebben geschoten, ten slotte raakschoot, waarna ze door de Duitschers werd opgepakt.

Er is door de Duitschers geschoten op een menigte van mensen op den Dam. Maurits van Eeghen vertelde mij, dat hij had gehoord, dat de Binnenlandse Strijdkrachten op den Dam, de Groote Club, waar zich Duitsche soldaten bevonden, hadden willen binnengaan, waarop de Duitschers dit hadden willen beletten door te schieten. Dat daarop een paniek was ontstaan onder de menige waardoor een veertigtal menschen waren gewond.

Het is heerlijk zacht weer. Men zegt, dat de geallieerden morgen komen.

Hendrik de Booij (1867-1964), bestuurslid Amsterdams Concert­gebouw. Ingekort fragment uit zijn dagboek.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden