Dagboek William Beckford

Dagboekfragment: Duisternis en diepe stilte in het Vaticaan

Erik van den Berg deelt dagelijks een opmerkelijk fragment uit zijn verzameling historische dagboeken.

Rome, 29 oktober 1780

Ik trof de Heilige Vader (paus Pius VI, red.) in al zijn pracht en praal terugkomend van de vespers. Trompetgeschal en een legioen van de garde, paraat op de Engelenbrug. Ik wierp een eerbiedige blik op de Engelenburcht en ging verder tot de colonnade van de St. Pieter zich in één weids gebaar voor me opende.

Het lijkt wel alsof het bouwwerk pas dit jaar is voltooid, zo fris en goed bewaard ziet het eruit. Ik kon mijn ogen bijna niet afhouden van de prachtige symmetrie van de façade, zoals die afstak tegen tegen de schitterende binnengevels van het Vaticaan, dat boven de colonnade uittorende, tot ik uiteindelijk, terwijl de zon achter de koepel zonk, de trappen oprende en net voor sluitingstijd het grote portaal binnenliep.

Een heilige schemering verborg de uithoeken van het bouwsel. Geen vochtige lucht of stinkende uitwaseming om mijn neus te beledigen. De geur van wierook was nog niet geheel vervlogen. Geen menselijk wezen roerde zich.

Ik hoorde een deur met een donderslag sluiten en meende een flauw gefluister te onderscheiden, maar wist niet waar dat vandaan kwam. Het geflonker van enkele honderden lampen rond het hoogaltaar ging geheel verloren in de immense hoogte.

Het was bijna acht uur toen ik naar buiten ging en een paar minuten stil onder de portico’s naar het ruisen van de fonteinen luisterde.

William Beckford (1760-1844), Britse schrijver en kunstverzamelaar. Ingekort fragment uit Een dromer op reis – een Grand Tour. Vertaling Gerlof Janzen. Contact, 1991.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden