DagboekFrederik van Eeden

Dagboekfragment: Die ellendige zeeziekte, wat een vernedering

Erik van den Berg deelt dagelijks een opmerkelijk fragment uit zijn verzameling historische dagboeken.

De oceaanstomer Mauretania in 1922, het jaar waarin het schip een snelheidsrecord vestigde in de overtocht van New York naar Plymouth. Beeld Getty
De oceaanstomer Mauretania in 1922, het jaar waarin het schip een snelheidsrecord vestigde in de overtocht van New York naar Plymouth.Beeld Getty

A/b Mauretania, 25 februari 1908

Atlantische Oceaan. Ik zit in de open lucht, op ’t beschutte dek achter de rookkamer. Het is warm als in den zomer. De zee is vrij kalm, soms schijnt de zon, telkens komen er lichte ijle nevelen met stofregens over de zee. Het water ziet donkerpaars. De wind is Zuid-west en matig.

Ik ben ellendig zeeziek geweest, sints Zondagavond. Neerslachtig, moedeloos en beroerd. Een diepe vernedering. Ik had Zondag nog smakelijk geluncht, toen kwam tegen 4 uur een zware deining opzetten uit het N.W. en ik moest naar kooi. Ik sliep goed, maar den ganschen Maandag was ik ellendig ziek.

Ik kleedde mij ’s middags weer. Ik schaamde mij over mijn zelfvertrouwen. Ik nam mij voor zeker geen tweede keer naar Amerika te gaan. Ik verdiepte mij in het rustige genoegelijke leventje in Holland, in ons huisje, met wandelingetjes en studie. Ik voelde mij ongeschikt voor dit groote werk.

Het bewegen van zulk een geweldig groot schip is veel aangrijpender dan dat van een kleine stoomboot.

Ik ben na een langen nacht slaap nu wat beter en kon mijn ontbijt, een appel, inhouden en een pijp rooken. Maar de stemming is nog slecht. En nu is ’t weer nog bijzonder mooi.

Hoe vreeselijk, dat we, na een moeielijk leven, in plaats van gehard te worden, alles veel scherper ondervinden op hooger leeftijd en moeielijker dragen.

Frederik van Eeden (1860-1932), schrijver en arts. Ingekort fragment uit Dagboek 1878-1923. Ed. H.W. van Tricht. Tjeenk Willink/Noorduijn, 1971.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden