DagboekNicolaas Beets (1814-1903)

Dagboekfragment: Dichter ziet de zon ondergaan

Erik van den Berg deelt dagelijks een opmerkelijk fragment uit zijn verzameling historische dagboeken.

Beeld Getty Images

Beek, 20 augustus 1835

’s Avonds een genotrijke wandeling in stille eenzaamheid. Onder het beklimmen der heuvelen bemerk ik dat de zon nog niet onder is. Ik zie nog een klein deel van haar schijf boven den hoogten uitkomen. Ik bestijg het hoogste punt dat ik bereiken kan.

’t Is bij een molen die op een hoogen heuvel staat. Ik leun mijn aan het molenrad, en hang mijn hoed op een der spaken. De koelte van den avond zuist verfrissend door mijn haar en door de bladeren des heesters aan mijn voet.

Vóór mij, rechts en links, bruine heuvelen met heide en sparren bezet, waarover zich de smalle voetpaden als zoovele beekjes kronkelen; of in wier helling akkers met boekweit, klaver, of andere oogsten hangen; dalen met boom­gewas gevuld, die een zee van loof vertoonen.

Ginds gaat de ploeg alweêr door de stoppel, daar trekt een landman zijn egge over het veld; wat verder gaat een sikkel door het met korenbloemen doorzaaide graan. Alles gaat stil en rustig toe. Van de weinige landbouwers die ik op de heuvels zich zie bewegen hoor ik er niet een.

De molen staat onbeweeglijk. Rondom een blauwe zoom van bergen in ’t verschiet. De lucht is stil, met hier en daar een wit schuimig wolkjen. In het Oosten blauw als lazuursteen, in het Westen oranje als goud. De zonneschijf bloedrood. Dieper zinkt zij en dieper, straks nog maar een streepje gouds temidden van een bed van rozen. Een oogenblik nog... en zij is verdwenen.

Nicolaas Beets (1814-1903), schrijver en predikant. Ingekort fragment uit Het dagboek van de student Nicolaas Beets (red. Peter van Zonneveld). Letterkundig Museum, 1983.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden