DagboekOlivier de Kersauson (1944)

Dagboekfragment: De zee is onheilspellend stil bij Kaap Hoorn

Erik van den Berg deelt dagelijks een opmerkelijk fragment uit zijn verzameling historische dagboeken.

Bij Kaap Hoorn, 24 maart 1989

Het is de derde keer dat ik Kaap Hoorn passeer. Ik heb haar nog nooit zo gezien. Hoeveel zeelieden zijn er die haar bij kalm weer ­hebben gezien? Ik heb het merkwaardige gevoel een tot rust gekomen slagveld te bezoeken.

Het jacht loopt drie knopen in het al te blauwe water en drijft de albatrossen die op dit betoverde meer zijn neergestreken uiteen. Geen enkele deining. Alleen de weerkaatsing van de zon. Deze stilte van de zee lijkt meer op die van een kerkhof.

Ik kijk naar de kust met de aandacht waarmee je naar de gezichten kijkt van mensen waarvan je niet zeker weet of je ze ooit nog zult terugzien. Gezichten van op zee verdwenen vrienden komen in mijn herinnering op. Ik denk aan degenen die ik gekend heb.

Al degenen die, als zij bij zulk weer deze dodelijke kaap waren gepasseerd, er heelhuids afgekomen zouden zijn. Gebroken schepen, losgerukte masten, geroep van zich aan stukken masthout vastklampende lieden, en de razende zee. Ik, ik ben levend, heel erg levend, na twee maanden in het Zuiden, en ik denk bij mezelf dat ik geluk heb gehad.

Ik ga zó langzaam, dat ik van de gelegenheid gebruik maak om van grootzeil te wisselen. Ik was van plan het pas te verwisselen op de Atlantische Oceaan. Het is een hele klus een grootzeil op te vouwen en een ander te zetten.

Ik ben er de hele dag mee bezig, maar het is zulk mooi weer dat ik niet merk dat de tijd verstrijkt. Het zicht is buitengewoon.

Olivier de Kersauson (1944), Franse zeezeiler. Ingekort fragment uit De zee blijft. Vertaling Joke van Zijl. Hollandia, 1994.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden