DAGBOEKSalomon F. van Oss (1868-1949)

Dagboekfragment: De wereldpolitiek is een hopelooze warboel

Erik van den Berg deelt dagelijks een opmerkelijk fragment uit zijn verzameling historische dagboeken.

Scheveningen, 7 juli 1918

Na wel zes weeken Noordenwind eindelijk een warme dag; en dus in mijn licht grijs pak ter Piere; dewelke dermate vol dat naar Jhr. v.d. B.’s oordeel verlenging noodig, of anders een tweede Pier.

Met neef opwandelend dezen voorgesteld aan senhor Don Terranova, den gezant, en met beiden discours over den politieken toestand. Van den senhor bijzonderheden over den Oostenrijkse keizer en Zita, diens gemalin, zijnde een geboren Parma en anti-Duitsch. En de Duitsche gezant in Moskou vermoord, maar de Czaar in leven, en waarschijnlijk weder op den troon te zetten door de Duitschers; doelend op bondgenootschap, om Russische soldaten te krijgen tegen de Amerikanen; en de Geallieerden daar tegen in, met plannen voor Japansche soldaten ter verovering van Rusland; en lijkt alles mij hopelooze warboel, hetgeen de senhor met mij eens.

Thuis een sappige biefstuk, denwelken in geen maanden op mijn tafel gezien; en dezelve ons bezorgd door Jaantje’s galant, met belofte van meer, zoodat derzelver trouwplan een ware uitkomst.

Des avonds ter kerke, alwaar een buitengewoon mooie preek, vergelijkende de hooge waarde van genot des geestes met dwaze ijdelheden der wereld; en hierop naar huis nadruk leggend, mijn vrouw ten antwoord dat zij zich aan alle preken ter wereld niet zal storen, en morgen naar de stad voor costuums en hoeden.

Salomon F. van Oss (1868-1949) schreef als Johan Goerée D’Overflacquée een satirisch dagboek in de door hem opgerichte Haagsche Post, in 1932 gebundeld als Uit een geheim dagboek.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden