DagboekBrug over de rivier de Kwai

Dagboekfragment: de ware betekenis van de Brug over de rivier de Kwai

Erik van den Berg deelt dagelijks een opmerkelijk fragment uit zijn verzameling historische dagboeken.

Beeld uit de film 'The Bridge On The River Kwai’ uit 1957. Beeld Getty Images
Beeld uit de film 'The Bridge On The River Kwai’ uit 1957.Beeld Getty Images

Parijs, 16 mei 1974

In zijn recensie van Les vertus de l’enfer van Pierre Boulle herinnert Jacques Valmont aan diens beroemdere roman Le pont de la rivière Kwai. Hij recapituleert het thema van de roman: ‘De held van het verhaal is een officier in het Aziatische leger, die in Birma door de Japanners gevangen is genomen en van hen de opdracht krijgt een brug te bouwen, die van groot strategisch belang zal zijn.

‘De bouw van die brug wordt zo belangrijk voor hem, dat hij vergeet dat hij er zijn eigen kameraden in het leger mee dwarsboomt. De bouw van de brug is zijn enige doel geworden, andere belangen tellen niet meer mee.’

Een opmerking dienaangaande van generaal De Gaulle is me altijd bijgebleven. Tijdens een lunch in het Elysée bracht de president van de Republiek het gesprek op de film en hij vroeg een disgenoot, echtgenote van de hofmaarschalk: ‘Heeft u Le pont de la rivière Kwai gezien?’

‘Jawel, een mooie film. Maar het einde snap ik niet helemaal.’

De Gaulle: ‘Maar mevrouw, dat is Vichy!’ (Het van 1940 tot 1944 met de Duitse bezetters collaborerende deel van Frankrijk, red.)

Daags voor de presidentsverkiezingen werd ik ontvangen door Valéry Giscard d’Estaing, in een grijze pullover, als altijd zonder ponteneur, volkomen zichzelf. De revolutie speelt zich ongetwijfeld in zijn binnenste af.

Raymond Tournoux (1914-1984), Franse politiek verslaggever. Ingekort fragment uit Journal secret – Une année comme pas les autres. Plon, 1975.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden