DAGBOEKHermione Llewellyn (1913-2001)

Dagboekfragment: de stad Aken is een Hades geworden

Erik van den Berg deelt dagelijks een opmerkelijk fragment uit zijn verzameling historische dagboeken.

Erik van den Berg
Caserta, tijdens de Tweede Wereldoorlog. Beeld Bettmann Archive
Caserta, tijdens de Tweede Wereldoorlog.Beeld Bettmann Archive

Caserta, 13 oktober 1944

Aken heeft ons ultimatum genegeerd en wordt nu onder vuur ­genomen, vanaf de grond en vanuit de lucht. Het moet er een compleet Hades zijn. De Duitsers schijnen tot hun laatste snik te willen doorvechten. Heel goed dat de oorlog voor de verandering eens voor hún voordeur wordt uitgevochten.

Vanochtend hoorden we dat Griekse partizanen Athene hebben veroverd. Generaal MacMillan is er vandaag naartoe gevlogen. Generaal Clark kwam terug van zijn reis naar het noorden en had een afspraak met generaal Jumbo.

Terwijl hij op hem wachtte, vertelde Clark me over de weg van Florence naar San Benedetto in Alpe. ‘De weg klimt er naar 900 meter. De Royal ­Engineers hebben er schitterend werk geleverd. Op de door de Duitsers opgeblazen hellingen hebben ze de brug herbouwd en ze hebben baileybruggen over de kloven gelegd. ‘Het geschut staat midden op de weg, want er is nergens anders ruimte. Voor ze kunnen vuren, moet al het verkeer in de omtrek worden stilgelegd, anders sneuvelen alle ruiten.

‘Voor de gewonden is het een verschrikking. Ze moeten van de hellingen naar de weg beneden worden gedragen. Soms volgt dan nog een rit van twee uur in een jeep over een weg vol keien en gaten.’ Hij vertelde ook over generaal Kesselrings tegenaanval in het noorden. De Duitsers vechten enorm fel.

Hermione Llewellyn (1913-2001), gravin van Ranfurly. Ingekort fragment uit To War with Whitaker – The Wartime Diaries 1939-1945. Mandarin, 1995.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden