DagboekPieter Gabriel van Ghert

Dagboekfragment: De patiënt gaat het langzaam beter

Erik van den Berg deelt dagelijks een opmerkelijk fragment uit zijn verzameling historische dagboeken.

Beeld Colourbox

26 maart 1810

In het begin der crisis bevond zich de zieke niet al te wel. Zij was wel een uur in dezelve, eer zij iets sprak. Eindelijk zeide zij: het weder doet mij toch veel kwaad, zoo als nu, voel ik eene siddering door alle mijne leden, zoo dikwerf de wind zoo fel waait. Hij gaat door alle mijne pezen heen. Hoe is het, vroeg ik haar, met de purgatie gegaan? Zeer goed, zeide zij.

27 maart

De zieke is door het sterke afgaan zeer zwak geworden. Zij kon in het begin der crisis bijna niet spreken. Het weder, zeide zij, eindelijk, is wat zachter. Ik ben de geheele dag zeer naar geweest, meer dan vijftien maal ben ik afgegaan.

28 maart

De zieke is van daag veel beter dan gisteren geweest. Zij zeide, dat zij nog al dikwijls afgeweest zijnde, de koude daardoor meest verdreven was. Die sterke afgang komt niet van de Rhabarber voort, maar van de koude, die door het magnetiseren los wordt gemaakt. Van daar, dat de afgang zoo slijmachtig is. Zij ontwaakte, na 2,5 uren te hebben geslapen.

29 maart

Van dag tot dag wordt de zieke beter. Ik magnetiseerde haar heden in het bijzijn van hare twee nichten, hare moeder en zuster. Daar zij zich min of meer voor over begon te buigen, en pijn, welke zij verborg, scheen te hebben, twijfelde ik of zij de maanstonde niet moest krijgen.

Pieter Gabriel van Ghert (1782-1852), wijsgeer, magnetiseur. Ingekort fragment uit Dagboek van een magnetische behandeling. Amsterdam, 1814.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden