Dagboek Virginie Loveling (1836-1923)

Dagboekfragment: De keldermond is open, het zilvergerief verdwenen

Erik van den Berg deelt dagelijks een opmerkelijk fragment uit zijn verzameling historische dagboeken.

Gent, 12 november 1914

In drie talen hangt een bekendmaking uitgeplakt, waarbij het verboden is vreemde dagbladen langs den openbaren weg te koop te bieden, dit op risico van zware straf. Tot dusverre wuifde de Belgische vlag nog naast de Duitsche op het Stadhuis. Deze laatste hangt er nog alleen. Op vele dorpen is voedsel te kort.

Door bemiddeling van een bode – gevaarlijke ontvangst! – kreeg ik een brief van de vrienden, die te mijnent een maand verbleven. Na veel moeielijkheden gelukte het hun Mechelen te bereiken. Hun huis – een merkwaardig huis, ­vermeld in den reisgids van Bae­decker – staat nog recht, doch is onbewoonbaar: geen enkele ruit geheel.

Een keldermond lag open, zoodat elk er binnenkon. De vloerkleeren waren met vet en olie ­besmeerd; potten en pannen stonden hier en daar, of lagen omgegooid, met overblijfsels van hetgeen er in was gekookt. Een groote schilderij droeg vijf gaten in het doek.

Het zilvergerief was verdwenen, al de wijn uitgedronken en de flesschenscherven den grond bedekkend. Geen brief, geen rekening, die niet was ontplooid, alles ondereen in een hoop geworpen. Langs de twee kanten hunner woning lagen de huizen in puin.

Rechtover aan den anderen ­oever van de Dijle, alles afgebrand. Daar woonde hun zoon; hij had een werkplaats van kunstvoorwerpen in koper. Geen sporen waren er nog van vindbaar – niets dan een gruis- en steenhoop.

Virginie Loveling (1836-1923), Vlaams schrijver. Ingekort fragment uit haar Oorlogsdagboeken. De Bezige Bij Antwerpen, 2013.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden