Dagboekfragment 17 juli 2018

Dagboekfragment: De Belgen houden van bloemen

Namen, 17 juli 1820

Beeld AP

In Quatre-Bras zat een grote, lijvige bejaarde in de deuropening van zijn huis, met een kleinkind op zijn knie en een witte slaapmuts op zijn hoofd. De woning stond afgezonderd bij de kruising van vier wegen waarnaar het gehucht is genoemd. We stelden hem enkele vragen die hij kort, als met tegenzin beantwoordde.

Maar toen kwam hij traag en statig overeind om ons de plek te wijzen waar de hertog van Brunswijk was gesneuveld, slechts een paar meter verderop. Die man heeft gevochten voor wat hij waard was, zei hij. Zelf was hij gedurende de hele slag in zijn huis gebleven. ‘Was u niet bang?’, vroeg ik. ‘Welnee, geen moment’, antwoordde hij, ‘ceux qui ont peur n’ont point d’esprit.'’We merkten op dat het koren manshoog stond. ‘Zo was het ook vóór de slag, precies zo’, antwoordde hij, ‘alleen was het toen nog niet rijp.’

Tegen 11 uur bereikten we de poorten van Namen. Een groot hotel, zeer ruime kamers, deuren en ramen kolossaal. Er is hier een kerkklok die alleen ’s avonds wordt geluid – zijn vermanende stem is de geweldigste die ik ooit heb gehoord. We zaten aan de thee toen we de klok hoorden; iedereen werd stil en luisterde.

18 juli

Kabaal in de binnenplaats, ruim voor zonsopgang. Ik kon niet slapen en ging buiten zitten. Overal in dit land zie je een opvallende liefde voor bloemen. Het is hier heel gewoon om voerlui te zien met een roos tussen hun tanden.

Dorothy Wordsworth (1771-1855), schrijver en zuster van de dichter William Wordsworth. Uit The Journals of Dorothy Wordsworth.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.