DagboekThomas Rosenlöcher (1947)

Dagboekfragment: DDR leert de kiwi kennen

Erik van den Berg deelt dagelijks een opmerkelijk fragment uit zijn verzameling historische dagboeken.

Erik van den Berg
null Beeld Getty
Beeld Getty

Dresden, 6 maart 1990

Supermarkt: westers bier in blik is op. De Bahlsen-biskwietjes houden stand. In de fruitafdeling ­eivormige vruchten, zogeheten kiwi’s, 1 Mark 80 per stuk. Uit de luidspreker helaholamuziek.

De aanstaande verkiezingen uiten zich in het aanplakken, afscheuren en ­opnieuw aanplakken van posters. Posterkampioen blijft de Allianz für Deutschland. Wie daarop stemt, gelooft dat hij nooit iets met de roden te maken heeft ­gehad. Zelfs gewezen kameraden sluiten een Allianz-verzekering af.

Het glanzende drukwerk op de grauwe gevels anticipeert op alle toezeggingen. Alleen de posters van niét over de grens kijkende partijen missen elk effect. De voormalige SED verstopt zijn posters als paaseieren: machteloosheid maakt vindingrijk. De partij die failliet ging, waarschuwt voor het failliet en blijkt voor velen weer een houvast.

Steeds hoger komen ze aan de lantaarnpalen te hangen, om evengoed weer te worden neergehaald. Voor het Residentieslot hangt aan een lange staak, hoog boven mij, de spreuk: ‘Wer bei der PDS vom Stuhle fällt, wird bei der SPD eingestellt.’ Ook de dichtkunst ­kachelt achteruit.

Met mijn eigen leus: ‘CDU schon immer Dirne, erst von Honi, jetzt von Birne’ heb ik evenmin succes, moet ik bekennen (‘Honi’ en ­‘Birne’ waren bijnamen van Erich Honecker en Helmut Kohl, red.).

‘Birne gaat het vast en zeker lukken’, zegt Sigrid.

Thomas Rosenlöcher (1947), Duitse schrijver. Uit Die verkauften Pflastersteine – Dresdner Tagebuch. Suhrkamp, 1990.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden