DagboekGiacomo Meyerbeer (1791-1864)

Dagboekfragment: componist daalt af in zoutmijn

Erik van den Berg deelt dagelijks een opmerkelijk fragment uit zijn verzameling historische dagboeken.

Salzburg, circa 1870. Beeld Getty Images
Salzburg, circa 1870.Beeld Getty Images

Salzburg, 26 augustus 1812

Om 6 uur ’s ochtends vertrokken we naar Hallein, waar we om 8 uur aankwamen. Die Post is een geschikt hotel. We reden meteen door naar Golling. Vandaar is het nog driekwart uur voor je de ­beroemde waterval bereikt. Die bestaat uit verschillende delen, waarvan het tweede het fraaist is. Het water stroomt er achterlangs een rots, wat een mooi tafereel ­oplevert.

We reden terug naar Hallein, waar we het middagmaal gebruikten. Daarna bezochten we de zoutmijnen, nog een uur verder. We daalden af tot een diepte van driehonderd vadem. Je neemt plaats op twee gladde stangen, houdt je vast aan een touw dat vlak naast je loopt, en glijdt met verbazingwekkende snelheid naar beneden.

De verlichte, uitgestrekte grotten (die naar ik begreep tweehonderdduizend putemmers omvatten) zijn ongelooflijk mooi: ze zijn gevuld met water dat het zout onttrekt aan het gesteente. Tot slot belandden we met tien man in een voertuig, dat door de mijnwerkers met zoveel kracht wordt voortgejaagd dat we in 14 minuten een afstand van 2 kilometer overbrugden.

27 augustus

We verlieten Hallein om 5 uur ’s ochtends en kwamen om 7 uur in Berchtesgaden. Het is hier zeer schilderachtig. We voeren over de Königssee naar een buitengoed waar de koning van Beieren op dit moment aan het jagen is.

Giacomo Meyerbeer (1791-1864), Duitse componist. Ingekort fragment uit The Diaries of Giacomo Meyerbeer. Associated University Presses, 1999.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden