DagboekJan van Cotwyck

Dagboekfragment: Christenen met vuil bekogeld in Damascus

Erik van den Berg deelt dagelijks een opmerkelijk fragment uit zijn verzameling historische dagboeken.

Damascus, 18 november 1598

Wij verlieten het huis van de jood en op aandringen van de gardiaan gingen wij in het huis van een christen-Maroniet. Want de gardiaan dacht dat het de christenen van het oosten zou ergeren, als wij nog langer bij een vijand van het christelijk geloof zouden blijven.

Daarom hebben wij bij een wever twee bovenkamers gehuurd die redelijk gerieflijk waren, maar nochtans niet gestoffeerd met enig huisraad noch met stoelen en banken. En terwijl wij meenden wel veilig te zitten, zo heeft God wat bitterheid met onze voorspoed willen mengen. Want op de negentiende dag van november kwam de overste van de sergeanten met veel volk naar ons onderkomen en sommeerde vier van ons uit het huis.

Onze waardin die dit zag, in het vermoeden dat het voor ons niet veel goeds beloofde, maakte flink misbaar en volgde ons luid roepende. Maar toen haar bevolen werd naar huis te gaan, vertrok zij onder tranen. En zodra het volk ons zag, liepen zij met ons op en beschimpten ons.

De een vervloekte ons, anderen gooiden met stenen, weer anderen met vuiligheid en slijk en deden ons alle schande aan die zij konden. De overste heeft hen nochtans bevolen op te houden en heeft ons, met slijk besmeurd en bespot, meegenomen naar het huis van de subpasja en ons in de kerker geworpen.

Jan van Cotwyck, priester in Utrecht, ging op bedevaart naar Jeruzalem. Ingekort fragment uit Ben Wasser: Dit is de pelgrimage van het Heilig Land en daaromtrent. Uitgeverij Verloren, 2014.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden