Dagboek Malcolm Muggeridge

Dagboekfragment: Chinezen hebben geen tv

Erik van den Berg deelt dagelijks een opmerkelijk fragment uit zijn verzameling historische dagboeken.

Malcolm Muggeridge Beeld Getty

Guangzhou, 1 juni 1958

Ik ben hier met de trein uit Hongkong aangekomen. Door vluchtelingen uit China is Hongkong verder uitgedijd: vier miljoen op een kluitje, de meesten straatarm, sommigen dakloos. Het is nagenoeg de laatste ouderwetse Britse kolonie, met Zijne Excellentie als chef en het gebruikelijke gedoe.

Mijn enige contact met het bestuur was een dure lunch met voorlichter Jock Murray. Verder ging ik mijn gang, terwijl ik mij zorgen maakte over mijn Chinese visum. Voor niets, want ik stapte op de trein en kwam al snel bij de grens.

Er zit een gat in de rails: je moet een stuk lopen en onderweg is er douane. Ik voelde een enorme opluchting – alhoewel: het eerste wat ik van communistisch China zag, was een poster van arbeiders die gelukzalig tv zaten te kijken. Het is maar een poster, zei ik tegen mezelf. Ze hébben geen tv.

In Guangzhou werd ik opgewacht door een jonge vrouw van 24 die eruitzag als 15. Na het eten wandelden we naar het Park van de Cultuur. Er werden twee schaakpartijen gespeeld, waarvan het verloop aandachtig door een groep omstanders werd gevolgd. De Chinezen hebben één groot voordeel: ze zijn innemend. Hun aandachtige gezichten, met een soort prille wijsheid, onschuld zelfs, bekijk je met plezier.

Het was zaterdagavond. Het park was vol slenterende mensen met op hun rug gebonden peuters, soms gedragen door nauwelijks grotere kinderen.

Malcolm Muggeridge (1903-1990), Engelse schrijver. Ingekort fragment uit Like it Was - A Selection from the Diaries. Collins, 1981.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.