DagboekErik van den Berg

Dagboekfragment: Brits koningshuis is blij met aandacht voor Saddam

Erik van den Berg deelt dagelijks een opmerkelijk fragment uit zijn verzameling historische dagboeken.

Tony Blair, destijds Brits premier, in 2003. Beeld Peter Macdiarmid/Getty Images
Tony Blair, destijds Brits premier, in 2003.Beeld Peter Macdiarmid/Getty Images

Londen, 11 maart 2003

Tony Blair brengt vanavond een bezoek aan de koningin in ­Buckingham Palace. Hij moet Hare Majesteits reis naar België ­afzeggen. Of beter, om in de ge­prefereerde taal van het protocol te spreken: Hare Majesteit dient haar reis naar België uit te stellen.

De koningin heeft geen slechte dag. Ze huldigt nieuwe Knights Bachelor, Companions of the Bath en andere Most Excellent Orders in, voor het eerst sinds ze begin dit jaar haar knie heeft verdraaid.

Terwijl Blairs adviseurs zich bezorgd afvragen of hun binnenlandse agenda zal worden weg­gevaagd door Irak, is de koninklijke staf blij dat Saddam de aandacht afleidt van het mogelijke rapport over verkrachting, corruptie en algehele chaos in de huishouding van de prins van ­Wales.

Tussen de uitverkorenen achter de rode afzetkoorden vielen slechts weinig oorlogssignalen te ontdekken. De chef tandheelkunde van de krijgsmacht is een van de aanwezigen. Tegen anderen die op hun ridderslag wachten, zegt hij dat terwijl de premier zich inzet voor zijn Second Resolution (voor gewapend ingrijpen in Irak, red.), hij en zijn team zich inzetten om vóór de veldslag de kiezen van de soldaten te vullen.

De behoefte aan een controlebeurt werkt kennelijk aanstekelijk, als de manschappen rondhangen en weinig om handen hebben.

Peter Stothard (1951), Engels schrijver, criticus en journalist. Ingekort fragment uit 30 Days – A Month at the Heart of Blair’s War. HarperCollins, 2003.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden