DagboekPjotr Aleksandrovitsj Lidov

Dagboekfragment: Bomkraters en glasscherven in Minsk

Erik van den Berg deelt dagelijks een opmerkelijk fragment uit zijn verzameling historische dagboeken.

Minsk, 24 juni 1941

Hoog in de lucht komt een heel eskader op ons af. Svjetlana telt de vliegtuigen en komt tot 27. De luchtafweer begint te schieten. Ik zeg: ‘Naar de kelder!’ Er klinkt een verschrikkelijk hard gefluit, een knarsend gefluit. Het slaat dichtbij in, éénmaal, twee, drie, vele malen. Er komt een storm de kamer binnen, stoot de deur open, ik merk dat het hele zeven verdiepingen hoge huis wankelt. Dan is alles voorbij en we horen ontploffingen ergens ver weg.

Ivkina staat met de auto voor de deur alsof er niets gebeurd is. We rijden naar het Centrale Comité. Op de straten bomkraters, glasscherven, een wirwar van draden. Men blust een brand, brengt een gewonde weg. Voor het Centrale Comité trechters, de ruiten zijn verbrijzeld. Ik ga de kelder in. Nauwe kronkelige gangen, op- en afstapjes, donker, benauwd.

Men besluit naar de kelder daar tegenover te gaan, in het half voltooide gebouw van het Centrale Comité.  Luchtalarm. De deur van het nieuwe gebouw wordt gesloten. Allen lopen in alle richtingen. Iemand zegt tegen mij: ‘Rijd naar het huis van het partijkader.’

De wagen rijdt weg. Een man in een colbert haalt hem in, springt op de treeplank en laat mij door het raam zijn legitimatiebewijs zien. Ik doe de deur open: ‘Komt u maar. Ik ken u immers zó wel.’ Hij kruipt buiten adem in de wagen. Het is Kusminich, de plaatsvervanger van de volkscommissaris voor het slagers- en zuivelbedrijf.

Pjotr Aleksandrovitsj Lidov (1906-1942), Russische bestuurder. Ingekort fragment uit Stemmen buiten de tijd. Bruna, 1964.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden