Dagboek Nederlands-Indië

Dagboekfragment: Bijna alle Chinezen snijden hun staart af

Erik van den Berg deelt dagelijks een opmerkelijk fragment uit zijn verzameling historische dagboeken.

Buitenzorg, 22 februari 1915

Dezen ochtend bezocht ik de verkoop bij den heer Lovink. Een wonderlijk mengsel van kleeding en rassen. Europeanen alle in ’t wit gesloten jasje en broek. De Chineezen, alle zonder staart, gekleed in wijde witte broek en wit of lustre jasje. ’t Afsnijden van den staart is vrijwel algemeen.

Alleen de oude klokkenist ten paleize doet aan dergelijke nieuwigheden niet mee, doch daar hij oud is haalt zijn staartje niet meer dan 1 decimeter. Ter onderscheiding van de gestaarte broeders noemt men de moderne Chineezen ook wel foxterriers.

Arabieren met den gekleurde tulband op, de bloote voeten in wijde bottines, geven rechts en links handen aan slanke Klingalezen, met het gekleurde kalotje, donker buisje en kleurige sarong. Het talrijkst zijn de inlanders, Soendanezen, kenbaar aan hun slordige hoofddoek, Javanen kleurig gekleed in hoofddoek, jasje en sarong.

23 februari

Hedenochtend kwam de luitenant-Chinees aan het paleis en liet zich bij mij aandienen. Met het Chineese nieuwjaar (oude telling) wordt steeds een optocht gehouden, djotong tepekong, en nu kwam hij verzoeken om langs het paleis te trekken en door Zijne Excellentie te worden ontvangen.

Z.E. zeide mij om uit zijn naam 50 gulden te geven voor de djingehs (dansmeisjes). Verder wilde hij met ‘dien heidensche bende niets te maken hebben’.

C.L.M. Bijl de Vroe (1856-1938), adjudant van de gouverneur-generaal van Nederlands-Indië. Ingekort fragment uit Rondom de Buitenzorgse troon. Fibula-Van Dishoeck, 1980.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden