dagboekfragmentGerald Brenan

Dagboekfragment: Bezoek van een Spaanse kletsmeier

Erik van den Berg deelt dagelijks een opmerkelijk fragment uit zijn verzameling historische dagboeken.

null Beeld

Churriana, 18 maart 1949

Vandaag hadden we een klim naar de bergtop achter ons huis willen maken, maar helaas werd het een middag vol meedogenloze visite. Het begon met een mecanicien en zijn vrouw uit Málaga, aangetrokken door het vooruitzicht van een goed gesprek met een Engelsman. Het was een intelligente, scherpzinnige kerel, die als scheepsmachinist veel van de wereld had gezien, maar hij ratelde aan één stuk door.

Hij begon mij een en ander uit te leggen over het Engelse karakter – een bekende gewoonte onder de Spanjaarden; mijn Amerikaanse echtgenote zegt overigens dat de Engelsen precies hetzelfde doen over háár land – en daarna nam hij in een razend tempo, met een stem als een stengun, de wereldpolitiek door: de Russen, de Amerikanen, de Britten...

Olé!, overal ontwaarde hij voorbereidingen voor de volgende wereldoorlog. En het was maar al te duidelijk waar ze Spanje voor nodig hadden! Toen zakte zijn stem tot een luid gefluister en begon hij over Franco’s misdadige praktijken.

Ik deed alsof ik luisterde naar de furieus sissende klanken die aan zijn mond ontsnapten, maar in werkelijkheid keek ik naar de goudvinken in de sinaasappelbomen en naar de eenzame bergtop met zijn pijnbomen. Wat een rust zou je daar kunnen vinden!

Dit karikaturale type vind je veel in de mediterrane wereld: slim, maar vol van zichzelf, geneigd tot snelle oordelen. Mijn exemplaar viel nog mee: zijn ogen getuigden van zijn gevoeligheid, zijn permanent gefronste voorhoofd verried de chronische onrust van de neuroticus.

Gerald Brenan (1894-1987), Britse schrijver. Ingekort fragment uit The Face of Spain. Turnstile Press, 1950.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden