DagboekNella Last (1889-1968)

Dagboekfragment: bedelbrief van de kerk gaat de kachel in

Erik van den Berg deelt dagelijks een opmerkelijk fragment uit zijn verzameling historische dagboeken.

Een tehuis waar gewonde soldaten konden revalideren in het Engelse Yorkshire in 1940.Beeld Getty Images

Lancashire, 5 oktober 1940

Om half 10 werd er aangebeld, een ongebruikelijk tijdstip tijdens de verduistering. Het was de koster van een nabije kerk. Ze hadden ­folders rondgebracht en een enveloppe, met het verzoek ‘genereus te geven voor het goede doel’. Het geld was bestemd voor de priester, een gezonde jongeman van een jaar of 30, zodat hij een hulp­priester zou kunnen bekostigen, ‘nu de ­parochie de afgelopen ­jaren zo is gegroeid’.

De folder had ik in de kachel ­gegooid. Ik vond het geen tijd voor een dergelijk verzoek. De priester zit er echter bovenop. Hij had opdracht gegeven alle mensen in de buurt te bezoeken die de enveloppe nog niet met de gewenste ‘genereuze gift’ hadden ­geretourneerd, om ze te vertellen over de nood van de kerk.

Ik was niet van plan me te laten ompraten. Ik heb de koster, die ik goed ken, duidelijk gemaakt dat we ons allemáál een slag in de rondte werken, de meesten zonder enige compensatie, en dat ik onder de huidige omstandigheden, waarin bepaald grotere ­noden bestaan, het verzoek om een hulppriester volkomen misplaatst vind.

Toen ik weer ging zitten, zat mijn echtgenoot mij aan te staren en ik zei: ‘Wat zit je naar me te kijken?’

Hij zei: ‘Nou, soms vind ik je een rare. Anders zou je wat gegeven hebben, om van ze af te zijn. Nu ga je in discussie en wil je iedereen de les lezen.’

Nella Last (1889-1968), Engelse vrijwilliger voor het Rode Kruis. Uit Nella Last ’s War – A Mother’s Diary 1939-1945. Sphere Books, 1983.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden