Dagboekfragment William Beckford

Dagboekfragment: bange tocht door een verontrustend landschap

Erik van den Berg deelt dagelijks een opmerkelijk fragment uit zijn verzameling historische dagboeken.

Hessen, 15 juli 1780

Na veel woelingen en onrustige sluimeringen stond ik om zeven uur op, liet paarden brengen en vertrok zonder verdere dilemma’s. Hoewel het had geonweerd, was de lucht nog zwaar van de nevels, het gebergte nog gehuld in vochtige nevels.

Na een uur te zijn voortgegaan langs de randen van de afgrond waarvoor ik zo gewaarschuwd was, trokken we over de hellingen van een met hei begroeide heuvel, waar we elk moment bandieten en rovers verwachtten. Door de nevelachtige regen konden we niet meer dan tien meter voor ons uitzien en iedere afgebrokkelde rots leek een loerende spion of een gigantische vijand.

Nu eens klonk het ruisen van de wind door onzichtbare beukenbossen als het geweeklaag van iemand in nood, dan weer leek het geluid van een bergstroom op musketschoten. Op deze angstig gespannen wijze reisden we door het woud dat onlangs het toneel was geweest van aanranding en plundering.

Uiteindelijk traden we, na bange uren over de somber kronkelende paden te hebben gereden, weer in het heldere daglicht. De lucht klaarde op, een bebouwd dal lag voor ons en de avondzon verleende een opgewekte aanblik aan enkele korenvelden en leek betere tijden te beloven.

Nog weer enkele minuten later en we waren veilig in het dorpje Wiesbaden, waar we in alle rust en vrede overnachtten.

William Beckford (1760-1844), Engelse schrijver. Ingekort fragment uit Een dromer op reis – een Grand Tour. Vertaling Gerlof Janzen. Contact, 1991.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden