DAGBOEKPaul Bowles (1910-1999)

Dagboekfragment: alcohol heeft een dynamisch en hasjiesj een statisch effect

Erik van den Berg deelt dagelijks een opmerkelijk fragment uit zijn verzameling historische dagboeken.

Cannabis sativa.Beeld Getty

Istanbul, 29 september 1953

Cannabis sativa en al zijn derivaten zijn ten strengste verboden in Turkije, en dat brengt met zich mee dat het drinken van alcohol zeker niet, zoals in andere islamitische landen, afgekeurd wordt maar vrijelijk is toegestaan.

Dit feit is van het grootste sociale belang, want de effecten van de twee middelen staan diametraal tegenover elkaar. Alcohol vermindert de remmingen en haalt de scherpe kantjes van de persoonlijkheid af. De drinker krijgt op zijn minst tijdelijk het gevoel dat hij erbij hoort.

Kif neemt geen remmingen weg; integendeel, het versterkt de geremdheid, drijft het individu terug tot in het diepste isolement van zijn persoonlijkheid en ­ketent hem aan overpeinzing en dadenloosheid.

Er bestaat een verband tussen de cultuur van een samenleving en de middelen die de leden ervan gebruiken om ontlading en euforie te bereiken. In joodse en christelijke landen is dat altijd alcohol geweest, in islamitische landen is dat hasjiesj. Het eerste heeft een dynamisch, het andere een statisch effect.

Als een land zich wenst te verwestersen, hoe dwaas zo’n verlangen ook moge zijn, laat het dan eerst de hasjiesj opgeven. De rest komt dan min of meer vanzelf. Als daarentegen in een westers land een bevolkingsgroep zich wenst te onttrekken aan de ­samenleving (zoals dat is gebeurd in de VS), dan is de zekerste manier om dat te ­bereiken het vervangen van alcohol door cannabis.

Paul Bowles (1910-1999), Amerikaanse schrijver. Uit Hun hoofden zijn groen en hun handen blauw. Vertaling Gideon den Tex. Veen, 1985. 

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden