DAGBOEKWilliam Shirer (1904-1993)

Dagboekfragment: Aanhoudende vorst in Berlijn, nergens vis te krijgen

Journalist William Shirer in 1941. Beeld Bettmann Archive
Journalist William Shirer in 1941.Beeld Bettmann Archive

Berlijn, 23 februari 1940

Mijn verjaardag. Gepieker over dat ik nu 36 ben en niets heb bereikt en dat de jaren zo snel voorbijgaan. Gisteren een onaangename ervaring bij de Zwitserse grens. De Zwitsers namen al mijn boodschappen in beslag: chocolade, zeep, conserven, koffie en een fles whisky die ik cadeau had gekregen van Winant. Ik snap het wel. Ze zijn geïsoleerd van de buitenwereld, bewaken hun bezit en willen voorkomen dat een en ander in handen van de Duitsers ­belandt.

Toch was ik woest. Aan de Duitse kant werd tweederde van de passagiers tot op hun ondergoed door de Gestapo gefouilleerd, de vrouwen niet uitgezonderd. Mij sloegen ze over, misschien liet ze me gaan omdat ik de laatste was wiens paspoort werd gestempeld en het al na vertrektijd was.

Bij aankomst gisteren, vrijdag, ontdekte ik dat het een vleesloze dag is. De voedselsituatie is erbarmelijk. Vanwege de aanhoudende kou is er geen vis. Zelfs in Hotel Adlon kon ik alleen aardappels en groente uit blik krijgen. Dan heb ik nog geluk gehad, zeggen mijn vrienden, want door de vorst is er dagenlang geen aardappel te koop geweest.

De krantenberichten lijken absurd, na Zwitserland. Maar de Duitsers slikken de leugens. Door deze barre winter zijn ze slechter gestemd dan anders, doch ze lijken onverminderd dociel als vee. Het valt moeilijk te voorspellen waar de grens ligt van wat ze nog zullen accepteren.

Voortdurend geruchten over een lenteoffensief. Maar waar?

William Shirer (1904-1993), Amerikaanse journalist. Ingekort fragment uit Berlin Diary. Alfred A. Knopf, 1941.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden