Dagboeken Peletier zijn piekfijn verzorgd

Boekcover van Dagboeken 1872-1886. Beeld
Boekcover van Dagboeken 1872-1886.Beeld

De stilistisch piekfijn verzorgde dagboeken die Ribbius Peletier van die reizen bijhield, zijn nu door zijn erven gebundeld in een uitgebreid toegelichte en rijk geïllustreerde editie. Irma Booms vormgeving maakt het boek niet alleen een visueel feest (met veel 19de-eeuwse landkaarten, stadsplattegronden en reisbrochures), ze bedacht ook een heldere typografische indeling, waardoor je makkelijk je weg vindt in de bijna 900 pagina's.

Aan de publicatie van de dagboeken ging een jarenlang gepuzzel vooraf. Het begon met de vondst, ruim twintig jaar geleden, van twee cahiers in het archief van het Huis te Linschoten, het Utrechtse landgoed dat Ribbius Peletier in 1891 van zijn vader cadeau kreeg. De cahiers stonden vol onleesbare tekens, die na veel speurwerk een oude Duitse stenomethode bleken te zijn. In 2005 werd in Beieren zowaar een bejaarde stenografist gevonden die het in onbruik geraakte schrift wist te ontcijferen. Daarna kon het in het Duits genoteerde dagboek worden vertaald en toegelicht, waarbij de door Ribbius Peletier gevolgde reisroutes uit oude Baedeker-reisgidsen werden gereconstrueerd.

Boekcover. Beeld
Boekcover.Beeld

De notities geven een haast journalistieke impressie van het tijdvak waarin de beau monde de Méditerranée, de Alpen en Noorse fjorden als vakantiebestemming ontdekt. Maar ze hebben ook een bijzondere persoonlijke toets: de schrijver voelt zich gevangen in de stijve 19de-eeuwse etiquette en droomt van een bestaan 'onder zuivere hartelijke natuurmensen, opdat ik zelf weer mens zou kunnen worden'.

Nog zo'n roerend motief is zijn worsteling met de Drang zum Weibe: 'Een altijd onbegrijpelijke zinnenlust is in mij gevaren. Ik moet deze aandrang kunstmatig onderdrukken, omdat de maatschappij deze instelling wenst.'

Gerlach Ribbius Peletier, Dagboeken 1872 - 1886. Non-fictie. Uit het Duits vertaald door Emile van Brakel. Landgoed Linschoten/ Thoth; 888 pagina's; euro 75,-.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden