Dagboek Michel van der Plas (1927-2013)

Dagboek van het Concilie

Het Vaticaans Concilie raakt verstrikt in spraakverwarring. 

Michel van der Plas (1927-2013). Beeld KIPPA

Vaticaanstad, 20 november 1962

De zitting van vanmorgen zal de geschiedenis ingaan als een van de belangrijkste van dit Concilie. Het presidium stelde namelijk voor te stemmen over de vraag of men een einde zou maken aan de discussies over het theologisch schema ‘Over de bronnen der openbaring’ (en het dus te begraven), dan wel beginnen met de behandeling volgens hoofdstuk en paragraaf.

Deze negatieve formulering van de inzet wekte al zoveel verwarring, dat de aankondiging van de inzet enkele malen herhaald moest worden. De uitslag van de stemming was niet minder dan een sensatie, het meest nog door de vreemde consequenties die zij veroorzaakte. Want van de 2209 stemmende vaders waren er 1.368 vóór de ‘begrafenis’ van het schema en 822 tegen, dat is resp. 62,1 procent tegen 37,9 procent.

De ‘begrafenisondernemers’ kwamen dus maar 104 stemmen tekort voor een meerderheid van tweederde, die over het lot van ‘De fontibus’, en zeker ook over dat van de andere drie theologische schemata beslist zou hebben.

Hierdoor is een in feite onmogelijke situatie ontstaan. Want ­62 procent van de vaders wordt nu geacht loyaal een stuk te gaan bespreken dat zij principieel afwijzen. En dat terwijl het stuk, als bij de stemming de vraag anders was gesteld (positief: wie is er voor de verdere behandeling?) intussen al onder de zoden had kunnen liggen.

Michel van der Plas (1927-2013), schrijver en journalist. 
Ingekort fragment uit Dagboek van het Concilie. Elsevier, 1963.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden