Dagboek: Spookachtig kinderspelletje in de mist

Cevennen, 24 september 1879

Woeste grond, heideachtig moeras, uitgestrekte gebieden met steen en pijnbomen, berkenbossen allemaal getooid met herfstgele kleuren, hier en daar een paar kale plattelandshuisjes en sombere velden.

Heuvel en vallei volgden op vallei en heuvel, de kleine groene en stenen veepaden liepen kronkelend in elkaar over, splitsten zich in drieën of vieren, liepen dood in moerasachtige kommen en begonnen weer her en der op hellingen of aan de rand van een bos.

Toen de schemering viel en de wind was gaan liggen, kwam ik uit een sparrenbos tevoorschijn waar ik lang in had rondgedoold en vond niet het beoogde dorp, maar de volgende moerasgrond te midden van ordeloze heuvels.

Ik had al een tijdje voor mij uit in de verte het geluid van koeienbellen gehoord en nu ik aan de bosrand stond, zag ik vlakbij een dozijn koeien en misschien nog wel meer zwarte figuren waarvan ik vermoedde dat het kinderen waren, hoewel de mist hun gestaltes onherkenbaar had vervormd.

Deze liepen allemaal in stilte cirkeltjes achter elkaar aan, namen elkaar bij de hand en gingen weer in groepjes en met buigingen uit elkaar. Een dans met kinderen roept onschuldige gedachten op, maar bij het moeras tijdens het vallen van de nacht was dit tafereel tamelijk spookachtig.

Ik voelde dat mijn gedachten een moment stokten.

Robert Louis Stevenson (1850-1894), Schotse romanschrijver. Ingekort fragment uit Reis met een ezel door de Cevennen. Vertaling Michèle Bernard. Hoogland & Van Klaveren, 2014.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden