Dagboek Ernst Sillem (1864-1919)

Dagboek: Kilometers hoog, maar zonder zicht op de Mount Everest

Erik van den Berg deelt dagelijks een opmerkelijk fragment uit zijn verzameling historische dagboeken.

De Mount Everest als er wel zicht is tussen de wolken. Beeld Colourbox

Darjeeling, 14 januari 1890'

Om 8 uur hielden we stil aan een station genaamd Siliguri, alwaar wij ontbeten. Van hier begint de Darjeeling Himalayan Railway en daar die slechts 2 voet breed spoor heeft, moesten we in een soort stoomtram overstappen.

De 1ste klas wagons bestonden uit platte wagens, waarop zes fauteuils met daarover een kap met zeilen. Wij hadden zoo een goed uitzicht, maar het werd erg koud.

Ik had vanmorgen mijn jaeger­ondergoed aangetrokken en met mijn reisdeken over mijn voeten reden we zoo van 9 tot half 5, toen wij te Darjeeling aankwamen.

Jammer genoeg kwamen we op een hoogte van 4.000 voet in de wolken en konden sindsdien niets meer zien van het prachtige uitzicht.

Het eerste hotel was geheel vol, maar in het tweede vond ik een goede kamer. Ik maakte er kennis met een zendeling Core, een Amerikaan Bronson en twee Amerikaanschen dames uit NYork: mrs. Townsend en miss Nichols, die ook den 7 februari uit Bombay vertrekken zullen, maar dan in Egypte de boot verlaten om de Nijl op te gaan. Zij reizen ook om de wereld.

15 januari

Om half 7 begaf ik mij op weg om den top van een heuvel te bereiken vanwaar men zegt de Mt Everest te kunnen zien. We bereikten de top van Tiger Hill in anderhalf uur. Wij wachtten vijf kwartier en zagen tusschen de wolken slechts een oogenblik een stukje sneeuw en verder niets.

Ernst Sillem (1864-1919), Nederlandse bankier. 
Ingekort fragment uit De reis om de wereld van Ernst Sillem. Van Soeren & Co, 1997.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.