DagboekIsabelle Eberhardt (1877-1904)

Dagboek: Elke stap op Sardinië herinnert aan Afrika

Erik van den Berg deelt dagelijks een opmerkelijk fragment uit zijn verzameling historische dagboeken.

Uitzicht over de stad Cagliari op Sardinië, Italië. Beeld Colourbox

Cagliari, 9 januari 1900

Felroze en bloedrood gesausde muren. Donkere kerken vol marmeren mozaïeken. Overwelfde doorgangen, waar voetstappen echo’s voortbrengen. Een wirwar van straatjes, omhoog en omlaag, soms onderbroken door trappen, straat­stenen bedekt met grassprieten.

Deuren die uitkomen op aan de straat gelegen kelders, waarin behoeftige gezinnen huizen. En andere deuren, uitkomend op overwelfde voorportalen of betegelde trappen.

Hier en daar een man die gebaren uitwisselt met een meisje dat zich over een balkon buigt. Boeren met om het hoofd lange banden die langs hun rug afhangen, met een zwart verfomfaaid jasje dat over hun broek van ongebleekte katoen valt. Bebaarde, gebruinde koppen, diepliggende ogen, schuwe gezichten, die iets weg hebben van een Griek uit de bergen en een Kabyl (Algerijns berbervolk, red.).

De vrouwen zijn Arabische schoonheden, met pikzwarte ogen, smachtend. Gelaten, treurige gezichten. Bedelaars die zich met huilerige stem op de vreemdeling storten.

Eindeloos trieste refreinen die overgaan in een bezeten gezang; cantilenes die sprekend lijken op die van daarginds, van Afrika, waaraan alles hier, bij elke stap, herinnert, en waarnaar alles hier, steeds heviger, doet­ terugverlangen.

Isabelle Eberhardt (1877-1904), journalist en avonturier. Ingekort fragment uit Zeven jaar uit het leven van een vrouw. Vertaling Mari Luyten en Tan Rouws. An Dekker, 1991.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden