Dag Vlieg


Dag VLieg van René van 't Hof
Rudolphi Producties, eindregie Beppie Melissen.
Toneelschuur Haarlem, 18/10.
Tournee t/m 19/12.
viarudolphi.nl

Vincent Kouters
null Beeld Ben van Duin
Beeld Ben van Duin


Zoals Mr. Bean vroeger door zijn huisje scharrelde en met de grootst mogelijk moeite de eenvoudigste klusjes opknapte, zo staat René van 't Hof op het podium in zijn solo, getiteld Dag vlieg.

Van 't Hof is als mimespeler een van de besten. Met zijn stakerige lichaam, dat de ongemakkelijkste houdingen kan aannemen, zijn treurige oogopslag en zijn sorry-dat-ik-besta-stem kan hij als geen ander mannen uitbeelden die het ook allemaal niet meer weten. Soms dieptreurig, soms geestig. Het verschil, en de magie van wat hij doet, zit hem in de details: een net te ver afgezakte onderbroek, een scheve voet.

Het personage dat Van 't Hof in Dag vlieg speelt, is van de geestige soort. Het is een oud mannetje. Hij loopt moeizaam en houdt zich staande aan de ouderwetse meubels in zijn huis. Een broek aantrekken is een choreografie op zich. Een glas uit een klemmend kastje pakken net zo. En als hij dan eindelijk zit, vliegt er een vlieg de kamer in. Een nieuwe uitdaging voor de man die heel de voorstelling naam- en tekstloos blijft.

undefined

Kafka's Die Verwandlung

Dan slaat halverwege de sfeer om. Komedie wordt treurspel, slapstick wordt machteloosheid. Het is een eigenaardig moment. Van 't Hof vangt de vlieg in zijn onderbroek en lijkt een beetje opgewonden te raken van dat gezoem in zijn kruis. Dan verandert hij zelf in een vlieg. Het tot dan toe onopvallende geluidsdecor van Wim Conradi zwelt aan en op dat onaangename elektronische gezoem vliegt het mannetje nu behendig door zijn huisje.

Er is de voor de hand liggende associatie met Kafka's Die Verwandlung. Maar deze transformatie is halfslachtig, want aan het einde is Van 't Hof weer die oude, eenzame man. Er zijn geluiden te horen van op straat spelende kinderen, een absurd radio-interview, en nog andere vervreemdende elementen. Alleen is de magie nu verbroken. Het tragikomische einde werkt daardoor niet goed. De ontroering is verdwenen.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden