'Dag mevrouw, is de kat thuis?'

Weinig boeken zullen in de boekenkast zo de aandacht trekken als Het Grote Boek van De Poezenkrant. Onvermijdelijk hecht de blik zich aan de vijftien centimeter lange en pluizige zwarte kattenstaart die, bij wijze van imaginaire boekenlegger, uit het boek steekt....

Hub. Hubben

De Poezenkrant is een van de mallotigste en tevens geestigste publicaties in het Nederlandse taalgebied. Hier vind je geen adviezen over de verzorging of het voedsel van katten noch advertenties voor poezenmanden of dierenartsen. En als er al nieuws in staat dan is dat gedateerd, niet gecheckt en ook niet om je over op te winden. De brieven van lezers zijn meestal beroerd geformuleerd en de foto's van de poezenbeesten zijn van een aandoenlijk amateuristisch gehalte.

Van een krant is feitelijk ook geen sprake. Elk nummer heeft weer een ander formaat, soms is het een krant, doorgaans een tijdschrift dat de circa 1500 abonnees bovendien zeer onregelmatig ontvangen waarmee de directeur zich een nauwelijks te behappen administratie op de hals heeft gehaald en waar hij graag een potje over mag klagen.

Maar waar lees je dat toenmalig uitgever Theo Sontrop in een restaurant in Marseille ontdekte dat katten naar vos smaken? 'Als je vos gegeten hebt, kom je er achter dat katten net zo smaken. Ik heb één keer kat gegeten; dat weet ik zeker want ik was erbij datie doodgeknuppeld werd.' Waar tref je een lijst aan van de schade die poes Muddy van mevrouw Stoel in vijftien jaar heeft aangericht? Tourniquetstoeltjes (wat dat ook mogen zijn) met biezen zittingen, schrijfmachines, kamerplanten, sierkussens, allemaal naar de ratsmodee en daarbij ook nog de pickup ondergekotst. Totale schade ¿ 5640,, gederfde nachtrust en bedorven humeur niet meegerekend. In PoKra 43 gaat ene Froukje Potma langs de deuren met de vraag 'Dag mevrouw, is de kat thuis?' De manier waarop de aangesprokenen leeglopen over hun huisdier is hilarisch.

Het mag dan in De Poezenkrant over katten gaan maar eigenlijk is dat niet meer dan een handvat. Het gaat over blaadjes maken, over schrijven, over het bedenken van speelse en niet van nostalgie gespeende layouts, over lettertypen, kortom over Piet Schreuders zelf, een ontwerper wiens grafische werk onder andere ook zichtbaar is in Furore, zijn andere helaas te sporadisch verschijnende tijdschrift, en in de VPROgids, waarvan hij art director is.

De nu verschenen compilatie is dan ook geen facsimile maar een opnieuw vormgegeven uitgave. Helaas zonder kleur maar daar heeft de inventieve directeur iets op gevonden. Een aparte bijlage bevat talrijke afbeeldingen in kleur; pak de schaar, volg de aanwijzingen en plak de plaatjes zelf in. Als extraextra bijlage is een herdruk bijgevoegd van de Poezenkrant 45 met op de cover de kattenkop van Katja Schuurman.

En voor wie er niet genoeg van krijgt: onlangs verscheen nummer 5051 van De Poezenkrant in de vorm van een Gouden Boekje met als de titel De Krantenpoes. Nienke Denekamp schreef het verhaaltje, Peter Pontiac maakte de tekeningen, onder meer van Piet Schreuders die doet alsof hij aan het werk is.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden