Daar komen Leif en zijn mannen

Het begon in 793 met een aanval op een Engels klooster en sindsdien klonk overal in Europa de alarmkreet: de vikingen komen!...

Het ligt voor de hand dat deze krijgers op hun tochten ook weleensontdekkingen deden. Vanuit Noorwegen bijvoorbeeld, koloniseerden ze IJslanden ontdekten ze Groenland en zelfs Noord-Amerika.

Vooral over die westelijke reizen gaat de Imax-film Vikings die maandag(10 oktober) in première gaat in het Haagse Omniversum. Het is zo'n filmdie zich in je hele gezichtsveld - en verder - afspeelt: vóór, naast enboven je. Dat drukt je met de neus op de materie. Op de landschappen vanIJsland, Groenland en Amerika bijvoorbeeld die in hun volle pracht bijnatastbaar over het grote scherm rollen.

Met zulke indringende beelden en met hulp van Engelse figuranten verteltregisseur en scenarist Marc Fafard - bekend van soortgelijke films - hetverhaal van die ontdekkingen in het westen. Als basis gebruikt hij deIJslandse saga's waarin die kolonisatie-geschiedenis al in de Middeleeuwenwerd geboekstaafd.

De saga's verhalen hoe Noorse vikingen IJsland in bezit nemen, waar zehet oudste nog functionerende parlement ter wereld stichten. Vanuit IJslandbrengt een barre zeereis Erik de Rode in 982 naar Groenland, waaruit pasin de 15de eeuw de vikingen weer verdwijnen, vermoedelijk vanwege hetkouder wordende klimaat. In 1000 komt de klap op de vuurpijl: de ontdekkingvan Noord-Amerika door Eriks zoon Leif, bijna vijfhonderd jaar voorColumbus.

Leif en zijn mannen zagen een reeks landen ten westen van Groenland,melden de saga's. In één ervan, Vinland - in het huidige Newfoundland -zijn daadwerkelijk resten van Scandinavische bewoning gevonden. Die duurdeniet lang: na enkele decennia verdwenen de vikingen omdat zij hetvoortdurend aan de stok hadden met vijandige indianen.

Voordat in de film het verhaal van deze ontdekkingen begint, zetten demakers nog wat misverstanden recht. Zo waren de vikingen niet alleenwoestelingen, maar dus ook vreedzame boeren en handelaren die nieuw landen nieuwe kansen zochten. En ze hadden geen helmen met horens.

Vikings vertelt bij lange na niet de geschiedenis van alle vikingen enwat de film wél vertelt, is niet allemaal bewezen. Maar jong noch oud zalzich vervelen bij dit aangenaam vormgegeven stukje geschiedschrijving.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden