DagboekVera Brittain (1893-1970)

Daar gaat de koningin, heel gewoon op de fiets

Erik van den Berg deelt dagelijks een opmerkelijk fragment uit zijn verzameling historische dagboeken.

Vera Brittain in Euston Station, Londen, 1956.  Beeld Getty Images
Vera Brittain in Euston Station, Londen, 1956.Beeld Getty Images

Den Haag, 17 september 1945

Rondgereden in Den Haag. Zag de puinhopen (een kwart van Den Haag is verwoest); verlaten huizen die op instorten staan, doordat de vorige winter al het hout eruit is gesloopt, door mensen die wanhopig naar brandstof zochten. Plafonds, vloeren, trappenhuizen etcetera – alles weg.

Zag een huis waarvan de trap halverwege in de lucht eindigde, van de wanden ertegenover was alleen het staketsel over. (Dit overkwam vooral de huizen van ­Joden, van wie niet verwacht werd dat ze zouden terugkomen.)

Daarna naar Scheveningen om de Atlantikwall te zien, de versterkte dijk met mangaten, bewaakt door jongens van het verzet. Werd gewaarschuwd voor nog niet geruimde mijnen.

Op de terugweg langs de huidige residentie van de koningin gereden, een bescheiden villa met de naam Sibilla (koningin Wilhelmina woonde vanaf september 1945 tijdelijk aan de Nieuwe Parklaan 110, in de woning van een gedeporteerde Joodse familie, red.).

Dr Schulze nam een foto en werd bijna gearresteerd. Toen ­zagen we de koningin, een stevige verschijning in een volumineuze witte mantel en rok, informeel op de fiets op weg naar huis, gevolgd door een eveneens fietsende mannelijke employé. Ze stapte af en ging naar binnen, zonder ceremonieel.

Vera Brittain (1893-1970), Britse schrijver, pacifist en feminist. Uit Wartime Chronicle – Vera Brittain’s Diary 1939-1945. Gollancz, 1989.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden