Daan Schuurmans

Er wordt heel wat afgeïnterviewd op de televisie, maar veel gesprekken kunnen net zo goed voor de radio worden gevoerd....

Daarom wijs ik graag op Soeterbeeck, een programma van het Rooms-Katholiek Kerkgenootschap (RKK), dat onder de vlag van de KRO jaarlijks 260 uur radio- en 96 uur televisiezendtijd vult.

Dat klinkt tamelijk braaf. Dat is het ook, maar vooral vanwege de pretentieloosheid. De makers van Soeterbeeck gaan graag de deur uit. Daardoor zijn hun beelden minder gelikt, maar dat neem ik graag voor lief.

Dat geldt zeker de serie Zomerontmoetingen waarin minder of meer bekende Nederlanders buiten de deur zijn geïnterviewd. Gisteren vond de laatste uitzending plaats. Acteur Daan Schuurmans werd in Noordwijk aan Zee ondervraagd over zijn zogenoemde ‘levenslandschap’. Dat klonk hoogdravend, zeker toen presentator Wilfred Kemp in zijn inleiding ook nog eens sprak van kennisrivier, stilteweide, fort geloof en droomberg.

Gelukkig viel het in de praktijk reuze mee. De kunst van een goed interview is om onbekende kanten van een hoofdpersoon naar voren te krijgen, zonder dat de indruk wordt gewekt dat die hoofdpersoon een rol speelt.

Dat valt bij een beroepsacteur natuurlijk niet mee, maar ik kreeg toch het idee dat Schuurmans behoorlijk authentiek was. Zijn ondervrager Kemp was weliswaar niet kritisch, maar zeker ook geen slijmer van het soort Ivo Niehe, Reinout Oerlemans of Frits Barend.

Terwijl Schuurmans net zo goed in hun programma’s had kunnen optreden, want hij is een beau garçon, die na zes jaar zijn verkering met de knappe actrice Jennifer Hoffman heeft uitgemaakt. Daar lusten de geïllustreerde bladen wel pap van. Kemp misschien ook, maar dat wist hij dan aardig te camoufleren, wat de openheid ten goede kwam.

Schuurmans liet weten dat hij thans verliefd is op Bracha van Doesburgh (ook een actrice). Zij dient er echter rekening mee te houden dat als puntje bij paaltje komt, hij voor het toneel kiest. Dat zal je maar gezegd worden, terwijl iedereen kan meeluisteren. Zelfs de praatgraagste renners in de Tour de France, voor wie het fietsen op de eerste plaats komt en dan pas hun echtgenote, houden dat voor zich.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden