Update

Da Vinci's Salvator Mundi - het duurste schilderij ter wereld - komt in het Louvre Abu Dhabi te hangen

Mysterieuze koper blijkt Saoedische prins

Het duurste schilderij ter wereld, de Salvator Mundi van Leonardo da Vinci, komt te hangen in het Louvre in Abu Dhabi, zo liet het nieuwe museum dinsdag op sociale media weten. Het schilderij werd vorige maand bij veilinghuis Christie's voor 450 miljoen dollar (382 miljoen euro) gekocht, naar nu blijkt door een Saoedische prins.

Da Vinci's De Verlosser van de wereld. Beeld epa

Volgens The New York Times is de koper Bader bin Abdullah bin Mohammed bin Farhan al-Saud. Hij stond niet bekend als een groot kunstverzamelaar. Ook de rijkdom van Bader was voor de buitenwereld tot nu toe niet bekend. De prins is een vriend en zakenpartner van de Saoedische kroonprins Mohammed, die nauwe contacten heeft met de Verenigde Arabische Emiraten, waar Abu Dhabi de hoofdstad van is.

Het werk, dat in het Nederlands 'de Verlosser van de Wereld' heet, kent een curieuze herkomstgeschiedenis. Het werd in 2005 door een verzamelaar op een veiling gekocht voor 8.000 euro. Hij liet het restaureren, en verkocht het in 2013 als een authentieke Da Vinci voor tientallen miljoenen euro's. Nadat het nog een paar keer van eigenaar was gewisseld, kwam het werk in handen van de Russische oligarch Dmitri Rybolovlev. Hij bracht het in november dit jaar naar Christie's omdat hij zijn ex-vrouw 2,5 miljard euro alimentatie moet betalen. Hoewel het werk door Christie's werd aangeprezen als 'de grootste herontdekking van de laatste honderd jaar', is de authenticiteit onder experts nog steeds omstreden.

Het Louvre in Parijs werkt volgens het goed ingevoerde Artnet op dit moment aan een grote tentoonstelling over Da Vinci, die in oktober 2019 zou moeten worden geopend. De Salvator Mundi zou daar als bruikleen aan het Europese publiek getoond kunnen gaan worden. In Parijs hangt al het beroemdste werk van Da Vinci, de Mona Lisa.


Dit schreven we ook over Da Vinci's De Verlosser van de wereld

Niemand wist wie de koper was van de Da Vinci van 381 miljoen euro
Wie was de koper van het kunstwerk dat in New York alle verkooprecords verpletterde? Hij bleef bij het bieden in ieder geval heel rustig. Waarna hij tegenover de verzamelde pers zweeg over de identiteit van de nieuwe eigenaar van Leonardo Da Vinci's Salvator Mundi.

Da Vinci's De Verlosser van de wereld breekt veilingrecord
Het schilderij Salvator Mundi van Leonardo Da Vinci is woensdagnacht bij Christie's in New York verkocht voor 400 miljoen dollar (339 miljoen euro). Inclusief veilingkosten is het 450,3 miljoen dollar, en dat is het is het hoogste bedrag dat ooit bij een veiling voor een schilderij is betaald.

Russische oligarch moet alimentatie betalen en verkoopt Leonardo da Vinci voor vermoedelijk 100 miljoen euro
Slechts 45 pond leverde 'Salvator Mundi' op, toen het in 1958 opdook. Komende maand gaat het doek, waarvan later werd vastgesteld dat het van de hand van Leonardo da Vinci is, bij het veilinghuis Christie's onder de hamer. Verwachte opbrengst: rond de 100 miljoen euro.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.