D66: 'EU moet dit niet langer pikken van de VS'

Het wordt tijd dat de Europese Unie zich niet langer de regels laat voorschrijven door de Verenigde Staten en dat de mogelijkheden van het spionageprogramma PRISM worden ingeperkt. Dat zei D66-Europarlementariër Sophie in 't Veld vrijdag.

Beeld anp

'Het is toch absurd dat Amerikaanse wetgeving over de Europese heen kan gaan.' D66 hoopt dat nu de druk op de Europese Commissie wordt opgevoerd om met de VS in gesprek te gaan en afspraken te maken over de privacy van Europese burgers. Een mogelijkheid zou zijn om die burgers dezelfde rechten te geven als Amerikaanse. De Amerikaanse overheid mag namelijk geen Amerikaanse staatsburgers of mensen die binnen de landsgrenzen van de Verenigde Staten zijn, volgen door middel van PRISM.

GroenLinks wil dat bedrijven wordt verboden om mee te werken aan Amerikaanse wetten die hen verplichten om alle gegevens van hun klanten over te dragen aan de veiligheidsdiensten. 'Het ondermijnt de privacy van Europese burgers. Ook gevoelige informatie van bedrijven en overheden kan zo in Amerikaanse handen komen. Daarom wil ik dat de EU het verlenen van medewerking aan deze wetten expliciet verbiedt', aldus Europarlementariër Judith Sargentini van GroenLinks.

Plasterk: 'Geen reden om opheldering'
Minister Ronald Plasterk (Binnenlandse Zaken) ziet geen reden om de Verenigde Staten om opheldering te vragen over hun spionage op internet naar onder meer Nederlanders. Hij verzekert dat het verzamelen van digitale gegevens bij de Nederlandse inlichtingendienst 'niet aan de orde is,' aldus Plasterk.

Plasterk reageerde positief op de wens van Jacob Kohnstamm, voorzitter van het College Bescherming Persoonsgegevens (CBP), om de Europese Unie om opheldering te laten vragen. 'Dat lijkt me buitengewoon verstandig. Ik ben benieuwd wat er dan voor antwoorden komen.'

Plasterk benadrukt overigens wel dat wat de Amerikanen doen, breed digitale gegevens verzamelen, voor de Nederlandse inlichtingendiensten 'niet aan de orde is'. 'Voor Nederland is dat totaal in strijd met de wet,' stelt hij. De Nederlandse geheime dienst AIVD moet het volgens de minister per geval bekijken, er dan toestemming voor vragen en ook een specifieke reden voor hebben. Bovendien moet het verzamelen van elektronische informatie ook 'proportioneel' zijn en mag dat niet langer dan drie maanden gebeuren, laat hij weten.

Vrijdag kwam aan het licht dat Amerikaanse inlichtingendiensten op grote schaal persoonlijke gegevens kunnen bekijken van klanten van internetbedrijven. De de FBI en de staatsveiligheidsdienst verzamelen chatgesprekken, e-mails, foto's en video's met behulp van het spionageprogramma PRISM. Er is met dit programma volgens een bron alleen informatie vergaard van niet-Amerikanen die niet in de VS wonen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.