D66 en SP willen opnieuw extra geld voor cultuur - coalitiepartijen zijn tegen

SP en D66 willen dat er 14 miljoen euro extra wordt vrijgemaakt voor de kunst- en cultuursector in 2017. De twee partijen hebben daarover maandag tijdens een overleg in de Tweede Kamer over de cultuurbegroting een voorstel ingediend. Het extra geld zou naar instellingen moeten gaan die positief zijn beoordeeld door de Raad voor Cultuur of het Fonds Podiumkunsten, maar toch geen subsidie hebben gekregen bij gebrek aan budget.

Het Metropole Orkest tijdens een optreden in Muziekgebouw 't IJ. Beeld anp
Het Metropole Orkest tijdens een optreden in Muziekgebouw 't IJ.Beeld anp

Vorig jaar wisten coalitie- en oppositiepartijen het met elkaar eens te worden over het vrijmaken van tien miljoen euro extra voor cultuur in 2016. VVD, PvdA, SP, D66 en GroenLinks besloten toen samen wat voor de sector te doen omdat die zwaar te lijden had gehad onder de bezuinigingen van het eerste kabinet Rutte. Volgens SP-Kamerlid Jasper van Dijk en D66-leider Alexander Pechtold moet er nog een keer geld bij. 'De komende maanden gaan er een paar instellingen door de knieën als we niks doen', zei Pechtold. Van Dijk: 'Er zijn net twee Rembrandts gekocht voor 160 miljoen. Dan is 14 miljoen echt peanuts.'

Maar nu lijken de coalitiepartijen niet van plan te zijn om SP en D66 te hulp te komen. Volgens PvdA-Kamerlid Joyce Vermue is de financiële onderbouwing van Pechtold en van Dijk voor hun plan niet deugdelijk. Haar VVD-collega Michiel van Veen toonde ook weinig enthousiasme. Hij werkte vorig jaar mee aan het regelen van de tien miljoen euro extra voor 2016. Hij zei gisteren dat hij blij was dat minister Bussemaker van Cultuur daar dit jaar een structurele verhoging van had kunnen maken, maar dat hij weer zo'n exercitie niet ziet zitten.

Het extra geld zou volgens SP en D66 moeten worden verdeeld onder instellingen. 'Gedacht kan worden aan onder andere het Metropole Orkest, het Letterkundig Museum, de Rijksacademie, Maas Theater & Dans, Korzo, Orkater en Suburbia', schrijven Pechtold en Van Dijk in hun voorstel.

Verzet minister Bussemaker

De twee willen het grootste deel van het geld, tien miljoen, halen uit een budget bij het ministerie van Economische Zaken voor Compensatie Energie-intensieve bedrijven (ETS). Daar is de vorige keer ook de tien miljoen euro vandaan gehaald. De overige vier miljoen zou moeten worden gevonden in een verlaging van apparaatsuitgaven bij het ministerie van OCW.

Minister Bussemaker verzet zich daartegen. Van de apparaatskosten op haar departement kan volgens haar niks af omdat het 'nu al piept en knarst op een aantal punten'. De PvdA-bewindsvrouw zegt bovendien geen greep te willen doen in de begroting van haar VVD-collega, minister Kamp van Economische Zaken.

Kunstenaar werkt weer voor een hongerloontje

De bezuinigingen hebben een ravage aangericht in de kunstwereld, blijkt uit een rapport van de SER. Wie niet bij de top hoort, kan niet rondkomen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden