RecensieKlassiek

Cut Circle is een goede club: er zitten erg mooie stemmen bij en met de zuiverheid zit het goed ***

Dirigent Jesse Rodin van Cut Circle

Je ziet ze niet zo veel, Amerikaanse ensembles die zich specialiseren in de West-Europese renaissance-polyfonie. Cut Circle is een van de uitzonderingen. Op uitnodiging van de Organisatie Oude Muziek, vooral bekend van het Utrechtse Festival Oude Muziek, toert het vocaal octet dezer dagen door Nederland met werk van Josquin, Ockeghem, Alexander Agricola en Walter Frye. Een goede club, bleek woensdagavond op het eerste concert in Delft.

Mooi gegeven: de Sint-Hippolytuskapel aan de Oude Delft, die eerder onder meer diende als wapenopslagplaats en aula van de universiteit, stamt uit begin 1400, dezelfde eeuw waarin de componisten werden geboren. Het is er klein en er is veel hout; de zangers lijken even te moeten wennen aan het gebrek aan galm en schroeven gedurende het concert het volume steeds wat op. Ze laten zich niet van de wijs brengen door het gezellige gekakel van het café aan de overkant.

Wat direct opvalt: Cut Circle doet veel met tekst. Bijna op barokke wijze wordt de betekenis van de woorden benadrukt. Er zitten erg mooie stemmen bij en met de zuiverheid zit het goed. Toch zijn er momenten waarop je zou wensen dat de zangers net iets meer naar elkaar zouden luisteren dan te focussen op de strak slaande dirigent Jesse Rodin (eigenlijk is het dus een nonet), zodat de hoogtepunten in afzonderlijke lijnen de ruimte krijgen. Je wilt die golfbewegingen horen in Josquins Missa Faisant regretz. Voor zover die er al zijn, doen ze eerder voorgeprogrammeerd dan spontaan aan.

Heel sterk is dan weer de vertolking van Une Mousse de Biscaye. Agricola’s Tout a par moy is roerend en intens.

Cut CircleKlassiek. Werk van o.a. Josquin. 23/5, Sint-Hippolytuskapel, Delft. Nog te horen in Amsterdam (25/5), Maastricht (26/5) en Utrecht (27/5)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden