De GidsCultuurtips

Cultuurtips van deze week: Brassaï, Emma Ruth Rundle en Vincent van Gogh

Wat gaan we doen dit weekeinde? Onze experts geven de beste cultuurtips.

Herien WensinkBor BeekmanMark MoormanRutger Pontzen en Robert van Gijssel
Allemaal mensen. Beeld Sanne Peper
Allemaal mensen.Beeld Sanne Peper

Theater

Allemaal mensen/Umuntu
Afgelopen seizoen maakte regisseur Marcus Azzini bij Toneelgroep Oostpool de voorstelling Allemaal mensen, een onverwachte publiekshit én de nummer-1 van de Volkskrant-top-10 van het beste theater van het seizoen. Allemaal mensen/Umuntu is als het ware de prequel, gemaakt met (toen nog) toneelschoolstudenten. Deze groep van tien jonge talenten vormde een klas op de toneelschool Arnhem. Nu spelen ze, kort na hun afstuderen, samen in een brutale, geestige en ontroerende voorstelling over identiteit, diversiteit en inclusiviteit.

Tournee t/m 7/12

Fotografie

Brassaï
Brassaï was de fotograaf die het Parijs van de jaren dertig van de 19de eeuw voor eeuwig en altijd heeft vastgelegd. Veel van zijn werk is een feest van herkenning, maar het mooie van het retrospectief in Foam zijn de foto‘s die we nooit eerder zagen, of nooit eerder in dergelijke fraaie vintageprints. We zijn toch het verrukst van de prachtige melancholische foto‘s die Brassaï tijdens zijn nachtelijke wandelingen maakte: nat plaveisel, mist en lantaarnlicht als decor van de eenzaamheid van de fotograaf.

Tot en met 4 december 2019, Foam, Amsterdam

Film

Domino
Soms kunnen ook mislukte films bezienswaardig zijn. Zo’n geval is Domino, van de legendarische Amerikaanse filmmaker Brian De Palma. Een thriller over twee opsporingsbeambten en hun jacht op een terroristische cel, die dwars door Europa voert: Denemarken, Nederland, België, Spanje. Met in de hoofdrollen onder meer Game of Thrones-collega’s Nikolaj Coster-Waldau en Carice van Houten. De vriend van de Nederlandse actrice, de Australiër Guy Pearce, speelt een bijrol als CIA-agent. Domino kende een hevig getroebleerde opnametijd: de producenten en financiers vochten elkaar de tent uit, waarna Brimstone-producent Els Vandevorst werd ingehuurd als crisismanager. Domino, nu eindelijk te zien in de Nederlandse bioscoop, werd neergesabeld door de Angelsaksische critici, wat best voorstelbaar is. Maar toch: heel af en toe ontwaren we iets van het visuele vernuft van de regisseur van Carrie, Dressed to Kill en Scarface.

Nu in de bioscoop

Muziek

Emma Ruth Rundle en Gold
Emma Ruth Rundle is al een paar jaar een kleine sensatie in de wereld van de mistroostige muzieksmaken. De zangeres uit Louisville, Kentucky, zingt met een van tragiek doortrokken folkstem en laat zich begeleiden door zware, sonore gitaarmuziek. De sferen die zij daarmee oproept zijn mystiek en prettig duister, en Emma Ruth Rundle noemt David Lynch dan ook als een van haar inspiratoren.

Vorig jaar verscheen de prachtige plaat On Dark Horses, en in 2017 al dook de zangeres al op bij het Tilburgse festival voor heavy muziek Roadburn. Die show was onvergetelijk. Iedereen die er bij was, zal zich moeten haasten richting de kassa van Het Paard te Den Haag, want daar treedt Emma Ruth Rundle op. Helaas eenmalig in Nederland. Wie haar niet kent, moet haar als de bliksem ontdekken. Ook mooi: in het voorprogramma speelt de Nederlandse band Gold, die ook al schittert in diepe duisternis.

3 oktober, Het Paard, Den Haag

Beeldende kunst

Van Goghs intimi
Het beeld van Vincent van Gogh als een eenzame en gekke kluizenaar die in armoede leefde is al tijdje aan verandering onderhevig. Dankzij de tentoonstelling Van Goghs intimi in Den Bosch wordt de volgende stap gezet. Niet dat Vincent nu gelijk een allemansvriend was, maar hij was wel met velen bevriend, of had op zijn minst contact. Omdat ze model voor hem zaten, hij geld van ze kon gebruiken of hun kunstopvattingen deelde. Onder hen: de schilders Émile Bernard, Camille Pissarro, Anton Mauve en natuurlijk Paul Gauguin, die níét Van Goghs oor heeft afgehakt, zoals weleens wordt beweerd. Dat deed Van Gogh toch echt zelf.

Tot en met 12 januari, Het Noordbrabants Museum, Den Bosch

Laatste kans: theater

Immens
Hoeveel waarheid kan een mens verdragen? Dat is de vraag die Regisseur Casper Vandeputte en acteur Vincent van der Valk willen beantwoorden met hun muziektheatersolo Immens, geïnspireerd op het gedachtengoed van Duitse filosoof Friedrich Nietszche. Een muzikale, humoristische en filosofische voorstelling die op 14 juni in première ging op cultureel festival Oerol en nu nog te zien is in Utrecht, Den Haag, Amsterdam en Haarlem.

Volkskrant-recensent Vincent Kouters noemde Immens een ‘sterk staaltje theater’ en bekroonde de voorstelling met vier sterren. Ron Rijghard van het NRC beschreef het als een ‘zinderende voorstelling die nabrandt als de kopstoot van een hooligan.’

Tot en met 2 november, Theater Utrecht

null Beeld

Gijs Groenteman gaat in onze illustere archiefkast in gesprek met mensen die hem hebben verwonderd. Rapper Pepijn Lanen, schrijver Paulien Cornelisse en kunsthandelaar Jan Six passeerden al de revue.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden