NieuwsGoed Geld Gala

Cultuurgiften Bankgiro Loterij groeien door tot 84 miljoen

Het miljoenenbedrag dat de Bankgiro Loterij uit zijn opbrengst schenkt aan de kunst- en cultuursector, groeit gestaag. Tijdens het Goed Geld Gala is woensdag in Leiden 84,3 miljoen euro uitgereikt; dat is 5 miljoen meer dan vorig jaar en ruim 20 miljoen meer dan in 2015.

Een rondleiding voor blinden en slechtzienden in het van Abbemuseum. Beeld Marcel de Buck
Een rondleiding voor blinden en slechtzienden in het van Abbemuseum.Beeld Marcel de Buck

In totaal krijgen 77 instellingen en organisaties een bijdrage, waarvan deze keer een aantal speciaal bestemd zijn om collecties en voorstellingen toegankelijk te maken voor een diverser publiek.

Het Van Abbemuseum ontvangt bijna 800 duizend euro, om inclusiviteit ‘het nieuwe normaal’ te maken. Het gaat dan om het bereiken van bezoekers met een beperking en om het vertellen van het verhaal van de collectie uit meerdere perspectieven: ook vrouwelijk en niet-westers. Het Van Abbe gaat daarmee speciaal rondleiders opleiden en 2500 m2 aan ruimte ‘multizintuiglijk’ inrichten, met voel- en geurervaringen.

Met het thema inclusiviteit sluit de Bankgiro Loterij aan bij een trend die zich snel verspreidt in de wereld van musea en podiumkunsten. Ook het Stedelijk Museum Schiedam wordt beloond met 400 duizend euro, omdat het ‘voorbeeldstellend is op het gebied van het verlagen van drempels’. Met het geld kan het museum een ‘diorama’ opbouwen waarmee het aan de hand van persoonlijke verhalen laat zien hoe de wereldgeschiedenis Schiedam heeft gevormd.

Het Goed Geld Gala is zo uitgegroeid tot een jaarlijks miljoenenbal dat een grote rol speelt bij de financiering van vernieuwing in de museumwereld. Met het toekennen van giften is de Bankgiro Loterij bereid ook wat risico te nemen, zegt Mirjam Moll, directeur van de Museumvereniging, de koepelorganisatie van de sector. Als voorbeeld noemt ze de bijdrage in 2017 van ruim een half miljoen euro voor de voorstelling Zuiderzeelicht, waarmee het Zuiderzeemuseum in Enkhuizen de afgelopen drie jaar nieuw publiek wist te trekken in de winter.

De vaste grote bedragen gaan jaarlijks naar het Prins Bernhard Cultuurfonds en vier rijksmusea. Voor de musea vormt de bijdrage uit de loterij gemiddeld zo’n 10 procent van de eigen inkomsten, zegt Moll. Musea hebben daar de laatste jaren sterk aan getrokken en zijn onder andere ook door particuliere giften ‘steeds beter in staat’ naast overheidssubsidies een eigen geldstroom op gang te houden.

Opvallend was dit jaar nog een schenking van 1,5 miljoen euro voor het Nationaal Holocaust Museum in Amsterdam. In januari werd al duidelijk dat dit ambitieuze project rond de Hollandsche Schouwburg kon doorgaan dankzij een schenking van 4 miljoen euro van de Duitse regering. Met het geld van de Bankgiro Loterij kan een overkapping worden gebouwd over het schoolplein van de voormalige kweekschool, die een cruciale rol speelde in het redden van zo’n zeshonderd Joodse kinderen tijdens de Duitse bezetting. Het overkapte plein moet het hart van het museum worden.

In 2019 sprak de internationale museumwereld in het Japanse Kyoto uitgebreid over de rol van het museum in de 21ste eeuw. Daar kwam uit dat er meer aandacht moet zijn voor inclusiviteit met als doel: ‘Gelijke toegang tot erfgoed voor alle mensen en het welzijn van de planeet.’

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden