Cultuurblog - Twijfels over locatie Straatje Vermeer in Delft na nieuw onderzoek

Een overzicht van groot en klein nieuws uit de wereld van de kunst, cultuur en media, bij elkaar geblogd door de specialisten van de Volkskrant. Lees het vorige Cultuurblog hier terug.

null Beeld anp
Beeld anp

Twee jaar geleden was het nog wereldnieuws: kunsthistoricus Frans Grijzenhout van de Universiteit van Amsterdam had het jarenlange mysterie rond het Straatje van Johannes Vermeer opgelost. Nadat eerdere onderzoekers diverse verkeerde adressen hadden gesuggereerd in Delft, waar de wereldberoemde Hollandse meester zijn leven lang woonde en werkte, kwam Grijzenhout naar eigen zeggen met de exacte locatie: Vlamingstraat 40-42.

Grijzenhout baseerde zich destijds op diverse archiefstukken. De bijzondere ontdekking was voor het Rijksmuseum en Museum Prinsenhof Delft aanleiding om een speciale tentoonstelling aan het Straatje te wijden. Nu de locatie bekend was zou dit ‘diepgaande consequenties hebben voor zowel de manier waarop we naar dit ene schilderij van Vermeer kijken als voor ons beeld van Vermeer als kunstenaar’.

Maar Gert Eijkelboom en Gerrit Vermeer trekken nu Grijzenhouts locatie in het zomernummer van het Tijdschrift voor historische geografie in twijfel. Volgens beide kunsthistorici zou Grijzenhout bij het aanwijzen van de Delfste Vlamingstraat selectief gebruik hebben gemaakt van bronnen en zouden zijn conclusies daarom berusten op drijfzand.

Bovendien zou volgens Eijkelboom en Vermeer niet onomstotelijk kunnen worden aangetoond dat Vermeer in zijn olieverfschilderij uit circa 1658 een situatie heeft afgebeeld die werkelijk heeft bestaan. Daarvoor zou nauwkeurige topografische informatie nodig zijn over het aangewezen adres en die ontbreekt. ‘Het lijkt erop dat Vermeers wereldberoemde werk een allegorische voorstelling is, die hij samenstelde uit verschillende elementen en plekken’, aldus beide kunsthistorici in hun artikel.

Zij zijn overigens niet de eersten die Grijzenhouts locatie van het Straatje van Vemeer –ook bekend als Gezicht op Huizen in Delft - betwisten. Vorig jaar liet de Amerikaanse kunsthistoricus Benjamin Bistock weten dat het enige juiste adres Oud Langendijk 2 in Delft zou zijn. (Iñaki Oñorbe Genovesi)

Delft is één langgerekt straatje van Vermeer

Op bezoek in Delft: door het Straatje van Vermeer waait de oer-Hollandse koopmansgeest. Lees hier de column van Jan-Pierre Geelen terug.

Cynthia McLeod schrijft een kinderboek bij de tentoonstelling 'We Have a Dream. Gandhi, King en Mandela', die dit najaar is te zien in De Nieuwe Kerk in Amsterdam. De Surinaamse schrijfster is onder meer bekend van de bestseller Hoe duur was de suiker? (1987). Het kinderboek verschijnt bij de opening van de expositie over de drie wereldberoemde personen op 16 september.

De expositie gaat volgens De Nieuwe Kerk over ‘gewone mensen die uitgroeiden tot leiders van grote bewegingen tegen rassendiscriminatie en sociale ongelijkheid’. Alle drie werden wereldwijde rolmodellen, al riepen ze ook felle kritiek en weerstand op. Het kostte zelfs Mahatma Gandhi, die de geweldloze Indiase onafhankelijkheidsstrijd leidde, en Martin Luther King, een van de prominentste leden van de Amerikaanse burgerrechtenbeweging na de Tweede Wereldoorlog, het leven. Nelson Mandela belandde in de gevangenis omdat hij strijd voerde tegen het apartheidsregime in Zuid-Afrika. Nadat Mandela na bijna dertig jaar vrij kwam, werd hij gekozen tot president van het land.

In de tentoonstelling stappen de bezoekers in hun wereld en ervaren ze volgens De Nieuwe Kerk hoe persoonlijke idealen de wereld kunnen veranderen. De expositie is te zien tot en met 4 februari volgend jaar.

Land van Afkomst: Cynthia McLeod

Welke rol speelt afkomst in Nederland? Dat onderzoekt de Volkskrant in een reeks interviews. Schrijver Cynthia McLeod (80): 'Er is een geweldige creoolse cultuur in Suriname.'

Cynthia McLeod Beeld Linda Stulic
Cynthia McLeodBeeld Linda Stulic

Berichtensite Twitter heeft vandaag een speciale Harry Potter-emoji gelanceerd. Het symbooltje is ontwikkeld in samenwerking met uitgeverij Bloomsbury. Het is op 26 juni exact twintig jaar geleden dat The Philosopher's Stone, het eerste boek in de wereldwijd populaire reeks over de bebrilde tovenaarsleerling verscheen. Wie deze week op Twitter de hashtag #HarryPotter20 gebruikt, krijgt automatisch een afbeelding van Harry's iconische litteken en bril in de tweet.

Ook Facebook besteedt aandacht aan de verjaardag van de jonge tovenaar. Wie in een Facebook-bericht de Engelse naam van een van de vier afdelingen van toverschool Zweinstein gebruikt, krijgt als verrassing wat magische effecten voorgeschoteld. Ook wordt de naam direct afgedrukt in de kleuren van Griffoendor, Huffelpuf, Ravenklauw of Zwadderich.

De Britse schrijfster J.K. Rowling voltooide het manuscript in 1995 en probeerde het twee jaar lang aan een uitgeverij te slijten. Uiteindelijk ging Bloomsbury overstag; de eerste druk van het boek was slechts vijfhonderd exemplaren. Inmiddels zijn er bijna 500 miljoen exemplaren van de acht Potter-boeken verkocht. Daarnaast zijn er films, games, een bekroond toneelstuk (Harry Potter and the Cursed Child) en een spin-off van de Harry Potter-reeks (Fantastic Beasts and Where to Find Them).

Enkele dagen geleden verraste Rowling de Harry Potter-fans nog via de website Pottermore, waar ze geregeld nieuwe verhalen en aanvullingen over de tovenaarswereld publiceert. Rowling schreef tot ieders verrssing dat er twee Harry Potters bestaan. De ene is de bekende bebrilde tovenaar, inmiddels een volwassen man met kinderen, zo bleek uit het toneelstuk en het achtste boek Harry Potter and the Cursed Child (Harry Potter en het vervloekte kind). De andere Harry Potter bleek een overgrootvader te zijn een belangrijke rol had gespeeld in de familiegeschiedenis van de Potters. (Iñaki Oñorbe Genovesi)

Acteur Daniel Radcliffe die Harry Potter speelde in de verfilmingen van de boeken over de jonge tovenaarsleering. Achter hem Emma Watson en Rupert Grint die Hermelien Griffel en Ron Wemel speelden. Beeld photo_news
Acteur Daniel Radcliffe die Harry Potter speelde in de verfilmingen van de boeken over de jonge tovenaarsleering. Achter hem Emma Watson en Rupert Grint die Hermelien Griffel en Ron Wemel speelden.Beeld photo_news

Harry Potter is de ideale mix van (sympathiek) pispaaltje en held

Vandaag is het precies 20 jaar geleden dat JK Rowlings eerste boek verscheen over de bebrilde tovenaarsjongen die de wereld zou veroveren: Harry Potter and the Philosopher's Stone (Harry Potter en de Steen der Wijzen). Dit is wat onze verslaggever in 1999 over het boek schreef.

Oud-gouverneur van Californië Arnold Schwarzenegger en de Franse president Emmanuel Macron hebben elkaar vrijdag in Parijs ontmoet om te praten over het klimaat. Acteur en actieheld Schwarzenegger, die van 2003 tot 2011 gouverneur was één van de grootste staten in de VS, en de nieuwe president van Frankrijk hebben in ieder geval twee dingen met elkaar gemeen: een missie om klimaatverandering tegen te gaan, en een afkeer van de Amerikaanse president Donald Trump.

Macron maakte nadat hij de presidentsverkiezingen won een filmpje in het Engels, een primeur voor een Franse president. Hij richtte zich in de video direct tot onder meer wetenschappers en ingenieurs in de VS en zei dat zij in Frankrijk welkom zijn om hun werk te doen, als ze daar in hun thuisland de ruimte niet voor krijgen. Hij sloot af met de zin ‘Make Our Planet Great Again’, een duidelijke verwijzing, volgens sommigen een sneer, naar Trump’s campagneslogan ‘Make America Great Again’.

In een kort filmpje dat Schwarzenegger na de ontmoeting met Macron online plaatste, nam hij die slogan over. Schwarzenegger is net als Trump een Republikein, maar heeft zich meerdere malen negatief uitgelaten over Trump en zijn beleid. De Amerikaanse president sloeg terug door kritiek te leveren op Schwarzenegger’s presentatie van The Apprentice, het realityprogramma waardoor Trump oorspronkelijk bekend werd bij het grote publiek.

Schwarzenegger zette zich tijdens zijn gouverneurschap al in voor ‘clean energy’ en probeerde met Californië - een staat die in z’n eentje goed is voor een plek in de top 10 van wereldeconomieën – het voortouw te nemen op het gebied van het klimaat. Trump staat daar lijnrecht tegenover: hij grapte ooit dat klimaatverandering ‘een hoax van China’ is en trok de VS onlangs terug uit het klimaatakkoord van Parijs.

Arnold Schwarzenegger, links, en Emmanuel Macron. Beeld getty
Arnold Schwarzenegger, links, en Emmanuel Macron.Beeld getty

Lil' Kleine heeft zijn onlangs verschenen succesalbum Alleen vrijdag uitgebreid met tien nieuwe nummers. De 23-jarige rapper, wiens echte naam Jorik Scholten is, zette de liedjes, waaronder Bokoesam, Hef en Heinek’n, onverwachts online. Zijn nieuwe single Loterij is een samenwerking met Ronnie Flex.

Volgens Lil' Kleine heeft hij lang gedacht om de 21 nummers van Alleen in één keer uit brengen. ‘Maar ik vind dat deze liedjes alle aandacht verdienen. Daarom hebben we besloten om het in twee delen te doen. En natuurlijk heb ik weer een samenwerking met Ronnie Flex. Die wilde ik nog even bewaren en heeft nu ook een dikke clip gekregen.’

Vorige maand verscheen Alleen, de opvolger van Lil' Kleines debuutalbum WOP. Het album kwam van niets op de eerste plaats en voert sindsdien de albumlijst aan. Alle nummers zijn bovendien terug te vinden in de Singles Top 100. Krantenwijk, Lil' Kleines samenwerking met Boef, staat deze week op de tweede plek, achter de Spaanstalige zomerhit Despacito Titelnummer staat ook in de top tien, de andere negen liedjes van het album staan lager in de lijst. Lil' Kleine is bovendien te horen op 4x Duurder, dat op de vierde plek staat. De rapper maakte het nummer samen met SBMG en DJ Stijco.

Lil' Kleine is de eerste Nederlandse rapper met twee nummer 1-albums op zijn naam. Volgens de rapper ging zijn debuut WOP ‘over uitgaan, drank, feesten en geld’. Alleen is naar eigen zeggen persoonlijker ‘over mijn relatie, mijn moeder, de media - alles wat er op dit moment in mijn leven gebeurt’. In een recent interview in Volkskrant Magazine vertelde Lil' Kleine dat hij als kind al droomde van beroemdheid, toch ervaart hij zijn succes totaal anders dan hij had verwacht.

‘Als kind dacht ik dat iedereen op tv miljonair was en ik merk nu dat dat gewoon niet zo is, dat het nog steeds hard werken is’, aldus de rapper. Lees hier het volledige interview van Margot C. Pol met Lil' Kleine uit Volkskrant Magazine.

Lil' Kleine. Beeld anp
Lil' Kleine.Beeld anp

Streamingsdienst Netflix heeft de internationale rechten gekocht voor de remake van de Amerikaanse soapserie Dynasty, dat razend populair was in de jaren tachtig en nadien een ware cultstatus heeft gekregen. Dynasty gaat in het najaar van start en zal in de Verenigde Staten op de reguliere televisiezender CW te zien zijn. Buiten de VS en Canada zal Dynasty per aflevering worden vrijgegeven op Netflix

In de nieuwe versie van Dynasty draait het wederom om de vele vetes tussen de rijke familie Carrington en de familie Colby. Daarbij staat vooral de moeilijke relatie tussen dochter Fallon en haar nieuwe stiefmoeder Cristal centraal. De vader van het gezin, Blake Carrington, wordt gespeeld door voormalige Melrose Place-ster Grant Show. De rollen van Fallon en Cristal worden in de remake vertolkt door Elizabeth Gillies (bekend van de serie Victorious) en Nathalie Kelley (eerder te zien in Body of Proof).

Het is niet bekend of leden van de cast van de originele Dynasty, dat tussen 1981 tot 1989 liep en in Nederland door Veronica werd uitgezonden, opduiken in de nieuwe versie. John Forsythe, die in het origineel Blake speelde, is in 2010 overleden. Linda Evans, oorspronkelijke Cristal (toen nog Krystle geheten) is al langer niet meer actief als actrice. Fallon werd destijds gespeeld door Pamela Sue Martin en later Emma Samms, die ook deze rol vertolkte in de mislukte Dynasty spin-off The Colbys.

Ook is niet duidelijk of het personage Alexis, in de jaren tachtig gespeeld door Joan Collins, zal opduiken in de nieuwe Dynasty. Toen de bekvechtende powervrouw in Dynasty haar intrede deed met haar indrukwekkende kapsels, brede schoudervullingen en talloze intriges schoten de tot dan toe matige kijkcijfers omhoog. Net als de eveneens populaire soapserie Dallas, over de oliefamilie Ewing, lokte Dynasty destijds miljoenen televisiekijkers. De inmiddels 84-jarige Collins was onlangs nog te zien in de Absolutely Fabulous-film en in de serie The Royals. (Iñaki Oñorbe Genovesi)

De oorspronkelijke cast van Dynasty met op de voorgrond Blake Carrington, links Krystle en rechts Alexis. Beeld Facebook
De oorspronkelijke cast van Dynasty met op de voorgrond Blake Carrington, links Krystle en rechts Alexis.Beeld Facebook

Het benefietplaatje voor de slachtoffers van de Londense torenbrand bestormt wereldwijd de hitlijsten. Bridge over Troubled Water van Artists for Grenfell staat in veertien landen al op de eerste plaats in de iTunes-hitlijst. Het nummer is een cover van de beroemde klassieker van Simon & Garfunkel uit 1970.

Grote man achter het initiatief is Simon Cowell, muziekproducer en jurylid van de populaire tv-shows X-Factor en Britain's Got Talent. Hij wist meer dan vijftig artiesten in de studio te krijgen en een koor van driehonderd bewoners, onder wie ook slachtoffers van de verwoestende brand.

Volgens Cowell, die in de buurt van de uitgebrande flat woont, gaat de opbrengst van de single en de bijbehorende videoclip naar de slachtoffers en nabestaanden. Veel van hen zouden niet of slecht verzekerd zijn. Hierdoor kan de ramp waarbij zeker tachtig doden vielen, hen nog veel geld kan gaan kosten.

Op Bridge over Troubled Water zijn onder meer raps te horen van Stormzy en WSTRN. Daarnaast zingen artiesten als Robbie Williams, James Blunt, Rita Ora, Jessie J, Leona Lewis, Dua Lipa, Emeli Sandé, Paloma Faith en de jongens van One Direction een stukje tekst.

Het koor is te horen tijdens het refrein van het melancholische liedje dat in het verleden al eens werd gecoverd door onder meer grootheden als Elvis Presley en Aretha Franklin.

Zangeres Rita Oratijdens de opname van Bridge over troubled water door Artists for Grenfell. Beeld YouTube
Zangeres Rita Oratijdens de opname van Bridge over troubled water door Artists for Grenfell.Beeld YouTube

Annet Lekkerkerker (52), zakelijk directeur en bestuurder van het Holland Festival, wordt daar per 1 januari 2018 algemeen directeur en bestuurder. Ze krijgt daarmee de eindverantwoordelijkheid voor zowel het zakelijke als het artistieke langjarige beleid. Binnenkort start de wervingsprocedure voor een nieuwe artistiek leider, opvolger van Ruth MacKenzie die na de editie van 2018 het festival verlaat.

Het Holland Festival maakt het profiel half juli bekend. Opvallend: de benoeming geldt voor vier edities. Voorgangers van MacKenzie, Ivo van Hove en Pierre Audi, zaten er respectievelijk zes en tien jaar. Bovendien zoekt het festival een artistiek leider die zelf maker/kunstenaar is. MacKenzie is dat niet. Over het waarom van die keuze wil Lekkerkerker pas op een later tijdstip spreken.

'Voor nu kan ik zeggen: we hebben eens goed gekeken naar de samenstelling van het artistieke team. Met twee top-programmeurs en een algemeen directeur die ook het een en ander weet, vonden we het tijd voor een maker. Dat maakt ons internationaal ook onderscheidend.' (Karolien Knols)

Tom Holkenborg, beter bekend als Junkie XL, is een van de speciale gasten op het Nederlands Film Festival eind september. De Nederlandse componist van onder meer filmmuziek verzorgt op 27 september een masterclass in de grote zaal van de Stadsschouwburg Utrecht.

Holkenborg woont al lange tijd in de Verenigde Staten. Hij brak in 2002 internationaal door met zijn remix van A Little Less Conversation van Elvis Presley. Het nummer stond in twintig landen op nummer één. Daarnaast werkte Holkenborg samen met artiesten als Madonna, Britney Spears, Robert Smith en Justin Timberlake.

De laatste jaren concentreerde hij zich vooral op het componeren van filmmuziek. Zo verzorgde Holkenborg de soundtracks voor films als Mad Max: Fury Road, Deadpool, Black Mass, Brimstone, Divergent en The Dark Tower, die dit najaar in première zal gaan.

Op het Nederlands Filmfestival worden vanwege de aanwezigheid van Holkenborg de films Brimstone van Martin Koolhoven en Mad Max: Fury Road van George Miller vertoond. Het NFF vindt dit jaar plaats van 20 tot en met 29 september in Utrecht.

'Mijn muziek moffel je niet weg onder een dialoogje'

Al zegt hij het zelf: al zijn werk, ook dat als dj Junkie XL, leidde naar Tom Holkenborgs sterrenstatus als gewild filmcomponist in Hollywood.Lees hier het interview van Volkskrants muziekjournalist Robert van Gijssel met Tom Holkenborg.

Tom Holkenborg Beeld anp
Tom HolkenborgBeeld anp

De stripfiguren van Jan, Jans en de kinderen staan dit jaar afgebeeld op de kinderpostzegels. De jaarlijkse actie geeft hiermee een hommage aan de geestesvader van de strip, Jan Kruis, die in januari op 83-jarige overleed.

In de iconische strip staat de familie Tromp centraal. De eerste aflevering verscheen in Libelle in 1970. Al lange tijd worden de strips niet meer getekend door bedenker Kruis: in 1999, toen hij met pensioen ging, droeg hij de taak over aan een team tekenaars. Dat verzorgt nog altijd wekelijks de strip in de Libelle.

Vanaf 27 september gaan bassischolieren langs de deuren tijdens de Kinderpostzegelactie. De opbrengst van de verkochte postzegels gaat naar goede doelen in binnen- en buitenland die zich richten op kinderen.

null Beeld .
Beeld .
Jan Kruis in het Stripmuseum in Groningen. Beeld anp
Jan Kruis in het Stripmuseum in Groningen.Beeld anp

De Brits-Ierse acteur Daniel Day-Lewis stopt met acteren. De eerste mannelijke acteur die ooit drie Oscars won voor beste hoofdrol, heeft geen reden gegeven voor zijn besluit.

Een woordvoerder laat aan het Amerikaanse tijdschrift Variety weten dat de 60-jarige Day-Lewis 'zijn publiek en iedereen met wie hij heeft samengewerkt bedankt'. ‘Dit is een privébeslissing waarop hij verder geen commentaar geeft.’

De ‘method-actor’ won de drie Oscars voor zijn hoofdrollen in de films My Left Foot (1990), There Will Be Blood (2008) en Lincoln (2013). Daarnaast was hij ook nog te zien in films als In the Name of the Father, The Last of the Mohicans en Gangs of New York.

Day-Lewis staat bekend om zijn veelzijdigheid en leeft zich volledig in voor zijn rollen, het zogenoemde 'method acting'. Zo leerde hij Tsjechisch voor de film The Unbearable Lightness of Being en zat hij voor My Left Foot ook buiten de opnames om in een rolstoel.

Eind dit jaar komt er nog wel een film met Day-Lewis: Phantom Thread. Dit Britse drama speelt zich af in de modewereld van de jaren vijftig en wordt geregisseerd door Paul Thomas Anderson (Magnolia, Boogie Nights).

Daniel Day-Lewis stopt met acteren. Beeld afp
Daniel Day-Lewis stopt met acteren.Beeld afp

Het was een legendarische lezing. Over pornografie, obsceniteit en het gevaar van het censureren van boeken. Duizend toehoorders, onder wie opvallend veel politici en katholieke priesters, had de Britse schrijver Anthony Burgess bij zijn provocatieve praatje in 1970 op Malta. Erg onder de indruk waren ze niet van het verhaal van de auteur van het beruchte A Clockwork Orange. Sterker nog, zo groot was de ophef over diens lezing dat de autoriteiten van het kleine eiland in de Middellandse Zee beslag lieten leggen op zijn huis.

Burgess was op dat moment op vakantie met zijn echtgenote, de Italiaanse vertaalster Liliana Macellari. Hij zou nooit meer terugkeren naar Malta. Het incident zou een bron van inspiratie worden voor zijn verhalen M/F en Earthly Powers, door velen gezien als het beste werk van de in 1993 overleden Burgess. En de lezing zelf? Die verdween stilletjes in de vergetelheid.

Maar nu heeft een kleine Britse uitgeverij besloten om Burgess' praatje voor het eerst te publiceren. Het is het eerste boek van de Britse schrijver in twintig jaar. Prachtige volzinnen en citaten uit het Oude Testament, Shakespeares Titus Andronicus en John Miltons pamflet tegen boekencensuur Areopagitica. Een reactie op het feit dat de Maltese autoriteiten twee jaar eerder bij Burgess’ verhuizing naar Malta een deel van zijn bibliotheek in beslag hadden genomen. Met name The Bloody Chamber van Angela Carter, het complete oeuvre van DH Lawrence en alle boeken met een verwijzing naar homoseksualiteit waren volgens The Guardian de Maltezers een doorn in het oog.

In het nu te publiceren boek van Burgess, dat de titel Obscenity and the Arts gaat heten, staan ook foto’s van de bewuste lezing. Maar ook een essay van de beroemde publiciste en feministe Germaine Greer, die Burgess persoonlijk kende en destijds voor een intellectueel tegengeluid moest zorgen.

De uitgave van het boek valt samen met de herdenking van het 100ste geboortejaar van Burgess. Momenteel is ook een crowdfundingactie bezig om een ander, niet eerder gepubliceerd werk van de Brit uit te geven. Het gaat om The Black Prince, een 90 pagina’s tellende opzet voor een boek uit de jaren zeventig. Het is de bedoeling dat de schrijver Adam Roberts deze opzet voltooit tot een volwaardig boek. (Iñaki Oñorbe Genovesi)

Anthony Burgess Beeld Facebook
Anthony BurgessBeeld Facebook

De Archiprix, de architectuurprijs voor het beste Nederlandse afstudeerplan, is afgelopen weekeinde gewonnen door het duo Ellen Rouwendal en Laura Strähle. Voor hun project Design&Build: From Landscape to Roofscape hebben ze een serie multifunctionele paviljoens ontworpen en zelfs gebouwd in Okana, een dorpje in Kenia.

De jury noemt het project ‘tegelijkertijd spectaculair, relevant en bescheiden’. Een paviljoen bestaat uit een zelfdragende dakstructuur van bamboe en kan op allerlei manieren worden ingevuld. Het gerealiseerde gebouw van 70 vierkante meter dient als dorpshuis en omvat een bibliotheek, computerfaciliteiten en een naaiatelier. Het zou ook prima als gezinswoning gebruikt kunnen worden.

Het prototype is gemakkelijk te kopiëren. Het eerste paviljoen is in vier maanden in elkaar gezet. Het voordeel van bamboe is dat het ter plekke beschikbaar is, minder belastend voor het milieu dan het eucalyptushout waarmee traditioneel gebouwd wordt, en goedkoper. Een paviljoen kost ongeveer 12duizend euro. Daarbij ademt de architectuur volgens de jury een aangename sfeer.

De architecten beschouwen de design&build-aanpak als een win-winsituatie. ‘We wilden iets bouwen dat bijdraagt aan de maatschappij. Door het zelf te maken hebben we veel geleerd, zoals: verantwoordelijkheid nemen, de begeleiding van de bouw en het beheer van de financiën. Belangrijke zaken voor een architect, maar die nu geen onderdeel zijn van onze opleiding aan de TU Delft.’ In München, waar de Duitse Strähle haar studie begon, bestaat al wel een design&build-afdeling. De architecten willen nu ook zo’n studio opzetten in Delft. Daarnaast werken ze verder aan het project in Kenia. In augustus worden nog drie paviljoens gerealiseerd. (Kirsten Hannema)

null Beeld Laura Strähle, Ellen Rouwendal
Beeld Laura Strähle, Ellen Rouwendal

Ruim 150 jaar lang bleef de bibliotheek die woensdag in Brussel wordt geveild onaangeroerd. De eigenaar was een Franse intellectueel die tijdens de Franse Revolutie vluchtte naar België. In zijn woning in de Belgische stad Bouillon legde hij een indrukwekkende verzameling boeken aan. Na zijn dood werd de deur van zijn bibliotheek dichtgetrokken en werden de boeken door niemand meer aangeraakt.

De verzameling bestaat uit 182 zeldzame boeken uit de zeventiende tot negentiende eeuw. Net als deze boeken bleef ook de inrichting van de kamer intact. De boeken en meubels worden geveild door veilinghuis Henri Godts, dat de verborgen bibliotheek ontdekte na een tip van nabestaanden van de oorspronkelijke eigenaar.

Een expert van het veilinghuis beschrijft de bibliotheek als een tijdmachine naar de achttiende eeuw. ‘Ronduit uniek’, noemt hij de vondst. ‘Toen ik de deur van de bibliotheek voor de eerste keer opentrok, was ik aangenaam verrast door de authenticiteit en de achttiende eeuwse atmosfeer die er hing’, zei hij tegen de Belgische media.

Van wie de bibliotheek precies was, mag van de familie niet bekend gemaakt worden. De eigenaar had in ieder geval een voorliefde voor geografie en etnografie. De boeken in de bibliotheek bevatten uitzonderlijk gedetailleerde beschrijvingen van landen, volkeren en culturen op exotische locaties. Volgens het veilinghuis zijn de boeken in goede staat bewaard gebleven en zien de meeste er nog uit zoals ze destijds van de pers zijn gerold. (Emilie de Bruin)

null Beeld Facebook
Beeld Facebook

De Jan Wolkersprijs 2017 heeft zijn longlist bekendgemaakt. Hierop staan dit jaar negentien titels van Nederlandstalige boeken die tussen 1 juni 2016 en 31 mei 2017 zijn verschenen en over natuur gaan, in de breedste zin van het woord. De prijs kan naar een ‘groen’ boek in elk genre gaan: roman, dichtbundel, kinderboek of wetenschappelijk werk.

Op de longlist staan onder meer Alle vogels van Koos van Zomeren, De kinderen van de nacht van Dik van der Meulen, Dieren met toekomstplannen van Frans van der Helm, Eilandgevoel van Koos Dijksterhuis, Landschapspijn van Jantien de Boer, Schol in de Noordzee van Roelke Posthumus & Adriaan Rijnsdorp, Veldgids vogelzang van Dick de Vos en Wandelboekje voor natuurvrienden van Wim Huijser en Harry Harsema. In totaal staan er negentien titels op de longlist.

In 2016 ging de prijs naar De grutto van Albert Beintema. De Jan Wolkersprijs bestaat uit een geldbedrag van 5000 euro en een tekening van Siegfried Woldhek. De prijs is ingesteld door het radioprogramma Vroege Vogels, de Volkskrant en het Wereld Natuur Fonds. De prijs wordt in oktober uitgereikt op de Dag van het Natuurboek in Leiden. (Mark Moorman)

Jan Wolkers. Beeld anp
Jan Wolkers.Beeld anp

Regisseur John Avildsen is op 81-jarige leeftijd overleden aan kanker. Avildsen was verantwoordelijk voor kassuccessen als Rocky (1976) en Karate Kid (1984). Voor Rocky won hij een Oscar. In 1990 werkte hij weer samen met Sylvester Stallone voor Rocky V.

Avildsen maakte carriere met underdog-verhalen: films over onwaarschijnlijke helden. Dit thema kwam terug in Rocky, Karate Kid en Save The Tiger (waar acteur Jack Lemmon in 1974 een Oscar voor won) en Lean on Me (met Morgan Freeman als directeur van een school in een arme wijk).

Een film over Avildsen, John G. Avildsen: King Of The Underdogs, kreeg op het Beverly Hills Film Festival eerder dit jaar de prijs voor beste documentaire. De regisseursbond Directors Guild of America, waar Avildsen door de Jaren heen verschillende bestuurlijke functies vervulde, zegt in een verklaring bedroefd te zijn over zijn overlijden.

Sylvester Stallone in de film Rocky. Beeld reuters
Sylvester Stallone in de film Rocky.Beeld reuters

Yoko Ono gaat 46 jaar na dato alsnog de geschiedenis in als officiële coauteur van John Lennons iconische nummer Imagine. Dat maakte de National Music Publishers Association woensdag bekend, tijdens een bijeenkomst waarbij het nummer tevens tot ‘Song van de eeuw’ werd uitgeroepen.

Tijdens de uitreiking werd een oude interviewopname afgespeeld waarin Yoko’s overleden echtgenoot haar rol in de totstandkoming van het nummer beschrijft, dat in 1971 uitkwam. ‘Imagine is een Lennon-Ono-nummer. Want veel ervan – teksten en het concept – kwam van Yoko. Maar in die dagen was ik wat egoïstischer, wat meer macho, en ik heb het nagelaten haar bijdrage te noemen', aldus de ex-Beatle.

Zoon Sean Lennon, die ook aanwezig was bij de uitreiking, schrijft op Instagram nog nooit zo trots te zijn geweest. ‘Geduld loont!’ Zijn moeder was tot tranen geroerd, voegt hij daaraan toe.

John Lennon en Yoko Ono in 1973, twee jaar na het verschijnen van het iconische Imagine Beeld photo_news
John Lennon en Yoko Ono in 1973, twee jaar na het verschijnen van het iconische ImagineBeeld photo_news

Claudia de Breij, Theo Maassen en Sanne Wallis de Vries behoren dit jaar tot de vijf genomineerden voor de Poelifinario, de belangrijkste cabaretprijs van Nederland. Voor De Breij en Maassen zou het de tweede maal kunnen worden dat zij de prijs winnen. De Breij won de prijs eerder voor Hete vrede (2010), Maassen werd eerder bekroond voor Tegen beter weten in (2006).

De Breij maakt nu kans voor haar veelgeprezen Oudejaarsconference 2016. De Breij's oudejaarsvoorstelling trok eind vorig jaar 2,12 miljoen televisiekijkers. De eerste vrouwelijke jaarsluiter hield de traditionele vorm van Wim Kan aan: commentaar op de gebeurtenissen van het afgelopen jaar en korte bijpassende teksten op bestaande melodieën, zoals Heroes van Bowie en Hallelujah van Leonard Cohen.

Volgens Volkskrant-recensenten Patrick van den Hanenberg en Joris Henquet was het 'een scherpe, geestige en overtuigende conference geworden, waarbij het op haar schouders een gevecht is tussen het cynische duiveltje Maurits Hendriks, de chef de mission die turner Yuri van Gelder uit Rio naar huis stuurde, en het positieve engeltje, de sprinter Churandy Martina.'

Maassen is genomineerd voor zijn show Vankwaadtoterger. Volkskrant-recensent Van Den Hanenberg schreef hierover: ‘Theo Maassen is weer terug. In al zijn boosheid, verontwaardiging en verbazing over zoveel domheid en gebrek aan inlevingsvermogen in de samenleving. En in uitvoering kan eigenlijk niemand aan hem tippen.’

Wallis de Vries is in de race met haar nieuwe programma Gut. ‘Ze opent haar zesde solovoorstelling ijzersterk. Helaas steekt het slot daar flauwtjes bij af. Over Geert Wilders en het populisme zingt Wallis de Vries een prachtig lied’, aldus recensent Van den Hanenberg.

De andere twee genomineerden zijn Remko Vrijdag en Martine Sandifort met hun programma Vrijdag vs Sandifort en Ronald Snijders met zijn nieuwe voorstelling Welke show.

Voor de Neerlands Hoop, de prijs voor de meest veelbelovende theatermaker van het jaar, zijn Jan Beuving met zijn voorstelling Raaklijn, Patrick Laureij met Dekking Hoog en Patrick Nederkoorn met Het komt nu wel heel dichtbij genomineerd.

De Vereniging van Schouwburg- en Concertgebouwdirecties (VSCD) maakte de nominaties donderdag bekend. De prijzen worden in september uitgereikt.

Claudia de Breij. Beeld anp
Claudia de Breij.Beeld anp

A horse walks into a bar van de Israëlische schrijver David Grossman heeft de Man Booker International Prize 2017 gewonnen. Het is een van de prestigieuste literaire prijzen ter wereld en bekroont een buitenlands boek dat in het Engels is vertaald en in het Verenigd Koninkrijk uitgegeven.

Grossman schreef zijn boek na de dood van zijn zoon tijdens de militaire dienst in Libanon. In A horse walks into an bar (in het Nederlands vertaald als Komt een paard de kroeg binnen) speelt het wrang-komische levensverhaal van stand-upcomedian Dov Grinstein een hoofdrol. Daarnaast schetst Grossmann een pijnlijk beeld van de Israëlische samenleving.

Volgens juryvoorzitter Nick Barley heeft Grossmann ‘geprobeerd een roman te schrijven die een ambitieuze koorddansact is en is hij daar op een spectaculaire manier in geslaagd’.

Grossman werd in 1954 geboren in Jeruzalem en beschrijft in zijn vele boeken het leed van zowel de Israëliërs en de Palestijnen. Als winnaar van de Man Booker International Prize krijgt Grossmann ook een bedrag van 50.000 Britse pond (57.000 euro). Dit deelt de schrijver met Jessica Cohen, de Engelse vertaler van zijn boek.

Het origineel van A horse walks into a bar schreef Grossmann in 2014 in het Hebreeuws. Inmiddels is zijn boek in 22 talen vertaald, waaronder het Nederlands. Vorig jaar ging de Man Booker International Prize naar de Zuid-Koreaanse auteur Han Kang, voor haar roman De vegetariër.

Hilarische en ontroerende roman van David Grossman

Grap na grap laat David Grossman zijn hoofdpersoon vertellen, maar als het perspectief wisselt van Israëliërs naar Palestijnen sterft het gelach weg. Een hilarische en ontroerende roman. Lees hier de Volkskrant-recensie van Komt een paard de kroeg binnen (A Horse Walks into a Bar) door recensent Anet Bleich.

Schrijver David Grossmann met Jessica Cohen, de Engelse vertaler van zijn prijswinnende boek. Beeld afp
Schrijver David Grossmann met Jessica Cohen, de Engelse vertaler van zijn prijswinnende boek.Beeld afp

Bob Dylan heeft mogelijk plagiaat gepleegd bij het schrijven van zijn Nobellezing. Dat stellen schrijver Ben Greenman en het Amerikaanse online magazine Slate. De rede van de 75-jarige Amerikaanse zanger en liedjesschrijver, die vorig jaar werd onderscheiden met de Nobelprijs voor de Literatuur, is sinds 5 juni te beluisteren op de site van de Zweedse Academie.

Begeleid door pianomuziek onderzoekt Dylan in zijn Nobellezing hoe zijn liedjes verwant zijn met literatuur. Hij verwijst onder meer naar All quiet on the western front van Erich Maria Remarque, De Odyssee van Homerus en Moby Dick van Herman Melville. En vooral bij deze laatste viel het schrijver Ben Greenman op dat Dylans citaten uit Melvilles beroemde boek over de jacht op de witte walvis helemaal niet in Moby Dick staan.

Slate kwam erachter dat bijna gelijke quotes wel terug te vinden zijn op SparkNotes, een website voor scholieren en studenten waarop uittreksels en studiegidsen te vinden zijn. Volgens Slate vertonen van de 78 zinnen die Dylan uitspreekt over Moby Dick, er zeker twaalf een opvallende gelijkenis met zinnen van de studentenwebsite.

Het is niet voor het eerst dat Dylan van plagiaat wordt beschuldigd. Enkele jaren geleden werd hij bij de opening van een tentoonstelling van zijn schilderijen ook al beschuldigd van het handig lenen van andermans werk. Volgens The New York Times leken de schilderijen van zijn The Asia Series, waarop Dylans reizen door Japan, China, Vietnam en Korea te zien waren, op geverfde kopieën van beroemde foto's van Henri Cartier-Bresson, Dmtri Kessel en Léon Bussy.

Ook zijn in 2004 verschenen memoires zouden zinnen en frasen staan van schrijvers Jack London en Robert Greene en dichter Archibald MacLeish. Daarnaast zouden opvallende overeenkomsten van teksten zijn tussen Dylans album Modern Times uit 2006 en gedichten van de Amerikaanse dichter Henry Timrod.

Dylan weigerde elke keer commentaar. En doet dat vooralsnog ook op de beschuldigingen van schrijver Ben Greenman en de website Slate. (Iñaki Oñorbe Genovesi)

Bob Dylan Beeld epa
Bob DylanBeeld epa

Judas van Astrid Holleeder is ook het bestverkochte boek in de Bestverkochte Spannende Boeken Top 60, die elk jaar begin juni bekend wordt gemaakt. Judas (uitgeverij Lebowski) was ook al het bestverkochte boek in de Top 100 over 2016 van de Stichting Collectieve Propaganda van het Nederlandse Boek (CPNB).

In Judas verhaalt Astrid Holleeder over haar jeugd, haar gewelddadige familie en het leven met haar oudste broer Willem Holleeder, bijgenaamd De Neus. Astrid Holleeder bestempelde het boek, dat in het diepste geheim werd geschreven en pas een dag voor de publicatie op 5 november bekend werd gemaakt, als een testament. Holleeder was er naar eigen zeggen van overtuigd dat haar broer - die verdacht wordt van zes moorden en vastzit in de Extra Beveiligde Inrichting in Vught - haar na lezing van Judas zou laten ombrengen.

Het is voor het eerst dat een non-fictie titel deze Best verkochte Spannende Boeken Top 60 lijst aanvoert. Achter Judas is Huidpijn van Saskia Noort (Ambo|Anthos) op de tweede plaats geëindigd , Karin Slaughter (HarperCollins) volgt op nummer 3 met Verborgen.

null Beeld anp
Beeld anp

Lees ook:

De Gouden Strop 2017 is gewonnen door Felix Weber met zijn boek Tot stof. Weber is het pseudoniem van Gauke Andriesse (1959). Hij won al eens eerder de prijs voor de beste Nederlandstalige thriller, in 2011, met De handen van Kalman Teller.

Tulipani (Tulips, Love, Honour and a Bicycle), de nieuwe film van regisseur Mike van Diem, opent op 20 september de 37ste editie van het Nederlands Film Festival in Utrecht. Tulipani is een tragikomedie over een Zeeuwse boer die na de watersnoodramp van 1953 nooit meer nat wil worden en naar Zuid-Italië fietst. In Italië aangekomen gaat de boer, gespeeld door acteur Gijs Naber, tulpen kweken in een klein dorp.

Naast Naber (Penoza, Gouden Kalf voor zijn rol in Aanmodderfakker) spelen ook de Canadese actrice Ksenio Solo, bekend van onder meer Black Swan, en de Italiaanse ster Giancarlo Giannini, eerder te zien in de Bond-films Casino Royale en Quantum of Solace, een belangrijke rol in Tulipani. Regisseur Mike van Diem nam de regie van de Nederlandse-Canadese-Italiaanse productie over van Marleen Gorris toen zij vorig jaar op de set van Tulipani last kreeg van een burn-out.

Van Diem maakte vooral naam met zijn Oscar-winnende film Karakter uit 1998. Hierna hield hij zich jarenlang bezig met het regisseren van reclamefilms voor televisie. Twee jaar geleden regisseerde Van Diem de romantische komedie De Surprise.

Volkskrant-recensent Floortje Smit schreef destijds over De Surprise: ‘Een film waarvan je heel graag wilt houden, maar die het je moeilijk maakt er helemaal voor te vallen. Maar hij blijft bewonderenswaardig eigenzinnig en origineel’.

Directeur Willemien van Aalst van het Nederlands Film Festival prijst Tulipani als ‘een oer-Hollandse film met Italiaans temperament. Origineel en sprankelend. Heerlijke, betoverende cinema’. Het Nederlands Film Festival vindt dit jaar plaats van 20 tot en met 29 september.

Gijs Naber in een scène uit de film Tulipani. Beeld Facebook
Gijs Naber in een scène uit de film Tulipani.Beeld Facebook

De toneelproducties DAD van Nasrdin Dchar en De Vader met Johanna ter Steege en Hans Croiset zijn de grote publieksfavorieten van het afgelopen theaterseizoen. Dit blijkt uit de jaarlijkse enquête van het Nederlands Theater Festival (NTF) waarvan woensdag de resultaten zijn gepubliceerd. Beide stukken werden eerder ook al genomineerd door de Toneeljury.

In DAD vertelt Nasrdin Dchar een persoonlijk verhaal over zijn vaderschap en hoe hij daaraan vorm wil geven in een tijd waarin de samenleving zo verdeeld is. Recensent Karin Veraert van De Volkskrant gaf vier sterren en betitelde DAD als ‘een liefdevolle, afwisselend grappige en licht melancholische voorstelling, met aandacht voor kleine details naast grote thema's.’

De Vader laat zien hoe de relatie tussen een vader en een dochter wordt beïnvloed als hij Alzheimer blijkt te hebben en langzaam zijn herinneringen verliest. Ook hier was Volkskrant-recensent Veraert enthousiast en schreef dat 'Croiset geweldig is als mopperkont, de charmeur, de geestige, scherpzinnige, de verwarde, verdrietige, de alzheimerpatiënt'.

Beide voorstellingen zijn in september te zien op het Nederlands Theater Festival. DAD draait daarna nog drie maanden in de Nederlandse theaters. Uit de enquête van het NTF blijkt verder dat een op de drie Nederlanders voorstander is van het instellen van een toneelpublieksprijs voor het totale Nederlandse toneelaanbod.

Nasrdin Dchar Beeld anp
Nasrdin DcharBeeld anp

Michiel Huisman is als eerste acteur gecast in een nieuwe serie van Netflix: The Haunting of Hill House. Dit meldt The Hollywood Reporter. De tiendelige serie is een moderne bewerking van het gelijknamige horrorboek uit 1959, geschreven door Shirley Jackson. Het verhaal gaat over vier mensen die allen bovennatuurlijke ervaringen hebben en samen in een tachtig jaar oud huis leven.

De 35-jarige Nederlandse acteur zal Steven Crane spelen, het oudste kind van de familie Crane en auteur van boeken over bovennatuurlijke zaken. Zo geeft hij memoires uit over de tijd die zijn familie spendeerde in het gevreesde huis. The Haunting of Hill House werd twee keer eerder verfilmd. De versie van de Nederlandse regisseur Jan de Bont uit 1999, met Liam Neeson, Catherina Zeta-Jones en Owen Wilson, werd matig ontvangen.

Mike Flanagan (Absentia, Oculus) schrijft, regisseert en produceert de Netflix-serie. Welke acteurs er naast Huisman te zien zijn, is nog niet bekend.

Huisman is al een tijdje een van de succesvolste Nederlandse acteurs in Hollywood. Hij heeft een vaste rol als Daario Naharis in Game of Thrones, vanaf 16 juli weer te zien op betaalkanaal HBO (in Nederland te zien via Ziggo Movies & Series). Ook speelde de acteur in de series Orphan Black, Nashville, Harley and the Davidsons en de film The Age of Adaline.

Michiel Huisman Beeld anp
Michiel HuismanBeeld anp

Het Amsterdams Fonds voor de Kunst (AFK) heeft dinsdagmiddag de negen genomineerden voor de Amsterdamprijs voor de Kunst 2017 bekend gemaakt. De kanshebbers vervullen volgens de jury allen op eigen wijze een belangrijke rol in het kunstaanbod van de hoofdstad.

Cultureel platform We Are Public, theaterproducent Well Made Productions en muziektheatercollectief Circus Treurdier, ook bekend van de absurdistische VPRO-televisieserie TreurTeeVee, zijn genomineerd voor de Stimuleringsprijs.

De genomineerden voor Beste Prestatie zijn muziekfestival Appelsap, muziektheaterproducent voor de jeugd Orkaan en documentairemakers Peter en Petra Lataster. Hun documentaire De kinderen van juf Kiet werd eind 2016 bekroond met een Kristallen Film.

In de categorie Bewezen Kwaliteit, een prijs voor makers met een bijzondere carrière, zijn cameraman Robby Müller, beeldend kunstenaar Fiona Tan en acteur Hans Kesting genomineerd. Voor zijn rol als Richard III in Kings of War van Toneelgroep Amsterdam ontving Kesting vorig jaar de Louis d’Or.

Het AFK kent de Amsterdamprijs jaarlijks toe aan drie kunstenaars of instellingen die met hun werk een bijzondere bijdrage leveren aan de artistieke veelzijdigheid van de stad. De genomineerden zijn door een vakjury geselecteerd uit een longlist die tot stand is gekomen op basis van gemotiveerde inzendingen van honderden Amsterdammers.

De drie winnaars van de prijs ontvangen €35.000 en een bijzondere schaal in de vorm van Amsterdam. Vorig jaar werd de prijs gewonnen door theatermaker Daria Bukvic, designstudio Joris Laarman Lab en schrijfster Annejet van der Zijl. (Mark Moorman)

Acteur Hans Kesting is genomineerd voor de categorie Bewezen Kwaliteit. Beeld ANP Kippa plus
Acteur Hans Kesting is genomineerd voor de categorie Bewezen Kwaliteit.Beeld ANP Kippa plus

Floortje Dessing heeft een Rockie Award gewonnen voor haar programma Floortje terug naar Syrië. Het programma is bekroond op het Banff World Media Festival in Canada. Het festival wordt ook wel de 'Olympische Spelen van de televisie' genoemd.

Acht jaar nadat Dessing voor 3 op Reis een bezoek bracht aan het toen nog vreedzame Syrië, gaat ze terug naar het inmiddels door oorlog verscheurd land. Destijds bezocht zij onder andere Krak des Chevallers, Damascus en de tempelstad Palmyra. Zo goed en zo kwaad als het kan probeert Dessing opnieuw de plekken te bezoeken waar ze toen is geweest. Ook ontmoet de televisiemaakster en wereldreizigster Syriërs die in het land zijn gebleven en niet op de vlucht zijn geslagen voor de strijd tussen de troepen van president Assad, rebellen en Islamitische Staat.

Dessing noemde het programma dat ze over Syrië maakte ‘haar meest intensieve reis ooit’. Floortje terug naar Syrië won de afgelopen maanden al meerdere prijzen. Zo werd Dessing uitgeroepen tot Omroepvrouw van het jaar. Ze stelt op Twitter ‘over the moon!!!’ te zijn. ‘Het was een ultrazware competitie, maar we hebben gewonnen. Met bloed, zweet en tranen gemaakt, zo bijzonder dat we internationaal dit verhaal kunnen laten zien.’

Ook de Nederlandse serie De Zaak Menten heeft een Rockie Award gewonnen. De miniserie van omroep Max, met in de hoofdrol acteur Aus Greidanus sr, laat zien hoe Telegraaf-journalist Hans Knoop in de jaren zeventig betrokken raakte bij de jacht op oorlogsmisdadiger Pieter Menten.

De Rockie Awards zijn dit jaar voor de 39ste keer uitgereikt.

Doorgaan en vreugde, ook in tijden van oorlog

Het tweeluik Floortje terug naar Syrië ontkracht onze onbewuste vooroordelen over oorlog. Lees hier de tv-recensie terug van Hanna Bervoets.

Een kwart eeuw geleden stond ‘Puff Daddy’, samen met Faith Evans & 112, vrijwel overal op nummer één met de hit I’ll Be Missing You. Nu is de Amerikaanse rapper en muziekproducent, echte naam Sean Combs, volgens het zakenblad Forbes de best betaalde celebrity ter wereld.

Combs nam de eerste plaats over van zangeres Taylor Swift, die naar de 49ste plaats terugvalt in de Top 100 van meest verdienende beroemdheden die Forbes elk jaar samenstelt. Combs, vorig jaar nog 22ste op de lijst, verdiende tussen juni vorig jaar en nu 130 miljoen dollar (116 miljoen euro). De 47-jarige Amerikaan, voorheen ook bekend als P. Diddy, Diddy, Diddy-Dirty Money, had zijn inkomsten vooral te danken aan zijn concertreeks in het kader van de Bad Boy Family Reunion, zijn samenwerking met Ciroc vodka en de verkoop van een deel van zijn kledinglijn Sean John.

Zangeres Beyoncé volgt op de tweede plaats op de Forbes-lijst met 105 miljoen dollar, dankzij haar succesvolle album Lemonade en haar wereldtournee. Beyoncé's echtgenoot Jay Z moet het doen met een 55ste plaats. Samen zijn ze goed voor 147 miljoen dollar.

De Britse schrijfster J.K. Rowling staat op plaats 3 met 95 miljoen dollar. Dankzij de nieuwe Potter, Harry Potter and the cursed child, en de Harry Potter-spin-off Fantastic Beasts and Where to Find Them stroomde het geld bij de ooit armlastige alleenstaande moeder binnen.

Op vier staat de populaire Canadese rapper Drake (94 miljoen), net voor de Portugese voetballer Cristiano Ronaldo (93 miljoen). De ster van Real Madrid is wel de best betaalde sportman, voor NBA-legende LeBron James (tiende met 86 miljoen).

Opvallend is de zesde plaats van rapper The Weeknd (92 miljoen). Hij prijkt op de cover van het speciale Forbes-nummer als voorbeeld hoe sociale media en streamingdiensten geld beginnen op te leveren voor beroemdheden. Samen verdiende de tophonderd van celebrities 5,1 miljard dollar. Dat is ongeveer evenveel als vorig jaar, aldus Forbes.

Overigens staat op de lijst van het zakenblad ook één Nederlander: dj Tiësto. De 48-jarige Tijs Verwest verdiende 39 miljoen dollar. Hiermee komt hij op de 60ste plaats op de lijst. (Iñaki Oñorbe Genovesi)

Rapper en muziekproducent Sean Combs. Beeld photo_news
Rapper en muziekproducent Sean Combs.Beeld photo_news

Het spraakmakende Duitse toneelstuk Terror komt in het najaar naar Nederland. Schrijver Ferdinand von Schirach presenteert een dilemma, waarbij het publiek wordt ingeschakeld om een keuze over leven en dood te maken. Centrale vraag: mag je bewust meer dan honderd levens opofferen, als je daarmee de levens van tienduizenden mensen redt? De fictieve situatie die aan het publiek wordt voorgelegd begint met de kaping van een vliegtuig met 164 passagiers aan boord. De kapers dreigen het toestel te laten neerstorten op voetbalstadion De Kuip, waar op dat moment Feyenoord-Ajax wordt gespeeld met 50 duizend man publiek op de tribune. Twee F-16’s stijgen op in afwachting van een bevel. Als dat niet komt, neemt een van de piloten het initiatief om het passagierstoestel neer te halen.

Het stuk bestaat uit de rechtszaak. Het publiek, in de rol van de jury, wordt de vraag gesteld: schuldig of onschuldig? In Nederland spelen Jeroen Spitzenberger en Johanna ter Steege de hoofdrollen, terwijl Clairy Polak haar theaterdebuut maakt als rechter. (Mark Moorman)

De cast van Terror: Jeroen Spitzenberger, Johanna ter Steege en Clairy Polak. Beeld
De cast van Terror: Jeroen Spitzenberger, Johanna ter Steege en Clairy Polak.Beeld

De VPRO Bob den Uyl Prijs voor het beste Nederlandstalige reisboek is zondag uitgereikt aan Frank Westerman voor zijn boek Een woord een woord. Het was voor de schrijver de tweede boekenprijs binnen 24 uur. De prijs bestaat uit een geldbedrag van 7.500 euro.

Zaterdag kreeg Westerman al de de Brusseprijs voor het beste journalistieke boek voor hetzelfde werk. Voor die prijs mocht de schrijver al 10 duizend euro op zijn rekening bijschrijven.

De jury van de Bob den Uyl Prijs roemde Westerman omdat hij ‘zoekt naar de verhalen achter de propaganda, de oneliners van Twitter en de gehackte sociale media. Schrijvers en journalisten zijn wapenbroeders in de strijd tegen leugen en bedrog.’

Frank Westerman is volgens de jury zo’n wapenbroeder. ‘Hij neemt de lezer mee langs een reeks spraakmakende gijzel-drama’s en laat zien hoe smal de lijn is tussen activisme en terreur, hoe iedere tijd geweld en excessen kent en hoe klein de stap naar radicalisering is’, aldus het juryoordeel.

Frank Westerman won in 2015 de Prinsjesboekenprijs met zijn boek De Slag om Srebrenica. Beeld anp
Frank Westerman won in 2015 de Prinsjesboekenprijs met zijn boek De Slag om Srebrenica.Beeld anp

De Amerikaanse acteur Adam West, die in de jaren zestig de hoofdrol in de tv-serie Batman speelde, is overleden. Dat heeft zijn familie bekendgemaakt. Hij overleed vrijdag aan de gevolgen van leukemie en werd 88 jaar.

West had al enkele film- en televisierollen op zijn naam toen een reclame waarin hij speelde opviel bij producent William Dozier. West kreeg het script van de serie Batman te lezen en Dozier bood hem de rol van Bruce Wayne, oftewel Batman, aan. In totaal werden 120 afleveringen opgenomen. Na het eerste productiejaar kreeg Batman een Emmy-nominatie voor beste comedyserie, maar wist die niet te verzilveren. De serie maakte van West in één klap een wereldberoemde acteur.

Na het einde van de serie had West moeite de Batman-associatie van zich af te schudden en vond hij maar moeilijk werk. Hij verhuisde uiteindelijk met zijn gezin van Californië naar de staat Idaho, omdat het leven in Los Angeles hem te duur werd. Hij speelde in enkele films en series, maar maakte pas een echte comeback toen hij gecast werd als stemacteur in de populaire animatieserie Family Guy.

Julie Newmar, de actrice die Catwoman speelde in de iconische serie, roemde de creativiteit van West in een reactie op zijn overlijden. Volgens Newmar was hij 'slim, grappig en plezierig om mee samen te werken'. Burt Ward speelde Batmans maatje Robin in de serie. 'Er zijn veel goede acteurs die Batman hebben gespeeld in films', zei Ward. 'Maar er is één echte Batman, en dat is Adam.'

Adam West in 2016 in New York. Beeld afp
Adam West in 2016 in New York.Beeld afp
Adam West als Batman en Burt Ward, die Robin speelde. Beeld anp
Adam West als Batman en Burt Ward, die Robin speelde.Beeld anp

De Amerikaanse actrice Glenne Headly, bekend van films als Dick Tracy en Dirty Rotten Scoundrels, is op 62-jarige leeftijd overleden. De doodsoorzaak is niet bekend gemaakt. Headly, een actrice met een bijzondere flair voor komedie, zat midden in de productie van de televisieserie Future man, die door Seth Rogen voor Hulu werd gemaakt. In 1989 kreeg ze een Emmynominatie voor haar rol in de miniserie Lonesome dove, gevolgd door een nominatie voor een rol in Bastard out of Carolina (1996).

In 1990 speelde Headly de rol van Tess Trueheart in Dick Tracy van Warren Beatty. Ze was als filmactrice doorgebroken in de komedie Dirty Rotten Scoundrels, waarin ze overeind bleef tussen de formidabele Steve Martin en Michael Caine, die twee oplichters spelen die elkaar proberen af te troeven.

Headly werd in 1955 geboren in New London, Connecticut. Ze volgde een opleiding voor moderne dans bij Martha Graham en werd later lid van de bekende Steppenwolf Theatre groep in Chicago, waar ze van 1979 tot 2005 aan verbonden was. Ze was nog korte tijd getrouwd met collega Steppenwolf-acteur John Malkovich.

Ze stond op Broadway met Kevin Kline en Raul Julia en begon in steeds meer films op te duiken. Eerst nog in kleine rollen, maar na Dirty Rotten Scoundrels dook ze steeds vaker op. Ook in terugkerende rollen in series als Encore! Encore! (met Nathan Lane), ER en Monk. (Mark Moorman)

Actrice Glenne Headly met Demi Moore in Mortal Thoughts. Beeld Kippa
Actrice Glenne Headly met Demi Moore in Mortal Thoughts.Beeld Kippa

Taylor Swift zet na drie jaar haar muziek weer op de diverse streamingdiensten. De 27-jarige Amerikaanse zangeres was een van de bekendste artiesten die openlijk bezwaar maakten tegen het gratis aanbieden van muziek op online muziekplatforms als Spotify en Deezer.

Swift verwijderde haar muziek in 2014 omdat zij streamingdiensten betichtte van ‘moderne piraterij’. In een interview met het bekende muziekblad Rolling Stone vertelde de zangeres ‘niet bereid mijn levenswerk in dienst te stellen van een experiment waarvan ik niet weet of het de schrijvers, producenten, artiesten en makers van muziek eerlijk zal compenseren’. Ook zei Swift het niet eens te zijn met het idee ‘dat muziek geen waarde heeft en daarom gratis is’.

Twee jaar geleden besloot Swift haar succesvolle album 1989 echter wel toe te staan op Apple Music. Ze ging hiermee akkoord nadat Apple Music had beloofd artiesten en songwriters beter te gaan betalen. Opvallend is dat Swifts management juist zinspeelt dat 1989 de reden zou zijn dat haar muzikale oeuvre weer online beschikbaar wordt. Op Instagram wordt feestelijk stilgestaan bij het feit dat haar hitalbum 1989 inmiddels tien miljoen keer is verkocht. Daarnaast zijn de singles afkomstig van de succesvolle plaat, Blank Space, Shake it off, Style, Bad blood, Out of the woods en Wildest dreams, in totaal meer dan honderd miljoen singles over de toonbank gegaan.

Het is niet bekend of het om een tijdelijke of een permanente terugkeer van Swifts muziek op de streamingsdiensten gaat. Ook onbekend is waarom de online terugkeer van Swift uitgerekend samenvalt met het verschijnen van het nieuwe album Witness, met onder meer de hitsingles Bon apetit en Chained to the Rhythm, van Katy Perry. Swift en Perry waren ooit vriendinnen, maar hebben al vijf jaar stevige ruzie met elkaar.

Onlangs bevestigde Perry in een gesprek met talkshowhost James Corden in diens populaire programmaonderdeel Carpool Karaoke de al jaren gonzende geruchten van een ruzie. Volgens Perry zou Swift boos zijn geworden omdat Perry enkele jaren geleden drie achtergronddansers zou hebben ingepikt. Perry heeft naar eigen zeggen geprobeerd met Swift over de situatie te praten maar ze kreeg nooit een reactie. Swift schreef later echter wel een liedje over de ruzie: Bad blood.

Overigens gingen vandaag ook de kaarten in de verkoop voor Perrys concerttournee Witness. Het concert van de Amerikaanse zangeres op 26 mei volgend jaar in de Ziggo Dome in Amsterdam was al snel uitverkocht. (Iñaki Oñorbe Genovesi)

De Chinese overheid geeft geen toestemming om de Chinese animatiefilm Have a nice day nog in het buitenland te vertonen. De film van de Chinese animator Liu Jian zou volgende week te zien zijn op het grote internationale animatiefilmfestival in de Franse stad Annecy. Maar de organisatie heeft op de website van het festival bekendgemaakt dat Have a Nice Day is teruggetrokken uit de competitie.

De festivalorganisatie meldt in een verklaring het zeer spijtig te vinden dat de film niet kan worden vertoond. Have a Nice Day beleefde in februari de wereldpremière op het festival van Berlijn en was in maart ook te zien op het Holland Animation Film Festival in Utrecht.

De film waar animator Liu Jian drie jaar als een kluizenaar aan werkte kreeg lovende recensies. Have a nice day vertelt over drie partijen die hun best doen om een tas met een miljoen Chinese yuan te bemachtigen. Ondertussen schetst maker Liu Jian een deprimerend beeld van de financiële hebzucht in het hedendaagse China.

De beslissing van de Chinese sensor is extra opvallend omdat Annecy dit jaar een groot programmaonderdeel heeft gewijd aan Chinese films. Het festival van Annecy, dat geldt als een van de belangrijkste podia voor animatiefilms ter wereld, vindt plaats van 12 tot en met 17 juni.

Animeren tegen de censuur en vermaken met de gekte van de wereld

De Chinese animator Liu Jian werkte drie jaar aan Have a Nice Day, in het enige genre dat ruimte biedt aan voorzichtige kritiek op zijn thuisland. Lees hier het interview dat Volkskrant-filmredacteur Berend Jan Bockting had met Liu Jan,

null Beeld
Beeld

En weer verkast een Nederlandse dirigent naar het buitenland. Klaas Stok (54) wordt vanaf 2018 chef-dirigent van het in Hamburg gevestigde NDR Chor.

Voor Stok is het een promotie: hij is nu koorleider van het Groot Omroepkoor, het grootst bezette professionele koor in Nederland, waar hij de instudering en planning voor zijn rekening neemt en weinig concerten zelf dirigeert. Als chef van het NDR, door Stok omschreven als ‘een flexibel topkoor’, is concerten geven zijn hoofdtaak en zal hij meer te zeggen hebben over de artistieke koers.

Nederlandse koordirigenten zijn de laatste jaren geliefd in Duitsland. In 2015 trok ook voormalig Groot Omroepkoor-chef Gijs Leenaars de grens over; hij verbond zich aan het Rundfunkchor Berlin. Peter Dijkstra (inmiddels werkzaam bij het Nederlands Kamerkoor) was vanaf 2005 tot 2016 chef van het gerenommeerde Chor des Bayerischen Rundfunks in München.

‘Dit is een ontzettend verdiende transfer’, zegt Roland Kieft, directeur van het Groot Omroepkoor. ‘Klaas Stok is een keiharde werker en ontzettend consciëntieus. We zijn blij voor hem en trots dat weer een van onze dirigenten in Duitsland wordt opgemerkt.’ Stok heeft in Hilversum nog een contract tot 2019. Het Groot Omroepkoor is momenteel op zoek naar een chefdirigent. (Merlijn Kerkhof)

Een optreden van het Groot Omroepkoor in Tivoli. Beeld Raymond Rutting / de Volkskrant
Een optreden van het Groot Omroepkoor in Tivoli.Beeld Raymond Rutting / de Volkskrant

Hij is bij uitstek de regisseur die het leven probeert te vangen zoals het is. Dat bewees Abdellatif Kechiche in zijn veelgeprezen films La graine et le mulet (2007) en Black Venus (2010). Maar vooral in zijn meesterwerk La vie d'Adèle (Blue is the warmest color), waarmee de Franse Tunesiër in 2013 de Gouden Palm won bij het Filmfestival van Cannes.

Toch blijkt het leven soms grilliger dan gedacht. Dat ervaart Kechiche nu bij de voltooiing van zijn nieuwste filmproject Mektoub, My Love. De opnames van de film met de jonge Franse acteurs Lou Luttiau, Shain Boumediene en Ophelie Bau waren achter de rug. Het project bevond zich in de postproductie, totdat de bank en belangrijkste financier de geldkraan dichtdraaide. Nu zit Kechiche met een geldprobleem en dus de angst dat Mektoub, My Love niet kan worden voltooid.

Kechiche is een crowdfunding-actie begonnen om de film, dat losjes gebaseerd is op de roman La Blessure, la vraie van François Begaudeau, alsnog af te kunnen maken. Maar de regisseur heeft ook zijn Gouden Palm te koop gezet. Het beeld bestaat onder meer uit 118 gram goud en steenkristal. Naast zijn belangrijke filmprijs biedt Kechiche ook enkele olieverfschilderijen te koop die te zien waren in La vie d'Adèle.

In Kechiches bekroonde film draait het om de 17-jarige Adèle die door een toevallige ontmoeting met Emma, een mooie meid met blauwgeverfd haar, haar homoseksualiteit ontdekt. Wat volgt is bijna drie uur beelden over liefde, seks, feestjes, familie, identiteit en het leven zelf

.Het leverde naast de prestigieuze Gouden Palm voor Kechiche ook de twee hoofdrolspeelsters Adèle Exarchopoulos en Léa Seydoux lovende kritieken op. Overigens zouden Exarchopoulos en Seydoux maanden na Cannes verklaren dat de opnames van de belangrijke, tien minuten durende seksscene van La vie d'Adèle (dat tien dagen werk kostte) 'verschrikkelijk' was geweest. (Iñaki Oñorbe Genovesi)

Regisseur Abdellatif Kechiche en hoofdrolspeelsters Adèle Exarchopoulos en Léa Seydoux na het winnen van de Gouden Palm voor La vie d'Adèle. Beeld afp
Regisseur Abdellatif Kechiche en hoofdrolspeelsters Adèle Exarchopoulos en Léa Seydoux na het winnen van de Gouden Palm voor La vie d'Adèle.Beeld afp

Ariana Grande brengt op verzoek van vele fans haar cover van Somewhere Over The Rainbow uit als single. Ze sloot met deze klassieker het benefietconcert af voor de slachtoffers van de aanslag in Manchester.

De 23-jarige zangeres zong het beroemde lied uit de film The Wizard of Oz zondag aan het einde van het Manchester One Love-concert voor 50 duizend toeschouwers in het Emirates Old Trafford Cricket Ground en tientallen miljoenen tv-kijkers.

Somewhere Over The Rainbow van componist Harold Arlen en tekstschrijver Yip Harburg kreeg in 1939 een Oscar voor beste originele nummer en maakte actrice Judy Garland wereldberoemd. Het nummer verhaalt over de wens te ontsnappen aan deze hulpeloze en treurige wereld, voorbij de regenboog, naar een plek waar problemen verdwijnen.

Tijdens Somewhere Over The Rainbow moest Grande tot drie keer toe pauzeren omdat ze overladen werd door emoties. Volkskrant muziekrecensent Gijsbert Kamer noemde Grandes vertolking van het liedje ‘bloedstollend’. Hij kwam in zijn verslag van het benefietconcert tot de conclusie dat tijdens One Love Manchester ‘een legendarisch stukje popgeschiedenis’ was geschreven.

Na de show smeekten fans van Grande om het nummer uit te brengen, wat nu daadwerkelijk is gebeurd. De opbrengst gaat volledig naar de slachtoffers van de aanslag bij de Manchester Arena waarbij 22 doden en tientallen gewonden vielen.

Ariana Grande Beeld photo_news
Ariana GrandeBeeld photo_news

Veilinghuis Van Spengen in Hilversum brengt op 16 juni een schilderij van prins Bernhard onder de hamer. Ook worden er die dag twee handgeschreven brieven van schrijver Gerard Reve geveild.

Reves brieven maken deel uit van een correspondentie met een organisator van lezingen die in zijn geheel wordt verkocht. Bernhards schilderij is van een avondzon boven zee. De prins was een enthousiast amateurschilder, een hobby waarmee hij zich tot zijn dood in 2004 graag bezighield. De prins begon met schilderen toen hij tijdens de Tweede Wereldoorlog in ballingschap zat in Engeland. Het verhaal wil dat Bernhard schilderspullen cadeau kreeg van koningin Wilhelmina, die zelf ook met redelijk succes het penseel ter hand nam.

Het is onbekend hoeveel werken prins Bernhard in totaal gemaakt heeft. Hij verkocht ze niet, maar gaf ze weg aan vrienden of een goed doel. Zo ook Bernhards nu te koop aangeboden schilderij. Het werk is gesigneerd met PB 80 en werd in 2003 door de prins gedoneerd aan het Wereld Natuur Fonds, ten bate van de bescherming van het koraal.

Prins Bernhard. Beeld anp
Prins Bernhard.Beeld anp
Avondzon boven zee van prins Bernhard. Beeld Veilinghuis Van Spengen
Avondzon boven zee van prins Bernhard.Beeld Veilinghuis Van Spengen

Oud-winnaar van de Libris Literatuur Prijs Abdelkader Benali zal de jury voorzitten voor de 25ste Libris Literatuur Prijs, die in 2018 wordt toegekend. De prijs wordt uitgereikt voor de beste Nederlandstalige roman van het afgelopen jaar.

Nederland kent naast de Libris Literatuurprijs ook de ECI-Literatuurprijs (voorheen AKO Literatuurprijs). Winnaars van die jaarlijkse prijs krijgen een sculptuur en 50 duizend euro. De Libris Literatuur Prijs is gemodelleerd naar de Britse Booker Prize. Dat houdt in dat er een longlist wordt gemaakt, gevolgd door zes nominaties. De prijswinnaar wordt bekendgemaakt tijdens een galadiner in Amsterdam.

Volgend jaar gebeurt dat op 7 mei. Dan mag Benali als juryvoorzitter vertellen welke roman de opvolger wordt van Alfred Birney's De tolk van Java, het bekroonde boek van dit jaar.

De in Marokko geboren Benali werd in 1997 voor de de Libris Literatuur Prijs genomineerd voor zijn romandebuut Bruiloft aan zee. Hij won de prijs in 2003 voor De langverwachte.

Benali zal komend najaar ook voor ruim twee maanden verbonden zijn aan de TU Delft als een soort 'culturele professor'. Met een groep van enkele tientallen studenten wil hij een onderzoek doen naar functies van pleinen en alle mensen en verhalen die daar rondgaan.

Abdelkader Benali. Beeld anp
Abdelkader Benali.Beeld anp

Bob Dylan heeft op tijd aan de opdracht voldaan om de 820.000 euro die behoort bij zijn Nobelprijs voor de Literatuur te krijgen. De Amerikaanse zanger en tekstdichter leverde de benodigde lezing voor het verstrijken van de limiet (zaterdag) in bij de Zweedse Academie. Deze zette de rede, op 4 juni in Los Angeles ingesproken, maandag op haar website. Dylan (76) nam in april toen hij in Stockholm een concert gaf de Nobel-medaille en oorkonde al in ontvangst.

'De toespraak is buitengewoon', oordeelde Academie-secretaris Sara Danius. Dylan gaat in zijn ruim 26 minuten durende betoog in op collega's, muziekstijlen en boeken die hem hebben beïnvloed. Het begon bij Buddy Holly, die op zijn 22e verongelukte. Dylan was toen een jaar of achttien. Inspiratie putte hij ook uit de aloude Amerikaanse folktraditie, variërend van ragtime blues, songs van (slaven)arbeiders, zeemansliederen uit Georgia, ballades uit de Appalachen tot cowboyliedjes.

De boeken die de meeste indruk maakten op Dylan waren Moby Dick (Herman Melville), Van het westelijk front geen nieuws van Erich Maria Remarque en Homerus' Odyssee over de omzwervingen en avonturen van Odysseus na afloop van de Trojaanse oorlog.

Bob Dylan. Beeld afp
Bob Dylan.Beeld afp

Wie het gemist heeft, kijkt het deze Tweede Pinksterdag terug: het bijzondere benefietconcert One Love Manchester. Gisteravond keken 726 duizend mensen naar NPO 3, waar het concert onder meer te zien was. Maar wereldwijd zag een veelvoud daarvan via tv of de gratis stream op YouTube hoe Ariana Grande op indrukwekkende wijze stilstond bij de slachtoffers van de aanslagen in Manchester - vlak na haar concert - en Londen, een dag eerder. Tienduizenden mensen kwamen bijeen om de optredens van onder andere Grande, Coldplay, Pharrell Williams en Miley Cyrus bij te wonen. 'Tonight is all about love', zei Grande - en dat bleek ook wel uit de duizenden liefdevolle tweets die onder de hashtag #OneLoveManchester de wereld in werden gestuurd.

Lees een selectie van die tweets hier terug.

De BBC meldt dat gemiddeld 11 miljoen Britten naar het concert hebben gekeken. Het concert werd overigens in ruim 50 landen op tv uitgezonden.

Het volledige concert is hier terug te kijken.

null Beeld ap
Beeld ap
null Beeld reuters
Beeld reuters
null Beeld ap
Beeld ap
null Beeld ap
Beeld ap

De Duitse komiek Jan Böhmermann heeft de Europese Webvideoprijs die hij heeft ontvangen vrijdag opgedragen aan het Nederlandse programma Zondag met Lubach. Böhmermanns programma Neo Magazin Royale kreeg de prijs van de European Web Video Academy voor een serie satirische filmpjes waarin Europese landen zichzelf voorstellen aan de Amerikaanse president Donald Trump.

De serie volgde op een satirische promotiespot die Zondag met Lubach maakte voor Nederland. Dit filmpje werd vele tientallen miljoenen keren bekeken en kreeg veel media-aandacht in binnen- en buitenland. ‘Wij dragen de Webvideoprijs 2017 op aan onze Europese collega’s van andere latenightshows en aan onze vrienden van Zondag met Lubach, die het project zijn begonnen’, schrijft Böhmermann op Twitter.

Arjen Lubach laat weten ‘blij te zijn dat Jan (Böhmermann) de prijs aan ons opdraagt. Ik draag op mijn beurt de prijs graag weer op aan Lee Towers. Zonder hem was #Everysecondcounts niet hetzelfde geweest.’

Lee Towers figureerde in het filmpje van Zondag met Lubach als ‘alternatief’ voor de Trump Tower van president Trump.

Jan Böhmermann Beeld epa
Jan BöhmermannBeeld epa

Vicky Francken heeft het beste Nederlandstalige poëziedebuut van het afgelopen jaar geschreven. Zij heeft in Rotterdam de C. Buddingh'-Prijs gekregen voor haar bundel Röntgenfotomodel. Francken ontving de prijs tijdens de 48ste editie van het Poetry International Festival Rotterdam.

‘De stem van Francken voelt bijzonder authentiek en integer aan. De gedichten zijn allerminst röntgenfoto's; het vlees wordt gevoeld, het bloed kan men zien stromen en het hart zien kloppen', aldus de jury die unaniem voor Francken koos.

Francken, die in het dagelijks leven vertaler uit het Frans en Engels is, versloeg medegenomineerden Joost Baars, Paul Meeuws, Tijl Nuyts en Hannah van Binsbergen.

‘Ik heb heel lang getwijfeld of de gedichten het wel waard waren om in een bundel te komen’, vertelde Francken aan NRC Handelsblad. ‘Telkens verzon ik een tegenpartij die in mijn hoofd opsomde wat er aan de gedichten ontbrak. Met deze erkenning kan ik die tegenpartij voorhouden: die twijfel is niet per se nodig.’

Het was de 28ste keer dat de prijs is uitgereikt. Eerdere winnaars zijn onder anderen Anna Enquist, Michaël Zeeman en Joke van Leeuwen. Vorig jaar won Marieke Rijneveld de debuutprijs voor haar bundel Kalfsvlies.

Wie kan spreken zoals Vicky Francken kan alles

De gedichten van Vicky Francken (1989) jaag ik na, terwijl ik lees en herlees. De grootste kwaliteit van haar werk is dat de diepste ervaring ervan alleen tijdens het lezen mogelijk is. Lees hier de recensie van Röntgenfotomodel.

Vicky Francken. Beeld Nadine Ancher
Vicky Francken.Beeld Nadine Ancher

Stefan Kasper ontwaakte vrijdagochtend met uitzicht op De Nachtwacht. De kunstdocent uit Haarlem was donderdag de tienmiljoenste bezoeker van het vernieuwde Rijksmuseum. Kasper mocht daarom als eerste persoon in de geschiedenis overnachten in het museum. In een eenpersoonsbed pal voor Rembrandts beroemdste schilderij.

Donderdagmiddag werd Kasper nietsvermoedend in het Rijksmuseum onthaald met trompetgeschal en kreeg hij van directeur Taco Dibbits de overnachting in de Nachtwachtzaal cadeau. Inclusief roomservice verzorgd door de sterrenchef van restaurant Rijks. Kort na elf uur werd Kasper alleen gelaten.

‘En toen mocht ik het helemaal zelf uitzoeken’, vertelt hij vanochtend aan de NOS. Kasper sliep amper twee uur. In zijn eentje kon hij in alle rust de kunstwerken van dichtbij bekijken. Taferelen als in de film Night at the Museum, waarin kunstwerken uit de doeken stappen, speelden zich niet af. ‘Hier kwamen ze niet tot leven’, lacht hij. ‘In m’n hoofd trouwens wel.’ (Emilie de Bruin)

null Beeld anp
Beeld anp

Zangeres Fergie maakt na vijftien jaar niet langer deel uit van de Amerikaanse feel good hiphopband The Black Eyed Peas. Dit heeft frontman Will.i.am bevestigd in een interview aan Ahlan, vooruitlopend op de optredens die de band komend weekend geeft in Groot-Brittannië. 'Fergie werkt momenteel aan haar soloproject', verklaarde Will.i.am.

De zangeres begon in 2006 ook met solocarrière, maar bleef verbonden aan The Black Eyed Peas. Will.i.am werkte ook actief mee aan haar succesvolle debuutalbum The Dutchess. In Amerika werden de singles London Bridge en Glamorous beide een nummer 1-hit, Fergelicious kwam op nummer 2 en Big girls don't Cry bereikte de derde plaats op de Amerikaanse hitlijst.

Wie Fergie gaat vervangen is nog onbekend. Wel liet Will.i.am weten dat Nicole Scherzinger, ex-zangeres van de Pussycat Dolls, een rol krijgt in The Black Eyed Peas. 'Ik wil nog niet in detail treden over haar betrokkenheid', hield Will.i.am zich op de vlakte.

The Black Eyed Peas treden zaterdag op in het nationale stadion van Wales in Cardiff, voorafgaand aan de Champions Leaguefinale tussen Real Madrid en Juventus. Zondag treedt de band op tijdens het benefietconcert van Ariana Grande in Manchester. Naast The Black Eyed Peas treden ook Justin Bieber, Katy Perry, Coldplay, Take That en Miley Cyrus op voor de slachtoffers van de aanslag van 22 mei.

Bij die aanslag na afloop van een concert van Ariana Grande kwamen 22 mensen om het leven, tientallen raakten gewond.

Fergie tijdens een optreden met The Black Eyed Peas. De zangeres maakt niet langer deel uit van de Amerikaanse band. Beeld anp
Fergie tijdens een optreden met The Black Eyed Peas. De zangeres maakt niet langer deel uit van de Amerikaanse band.Beeld anp

Een woordvoerder van het Haarlemse museum De Hallen bezweert dat het geen publiciteitsstunt is voor de tentoonstelling 101 jaar lachen om kunst, over humor in de kunst. Toch zal menigeen een glimlach niet kunnen onderdrukken bij het bericht dat een medewerker van het museum, onderdeel van het Frans Hals Museum, per ongeluk een kunstwerk heeft overgeschilderd.

De medewerker dacht een vlek te hebben gezien op een olieverfschilderij. Hij nam wat witte muurverf en schilderde over de ronde vlek van 10 bij 10 centimeter heen. In werkelijkheid was de ‘vlek’ een stip op een verder wit doek. Het kunstwerk heet Portret of the nail behind the canvas en is van kunstenaar Bas van Wieringen.

De kunstenaar gaat om de tafel zitten met de directie van het museum en wil niet ingaan op de kwestie. Het schilderij wordt momenteel gerestaureerd. Tegen de museummedewerker die het kunstwerk heeft overgeschilderd zijn inmiddels ‘passende maatregelen’ genomen.

Portret of the nail behind the canvas van kunstenaar Bas van Wieringen Beeld Frans Hals Museum
Portret of the nail behind the canvas van kunstenaar Bas van WieringenBeeld Frans Hals Museum

De Tsjechische dirigent Jirí Belohlávek is donderdag op 71-jarige leeftijd in Praag overleden. Hij was een van de vooraanstaande dirigenten van zijn land en een pleitbezorger van het Tsjechische repertoire. Van 2013 tot en met het huidige seizoen was hij vaste gastdirigent van het Rotterdams Philharmonisch Orkest.

Belohlávek was ziek, het laatste jaar moest hij veel concerten annuleren. Zijn golvende grijze haren waren ineens verdwenen. In januari zou hij in Rotterdam een programma met Mahler en Mendelssohn dirigeren, maar hij moest afzeggen voor zijn afscheidsconcert.

Belohlávek, die bekend stond om zijn bezonken dirigeerstijl, werd in 1946 geboren in Praag. Hij begon zijn carrière als cellist en kreeg vervolgens dirigeerlessen van de legendarische (en om zijn langzame uitvoeringen bekende) Roemeen Sergiu Celibidache.

In 1970 won Belohlávek het belangrijkste dirigeerconcours in zijn land. In 1990 verwierf hij de prestigieuze post van chef bij het Tsjechisch Philharmonisch Orkest, maar werd daar al snel aan de kant gezet. Daarop richtte hij een nieuw ensemble op: Praag Philharmonia.

In de jaren negentig groeide zijn reputatie in West-Europa, vooral in het Verenigd Koninkrijk. Met het BBC Symphony Orchestra legde hij de weinig uitgevoerde symfonieën van zijn landgenoot Bohuslav Martinu vast. Het album werd bekroond met een Gramophone Award.

Het nieuws van zijn overlijden werd donderdag naar buiten gebracht door het Tsjechisch Philharmonisch Orkest, waar hij sinds 2012 weer de leiding over had. Met dat gezelschap bracht hij ook zijn laatste cd bij leven uit: een opname van het Stabat Mater van Antonín Dvorák. (Merlijn Kerkhof)

Jirí Belohlávek Beeld afp
Jirí BelohlávekBeeld afp

De Amerikaanse comedienne Kathy Griffin is diep door het stof gegaan nadat ze door diverse politici en op sociale media fel was bekritiseerd om een foto van een onthoofde president Donald Trump. Griffin twitterde de foto waarop de comedienne een nagemaakt hoofd, ernstig bebloed, van een onthoofde Trump omhoog houdt.

Griffin heeft via een videoboodschap op Twitter inmiddels excuses gemaakt voor de omstreden foto. ‘Het spijt me. Ik ben te ver gegaan. Ik zat fout. Ik heb veel fouten gemaakt in mijn carrière en ik zal doorgaan, maar ik vraag jullie vergiffenis’, aldus de 58-jarige comédienne.

Griffin, een uitgesproken tegenstander van Trump, kreeg direct na publicatie van de foto al de wind van voren. Aanvankelijk reageerde Griffin laconiek door te stellen dat ze met de foto niet wilde oproepen tot geweld. ‘Vanzelfsprekend keur ik alle vormen van geweld door mijn fans af. Ik drijf slechts de spot met de baas’, twitterde Griffin.

Maar de kritiek zwol verder aan en al snel was de controverse het gesprek van de avond op diverse Amerikaanse tv-zenders en op sociale media. De zoon van Trump, Donald Trump Jr., noemde de foto en het bericht weerzinwekkend. ‘Walgelijk, maar niet verrassend. Dit is links vandaag de dag. Dit vinden ze acceptabel. Stel je voor dat een conservatief dit zou hebben gedaan met Obama toen hij president was’, twitterde Trump Jr.

Ook de dochter van Hillary Clinton, Chelsea Clinton, nam afstand van de foto en kwalificeerde de actie van Griffin als ‘laag-bij-de-grond’.

Overigens was de foto afkomstig van een video die is gemaakt tijdens een fotoshoot door de veelbesproken fotograaf Tyler Shiels. Eerder fotografeerde Shiels onder anderen Lindsay Lohan en Demi Lovato voor zijn boek The Dirty Side of Glamour.

Griffin heeft de omstreden foto uiteindelijk helemaal verwijderd. Dat weerhield de Amerikaanse president er niet van de comedienne alsnog een flinke trap na te geven. 'Kathy Griffin zou zich moeten schamen. Mijn kinderen, vooral mijn 11-jarige zoon Barron heeft het er moeilijk mee. Ziek', aldus Trump in een tweet.

CNN heeft het contract met Griffin per direct beëindigd. Griffin maakte samen met Anderson Cooper jarenlang een Nieuwjaarsshow voor de Amerikaanse nieuwszender.

Kathy Griffin. Beeld epa
Kathy Griffin.Beeld epa

Ariana Grande geeft zondag een benefietconcert in Manchester voor de slachtoffers van de aanslag na een optreden van de zangeres in de Manchester Arena. Tijdens het evenement zullen volgens Britse media ook andere artiesten optreden, onder wie grote namen zoals Justin Bieber, Coldplay, Katy Perry, Miley Cyrus, Take That, Pharrell Williams, Usher en zanger Niall Horan van One Direction.

De platenmaatschappij van Grande maakte de datum van het optreden dinsdag bekend, nadat ze het benefietconcert afgelopen weekeinde al had beloofd.

Door de aanslag vorige week maandagavond kwamen 22 mensen om het leven en raakten er meer dan honderd gewond. Ariana schortte haar concertreeks door Europa na het drama op. Ze schrapte onder andere twee concerten in Londen.

Het benefietconcert is in het stadion Old Trafford Cricket Ground. De kaarten gaan donderdag in de verkoop. De 23-jarige zangeres biedt de mensen die bij haar concert vorige week maandag waren, gratis kaarten aan. De BBC zal het concert rechtstreeks uitzenden via radio en televisie.

Ariana Grande Beeld anp
Ariana GrandeBeeld anp

Solange, het jongere zusje van wereldster Beyoncé Knowles, is een van de winnaars van de Edison Jazz/World. De Edison Stichting maakte dinsdag de winnaars van de oudste Nederlandse muziekprijs bekend. Solange wint met haar album A Seat At The Table in de categorie Soul & Beyond.

'Solange levert met A Seat At The Table een samenhangend en oprecht soulalbum af over de hardships van Afro-Amerikaanse vrouwen uit de zuidelijke staten van de Verenigde Staten', oordeelde de jury. Haar muziek wordt 'subliem' genoemd, haar teksten 'sterk'.

In de categorie Jazz Nationaal viel Reinier Baas in de prijzen met zijn jazz-opera Vs. Princess Discombobulatrix. De jury noemt hem een 'muzikale grootmeester' die er met zijn nieuwste project in slaagt een verbinding te maken tussen jazz en klassieke muziek.

De Belgische zanger David Linx, die samen met het Brussels Jazz Orchestra nummers van Jacques Brel vertolkt, won in de categorie Vocaal. Andere winnaars zijn de Amerikaanse jazzgitarist Bill Frisell in de categorie Internationaal en de Tunesische componist Dhafer Youssef in de categorie World. De cd-box As It Was van het Peter Erskine Trio kreeg de Edison voor Het Document.

De prijsuitreiking vindt plaats op vrijdag 30 juni in het Luxor Theater in Rotterdam. Een aantal winnaars treedt dan ook op met het New Rotterdam Jazz Orchestra op het festival North Sea Round Town. (Mathijs de Groot)

Solange Knowles Beeld epa
Solange KnowlesBeeld epa

De Amerikaanse tenorsaxofonist en freejazzpionier Pharoah Sanders (76) komt in november naar het Utrechtse festival Le Guess Who. De organisatie maakte dinsdag een eerste serie namen bekend voor het festival, dat in een paar jaar tijd is uitgegroeid tot een van de avontuurlijkste muziekfestivals ter wereld en tot in de Verenigde Staten op de voet wordt gevolgd.

Pharoah Sanders speelde in de jaren zestig met jazzlegende John Coltrane, en geldt met Coltrane en Ornette Coleman als een van de aanjagers van de Amerikaanse freejazz-beweging. Op uitnodiging van de Nederlandse drummer Han Bennink komt dit jaar ook de Duitse freejazz-saxofonist Peter Brötzmann naar het festival, net als de Japanse noise-improvisator Keiji Haino.

Het Utrechtse festival (9 t/m 12/11) programmeert net als voorgaande edities veel niet-westerse muziek, en ook in dat segment heeft Le Guess Who een paar bijzondere namen gecontracteerd. Opmerkelijk is de komst van het Bulgaarse vrouwenkoor Le Mystère des Voix Bulgares, dat in de jaren tachtig een grote inspiratiebron was voor de popmuziek, en optredens van de Britse ‘dubdichter’ Linton Kwesi Johnson, de Malinese zangeres Oumou Sangaré en de Iraakse diva Farida.

Belangrijke popnamen zijn die van de songwriters Mount Eerie en Perfume Genius. Ook de elektronische ambient-muziek is, net als bij voorgaande edities, sterk vertegenwoordigd, met shows van het Duitse project GAS en de Amerikaanse ambient-componisten William Basinski en Liz Harris alias Grouper. Die laatste treedt op Le Guess Who ook aan als gastcurator, net als Perfume Genius, Shabazz Palaces en Han Bennink.

Freejazz saxofonist Pharoah Sanders. Beeld anp
Freejazz saxofonist Pharoah Sanders.Beeld anp

Een schriftje met tien versjes van Gerard Reve is aangekocht door het Literatuurmuseum in Den Haag. Het gaat om de vroegste poëzieproeven van de 16-jarige scholier aan het Vossius Gymmnasium in Amsterdam, die later furore zou maken als de ‘Volksschrijver’ Gerard Reve (1923-2006).

Hij schreef de versjes voor Christina Amende, dochter van vrienden van Reves ouders, en schonk haar het schriftje op 10 maart 1940.

Een van de gedichtjes, ‘Stad aan de Zuiderzee’, is nooit eerder gepubliceerd, stelt de NOS in een persbericht. Christina Amende overleed een jaar na Reve. Via haar zonen heeft het Literatuurmuseum het schriftje in bezit gekregen.

Desgevraagd noemt Reve-biograaf Nop Maas het nieuws bijzonder: ‘Dit is het absolute debuut van Gerard Reve als schrijver. Verschenen in één exemplaar.’

Dat er een gedicht nog niet eerder gepubliceerd zou zijn, moet hij echter ontzenuwen: ‘In het Verzameld Werk van Gerard Reve, deel 6, staat het gedichtje ‘Stad aan de Zuiderzee’. Op pagina 12. Helaas voor het Literatuurmuseum.’

Vijf van de overige gedichten in het schriftje nam Reve op in Terugkeer, het bundeltje dat hij in datzelfde jaar, 1940, liet drukken in vijftig exemplaren en waarvan er slechts twee bewaard zijn gebleven. De overige vier van de tien gedichten voor Christina Amende kregen in 1981 een plaats in Archief Reve, waarin ook verhalen, gedichten en enkele brieven van Reve aan zijn ouders en oudere broer Karel werden opgenomen. (Arjan Peters)

Schrijver Gerard Reve tijdens de toekenning van de P.C. Hooftprijs in 1969. Beeld anp
Schrijver Gerard Reve tijdens de toekenning van de P.C. Hooftprijs in 1969.Beeld anp

Regisseur Ivo van Hove is drie keer bekroond bij de uitreiking van de belangrijkste Franse toneelprijzen, de Molières. Van Hove was zeven keer genomineerd voor de productie Les Damnés, die hij maakte met de Comédie Française en die vorig jaar de openingsvoorstelling was van het prestigieuze theaterfestival in Avignon.

Les Damnés (De verdoemden) ontving de prijs voor beste voorstelling, beste visuele productie en beste vrouwelijke hoofdrol (Elsa Lepoivre). Les Damnés is een toneelbewerking van Visconti’s The Damned (1969), over de val van de gedoemde Duitse familie Von Essenbeck, gemodelleerd naar het industriëlengeslacht Von Krupp, aan de vooravond van de Tweede Wereldoorlog.

‘Het stuk werd geschreven in de jaren zestig, maar weerklinkt vandaag misschien wel nog meer’, zei Van Hove in zijn dankwoord. ‘In een wereld die meer en meer nationalistisch wordt, zijn de verdoemden zoals een rood licht’, aldus Van Hove, die sinds 2001 werkzaam is als directeur bij Toneelgroep Amsterdam.

Het Amsterdamse stadgezelschap is dit jaar met twee producties vertegenwoordigd op het theaterfestival in Avignon, waar Van Hove vorig jaar met zijn gastregie van Les Damnés voor een sensatie zorgde. Zowel Ibsen Huis in regie van Simone Stone als De Meiden van Jean Genet (regie Katie Mitchell) reizen in juli naar de Zuid-Franse stad.

Ivo Van Hove Beeld anp
Ivo Van HoveBeeld anp

Op de slotdag van het 70ste filmfestival van Cannes heeft de jury onder voorzitterschap van Pedro Almodóvar de Gouden Palm toegekend aan de Zweedse film 'The Square' van Ruben Östlund. Dit jaar dongen negentien inzendingen mee naar de begeerde onderscheiding.

Joaquin Phoenix werd uitgeroepen tot beste acteur voor zijn rol in 'You Were Never Really Here'. De prijs voor de beste actrice ging dit jaar naar Diana Kruger voor haar spel in de Duitstalige film 'In the Fade'. Sofia Coppola werd gehuldigd als beste regisseur, te danken aan haar werk voor 'The Beguiled'.

Zweedse regisseur Ruben Östlund na hij de Gouden Palm gewonnen heeft voor zijn film 'The Square' op het Cannes Film Festival. Beeld afp
Zweedse regisseur Ruben Östlund na hij de Gouden Palm gewonnen heeft voor zijn film 'The Square' op het Cannes Film Festival.Beeld afp

De Amerikaanse zangeres Ariana Grande heeft vrijdag via haar Twitter-account beloofd terug te komen naar Manchester om in die ‘ongelooflijk dappere stad’ tijd door te brengen met haar fans en om er een benefietconcert te geven. De opbrengst komt ten goede aan de slachtoffers van de bloedige aanslag en hun nabestaanden. ‘We laten haat niet winnen’, aldus Grande.

Het was voor het eerst sinds de terreuraanslag, toen ze twitterde dat ze 'gebroken' was, dat de zangeres weer van zich liet horen. Een zelfmoordterrorist blies zich maandagavond op aan het eind van Grande's optreden in de foyer van de Manchester Arena. Daarbij kwamen 22 bezoekers om het leven.

De popdiva kwam vrijdag uitgebreid terug op de vreselijkste gebeurtenis uit haar carrière. ‘Er is niets wat ik of wie dan ook kan doen om jullie pijn weg te nemen of goed te maken’, twitterde ze. ‘Toch steek in mijn hand uit en geef mijn hart. Als jullie op enigerlei wijze mijn hulp willen, dan zal ik er alles aan doen die te geven.’ Ze hoopt zo snel mogelijk een datum bekend te maken voor haar nieuwe bezoek aan Manchester.

Trotser
Grande: ‘Ik heb de hele week constant aan mijn fans en jullie allemaal gedacht. De manier waarop jullie hiermee zijn omgegaan, maakt mij trotser dan jullie ooit zullen weten.’ Het popidool zegt dat zij en haar fans niet moeten 'terugdeinzen' voor terreur. ‘We zullen niet stoppen of in angst leven. We laten ons niet verdelen. Sterker nog: ons antwoord moet zijn dat we nog meer samenkomen, elkaar helpen, elkaar meer liefhebben, luider zingen en nog aardiger en onbaatzuchtiger zijn dan voorheen.’

Zodra er meer bekend is over de details van het concert zegt Grande dit gelijk te delen met haar fans. ‘We gaan door ter ere van degenen die we zijn verloren, hun naasten, mijn fans en iedereen die is getroffen door deze tragedie. Ze zijn voor altijd in mijn gedachten en mijn hart en ik zal aan ze denken bij alles wat ik doe voor de rest van mijn leven.’

Het is een beeld van formaat dat Jeff Koons op 12 mei in New York onthulde en daar nog tot 2 juni is te zien. Voor het Rockefeller Centre heeft de Amerikaanse kunstenaar een opblaasbare ballerina laten verrijzen die 15 meter hoog is.

Het is een extra grote versie van Seated Ballerina, een ruim 2 meter hoog roestvrijstalen beeld dat Koons eerder maakte. Foto’s van de imposante opblaasballerina gingen de wereld over, waarna er opeens reacties uit Oekraïne kwamen waarin het woord plagiaat viel.

De creatie van Koons zou sprekend lijken op het 19 centimeter hoge beeldje Balerina Lenochka van de in 1993 overleden Oekraïnse kunstenares Oksana Zhnikrup. Zij had dat gemaakt in dienst van een keramiekfabriek in Kiev, waar ze in 1955 een baan als beeldhouwer had gekregen.

De treffende gelijkenis werd woensdag aan de orde gesteld in een artikel van Artdependence, een onlinemagazine. De schrijfster van het stuk had de galerie van Koons om commentaar had gevraagd, maar geen antwoord gekregen.

Dat kwam een dag later alsnog van een medewerker van het bedrijf van Koons: ‘Wij zijn ons bewust van Oksana Zhnikrups werk en hebben een licentie om het te gebruiken voor Mr. Koons werk.’ Geen plagiaat dus volgens de bestverdienende kunstenaar in Amerika, maar een gevalletje uitvergroting. (Michiel Kruijt)

Fidan Ekiz heeft dit jaar de Duidelijketaalprijs gewonnen. De jury van de taalprijs vindt dat de columnist van het AD uitblinkt met 'aansprekend en ondubbelzinnig' taalgebruik. Ekiz maakt complexe onderwerpen concreet zonder ingewikkelde termen te gebruiken, stellen de taalkundigen, die voor deze editie het taalgebruik van Nederlandse columnisten vergeleken. 'Fidan Ekiz spreekt en schrijft helder, maakt het persoonlijk en laat met anekdotes het publiek de situatie meebeleven.'

De winnares is 'heel vereerd' met de prijs. Zeker omdat het Nederlands niet haar eerste taal is. Dat is Turks, gevolgd door Rotterdams, zegt ze. 'Deze prijs maakt me heel erg trots; het is echt een vorm van erkenning.'

Het afgelopen jaar schreef Ekiz naast haar columns voor AD ook Hoe lang nog zwijgen - Pleidooi voor het radicale midden, een essay van 64 pagina's ter ere van de dertiende Maand van de Geschiedenis.

De Duidelijketaalprijs is een initiatief van het Taalcentrum-VU. De jury keek vooral naar het spontane taalgebruik van columnisten tijdens hun optredens in de media. Ebru Umar (Metro) eindigde op de tweede plaats.

Onder de eerdere winnaars van de Duidelijketaalprijs zijn D66-leider Alexander Pechtold, filosoof Bas Haring, presentatrice Anita Witzier en meteoroloog Marco Verhoef.

Fidan Ekiz. Beeld Joost Hoving
Fidan Ekiz.Beeld Joost Hoving

‘Amerika heeft de Trump Towers, terwijl Nederland Lee Towers heeft’. Het was slechts een grapje van tv-presentator Arjen Lubach in het inmiddels wereldberoemd filmpje waarin Nederland zich begin dit jaar voorstelde aan de Amerikaanse president Donald Trump. Maar nu heeft de 71-jarige Ridderkerkse zanger aan het AD laten weten in gesprek te zijn met projectontwikkelaars.

‘Na dat filmpje kwamen twee projectontwikkelaars naar mij toe na een optreden in Eindhoven’, vertelt Lee Towers. ‘Of ik mijn naam wilde verbinden aan twee torens aan het Marconiplein in Rotterdam. Daar willen ze woontorens van maken.’ De zanger liet weten daar wel oren naar te hebben.

‘Wat bleek: die ene projectontwikkelaar heet zelf Lee (Foolen), maar kwam door dat filmpje op mij. Nu zijn we in gesprek. En kan het er volgend jaar zomaar van komen: de Lee Towers. Geweldig, toch?’

Wat wel zeker is: Lee Towers krijgt volgende maand een Edison Oeuvreprijs. De Edison Stichting kent de zanger de prijs toe voor ‘zijn enorme oeuvre en buitengewone verdiensten voor de Nederlandse muziek’.

Lee Towers brak in 1975 door dankzij Willem Duys, die hem presenteerde als 'zingende kraanmachinist'. Hij nam 46 albums op en scoorde hits als It's Raining In My Heart en You'll Never Walk Alone, dat hij vorige week nog zong tijdens de huldiging van landskampioen Feyenoord.

Volgens de Edison Stichting is Lee Towers bovendien ‘een meester in het trekken van volle zalen’. Hij trad ruim vijftig keer op in Ahoy, de Rotterdamse zaal die hij in 1984 als eerste Nederlandse artiest uitverkocht.

Lee Towers krijgt zijn oeuvreprijs op 30 juni tijdens het Edison Jazz/World event in het Nieuwe Luxor Theater in Rotterdam. Hij treedt die avond ook op, net als de Amerikaanse jazzsaxofonist Joshua Redman. Die krijgt de Oeuvreprijs Jazz 2017, maakte de Edison Stichting vorige maand bekend.

De Edison is de oudste muziekprijs van Nederland en valt uiteen in drie categorieën: Edison Pop, Klassiek en Jazz/World. De muziekprijs bestaat uit een bronzen beeld van beeldhouwer Pieter d'Hont. (Iñaki Oñorbe Genovesi)

Lee Towers. Beeld anp
Lee Towers.Beeld anp

Acteur Pierre Bokma speelt de hoofdrol in het nieuwe stuk Aquarium van toneelschrijver Nathan Vecht. Aquarium, een productie van theaterbureau Hummelinck Stuurman, is een actueel maatschappelijk stuk over het thema privacy. Naast Bokma zijn Jacqueline Blom, Annick Boer en Guy Clemens in de productie te zien.

Vecht kreeg bekendheid met het veelgeprezen en bekroonde Kunsthart bij Mugmetdegoudentand. Vorige zomer was van hem de musical In de ban van Broadway te zien in Theater Delamar. Die productie won meerdere Musical Awards, waaronder die voor beste scenario. Aquarium gaat op 17 februari 2018 in première.

Naast Aquarium brengt Hummelinck Stuurman komend seizoen nog drie nieuw geschreven Nederlandse toneelstukken uit. Dat zijn Het Achterhuis, bewerkt door Ilja Leonard Pfeiffer, Roem van Ger Thijs, met Renée Soutendijk in één van de hoofdrollen, en Wijn van Philip Walkate.

'Ik moet uitkijken dat ik niet te vol van mezelf raak'

Pierre Bokma wordt gezien als een van de beste acteurs van nederland. Tijdens een interview met de Volkskrant sprak Bokma liever over de tijdgeest.

Pierre Bokma Beeld anp
Pierre BokmaBeeld anp

De moeder van de Italiaanse kunstenaar, wetenschapper en ontdekker Leonardo da Vinci (1452-1519) heette Caterina di Meo Lippi en zij was een 15-jarige wees die met haar grootmoeder in een vervallen boerderij woonde toen ze werd verleid door een jurist. Dat staat volgens de Engelse krant The Guardian in een boek dat op 8 juni verschijnt van de hand van de Engelse kunsthistoricus Martin Kemp en de Italiaanse amateur-onderzoeker Giuseppe Pallanti.

Kemp geldt als een groot kenner van Da Vinci. Pallanti schreef eerder een boek over de Mona Lisa, het beroemdste schilderij van Da Vinci dat in het Louvre in Parijs hangt. De twee zeggen dankzij onderzoek in financiële archieven de moeder te hebben gevonden over wie niet veel meer bekend was dan dat ze Caterina heette en een boerin of een slaaf zou zijn geweest.
De vader van het onwettige kind was al wel bekend. In hun boek stellen Kemp en Pallanti ook dat toeristen naar het verkeerde geboortehuis van Da Vinci gaan. Dat zou niet Casa Natale di Leonardo n Anchiano zijn, maar het huis van zijn grootvader van vaderskant in de plaats Vinci, op een paar kilometer afstand. (Michiel Kruijt)

Franse militairen voor een replica van de Mona Lisa, een van de bekendste werken van leonardo da Vinci. Beeld afp
Franse militairen voor een replica van de Mona Lisa, een van de bekendste werken van leonardo da Vinci.Beeld afp

De Canadese rapper Drake heeft het record verbroken van het hoogste aantal gewonnen Billboard Music Awards tijdens een enkele prijsuitreiking. Drake won dertien awards. Een meer dan de vorige recordhouder Adele, die in 2012 twaalf awards mee naar huis mocht nemen.

Drake, bekend van onder meer Hotline Bling en One Dance, won onder andere de prijzen voor de beste artiest, beste mannelijke artiest, beste Billboard 200-artiest en beste rapper. Hij trad ook op tijdens de show, die plaatsvond in de Amerikaanse stad Las Vegas. Drake zong het nummer Gyalchester vanaf een podium midden in de beroemde fontein van het Bellagiohotel.

Naast Drake viel ook Beyoncé, die vanwege haar zwangerschap niet aanwezig was, flink in de prijzen. Ze kreeg onder andere de onderscheiding voor beste vrouwelijke artiest, beste R&B-artiest en beste tourende muzikant. De band Twenty One Pilots won de prijs voor de beste band van het jaar.

Tijdens de door rapper Ludacris en actrice Vanessa Hudgens gepresenteerde show rond de Billboard Music Awards traden diverse artiesten op. Veel toeschouwers keken vooral uit naar het optreden van de inmiddels 71-jarige Cher, die haar hitnummers Believe en If I Could Turn Back Time zong. Céline Dion vertolkte haar wereldberoemde liedje My Heart Will Go On uit de filmklassieker Titanic. Dit jaar wordt het 20-jarige jubileum van de bioscoophit gevierd. Dion ontving van het publiek een staande ovatie en was zichtbaar geroerd.

Drake zong het nummer Gyalchester vanaf een podium in het midden van de beroemde fontein van het Bellagiohotel in Las Vegas. Beeld getty
Drake zong het nummer Gyalchester vanaf een podium in het midden van de beroemde fontein van het Bellagiohotel in Las Vegas.Beeld getty

Een Amerikaanse rechtbank heeft vrijdag zes personen erkend als officieel erfgenaam van de in 2016 overleden artiest Prince. Het gaat om zijn zus Tyka Nelson en vijf halfbroers- en zussen van de Purple Rain-zanger.

De zanger stierf plotseling in april vorig jaar. Hij liet geen testament na. Na zijn dood beweerden wel 45 mensen familie te zijn van Prince en dus aanspraak te kunnen maken op zijn fortuin, dat op mimimaal 200 miljoen dollar wordt geschat. De rechter heeft gezegd dat de bezittingen van Prince niet zullen worden verdeeld zonder een rechterlijke beslissing.

De advocaten van Tyka Nelson en de vijf anderen hadden er bij de rechtbank op aangedrongen haast te maken, omdat alle vertraging kostenverhogend is en belemmerend werkt bij het verdelen van de erfenis. Hoeveel de nalatenschap van Prince precies waard is, is niet duidelijk. De waarde van zijn onroerend goed wordt geschat op 25 miljoen dollar. Daarnaast behoren ook de rechten op zijn liedjes tot de erfenis.

Zanger Prince. Beeld AP
Zanger Prince.Beeld AP

Kunstliefhebbers met een Ajaxhart staan veelal in dubio. Gaan ze op donderdag 24 mei gewoon met hun gekochte kaartje naar de geplande theatervoorstelling of het muziekconcert? Of kiezen ze alsnog voor de kroeg om naar de Europa Leaguefinale tussen Ajax en Manchester United te kijken?

Maar ook artiesten hebben het natuurlijk zwaar bij het onverwachte Europese voetbalsucces van Ajax. Neem zangeres Anouk, die niet bepaald blij zal zijn met de berichten dat honderden fans proberen hun kaartje voor haar optreden in de Ziggo Dome te dumpen via Ticketswap. Een staanplaats voor het uitverkochte concert kun je al krijgen voor iets meer dan 30 euro. Normaal kost dat vijf tientjes.

Dat gaat ons niet overkomen, moeten cabaretiers Viggo Waas, Peter Heerschop en Raoul Heertje hebben gedacht. Ze spelen op de avond van de finale de voorstelling Pilp Fuction in het Theater DeLaMar. En niks ergers dan een half lege zaal. Helemaal als je voorstelling toch al geen lovende kritieken krijgt en door Volkskrantrecensent Joris Henquet wordt beoordeeld als ‘rommelig en zelden grappig’.

Dus hebben Heerschop, Waas en Heertje bedacht dat ze hun optreden op 24 mei 45 minuten eerder laten beginnen om daarna de wedstrijd tussen Ajax en Manchester United live van commentaar te kunnen voorzien.

De drie cabaretiers zijn groot Ajaxfans. Waas voetbalde zelfs tot zijn 24ste bij de Amsterdamse voetbalclub. Maar er blijkt nog een reden waarom Waas en Heerschop hun podium in het Theater DeLaMar gebruiken om naar voetbal te kijken. Tijdens de Champions League-finale van 1995 traden de cabaretiers met Joep van Deudekom op in Enschede. ‘Voor een tamelijk lege zaal’, vertelde Heerschop ooit in de Volkskrant met spijt.

Waarom? Hun geliefde Ajax won destijds met 1-0 van het grote AC Milan. Dankzij het gouden puntertje van Patrick Kluivert. (Iñaki Oñorbe Genovesi)

Ondanks ervaren cast is Pilp Fuction rommelig en zelden grappig

Loes Luca, Ilke Paddenburg, de cabaretiers van Niet Uit Het Raam, en regisseur Jakop Ahlbom draaien films door de gehaktmolen. Ondanks de ervaren cast is het resultaat rommelig en zelden echt grappig. Lees hier de volledige recensie van Volkskrant-recensent Joris Henquet.

Cabaretiers Raoul Heertje, Viggo Waas en Peter Heerschop. Beeld anp
Cabaretiers Raoul Heertje, Viggo Waas en Peter Heerschop.Beeld anp

Het nieuwe seizoen van Twin Peaks, de legendarische televisieserie uit de jaren negentig, wordt in Nederland door Videoland uitgezonden. Klanten kunnen de serie vanaf 22 mei bekijken, slechts enkele uren na de première in de Verenigde Staten.

De nieuwe reeks bestaat uit achttien afleveringen en gaat verder 25 jaar nadat de inwoners van het eigenaardig dorpje Twin Peaks werden opgeschrikt door de moord op homecoming queen Laura Palmer.

De bedenkers van de serie, David Lynch en Mark Frost, zijn weer bij het vervolg betrokken. Over de inhoud van de nieuwe serie is weinig bekend. Wel dat Kyle MacLachlan terugkeert in zijn rol van FBI Agent Dale Cooper. Ook Mädchen Amick, Dana Ashbrook, David Duchovny, Sherilyn Fenn, Miguel Ferrer, James Marshall, Ray Wise en David Lynch zijn weer te zien in Twin Peaks (inwonersaantal 51,201).

Daarnaast zullen een aantal nieuwe gezichten hun opwachting maken: Monica Bellucci, Naomi Watts, Laura Dern, Tim Roth, Jim Belushi en anderen zijn toegevoegd aan de cast.

Lynch zou Lynch niet zijn als hij niet ook vragen onbeantwoord laat

Op het Rotterdamse filmfestival, begin dit jaar, was een fascinerende documentaire te zien dat meer toonde dan we tot nu toe wisten van de enigmatische cultregisseur David Lynch (Twin Peaks).

null Beeld Showtime
Beeld Showtime

Ian Buruma wordt hoofdredacteur van The New York Review of Books. De van origine Nederlandse sinoloog, essayist, reisschrijver, romancier en hoogleraar volgt Robert B. Silver op, die onlangs overleed. Het blad maakte de benoeming donderdag bekend.

Buruma (65) levert al sinds 1985 bijdragen aan het gezaghebbende magazine, dat om de week verschijnt. Andere gerenommeerde namen die voor het blad schrijven over fictie, kunst, politiek, wetenschap en geschiedenis zijn Susan Sontag, Norman Mailer, Gore Vidal en - meer recent - Joan Didion, Zadie Smith en Darryl Pinckney.

Buruma is sinds 2003 hoogleraar democratie, mensenrechten en journalistiek aan het Bard College in New York. In 2004 kreeg hij een eredoctoraat van de Rijksuniversiteit Groningen. Hij schreef in 2006 het boek Moord in Amsterdam, over de moord op Theo van Gogh en de grenzen van de tolerantie. In 2008 won Buruma de Erasmusprijs, een prijs van 150 duizend euro voor mensen die een voor Europa belangrijke bijdrage hebben geleverd op cultureel, sociaal of sociaalwetenschappelijk terrein.

Ian Buruma Beeld Els Zweerink
Ian BurumaBeeld Els Zweerink

De Nederlandse fotografe Dana Lixenberg heeft de Deutsche Börse fotografieprijs gewonnen, een grote internationale onderscheiding. Ze won de prijs voor haar project Imperial Courts, waarvoor ze al ruim twintig jaar de bewoners van een van de beruchtste wijken van Los Angeles fotografeert.

Lixenberg bezocht South Central voor het eerst in 1992, na de Rodney King-rellen die door de straten van Watts golfden. Dat eerste bezoek maakte een diepe indruk en gaf Lixenberg het idee voor een fotoproject dat beslissend zou zijn voor haar carrière en tot een levenslange band met de mensen uit de buurt zou leiden. (Mark Moorman)

Spider, 1993. Beeld Dana Lixenberg
Spider, 1993.Beeld Dana Lixenberg

Publicist Bas Heijne doet zijn lenzen uit om zijn bedankspeech op te lezen nadat hij de P.C. Hooftprijs in ontvangst heeft genomen. Hij ziet de prijs ‘als een steunbetuiging voor mijn soort essayistiek; persoonlijk, maar ook beschouwend, kunst, filosofie en politiek met elkaar verbindend, een essayistiek die de wereld met open armen tegemoet treedt. Maar, laat ik daar rond voor uitkomen, het voelt ook gewoon als een grote eer.'

. Beeld anp
.Beeld anp

Het Amsterdam Dance Event (ADE) heeft dit jaar een nieuwe thuisbasis. Na zestien jaar Felix Meritis is tijdens de 22ste editie het DeLaMar Theater de centrale plek, maakte organisator Buma donderdag bekend. Vanwege een renovatie was de oorspronkelijke locatie dit keer niet beschikbaar. Hierdoor moest het vijfdaagse evenement, dat vorig jaar 375 duizend bezoekers trok, noodgedwongen op zoek naar een andere plek.

‘DeLaMar biedt veel nieuwe mogelijkheden en ligt bovendien op een strategische plek in het centrum van Amsterdam, met de Melkweg en het Leidseplein letterlijk om de hoek’, aldus ADE-directeur Richard Zijlma. ‘Het is ook voor onze nationale en internationale bezoekers een prachtige centrale plek om elkaar te ontmoeten.’

Het Amsterdam Dance Event ADE vindt dit jaar plaats van 18 tot en met 22 oktober, op meerdere locaties in de hoofdstad. De organisatie verwacht dit jaar nog meer feestgangers en vertegenwoordigers uit de elektronische muziekindustrie, onder meer uit Zuid-Korea, China, Afrika, India en Zuid-Amerika. Het grootste dance-evenement ter wereld is namelijk ook een belangrijke zakelijke bijeenkomst. Achter de schermen proberen managers, boekingskantoren en platenbazen lucratieve concert- en platendeals te sluiten en de nieuwste dancetalenten aan zich te binden.

Nederland behoort tot de absolute top in deze wereld. Zes van de tien beste dj's ter wereld komen volgens DJ Mag uit Nederland. De tien bekendste Nederlandse dj's verdienden volgens onderzoek van ING Bank vorig jaar bijna 250 miljoen euro.

Een optreden tijdens het Amsterdam Dance Event. Beeld anp
Een optreden tijdens het Amsterdam Dance Event.Beeld anp

De Duitse kunstenaar Johannes Grützke, van wie momenteel een overzichtstentoonstelling is te zien in Museum More, is donderdag op 79-jarige leeftijd overleden. Dat heeft het museum in Gorssel bekendgemaakt. De in Berlijn geboren Grützke was al langer ziek, maar had de opening van zijn expositie in More – volgens het museum zijn eerste grote tentoonstelling buiten Duitsland – nog kunnen bijwonen.

Grützke begon in de jaren zestig van de vorige eeuw met het maken van figuratief werk, tegen de heersende mode in de West-Duitse kunstwereld in, waar veelal abstract werd geschilderd. Om die reden werd hij wel de ‘Duitse Lucian Freud’ genoemd. Zijn hele kunstenaarsleven is hij realistisch werk blijven maken, waarin niet zelden ironie of overdrijving was te bespeuren. De tentoonstelling 'Der Pinsel hat gesprochen' met werk van Grützke is nog tot en met 11 juni in More te zien.

Werk van de Duitse kunstenaar Johannes Grützke. Beeld Museum MORE
Werk van de Duitse kunstenaar Johannes Grützke.Beeld Museum MORE

Cabaretier Johan Goossens is tijdens het Brighton Fringe Festival berispt omdat hij tijdens zijn optreden ‘racistische’ grappen zou hebben gemaakt. Volgens de directeur van het Marlborough Theatre ging een anekdote van Goossens over een Marokkaan die hem in een darkroom zakkenrolt terwijl hij hem pijpt ‘te ver’.

De Britse theaterdirecteur verzocht de Nederlandse cabaretier om de afkomst van de dief in kwestie achterwege te laten. Goossens zag dit aanvankelijk niet zitten, maar sloot uiteindelijk een compromis met de baas van het Marlborough Theatre. Goossens mocht de grap in zijn twee volgende optredens in de bekende Britse badplaats nog wel maken, maar moest erbij vertellen dat de afkomst van de dief er verder niet toe deed.

Op het Brighton Fringe Festival speelde Goossens zijn allereerste Engelstalige voorstelling, Darkroom Diaries. Hierin vertelt hij anekdotes over zijn ervaringen als homo en zijn zoektocht naar seks en liefde in Amsterdamse sauna’s en darkrooms. Eind juni speelt Goossens een deels Nederlands gesproken versie van Darkroom Diaries ook enkele keren in het Betty Asfalt Complex in Amsterdam. Hij is naar eigen zeggen niet van plan de tekst van de voorstelling daarvoor aan te passen.

Goossens, een Amsterdamse cabaretier en leraar, brak de afgelopen jaren door met zijn scherpe columns over het docentschap. Ook maakte hij twee goed ontvangen theatervoorstellingen waarin zijn leven voor de klas de rode draad vormde. Met zijn vijfde voorstelling, Vlam, maakt Goossens komend seizoen een tournee door Nederland. Volgens de 34-jarige cabaretier gaat Vlam over ‘grote idealen en kleine ongemakken, over een koophuis en die kutklas’.

Goossens schudt tragikomische tafereeltjes uit zijn mouw

De verhalen van cabaretier Johan Goossens, over het leven van een single homo in Amsterdam, zijn geestig en herkenbaar, aldus Volkskrant-recensent Joris Henquet.

Johan Goossens Beeld Jaap Reedijk
Johan GoossensBeeld Jaap Reedijk

Hackers beweren een kopie van de vijfde Pirates Of The Caribbean in handen te hebben en dreigen de film te lekken als studio Disney niet betaalt.

De bestuursvoorzitter van Disney, Bob Iger, heeft zijn werknemers ingelicht over de hack. Daarbij noemde hij de naam van de film niet, maar nieuwssite Deadline zegt bevestiging te hebben dat het gaat om Dead Men Tell No Tales. Het vijfde deel van de filmreeks met Johnny Depp in de hoofdrol komt op 26 mei wereldwijd uit in de bioscopen.

Disney zou weigeren te betalen en samenwerken met de FBI om de hackers op te sporen. Die dreigen de film stukje bij beetje online te zetten, naarmate de dagen waarop de filmstudio niet betaalt verstrijken. Hoeveel zij eisen, is niet bekend.

De chantage van de filmstudio komt enkele weken nadat hackers die het nieuwe seizoen van Orange Is The New Black in handen hadden geld eisten van Netflix. Ook de streamingservice weigerde te betalen, waarop de serie inderdaad werd gelekt.

Johnny Depp op de set van Dead Man No Tales. Beeld epa
Johnny Depp op de set van Dead Man No Tales.Beeld epa

De Prins Bernhard Cultuurfonds Prijs gaat dit jaar naar schrijver Geert Mak. Het fonds kent de prijs jaarlijks toe aan iemand die zich op een bijzondere manier verdienstelijk heeft gemaakt voor cultuur of natuur in Nederland. Mak (1946) krijgt de erkenning vanwege ‘zijn grote staat van dienst’ als schrijver van boeken over onze historie.

‘Geert Mak deed meer dan wie ook om een breed publiek te interesseren voor geschiedenis’, aldus het Prins Bernhard Cultuurfonds. ‘Door zijn ongeëvenaarde verteltrant heeft hij de historie voor velen tot leven gewekt. En niet alleen de geschiedenis van Nederland, maar ook die van Europa.’ Geert Mak schreef boeken als De Eeuw van mijn Vader, Hoe God verdween uit Jorwerd en De levens van Jan Six.

Mak krijgt de prijs maandag 27 november uitgereikt. De oeuvreprijs van het Cultuurfonds bestaat uit een geldbedrag van 150.000 euro. De ontvanger krijgt een vrij besteedbaar bedrag van 75.000 euro en verder een fonds op naam met een startkapitaal van 75.000 euro. Eerdere winnaars zijn Heddy Honigmann (2016), Francine Houben (2015), Johan Simons (2014), Piet Oudolf (2013), Lidewij Edelkoort (2012), Anton Corbijn (2011) en Het Orkest van de Achttiende Eeuw (2010).

Geert Mak. Beeld ANP
Geert Mak.Beeld ANP

Uitgeverij Nieuw Amsterdam heeft alvast de vertaalrechten gekregen van de thriller The President is Missing. Het boek dat de Amerikaanse oud-president Bill Clinton en auteur James Patterson samen gaan schrijven verschijnt naar verwachting in juni 2018. De uitgeverij verwierf de rechten via een veiling, werd maandag bekend.

The President Is Missing zal het eerste fictiewerk zijn van een Amerikaanse (oud-)president en ook van Clinton, wiens autobiografie My Life miljoenen keren over de toonbank ging. In de thriller zullen details aan bod komen die alleen een president over zijn baan en het Witte Huis kan weten.

Clinton zegt te genieten van het schrijven. 'Het werken aan een boek over een president, gebaseerd op wat ik weet over de baan, het leven in het Witte Huis, en de manier waarop Washington werkt, is heel leuk', aldus Clinton in de Amerikaanse media.

Patterson noemt de samenwerking met Clinton het hoogtepunt van zijn schrijverscarrière. 'Het is geweldig om toegang te hebben tot informatie uit de eerste hand. Lezers zullen van binnenuit ontdekken hoe het is om president te zijn.'

Uitgeverij Nieuw Amsterdam noemt het een eer de vertaalrechten te hebben. 'We zijn ongelooflijk nieuwsgierig naar dit boek.'

De magisch-realistische schilder Carel Willink (1900-1983) krijgt een eigen museum. Het kasteel Huize Ruurlo krijgt een aan Willink gewijde dependance van het Museum MORE van zakenman Hans Melchers. Vanaf 27 juni kunnen bezoekers minstens 45 werken van Willink in het kasteel in de Achterhoek zien. Van een zelfportret dat Willink op achttienjarige leeftijd maakte tot en met het beroemde schilderij Portret van Mathilde uit 1975.

'De opstelling toont de ontwikkeling van een zoekende kunstenaar die experimenteert met kubisme tot aan de nooit geëvenaarde schilder van een technisch perfect, elegant en raadselachtig oeuvre', aldus een verklaring van het Museum MORE in Gorssel. Willink schilderde ooit ook de vader van Melchers, maar dat schilderij is in de Tweede Wereldoorlog verloren gegaan.

Kasteel Huize Ruurlo en het omliggende park, waaraan in het verleden al beroemde landschapsarchitecten werkten, zijn speciaal gerestaureerd. Het kasteel Huize Ruurlo fungeerde een tijdje als gemeentehuis en ook als locatie van de Nederlandse tv-serie De Zevensprong, naar het boek van Tonke Dragt. Het is nu gecombineerd met moderne architectuur. In 2013 verwierf Melchers het eeuwenoude kasteel.

Pieter van Vollenhoven opent op vrijdag 23 juni de dependance van Museum MORE. Hans en Monique Melchers openden het museum voor Modern Realisme in 2015. In nog geen jaar daarna waren er al 100.000 bezoekers geweest.

De zeppelin door de Nederlandse schilder Carel Willink. Beeld Museum MORE
De zeppelin door de Nederlandse schilder Carel Willink.Beeld Museum MORE

Nederland heeft er op 11 november dit jaar een nieuw jazzfestival bij. Rockit vindt plaats in de Groningse Oosterpoort en wordt door deze zaal georganiseerd in samenwerking met North Sea Jazz.

Het festival is vernoemd naar de grote crossoverhit van toetsenist Herbie Hancock uit 1983 en het is dezelfde Hancock die door de organisatie als een van de eerste grote namen wordt vrijgegeven.

Op vijf podia zullen achttien optredens plaatsvinden die een mix vormen van progressieve jazz, experimentele pop en hedendaagse gecomponeerde muziek. Andere namen zijn die van BadBadNotGood, het Canadese jazztrio dat regelmatig samenwerkt met hiphopartiesten en onlangs nog te horen was op het nieuwe album van Kendrick Lamar; saxofonist Donny McCaslin die met zijn band meespeelde op Blackstar, de zwanenzang van David Bowie; Shabaka & The Ancestors en uit Nederland het duo Ben van Gelder (sax) en Reinier Baas (gitaar).

De kaartverkoop voor dit eendaagse festival (47,50) begint aanstaande vrijdag.

Herbie Hancock. Beeld ap
Herbie Hancock.Beeld ap

De politie heeft vrijdagavond acht activisten opgepakt in het Van Gogh Museum in Amsterdam. Ze hielden een onaangekondigde performance tegen de sponsorrelatie die het museum heeft met oliebedrijf Shell. Volgens de politie zijn ze gearresteerd wegens lokaalvredebreuk. Ook worden ze verdacht van vernieling.

Zeven vrouwen in witte jurken dronken uit Sint Jakobsschelpen, het symbool van Shell, een zwart goedje dat op olie leek. Toen ze zichzelf daar ook mee besmeurden kwam het op de grond terecht en daarom zou sprake zijn van vernieling.

Een woordvoerder van kunstenaarscollectief Fossil Free Culture NL, dat de actie organiseerde, is verbaasd over die beschuldiging. 'Het is biologische rietsuikermelasse, we hebben het uitvoerig getest en het laat geen schade achter', zegt hij. 'Wij hebben als kunstenaars geen enkele intentie om schade te veroorzaken. We dragen de kunsten juist een warm hart toe, maar niet de banden die het museum heeft met Shell.'

Alle arrestanten moesten de nacht doorbrengen op het politiebureau. Naast de vrouwen die het optreden gaven werd iemand van het 'supportteam' aangehouden. De activisten worden zaterdag verhoord, aldus een woordvoerder van de politie.

undefined

null Beeld ANP
Beeld ANP

Twee dj’s van BNN-Vara hebben zich de woede van een collega-omroep op de hals gehaald. Donderdagavond zonden ze tv-beelden van de halve finale van het Songfestival uit op de Facebookpagina van 3FM, terwijl ze in hun radiostudio deelnemers op de hak namen. Ze hadden daar geen toestemming voor gevraagd, en beschikten helemaal niet over de rechten. In Nederland zijn die van Avro-Tros en mediapartner NPO Radio 2.

Radio-dj Mark van der Molen maakte vrijdagmiddag op Twitter bekend dat de finale niet zal worden uitgezonden op Facebook. ‘We hebben meer dan 400 duizend mensen bereikt met de stream, maar humorloze organisaties zijn zich druk gaan maken.’ Hij probeert zich er naar eigen zeggen bij neer te leggen, ‘maar niet voordat ik deze factuur eruit stuur #fuckcornaldenjan’.

Eerder meldde zijn collega Rámon Verkoeijen, met wie hij de uitzending maakte, dat Avro-Tros ‘heel boos’ was op hem en Van der Molen. Niet vanwege hun commentaar (‘wat een kutmuziek’, ‘wat een grafbende’), maar omdat ze illegaal gebruikmaakten van het signaal van de European Broadcasting Union (EBU).

Daniël Dekker, woordvoerder van het team dat in Oekraïne uitzendingen maakt voor Avro-Tros, is verbijsterd. ‘Die jongens van BNN doen net alsof ze uit de lucht zijn gehaald door onze commentatoren, Cornald Maas en Jan Smit. Dat is onzin, zij wisten van niets. Dit mag gewoon niet van de EBU. Dit is een groot evenement, de publieke omroep heeft er fors voor betaald. Er zijn afspraken over wie wat mag uitzenden, daar kun je niet zomaar doorheen fietsen. De hashtag #fuckcornaldenjan vind ik oncollegiaal, Mark heeft nota bene kort geleden nog bij Avro-Tros gewerkt.’

Dekker zegt niet te begrijpen waarom de dj’s zo boos zijn. ‘Ze hebben dit waarschijnlijk zelf geïnitieerd, zonder overleg. Misschien is het misgegaan doordat de zendermanager van 3FM net is opgestapt. En die Twitterberichten zien zij misschien als humor. Ze kunnen zich beter druk maken over andere dingen, zoals de dalende luistercijfers van hun zender. Ik schrik ervan dat collega’s van de NPO zulke berichten op Twitter zetten en zoiets doen. Ik vind dat gek.’

Een woordvoerder van BNN-Vara stuurde vrijdagmiddag een korte reactie naar de Volkskrant: ‘Mark en Rámon vonden het heel leuk om commentaar te geven tijdens de halve finale van het Songfestival, maar ze hadden daar inderdaad geen toestemming voor gevraagd. Excuus aan Avro-Tros. Zaterdag dus geen livestream van de 3FM-mannen, helaas.’ (Menno van Dongen)

Mark van der Molen van Mark + Rámon op 3FM. Beeld 3FM
Mark van der Molen van Mark + Rámon op 3FM.Beeld 3FM

Schrijver, politicus en natuurkundige Jan Terlouw schrijft het Boekenweekessay 2018. Het thema van de 83ste Boekenweek, die van zaterdag 10 tot en met zondag 18 maart 2018 plaatsvindt, is natuur. De Stichting Collectieve Propaganda van het Nederlandse Boek (CPNB) is trots dat Terlouw hiervoor de pen wil oppakken.

Terlouw laat weten vereerd te zijn dat hij is gevraagd om het Boekenweekessay te schrijven. 'De natuur, daar horen we bij, daar dragen we mede verantwoordelijkheid voor, die moet in al zijn rijkdom worden bewaard voor hen die na ons komen. Een breed toegankelijk essay kan daarbij helpen. Ik waardeer het zeer dat de CPNB de mogelijkheid daarvoor opent en ik ga proberen daar optimaal gebruik van te maken.'

Onlangs werd bekendgemaakt dat Griet Op de Beeck het Boekenweekgeschenk van 2018 gaat schrijven. De 43-jarige Vlaamse schrijfster is met ruim 700 duizend verkochte boeken een van de bestverkopende Nederlandstalige auteurs van dit moment.

Terlouw werkte jaren als natuurkundige, voordat hij in 1971 besloot de politiek in te gaan voor D66. Tijdens zijn politieke carrière was hij ook succesvol als jeugdboekenschrijver. Hij schreef onder andere de klassiekers Koning van Katoren, Oorlogswinter en Briefgeheim. Samen met zijn dochter Sanne publiceerde hij sinds 2006 onder andere zes Reders & Reders-thrillers.

Ter gelegenheid van zijn 85ste verjaardag verschenen eind 2016 twee titels over het klimaat: het jeugdboek Het hebzuchtgas en de novelle Kop uit ’t zand. Terlouw hield hierbij een hartstochtelijk pleidooi in De Wereld Draait Door.

Jan Terlouw, radicaler en somberder dan ooit

Jan Terlouw krieeg veel bijval na zijn emotionele pleidooi in De Wereld Draait Door. In een gesprek met de Volkskrant bewees de voormalig D66-voorman al dat politiek en samenleving hem nog altijd zeer bezighouden.

De Europese prijs voor hedendaagse architectuur gaat dit jaar naar twee Nederlandse architectenbureaus. NL Architects uit Amsterdam en XVW architectuur uit Den Bosch krijgen de Mies van der Rohe Award voor de 'innovatieve' renovatie van Kleiburg, een flatgebouw in Amsterdam-Zuidoost.

Aan de tweejaarlijkse prijs is 60 duizend euro verbonden. De Nederlandse architectenbureaus waren met vier andere kandidaten tot de finale doorgedrongen. Er waren 356 projecten genomineerd. De prestigieuze prijs wordt op 26 mei uitgereikt in Barcelona.

Bij de renovatie van een van de grootste appartementengebouwen van Nederland werden onder meer bewoners en het Bijlmer Museum betrokken. Het gebouw in de K-buurt zou eerst worden gesloopt, maar werd uiteindelijk een 'klusflat'.

De award werd in 1987 ingesteld om vernieuwende ideeën van Europese architecten in het zonnetje te zetten. Het gebouw van de Nederlandse ambassade in Berlijn van de Nederlandse architect Rem Koolhaas won de prijs in 2005.

Het mirakel van de Bijlmer

Bij het renoveren van een verkommerde Bijlmerflat ontdekte NL Architects hoe goed het oorspronkelijke ontwerp eigenlijk is. Op de lang verguisde galerij wordt alweer koffie gedronken, als op een Amsterdams stoepje.

null Beeld Harry Cock
Beeld Harry Cock

De Britse acteur Geoffrey Bayldon, in Nederland vooral bekend van de legendarische kinderserie Catweazle, is donderdag overleden. Hij is 93 jaar oud geworden.

De in Leeds geboren Bayldon speelde tussen 1952 en 2010 in bijna 150 films, waaronder Casino Royale en The Pink Panther Strikes Again. Ook speelde hij belangrijke rollen op West End, in Frankrijk en in de VS. Opmerkelijk is dat hij tweemaal de hoofdrol weigerde in de bekende sf-serie Doctor Who. De laatste tien jaar was Bayldon nog te zien in bijrollen in tv-series als Casualty, Heartbeat en Waking the Dead.

Maar zijn grootste faam kreeg de Brit met de kinderserie Catweazle, over een excentrieke, maar aandoenlijke magiër Catweazle. Door een mislukte toverspreuk belandde de tovenaar van de elfde eeuw in het Engeland van de jaren zestig. Hier sloot Catweazle vriendschap met de jongen Edward Bennet (ook wel Carrot genoemd).

Van de BBC-serie zijn maar 26 afleveringen gemaakt, maar ze was erg populair. In Nederland zond de NOS deze kinderserie begin jaren zeventig uit.

Geoffrey Bayldon in Catweazle Beeld anp
Geoffrey Bayldon in CatweazleBeeld anp

Het TextielMuseum Tilburg heeft de Museumprijs 2017 en de titel Museum van het jaar gewonnen. Het Tilburgse museum kreeg de meeste stemmen, van de drie musea die door een vakjury waren genomineerd. De anderen waren Museum Boijmans Van Beuningen in Rotterdam en het Stedelijk Museum 's-Hertogenbosch.

In totaal brachten 80.930 mensen hun stem uit. Volgens de organisatoren, het Prins Bernhard Cultuurfonds, de BankGiro Loterij en de Museumvereniging, was er dit jaar sprake van een nek-aan-nekrace. Uiteindelijk kreeg het TextielMuseum Tilburg de meeste stemmen, 32.115. Niet eerder haalde een museum zoveel stemmen.

Het TextielMuseum Tilburg stond de gehele stemperiode aan kop. In de laatste week maakte het museum nog een eindspurt. Met het bezoek van de koninklijke familie aan Tilburg had het museum nog een extra troef in handen: een dag na Koningsdag hingen de mantel en japon van Koningin Máxima al in het Tilburgse museum.

Het TextielMuseum wil met het prijzengeld van 100 duizend euro een weefmachine kopen waarmee bezoekers een theedoek naar eigen ontwerp kunnen maken. 'Je komt ons museum binnen als bezoeker en gaat er uit als maker', aldus Errol van de Werdt, directeur van het TextielMuseum.

De twee andere genomineerden, Boijmans Van Beuningen en Stedelijk Museum ’s-Hertogenbosch hoopten bij winst respectievelijk een aankoop te doen op het gebied van hedendaags design en een tentoonstelling te organiseren over het legendarische maar in Nederland onderbelichte Franse multitalent Jean Cocteau.

De Museumprijs wordt sinds 1990 jaarlijks uitgereikt. Eerdere winnaars waren onder meer Nationaal Monument Kamp Vught (2016), Fries Museum in Leeuwarden (2015), Klok & Peel Museum Asten (2014) en Joods Historisch Museum in Amsterdam (2013). Dit jaar werden speciaal musea genomineerd die met hun eigen collectie de ontwikkelingen in en de betekenis van design en/of mode voor een breed publiek goed weten te presenteren.

TextielMuseum Tilburg. Beeld
TextielMuseum Tilburg.Beeld

In de aanloop naar de Franse presidentsverkiezingen riep het satirisch weekblad Charlie Hebdo zijn lezers nog op om vooral op Emmanuel Macron te stemmen. In he jongste nummer steekt het blad juist de draak met de kersverse Franse president en leider van En Marche!.

Op de cover van Charlie Hebdo is een spotprent van Macron te zien die daarop de hand op de buik van zijn 'zwangere' echtgenote legt. Daarbij heeft tekenaar Riis bij zijn cartoon de volgende tekst gezet: ‘Hij gaat wonderen verrichten’. In Frankrijk en op sociale media is er de nodige verontwaardiging ontstaan over de spotprent. Macrons echtgenote Brigitte Trogneux is 64 jaar oud.

De reacties op de spotprent variëren van ‘een schande’, ‘seksistisch’ tot ‘stom dat Macron wordt bespot omdat hij geen kinderen heeft met zijn vrouw’. De nieuwe 'Première Dame' heeft drie kinderen uit een vorig huwelijk. Met Macron heeft ze geen kinderen. Tijdens de Franse verkiezingscampagne is heel veel geschreven over het leeftijdsverschil van Macron en zijn echtgenote Brigitte Trogneux - zij is 24 jaar ouder, en was ooit zijn lerares.

Overigens zijn er ook veel Fransen die de omstreden cover van Charlie Hebdo wel waarderen. Volgens hen is de spotprent geen aanval op de leeftijd van Macrons vrouw Brigitte, maar moet het gezien worden als een knipoog naar de jongste president uit de Franse geschiedenis. Macron heeft zijn landgenoten herhaaldelijk beloofd met zijn beweging En Marche! het Franse politieke landschap te zullen veranderen en: 'wonderen te verrichten'.

Het geduchte wapen van Macron: zijn vrouw Brigitte

Brigitte Trogneux speelt van het begin af aan een grote rol in het politieke avontuur van Macron. IJdelheid is de achilleshiel van het duo. Lees hier het profiel van Brigitte Trogneux door Volkskrant-correspondent Peter Giesen.

De omstreden cover van Charlie Hebdo. 'Hij gaat wonderen verrichten'. Beeld Twitter
De omstreden cover van Charlie Hebdo. 'Hij gaat wonderen verrichten'.Beeld Twitter

Singer-songwriters Rufus Wainwright en Lisa Hannigan hebben nummers geschreven voor de Nederlands-Duitse performer Sven Ratzke. Ratkze vroeg voor zijn nieuwe show, Homme Fatale, 'de beste singer-songwriters van dit moment' om nummers te schrijven. Ook Dez Mona en Fay Lovsky leverden bijdragen.

In Homme Fatale staat, in plaats van de femme fatale, nu eens de fatale en raadselachtige man centraal: de rebel, de oplichter, de duivel en de hartendief. De muzikanten creëerden voor dit thema filmische verhalen op muziek. Verleidelijke songs met een popgevoel zijn het, soms met een bruisende beat, dan weer als intiem chanson.

De voorstelling Homme Fatale is vanaf september in de Nederlandse theaters te zien en reist daarna ook naar Berlijn, Edinburgh, Wenen en New York.

Ratzke, opgegroeid in Nijmegen als zoon van Duitse ouders, is een internationaal succesvol zanger/performer. De komende maanden toert hij met zijn Bowie-programma Starman in verschillende steden in Australië en Nieuw-Zeeland. Op 23 juli treedt hij met het Metropole Orkest op in het Concertgebouw in Amsterdam.

Sven Ratzke doet niets liever dan ronddwalen door de showbizz- en muziekgeschiedenis.

Het verhaaltje van Starman is nogal mager, maar de goed en eigenzinnig uitgevoerde Bowie-hits maken veel goed. Lees hier de recensie van Volkskrant-recensent Joris Henquet.

Scen Ratzke Beeld anp
Scen RatzkeBeeld anp

De Nederlandse operazanger Dennis Wilgenhof is onverwacht op 44-jarige leeftijd overleden. Hij werd dinsdag levenloos aangetroffen in een hotelkamer in Maastricht. De Maastrichtse Toneelacademie, waar Wilgenhof werkte als docent stem- en spraaktechniek, bevestigt zijn overlijden. Hij zou zijn getroffen door een hartstilstand. (Guido van Oorschot)

De bas Wilgenhof, opgeleid als logopedist, koos pas in tweede instantie voor het zingen. In 2011 maakte hij zijn operadebuut in Peter-Jan Wagemans' opera Legende. In 2014 trad hij aan als de kosmonaut Joeri Gagarin in Laika van Martijn Padding. Wilgenhof was verbonden aan de operahuizen van Keulen en Wiesbaden, waar hij belangrijke rollen van zijn stemsoort zong als Osmin (Mozart), Sparafucile (Verdi) en Titurel (Wagner).

Dit seizoen kwam Wilgenhofs carrière in een hogere versnelling. Hij zong Wagner aan de prestigieuze Bayerische Staatsoper in München, onder dirigent Kirill Petrenko, die in 2018 aantreedt als chef van de Berliner Philharmoniker. Vorige maand werkte hij nog aan La Scala in Milaan samen met Daniele Gatti, de baas van het Koninklijk Concertgebouworkest.

Vorig jaar augustus, in het Kamermuziekfestival Delft, maakte Wilgenhof indruk in een bewerking van Kurt Weills opera. Hij droeg een toegevoegde monoloog van de Vlaamse schrijfster Griet Op de Beeck voor met hypnotiserende vertelkunst.

Dennis Wilgenhof Beeld Facebook
Dennis WilgenhofBeeld Facebook

Het DeLaMar Theater in Amsterdam en productiebedrijf Stage Entertainment Nederland gaan intensiever samenwerken op het gebied van de programmering. Stage moet voor het theater de rechten gaan verwerven van 'bijzondere en onderscheidende producties die internationaal als vernieuwend worden gezien', aldus een woordvoerder.

Onder leiding van Stage-topman Albert Verlinde zullen dergelijke producties, die vaak eerder al hits waren op Broadway en West End, in Nederland worden uitgevoerd in de grote zaal van het DeLaMar. Het enige jaren geleden met geld van de VandenEnde Foundation gerenoveerde theater en Stage (ook van oprichter Joop van den Ende) werkten al succesvol samen bij de voorstellingen La Cage Aux Folles, de Hazes-musical Hij Gelooft in Mij en De Tweeling. Stage wil op deze manier titels in het DeLaMar presenteren die het niet kwijt zegt te kunnen in de eigen grote theaters, het AFAS Circustheater in Scheveningen en het Beatrix Theater in Utrecht.

Dinsdag werd al bekend dat Margreet Wieringa de nieuwe directeur van het DeLaMar Theater wordt. Ze is nu nog directeur van Schouwburg Odeon en Theater De Spiegel in Zwolle. Wieringa werkte eerder bij Stage Entertainment Nederland. Tot 2014 was zij al verbonden aan het DeLaMar Theater als uitvoerend producent. In die functie was ze onder meer betrokken bij diverse theaterproducties in DeLaMar, waaronder Een Ideale Vrouw, De Tijd Voorbij en Vaslav.

Albert Verlinde Beeld anp
Albert VerlindeBeeld anp

De Amerikaanse komiek Chris Rock komt naar Amsterdam. Op 8 oktober geeft Rock een optreden in de Ziggo Dome in het kader van zijn Total Blackout Tour. Rocks show kon tot nu toe rekenen op lovende kritieken van zowel publiek als pers. Bijzonder detail: tijdens het optreden van de komiek en oud-presentator van de jaarlijkse Oscaruitreiking gaan de mobiele telefoons van toeschouwers op slot.

Ook bezoekers van Rocks show in de Ziggo Dome zullen er aan moeten geloven. Hun mobieltjes moeten bij aankomst in een speciaal telefoonhoesje worden gestopt dat op slot gaat zodra bezoekers de zaal binnenstappen. Appen, foto’s en video's maken of sociale media raadplegen is dan niet mogelijk. Wie toch op zijn of haar telefoon wil kijken zal de phone-free-zone moeten verlaten en het zogeheten ‘lock screen-zakje’ door medewerkers van de Ziggo Dome moeten laten openmaken.

Het is de eerste keer dat het speciale telefoonhoesje bij een optreden in Nederland zal worden gebruikt. Volgens een woordvoerder van organisator Mojo gebeurt dit op uitdrukkelijk verzoek van Rock. Volgens de Amerikaanse comedian zouden de oplichtende schermpjes in het publiek zijn optreden verstoren. Daarnaast wil Rock met het telefoonvrij houden van zijn optreden verhinderen dat er grappen en fragmenten van zijn show worden gepubliceerd op internet.

Helemaal nieuw is het idee van een telefoonvrije zone bij voorstellingen niet. Ook zangeres Alicia Keys en komiek Dave Chappelle hebben bezoekers in het verleden verplicht gebruik te maken van een telefoonhoesje. De comedians Louis C.K. en Kevin Hart ontmoedigen het gebruik van mobieltjes bij hun optredens door suppoosten streng te laten controleren. Wie wordt betrapt, mag meteen de zaal verlaten.

Jaren geleden liet cabaretier Theo Maassen zijn publiek in het Cultureel Centrum in Harderwijk in totale verwarring achter, omdat een toeschouwer zijn mobiele telefoon beantwoordde tijdens zijn optreden.

Chris Rock Beeld EPA
Chris RockBeeld EPA

Margreet Wieringa is benoemd tot nieuwe directeur van het DeLaMar Theater in Amsterdam. Zij volgt per 6 september Edwin van Balken op, die begin dit jaar zijn vertrek aankondigde. Wieringa is momenteel directeur van Schouwburg Odeon en Theater De Spiegel in Zwolle.

Wieringa werkte eerder bij Stage Entertainment Nederland. Tot 2014 was zij al verbonden aan het DeLaMar Theater als uitvoerend producent. In die functie was ze onder meer betrokken bij diverse theaterproducties in DeLaMar, waaronder Een Ideale Vrouw, De Tijd Voorbij en Vaslav.

Over haar benoeming zegt zij: ‘DeLaMar is voor mij hét voorbeeld van een aantrekkelijk en succesvol theater met een hoge gastvrijheid.’

Joop van den Ende, bestuursvoorzitter van het DeLaMar, is verheugd dat Wieringa directeur wordt van 'zijn' theater: ‘Zij is een theatervrouw pur sang en brengt een schat aan ervaring mee.’

null Beeld ANP
Beeld ANP

The Rolling Stones komen dit najaar voor twee optredens naar Nederland. De Britse rockband staat op 30 september in de Johan Cruijff Arena. Op 15 oktober treden Mick Jagger, Keith Richards, Charlie Watts en Ron Wood op in het Gelredome in Arnhem. Dat maakten ze vanmorgen bekend op hun eigen website.

De tournee draagt de naam Stones - No Filter en zal de legendarische band dwars door Europa leiden. De Stones beginnen hun tournee op 9 september in het Duitse Hamburg en eindigen op 22 oktober in Parijs. In totaal geven ze dertien Europese concerten. De voorverkoop voor de optredens begint vrijdag om 10.00 uur. De ticketprijzen starten bij 95 euro.

De laatste keer dat de Stones een optreden in ons land gaven, was in 2014 op Pinkpop. De kaarten voor de dag waarop de Britse rockband het festival in Landgraaf bezocht, waren toen heel snel uitverkocht. Het laatste reguliere concert in Nederland was in 2007; toen stonden de Stones in het Nijmeegse Goffertpark.

Vorig jaar verscheen het meest recente album van de Stones, Blue & Lonesome. Volgens Volkskrantrecensent Gijsbert Kamer was dit album met grote voorsprong ‘de leukste en ook beste Rolling Stones-plaat in 35 jaar’. 'Mick Jagger zingt eindelijk weer alsof er iets op het spel staat en speelt echt fabelachtig mondharmonica.'

Lees hier de volledige recensie van Blue & Lonesome.

Mick Jagger tijdens het optreden van de Rolling Stones op Pinkpop in 2014. Beeld anp
Mick Jagger tijdens het optreden van de Rolling Stones op Pinkpop in 2014.Beeld anp

Geen franjes, geen bullshit: The Rolling Stones als een klap in je gezicht

Als The Stones konden kiezen, dan hoorde iedereen ze in mono: hard, direct, alles door één kanaal geperst. Helaas, de opkomst van stereo was onstuitbaar. Gelukkig is er nu een monobox, aldus Volkskrant muziekjournalist Robert van Gijssel.

De Amerikaanse dramaserie 13 Reasons Why krijgt een tweede seizoen. Dat bevestigt zender Netflix zondag, zo meldt entertainmentsite Variety. Zangeres Selena Gomez blijft betrokken bij de show als uitvoerend producent.

Het eerste seizoen van de serie, gebaseerd op het gelijknamige boek, vertelt het verhaal van tiener Hannah die na jarenlange pesterijen besluit zelfmoord te plegen. Haar klasgenoten reageren geschokt en een aantal worstelt met schuldgevoelens vanwege het deelnemen aan pesterijen.

13 Reasons Why kreeg lovende recensies maar ontving ook kritiek vanwege een aantal gewelddadige- en verkrachtingsscènes. Netflix voegde vervolgens een waarschuwing toe, voorafgaande aan het afspelen van de show.

De serie werd een grote hit, met name onder jongeren. Het tweede seizoen van de show zal, net als het eerste, bestaan uit dertien afleveringen en staat gepland om in 2018 te verschijnen op Netflix.

Screenshot uit 13 Reasons Why Beeld ap
Screenshot uit 13 Reasons WhyBeeld ap

Recensie
13 Reasons Why gaat over relevante thema's, zoals cyperpesten, slut-shaming en seksueel misbruik.

Magere modellen moeten in Frankrijk voortaan een doktersverklaring kunnen overleggen om aan te tonen dat ze gezond genoeg zijn om hun werk te doen. De regering heeft vrijdag in het staatsblad details bekend gemaakt van de wet die dat regelt. De wet is vooral bedoeld om gevaarlijk ondergewicht te voorkomen bij jongeren die zich spiegelen aan een schoonheidsideaal.

Om in Frankrijk modeshows te mogen lopen of aan fotoshoots mee te doen, moeten modellen voortaan over een medisch attest beschikken. Dat moet aantonen dat hun gewicht in verhouding tot hun lengte, de zogeheten BMI-index, in orde is. Werkgevers die dat niet controleren, lopen het risico op een celstraf van zes maanden en/of een boete van 75 duizend euro.

Vanaf oktober moet in Frankrijk bovendien bij reclame-en glamourfoto's worden gemeld dat die zijn geretoucheerd om de afgebeelde meisjes slanker te doen lijken. Ook in Nederland zijn zulke maatregelen geopperd. 'Als je alleen maar extreem magere vrouwen in bladen zei, kun je denken dat je er zo moet uitzien', zei het CDA-Kamerlid Hanke Bruins Slot twee jaar geleden in het EenVandaag. De inmiddels demissionaire staatssecretaris van Volksgezondheid Martin van Rijn zag toen meer in overleg met de modewereld dan in een verbod. (DPA, ANP)

null Beeld afp
Beeld afp
Campagne tegen anorexia in Milaan in 2007, daags voor de Milan Fashion Week. Beeld ap
Campagne tegen anorexia in Milaan in 2007, daags voor de Milan Fashion Week.Beeld ap

Het geldt als een van de ultieme liedjes uit de jaren zeventig: You're so vain. De Amerikaanse zangeres Carly Simon had in 1972 een dikke wereldhit met het nummer over een man die zo ijdel was dat hij waarschijnlijk dacht dat haar lied over hem ging.

Jarenlang werd er gespeculeerd wie de ijdeltuit nou kon zijn waar Carly Simon over zong. Was het ex-minnaar en acteur Warren Beaty, die eerder dit jaar zo voor schut stond vanwege de blunder tijdens de uitreiking van de Oscars, Rolling Stones-zanger Mick Jagger, die op de achtergrond van het liedje meezingt, Simons toenmalige echtgenoot James Taylor of toch platenbaas David Geffen?

In 2015 gaf Simon eindelijk toe dat het tweede couplet (But you gave away the things you loved / And one of them was me) inderdaad over Warren Beaty gaat. Maar vertelde er ook bij dat de andere twee coupletten van het liedje over andere mannen gaan. Wie? Dat wilde ze niet zeggen.

Nu heeft Simon, 71 jaar inmiddels, het mysterie rond het wereldberoemde nummer misschien nog wel groter gemaakt door een tot nu toe onbekend vierde couplet van You're so vain te zingen. Ze deed dit voor de BBC documentaire Classic Albums: Carly Simon - No Secrets dat vrijdagavond wordt uitgezonden.

Gezeten achter een piano zingt Simon enkele tekstregels die pas twee jaar geleden te lezen waren in haar biografie Boys In The Trees. Volgens Simon is het de eerste keer dat ze het onbekende vierde couplet hardop zingt.

A friend of yours revealed to me / That you'd loved me all the time.
You kept it secret from your wives / You believed it was no crime.
You called me once to ask me things / I couldn't quite define.
Maybe that is why I have tried to dismiss you / Tried to dismiss you.

Over wie het gaat? Ook nu doet de Amerikaanse zangeres er het zwijgen toe. (Iñaki Oñorbe Genovesi)

Carly Simon Beeld ap
Carly SimonBeeld ap

Seizoen 7 van Game of Thrones gaat 16 juli pas van start. Tv-zender HBO heeft al laten weten dat er daarna zelfs nog een seizoen van de razend populaire fantasyreeks komt. Toch maken veel fans zich al langer zorgen over het naderende einde van de verwikkelingen rond Jon Snow, Cersei Lannister, Jon Snow en Daenerys Targaryen en de strijd om de ijzeren troon.

Maar nu heeft HBO na maandenlange geruchten het bericht over een mogelijke spin-off bevestigd: vier schrijvers zijn aangenomen om ideeën uit te werken en scripts te schrijven die verschillende tijdperioden van George R.R. Martins universum verkennen.

Daarmee lijken niet minder dan vier spin-offseries in de maak te zijn. Een beproefd recept dat eerder succesvol werd uitgevoerd door de makers van bijvoorbeeld Star Wars en Star Trek. HBO wil niet kwijt of het om sequels, prequels of op zichzelf staande spin-offs van Game of Thrones gaat. Wel dat de schrijvers Max Borenstein (Kong: Skull Island), Jane Goldman (X-Men, Days of Future Past) Brian Helgeland (Legend, A Knight’s Tale) en Carly Wray (The Leftovers) 'alle tijd die ze nodig hebben' krijgen.

Daarnaast heeft de tv-zender laten weten dat Dan Weiss en David Benioff, die de verhaallijn van Game of Thrones uitwerkten, producers van de nieuwe series zullen zijn. Ze zullen echter niet meeschrijven aan de scenario's. Schrijver George R.R. Martin zal daarentegen wel meeschrijven aan twee van de vier nieuwe projecten.

Eerder beloofde Martin al dat zijn zesde boek uit de boekenreeks A Song of Fire and Ice – waarop Game of Thrones is gebaseerd - ergens dit jaar zal verschijnen. Opmerkelijk is namelijk dat de televisieserie de verhaallijn van Martins boeken al ruimschoots inhaalde.

null Beeld Game of Thrones
Beeld Game of Thrones

De vermoorde Joodse goochelaar Ben Ali Libi krijgt 74 jaar na zijn dood een gedenkteken in zijn geboortestad Groningen. Het Dagblad van het Noorden meldt dat het wordt aangebracht op de muur van een bioscoop.

Ali Libi, geboren als Michel Velleman, werd bekend door een gedicht van Willem Wilmink uit 2003 en vooral door voordrachten van presentator en acteur Joost Prinsen op televisie.

Velleman en zijn vrouw werden in 1943 in hun woonplaats Amsterdam opgepakt en in het vernietigingskamp Sobibór vermoord. Hun zoon was niet thuis en overleefde de oorlog.

De vermoorde Joodse goochelaar Ben Ali Libi krijgt 74 jaar na zijn dood een gedenkteken in zijn geboortestad Groningen. Beeld Still uit YouTube-video
De vermoorde Joodse goochelaar Ben Ali Libi krijgt 74 jaar na zijn dood een gedenkteken in zijn geboortestad Groningen.Beeld Still uit YouTube-video

De bekende prijswinnende fotojournalist Souvid Datta is deze week behoorlijk onder vuur komen te liggen. Datta wordt beschuldigd van ‘plagiaat’ en ‘onethische beeldmanipulatie’ bij een foto van drie sekswerkers in Sonagachi, een van de grootste hoerenbuurten van zuidoost-Azië. De gewraakte foto maakt deel uit van Dattas populaire fotoserie 'In de schaduw van Kolkata' uit 2014.

Op de foto zijn twee sekswerkers duidelijk herkenbaar. De 17-jarige Radhika en de oudere prostituee Asma. Beiden zijn zich aan het aankleden in een slaapkamer en volgens het onderschrift dat Datta bij zijn foto plaatste zijn het jonge meisje en de oudere vrouw naar elkaar toegegroeid. ‘Radhika respecteert en leert van de ervaring en overlevingsdrang van Asma, terwijl Asma gek is op Radhika’s onbekommerde vriendelijkheid, nieuwsgierigheid en onschuld.’

Klinkt als een mooi verhaal. Een verhaal dat Datta’s fotoserie, waarin hij laat zien hoe de sterke banden tussen vrouwen en meisjes binnen bordelen helpen om de gruwelen van mensenhandel en seksueel geweld te trotseren, fijn ondersteunt. Maar nu heeft de website PetaPixel na een tip van Shreya Bhat, een sociaal werker uit Bangalore, aan de bel getrokken: de oudere Asma lijkt wel opvallend veel op een prostituee uit de beroemde fotoserie Falkland Road van de Amerikaanse fotograaf Mary Ellen Mark.

Marks indrukwekkende foto's van de donkere, groezelige bordelen in de Falkland Road van Mumbai zijn wereldberoemd. Ze werden in de jaren zeventig onder meer gepubliceerd in Life, New York Times Magazine, The New Yorker, Rolling Stone en Vanity Fair. Volgens PetaPixel zou Datta bij een van de foto’s, getiteld ‘Travestieten kleden zich aan op een binnenplaats’ (1978), een van de figuren hebben uitgesneden, een kwartslag hebben gedraaid en in zijn eigen foto hebben geplakt.

Datta heeft nog niet op de beschuldigingen gereageerd. Wel heeft hij zijn telefoons uitgeschakeld en zijn sociale media accounts op non-actief gezet.

De gewraakte foto van fotojournalist Souvid Datta. Beeld Facebook
De gewraakte foto van fotojournalist Souvid Datta.Beeld Facebook

Het Nederlands Kamerorkest speelt zondag 7 mei twee concerten in de nieuwe metrohal van de Noord-Zuidlijn in Amsterdam, tien meter ondergronds, onder het voorplein van het Centraal Station. Het orkest speelt de concerten in een maximale bezetting van veertig musici met strijkers, blazers en slagwerk.

Op het programma staat de Onvoltooide van Franz Schubert. Het is nog altijd onduidelijk waarom de beroemde Oostenrijke componist zijn achtste symfonie nooit heeft voltooid. Maar zelfs in onaffe vorm is dit meesterwerk uit 1823 volgens critici ‘een stroom van zoete melodieën zo helder dat je elk steentje op de bodem ziet liggen’.

De presentatie van de concerten van het Nederlands Kamerorkest is in handen van dominee Gremdaat. Omdat er erg veel belangstelling is voor de optredens, wordt het tweede concert vanaf 21 uur live gestreamd op de Facebook-pagina's en YouTube-kanalen van het orkest en van de Noord-Zuidlijn.

Op de plek van de concerten stappen vanaf 22 juli 2018 reizigers over van de Noord-Zuidlijn op de Oostlijn of omgekeerd. In 1988 werd de nieuwe metrolijn tussen Amsterdam-Noord en Amsterdam-Zuid voor het eerst geopperd en in 2003 begon de aanleg.

De band The Eagles heeft een Mexicaans hotel aangeklaagd dat volgens hen munt probeert te slaan uit hun bekendste hit: Hotel California. Het hotel op het Mexicaanse schiereiland Neder-Californië draagt de naam Hotel California op de gevel. Ook speelt het naar verluidt muziek af van The Eagles en verkoopt het T-shirts en mokken met daarop de naam van het ‘legendarische’ hotel.

Momenteel heet het hotel Todos Santos, naar de plaats waar het staat, maar het werd ooit opgericht als Hotel California. Na een periode van verval, zo vertelt de website van het hotel, heeft een Canadees koppel het hotel nieuw leven ingeblazen, nu dus met de oude naam. Volgens persbureau Reuters zou het koppel ook patent hebben aangevraagd om weer Hotel California te mogen heten.

Hoewel de eigenaren op hun website schrijven dat zij geen associatie willen oproepen met de bekende liedje wijzen zij bezoekers wel op ‘valse geruchten dat The Eagles ooit eigenaar waren van het hotel’ en een aantal ‘toevallige gelijkenissen tussen de locatie van het hotel en de hitsong’.

Voor The Eagles is dit alles voldoende voor een aanklacht. Het hotel laat Amerikaanse consumenten volgens de band ten onrechte denken dat het hotel is geassocieerd met The Eagles en dat het hen heeft geinspireerd tot het schrijven van hun bekende songtekst.

Een passant bij 'Hotel California'. Beeld Rechtenvrij
Een passant bij 'Hotel California'.Beeld Rechtenvrij

De Amerikaanse filmmaker Oliver Stone heeft Vladimir Poetin meermaals geïnterviewd. Stone reisde de afgelopen twee jaar meermaals af naar Moskou en Sotsji voor gesprekken met de Russische leider. Een weerslag van deze gesprekken wordt vanaf 12 juni als vierdelige documentaireserie, The Putin Interviews, uitgezonden op het Amerikaanse Showtime.

Stone sprak met Poetin onder meer over zijn politieke macht in Rusland (sinds 2000 is hij afwisselend premier en president geweest), de Amerikaanse presidenten Clinton, Bush, Obama én Trump en over de nalatenschap van de Sovjetleiders Stalin en Gorbatsjov. Ook sprak Poetin over het ingrijpen van Rusland in Syrië en Oekraïne.

Daarnaast vroeg Stone Poetin waarom Rusland de Amerikaanse verkiezingen heeft beïnvloed. Daarop antwoord Poetin in de trailer van The Putin Interviews slechts met een glimlach.

‘Als Vladimir Poetin inderdaad een grote vijand is van de Verenigde Staten, dan moeten we hem tenminste proberen te begrijpen’, zei Stone tegen verschillende Amerikaanse media over zijn documentaireserie. Ook vertelde de maker van succesvolle films als Platoon, Born on the Fourth of July, Wall Street en JFK dat hij door zijn vele reizen naar Moskou voor de opnames van zijn film Snowden, over de gevluchte NSA-klokkenluider Edward Snowden, in contact was gekomen met Poetin.

Het is niet de eerste keer dat Stone een controversiële wereldleider spreekt. Eerder maakte hij documentaires over onder anderen Fidel Castro, Hugo Chávez en Benjamin Netanyahu

De Amerikaanse filmmaker en uitgesproken anti-Trumpactivist Michael Moore maakt zijn toneeldebuut in New York. Op de poster van de voorstelling stelt hij de vraag 'kan een Broadwaystuk een zittende president afzetten?'

Het stuk is al geschreven, maar er zullen afhankelijk van het nieuws ook actuele aanpassingen worden gedaan. De documentairemaker gaat vanaf augustus twaalf weken lang acht keer per week het toneel op, meldt The New York Times. Het is een 'goed doordacht stuk theater voor mensen die van nadenken houden, aldus Moore. 'Het is een humoristisch stuk over een land dat net een gek heeft gekozen.'

Volgens Moore is Broadway de enige plek waar hij zijn toneelsdebuut wil maken. Hij staat straks tien straten bij Trump Tower vandaan op het toneel, zegt Moore. 'Dit is de enige plek waar het kan, hier in deze stad in het epicentrum van creatieve expressie en vrije meningsuiting.'

Moore maakte in 2016 de film Michael Moore in Trumpland, waarin hij de kansen van zowel Hillary Clinton als Donald Trump op het presidentschap onderzoekt. Moore kreeg in 2003 een Oscar voor zijn film Bowling voor Columbine.

null Beeld getty
Beeld getty
Michael Moore. Beeld getty
Michael Moore.Beeld getty

De tentoonstelling Rodin Genius at Work in het Groninger Museum is met ruim 150 duizend bezoekers een groot succes geworden. De expositie van ongeveer 140 werken van de beeldhouwer was te zien van 19 november tot en met afgelopen zondag. Het evenement trok vooral Nederlands publiek, maar ook zo’n tien procent buitenlanders, vooral Duitsers.

Het Groninger Museum toonde onder meer vijf afgietsels van hetzelfde beeld van de hand van Auguste Rodin: Het bronzen tijdperk, een beeld van een man (1876). Zo kon het publiek de verschillen in afwerking en de invloed van tijd en omgeving op de werken zien.

Een kunstwerk van Rodin. Beeld EPA
Een kunstwerk van Rodin.Beeld EPA

Het graf van actrice Romy Schneider in het Franse stadje Boissy-sans-Avoir is afgelopen weekeinde opengebroken. Onbekenden hebben de hoofdsteen losgemaakt en verplaatst, het grafdeksel is opengemaakt, zo ontdekte een voorbijganger maandag.

Waarom het graf is opengebroken, is niet bekend. De Franse politie is een onderzoek gestart naar de grafschennis.

Schneider is vooral bekend van haar rol als Elizabeth van Oostenrijk in de Sissi-trilogie uit de jaren vijftig. De tot Franse genaturaliseerde Duitse actrice vertolkte daarna nog tientallen filmrollen, waaronder in La piscine en The assasination of Trotsky. In mei 1982 overleed Schneider op 43-jarige leeftijd in haar woning in Parijs na een hartaanval.

Schneider werd begraven in Boissy-sans-Avoir, niet ver van de Franse hoofdstad. Haar zoon David, die een jaar eerder om het leven kwam bij een ongeluk, rust in hetzelfde graf.

Een schilderij van de Nederlandse schilder Govert Flinck heeft in New York bij een veiling van het werk van oude meesters een verrassende 10,3 miljoen dollar (9,5 miljoen euro) opgebracht. Het gaat om Een oude man, leunend uit een raam, geschilderd in 1646.

De laatste keer dat het schilderij van de leerling van Rembrandt van Rijn geveild werd, bracht het 2,8 miljoen euro op. Veilinghuis Christie's had op basis daarvan een lagere opbrengst verwacht. Wie het schilderij heeft gekocht, is niet bekend.

Een oude man, leunend uit een raam van Govert Flinck. Beeld Christie's
Een oude man, leunend uit een raam van Govert Flinck.Beeld Christie's

Paul Verhoeven gaat zijn volgende film weer in Frankrijk maken. Samen met Said Ben Said, de producent van het succesvolle Elle, gaat hij werken aan Blessed Virgin, een drama over een lesbische non in de 17de eeuw. Het scenario komt van Gerard Soeteman, de Nederlandse scenarist die in het verleden veel met Verhoeven werkte, onder meer aan Turks Fruit, Soldaat van Oranje, De vierde man en Zwartboek. De film is gebaseerd op ‘Immodest acts: The life of a Lesbian Nun in Renaissance Italy’ een historische studie van Judith C. Brown, die in 1986 verscheen. Brown baseerde haar boek op materiaal dat ze vond in archieven in Florence. Zuster Benedetta Carlini claimde rechtstreeks contact met Christus. Bij onderzoek kwam haar relatie met een andere non aan het licht, waarna ze tot een gevangenisstraf van 35 jaar werd veroordeeld.

Zuster Benedetta zal worden gespeeld door Virginie Efira, de actrice waar verhoeven eerder in Elle mee werkte. Elle won meerdere grote filmprijzen, waaronder de Golden Globe voor beste niet-engelstalige film. De film vertegenwoordigde Frankrijk bij de afgelopen Oscarronde. (Mark Moorman)

Actrice Virginie Efira in Cannes. Beeld afp
Actrice Virginie Efira in Cannes.Beeld afp

Vrijwel elke auteur zal het beamen: het schrijven van een tweede boek is eng en moeilijk, vooral als het debuut een ongekend succes is gebleken. Vraag het maar aan de Britse auteur Paula Hawkins, wier thriller Het meisje in de trein wereldwijd door zeker twintig miljoenen lezers is verslonden en lovende kritieken heeft gekregen. De bestseller over de verbitterde alcoholist Rachel die betrokken raakt bij een verdwijningszaak, werd vorig jaar verfilmd met Emily Blunt in de hoofdrol.

Op 2 mei verschijnt Hawkins’ nieuwe boek In het water. Een psychologische thriller over een familie die verdrinkt in haar geheimen nadat een alleenstaande moeder en een tienermeisje enkele weken na elkaar dood uit de rivier worden gehaald. Volgens Hawkins’ Amerikaanse redacteur Sarah McGrath ‘een dwingende, verrassende en intens bevredigende leeservaring’.

Maar daar denken de recensenten die Hawkins’ tweede boek hebben gelezen duidelijk anders over. Volgens Laura Miller van magazine Slate is In het water ‘geen indrukwekkend boek’. ‘De toon is uniform en luidruchtig en Hawkins’ personages komen zelden boven het niveau van twee dimensies, laat staan drie.’

Janet Maslin van The New York Times is al net zo min enthousiast: ‘In het Water staat vol kleine personages en verhalen die nergens heen leiden’. Val McDermid verbaast zich in The Guardian vooral over de elf personages in het boek die, ‘bijna onmogelijk uit elkaar kunnen worden gehaald, wat uiteindelijk zowel eentonig als verwarrend is’. Toch zijn de critici over één ding eens: het lezersgenot mag dan wat minder zijn, Hawkins’ tweede wordt weer een bestseller. (Iñaki Oñorbe Genovesi)

Beeld uit de verfilming van Girl on the Train met actrice Emily Blunt. Beeld
Beeld uit de verfilming van Girl on the Train met actrice Emily Blunt.Beeld

De kleine walvis heeft een opvolger. Sst! De tijger slaapt is verkozen tot het prentenboek van het jaar 2018. Het boek van de Duitse Britta Teckentrup zal vanaf 24 februari centraal staan tijdens De Nationale Voorleesdagen, maakte de Stichting Collectieve Propaganda van het Nederlandse Boek (CPNB) vandaag bekend. De kleine walvis van Benji Davies belandde dit jaar als winnend prentenboek op de vierde plaats van de Nederlandse bestsellerlijst.

De schrijfster van het prentenboek 2018 is een bekroond Duitse illustratrice, auteur en beeldend kunstenaar. Teckentrup heeft meer dan zeventig kinderboeken geschreven en geïllustreerd. Haar boeken zijn in meer dan twintig landen gepubliceerd. Naast dit boek hebben Nederlandse jeugdbibliothecarissen negen andere prentenboeken gekozen.

Een van de criteria bij het kiezen van het prentenboek van het jaar is dat het boek voldoende aanknopingspunten biedt voor interactie met peuters en kleuters, schrijft de CNPB. In Ssst! De tijger slaapt hebben dieren hulp nodig van de kinderen. Ze worden aangemoedigd de dieren veilig over de tijger heen te krijgen door te blazen, te aaien, te wiegen en een slaapliedje te zingen.

Davies’ De kleine Walvis gaat over het eenzame jongetje Boy, dat aan zee woont en zijn vader iedere dag ziet vertrekken om te vissen. Op een dag spoelt een kleine walvis aan, waarover Boy zich ontfermt en naar zijn badkuip sleept. Boy leeft op, omdat hij eindelijk iemand heeft om tegen te praten. Maar dan komt zijn vader terug van een dag vissen…

Het doel van De Nationale Voorleesdagen is het stimuleren van voorlezen aan kinderen die zelf nog niet kunnen lezen. De campagne is een initiatief van Stichting Lezen en vindt voor de vijftiende keer plaats.

null Beeld Gottmer
Beeld Gottmer

De laatste keer dat het Eurovisie Songfestival in Nederland werd gehouden? Fans van het jaarlijkse liedjesfestijn kennen ongetwijfeld het antwoord: het Congresgebouw in Den Haag, 1980. Het jaar waarin Maggie MacNeal zong over Amsterdam en Johnny Logan won met zijn emotionele ballad What's Another Year. Een kunststukje dat de Ierse zanger in 1987 zou herhalen met Hold Me Now.

Maar terug naar What’s Another Year. Enkele jaren geleden uitgeroepen tot een van de beste liedjes in de geschiedenis van het Eurovisie Songfestival. En destijds in allerijl aangepast aan de stem van Johnny Logan, nadat bleek dat Glen Curtin het door Shay Healy gecomponeerd nummer niet wilde zingen. Healy zal er achteraf niet rouwig om zijn geweest. Hij werd destijds als componist van het winnende Eurovisie liedje ook onderscheiden.

Maar nu zit de inmiddels 74-jarige liedjesschrijver in zak en as. Zijn trofee voor What’s Another Year is uit zijn huis gestolen. Op Facebook heeft Healy scherp uitgehaald naar de ‘laaghartige rotzak en onbeleefde klootzak die mijn Eurovisie Songfestival trofee uit de glazen vitrine van mijn badkamer heeft gestolen’.

Wie zou zoiets willen stelen?, vraagt Healy zich vertwijfeld af. ‘Het gaat er niet om dat het zo’n mooi kunstwerk is. Het is duidelijk een kunststof ornament met daarin een drijvende gouden munt. Is er nu ergens een jonge man die in zijn slaapkamer met een haarborstel in de hand doet alsof hij Johnny Logan is? Terwijl mijn kostbare prijs op zijn schouw staat, beroofd van zijn echte huis?

Leary denkt dat zijn trofee mogelijk bij wijze van grap is meegenomen. De liedjesschrijver heeft dan ook een oproep gedaan om de onderscheiding snel terug te geven. ‘Als je het ergens hebt weggestopt, stuur het terug naar mij. Doe het in een envelop en stuur het naar RTÉ (de Ierse publieke omroep) en hopelijk staat het voordat je het weet weer in de badkamer.’ (Iñaki Oñorbe Genovesi)

Shay Healy en zanger Johnny Logan bij hun triomfantelijke terugkeer in Dublin na het winnen van het Eurovisie Songfestival van 1980. Beeld Getty
Shay Healy en zanger Johnny Logan bij hun triomfantelijke terugkeer in Dublin na het winnen van het Eurovisie Songfestival van 1980.Beeld Getty

Robert M. Pirsig, de auteur van de invloedrijke, filosofische roman Zen en de Kunst van het Motoronderhoud is maandag in zijn huis in de Amerikaanse staat Maine overleden. Hij was 88 jaar oud.

Pirsigs beroemdste boek verscheen in 1974, nadat het door meer dan honderd uitgevers was geweigerd, en werd wereldwijd een bestseller. 'Zen' is de doorwrochte weerslag van een roadtrip die hij als vader met zijn zoon op een motor maakte door het westen van de Verenigde Staten. Terloops komt ook de periode aan de orde dat bij de schrijver de diagnose schizofrenie werd gesteld.

Pirsig was hoogbegaafd en op zijn 15de al klaar met de middelbare school. Hij zei dat de hoofdpersoon van zijn boek 'op pad ging om het conflict op te lossen tussen klassieke waarden die machinerie zoals de motorfiets opleverden en de romantische waarden, zoals de schoonheid ervaren van een landweg'.

De schrijver Robert M. Pirsig in 1975. Beeld ap
De schrijver Robert M. Pirsig in 1975.Beeld ap

Joop van den Ende heeft de rechten gekocht van de bestseller De Amerikaanse prinses van Annejet van der Zijl. Van den Ende is van plan een internationale televisieserie van het verhaal te maken. Dat meldt Stage Entertainment maandag.

De Amerikaanse prinses gaat over het turbulente leven van de Amerikaanse Allene Tew (1872-1955). Tew, die vijf keer getrouwd was, onder meer met een Duitse prins en met een Russische graaf, was er medeverantwoordelijk voor dat prins Bernhard trouwde met prinses Juliana. Ze is de peetmoeder van prinses Beatrix.

‘Toen ik De Amerikaanse prinses afgelopen zomervakantie las, werd ik getroffen door het beeld dat Annejet van der Zijl schetst van een bijzondere, zelfstandige vrouw die sterk verschillende levens leidde in Amerika en Europa’, aldus Van den Ende. ‘Het werd zo spannend verteld dat ik al lezend een grote internationale televisieserie voor me zag.’ Van der Zijl blijft bij het project betrokken. ‘Ik ben ongelooflijk trots dat Joop van den Ende mijn verhaal over Allene Tew heeft uitgekozen voor een bewerking in nieuwe beelden en verheug me op onze eerste werksessies’, aldus de schrijver van onder meer Sonny Boy en Bernhard, een verborgen geschiedenis.

Van De Amerikaanse prinses zijn sinds eind 2015 al bijna 200 duizend exemplaren verkocht.

null Beeld Facebook
Beeld Facebook

De Britse meidenband Bananarama heeft een comeback aangekondigd. Vijftien jaar nadat zangeressen Keren Woodward, Sara Dillen en Siobhan Fahey voor het laatst samen op een podium stonden, gaan ze komend najaar een reeks concerten in het Verenigd Koninkrijk geven tijdens een reünietournee.

Wat Destiny’s Child was voor de zeroes en de Spice Girls voor de nineties, was Bananarama voor de jaren tachtig: de populairste en best verkopende meidenband ter wereld. De zangeressen van Bananarama hadden hits met nummers als Love in the first degree, Robert De Niro's Waiting en de popklassiekers Cruel Summer en Venus (een remake van het bekende liedje van de Haagse band Shocking Blue).

Naast hun vrolijke popliedjes wisten Woodward, Dillen en Fahey ook uit te groeien tot ware stijliconen van de late punkperiode. Tienduizenden meiden wereldwijd kopieerden midden jaren tachtig hun uiterlijk van onverzorgde haren, versleten T-shirts en oude spijkerbroeken. Toenemende interne spanningen en onenigheid over de muzikale koers leidden er uiteindelijk toe dat Fahey in 1988 Bananarama zou verlaten.

Woodward en Dillen vonden in Jacquie O'Sullivan een vervangster, scoorden nog enkele bescheiden hits en traden nadien regelmatig op als duo. Fans van Bananarama hoopten jarenlang op een reünie van het oorspronkelijke trio zangeressen. Maar waar Beyoncé, Kelly Rowland en Michelle Williams nog eenmaal als Destiny’s Child schitterden tijdens de Superbowl in 2013 en Ginger, Baby, Scary, Posh en Sporty als de Spice Girls bijeenkwamen tijdens de slotceremonie van de Olympische Spelen van Londen 2012, bleef het stil rond Bananarama.

Na de breuk eind jaren tachtig zou het nog ruim een decennium duren voordat de drie zangeressen van Bananarama überhaupt met elkaar wensten af te spreken. Een slechts eenmalig optreden was er in 2002, tijdens de twintigste verjaardag van de Londense nachtclub G-A-Y. Maar de conflicten lijken nu definitief achter de rug te zijn. 12 november begint in het Schotse Glasgow hun reünietournee. (Iñaki Oñorbe Genovesi)

Bananarama Beeld getty
BananaramaBeeld getty

De Amerikaanse actrice Erin Moran is op 56-jarige leeftijd overleden. Moran werd bekend door haar rol als Joanie Cunningham, de zus van hoofdfiguur Richie (de latere regisseur Ron Howard) in de populaire televisieserie Happy Days uit de jaren zeventig.

Moran begon haar carrière op 6-jarige leeftijd als Jenny Jones in de tv-serie Daktari, over een dierenarts in Afrika. Op haar dertiende werd ze gecast als Joanie Cunningham in Happy Days. Ze was nog te zien in de spin-offserie Joanie Loves Chachi, in The Waltons en Murder, She Wrote.

Na het beëindigen van haar acteercarrière in de jaren tachtig raakte de actrice aan lager wal. Over de doodsoorzaak is nog niets bekend.

Erin Moran Beeld ap
Erin MoranBeeld ap
Erin Moran (l) en Marion Ross Beeld ap
Erin Moran (l) en Marion RossBeeld ap

Het lijken een paar simpele krabbels, maar het zijn wel degelijk tekeningen van Pablo Picasso. Op donderdag 18 mei veilt Vendu Notarishuis in Rotterdam enkele figuurtjes die de beroemde Spaanse kunstenaar maakte op de voorpagina van de socialistische arbeiderskrant Treball. Een van de krabbels is overigens niet veel meer dan een ingekleurd portretje van Sovjetleider Stalin.

Picasso maakte de tekeningen voor de Nederlandse Fred Schoonenberg, die destijds als journalist verslag deed van de burgeroorlog in Spanje (1936-’39). Een van de tekeningen dateert van de dag na het bombardement door de Duitse luchtmacht van het Spaans stadje Guernica op 26 april 1937. Picasso was woest over het eerste bombardement op burgers in Europa. Het drama leidde later tot een van zijn beroemdste schilderijen, dat in het Reina Sofia museum van Madrid nog dagelijks honderden bezoekers trekt.

Vendu Notarishuis verwacht voor Picasso’s Guernica-tekening een bedrag tussen de 2- en 4.000 euro en minstens 1.000 euro voor de andere krabbels. De tekeningen zijn ingebracht door een particulier.

null Beeld Vendu Notarishuis
Beeld Vendu Notarishuis

Er komt een elfde seizoen van sciencefictionserie The X-Files. De Amerikaanse televisiezender heeft volgens The Hollywood Reporter tien aflevering besteld. Hoofdrolspelers David Duchovny en Gillian Anderson keren beide terug in de rollen van FBI-agenten Fox Mulder en Dana Scully.

Duchovny en Anderson speelden van 1993 tot 2002 het duo Mulder en Scully, dat onverklaarbare gebeurtenissen onderzocht. De aanwezigheid van buitenaards leven en een plot om die informatie achter te houden, was een rode draad in de serie. In januari 2016 keerde de show, die inmiddels een cultstatus verworven had, na 14 jaar terug op televisie in de vorm van een miniserie met zes afleveringen.

Aangezien de miniserie erg goed bekeken en gewaardeerd werd, is een nieuw seizoen besteld, aldus een verklaring van de zender. De opnames beginnen deze zomer al.

Meerdere series die al langere tijd voorbij waren, kregen de afgelopen jaren een nieuwe kans. Netflix blies de jaren negentig-sitcom Full House nieuw leven in en gaf ook The Gilmore Girls een staartje middels een miniserie. Showtime waagde zich aan een derde seizoen van David Lynch' Twin Peaks. De eerste aflevering van het nieuwe seizoen van die serie is in mei te zien.

David Duchovny en Gillian Anderson in de The X-Files-miniserie. Beeld ap
David Duchovny en Gillian Anderson in de The X-Files-miniserie.Beeld ap

Miniserie

'De reanimatie van de ooit zo populaire spannende serie X-Files valt erg tegen. Om ook nieuwe kijkers te trekken zal men met een beter verhaal moeten komen', schreef de recensent van De Volkskrant over de zes recente afleveringen van The X-Files.

Ter gelegenheid van zijn vijftigste verjaardag zenden NOS en RTL aan de vooravond van Koningsdag een interview uit met koning Willem-Alexander. De koning blikt aan de hand van historische televisiefragmenten met journalist en televisiemaker Wilfried de Jong terug op zijn leven en belangrijke gebeurtenissen van de afgelopen vijftig jaar.

Willem-Alexander praat onder meer over zijn jeugd op kasteel Drakensteyn en zijn band met Nelson Mandela, maar ook over het verlies van zijn broer Friso en over de vliegramp met MH17.

Het interview is opgenomen bij de koning thuis, op de Eikenhorst in Wassenaar, en wordt op woensdag 26 april uitgezonden om half 9 op NPO 1 en RTL 4.

null Beeld anp
Beeld anp

Het zijn de meest gelauwerde en ook meest besproken films van de afgelopen maanden: La La Land en Moonlight. Niet in de laatste plaats vanwege de historische blunder bij de uitreiking van de Oscars waarbij La La Land per vergissing tot beste film werd uitgeroepen, maar de hoofdprijs uiteindelijk aan Moonlight moest laten.

Her en der draaien beide kaskrakers nog in de bioscopen, klinkt de aanstekelijke muziek van beide rolprenten uit speakerboxen en maken filmfans zich op voor de komende release van beide Oscarwinnaars op dvd en Blu-ray. Tot zover niks geks aan de hand. Maar nu hebben Los Angeles en Miami, de twee Amerikaanse steden die het decor vormden voor de feelgood musical en het drama rond de zwarte jongeman Chiron, besloten La La La Land en Moonlight op een wel hele speciale manier in het zonnetje te zetten.

Burgemeester Eric Garcetti van Los Angeles heeft bekendgemaakt dat 25 april is uitgeroepen tot La La Land-dag in zijn stad. Een jazzband, acrobaten, toespraken, de aanwezigheid van regisseur Damien Chazelle en natuurlijk een medley uit de muziekfilm met Ryan Gosling en Emma Stone zullen de feestelijke dag extra luister bijzetten.

In Miami is weer besloten een lange straat te vernoemen naar Moonlight. Binnenkort zal als eerbetoon aan de film van regisseur Barry Jenkins de Moonlight Way de binnenstad van Miami doorkruisen. Volgens Audrey Edmonson van het gemeentebestuur van de bekende stad in Florida is het toewijzen van de naam van de Oscar-winnaar een signaal naar alle kinderen die in de achterstandswijken van Miami wonen en er steevast te horen krijgen dat ze nooit iets zullen bereiken.

‘Moonlight laat zien dat het niet uitmaakt hoe je bent opgevoed of waar je bent opgegroeid, je kan altijd iemand worden’, aldus Edmonson. (Iñaki Oñorbe Genovesi)

Popcorn in plaats van prozac

Moonlight, Lion en La La Land blijken prima therapie. Popcorn in plaats van prozac, dus.

null Beeld ap
Beeld ap

Er komt vrijdag toch geen nieuwe muziek uit van Prince. Dat heeft een rechtbank in de Amerikaanse stad Minneapolis bepaald. Op de eerste sterfdag van Prince zou de EP Deliverance uitkomen, samengesteld en gemixt door Prince' vaste studiopartner George Ian Boxill. Zij namen de nummers op tussen 2006 en 2008.

De rechter heeft nu bepaald dat Boxill geen rechten heeft om de muziek uit te brengen voor publiek. Hij refereerde hierbij aan een vertrouwelijke overeenkomst getekend door Boxill en Prince in 2006. Hierin staat dat alle opnames exclusief eigendom van Prince blijven en dat zijn vaste studiopartner er nooit iets mee zou mogen doen.

De erven van de overleden popster stapten deze week naar de rechter om te voorkomen dat Boxill ongevraagd nummers uit zou brengen. Hij moet nu alle opnames overdragen aan de nabestaanden van Prince. Het verbod van de rechtbank geldt tot 3 mei, daarna wordt de kwestie opnieuw behandeld.

Deze week was het titelnummer Deliverance al beschikbaar via iTunes en Apple Music, maar het nummer is inmiddels verwijderd. Wereldwijd hadden duizenden fans van Prince al vooraf ingetekend voor de te verschijnen EP Deliverance.

Prince in 2010 Beeld epa
Prince in 2010Beeld epa

Op de eerste sterfdag van Prince aanstaande vrijdag, komt er een album uit met 'nieuwe' muziek van de zanger. Op Deliverance staat een nummer met die naam, een vierdelige medley en een remix van een van de delen daarvan. Het titelnummer is nu al beschikbaar via iTunes en Apple Music.

De niet eerder uitgebrachte muziek werd samengesteld en gemixt door Prince' vaste studiopartner Ian Boxill. 'Ik geloof dat Deliverance actueel is met alles wat er nu in de wereld gebeurt en zijn eerste sterfdag. Ik hoop dat als mensen Prince deze nummer horen zingen, het ze troost zal bieden', verklaarde hij.

Al sinds zijn dood is er getouwtrek om de muzikale nalatenschap van Prince. Jay-Z streamingservice Tidal beweert een mondelinge overeenkomst te hebben gesloten met de zanger, maar zijn nabestaanden spreken dat tegen. Zij sloten een miljoenendeal met platenlabel Universal, maar volgens Variety zou dat bedrijf nu weer onder de afspraken uit willen, omdat nog steeds niet duidelijk is wie eigenaar is van de rechten van de muziek.

Boxill claimt dat de rechten van het werk dat deze week uitkomt bij hem liggen. Hij besloot naar eigen zeggen het zonder tussenkomst van een platenmaatschappij uit te brengen omdat dat een wens van de zanger was. 'Prince vertelde me ooit dat hij er 's avonds in bed over lag te denken hoe hij de grote labels kon omzeilen en zijn muziek direct bij het publiek kon neerleggen. Toen we besloten hoe we dit belangrijke werk zouden uitbrengen, hebben we ervoor gekozen dat onafhankelijk te doen, want dat is hoe Prince het had gewild.'

Rusland doet dit jaar niet mee aan het Eurovisiesongfestival. De Russische televisie heeft zich teruggetrokken nadat duidelijk was geworden dat zangeres Joelia Samojlova Oekraïne niet wordt binnengelaten, het land waar het festival in mei wordt gehouden.

De EBU (Europese Radio-unie) dat het festival organiseert, meldde donderdag dat de Russen alle alternatieven van de hand hebben gewezen. Er was voorgesteld om de zangeres via een satellietverbinding te laten deelnemen of om een artiest te kiezen die Oekraïne wel in zou mogen.

'Helaas zijn beide voorstellen afgewezen door Kanaal Eén. Ze hebben nu aangekondigd dat ze niet van plan zijn het Eurovisie Songfestival 2017 uit te zenden', meldt de EBU. 'Helaas betekent dat dat Rusland niet langer zal kunnen deelnemen aan de competitie van dit jaar.'

Zangeres Samojlova mocht het Oost-Europese land niet in omdat ze eerder had opgetreden op de door Rusland ingelijfde Krim. Volgens de Oekraïense wet is het reizen naar de Krim over Russisch grondgebied strafbaar.

De Russische zangeres Samojlova. Beeld epa
De Russische zangeres Samojlova.Beeld epa

Het oogt op het eerste gezicht wellicht niet erg spannend, maar is wel ‘in alle opzichten grensverleggend’. Dat zegt de vakjury van de Amsterdamse Architectuurprijs – de Gouden A.A.P. 2017 - over de winnaar, de tijdelijke rechtbank van architectenbureau Cepezed.

De prijs werd gisteravond door juryvoorzitter Tracy Metz uitgereikt in de voormalige Bijlmerbajes. De jury viel voor het intrigerende verhaal achter de ‘kalme’ verschijning van de rechtbank, die de komende vijf jaar gebruikt wordt, totdat de nieuwe rechtbank aan de Parnassusweg klaar is. ‘Het gebouw is demontabel en herbruikbaar, maar verraadt op geen enkele manier een tijdelijke constructie te zijn’, zegt de jury. ‘Het is architectuur terugbrengen tot lego, maar dan wel lego van spectaculaire, hoogwaardige kwaliteit.’

De publieksprijs ging naar de Chanel-winkel in de P.C.Hooftstraat, een ontwerp van MVRDV. Met zijn gevels van glazen bakstenen, die handmatig, met behulp van UV-licht verlijmd zijn, oogt dit gebouw spannend, terwijl het ook grensverleggend is. (Kirsten Hannema)

null Beeld Rijksoverheid.nl
Beeld Rijksoverheid.nl

De nieuwe directeur van de Nationale Opera heet Sophie de Lint. Volgend jaar treedt ze in de voetsporen van Pierre Audi, die zijn afscheid reeds had aangekondigd.

De geboren Rotterdammer De Lint is nu nog directeur van de Opera Zürich. Ze is ervaren in de operawereld, met verschillende artistieke en managementposities op haar cv. 'Het is een grote eer en een spannende uitdaging om voort te mogen bouwen op de bijzondere artistieke erfenis van Pierre Audi', laat ze in een eerste reactie weten.(Nell Westerlaken)

Sophie de Lint. Beeld De Nationale Opera
Sophie de Lint.Beeld De Nationale Opera

Het alom geprezen kunstwerk Fearless Girl, het bronzen meisje van Wall Street, is niet naar ieders smaak. Het beeld, vorige maand onaangekondigd geplaatst tegenover de welbekende Charging Bull, is in het verkeerde keelgat geschoten van de maker van het stierenbeeld Arturo Di Modica. Die vindt dat het meisje zíjn artistieke copyright schendt.

De geboren Italiaan wil de New Yorkse autoriteiten aanklagen nu Fearless Girl tot februari 2018 mag blijven staan waar ze staat. Het bronzen beeld van een zelfverzekerd meisje dat de stier uitdaagt – een aanklacht tegen het gebrek aan vrouwen in de top van Amerika's grootste bedrijven – verscheen vlak voor Internationale Vrouwendag spontaan op de stoep van de beurs. Ze werd een hit en de tienduizenden handtekeningen die vroegen om een langer verblijf bewogen de burgemeester ertoe Fearless Girl nog een jaar te laten staan. Tot ongenoegen van Di Modica, die het beeld een 'reclametruc' noemt.

Enigszins wrang is dat ook Di Modica zijn standbeeld ooit zonder toestemming plaatste. Op een decembernacht in 1989 stationeerde de Italiaan zijn guerillakunstwerk voor de ingang van het beursgebouw op Wall Street. Op aandringen van bewoners mocht zijn bronzen stier toen uiteindelijk blijven staan.

Fearless Girl. Beeld afp
Fearless Girl.Beeld afp
Fearless Girl tegenover Charging Bull van kunstenaar Di Modica. Beeld ap
Fearless Girl tegenover Charging Bull van kunstenaar Di Modica.Beeld ap

De Fundatie in Zwolle toont vanaf 24 mei twaalf pasteltekeningen van Bob Dylan. Volgens het museum is met zijn portrettenserie Face Value uit 2012 voor het eerst beeldende kunst van de Amerikaanse zanger-tekstschrijver in Nederland te zien.

Dylan, die op 24 mei 76 jaar wordt, noemt ze zelf 'karakterstudies'. Het zijn portretten van drie vrouwen en negen mannen. Ze kijken de toeschouwer met een zekere brutaliteit rechtstreeks aan. De titels van de werken zijn een samenstelling van wat Dylan wil uitbeelden (Losing Face, Face Down of In Your Face), gevolgd door een voor- en achternaam. Alleen Dylan kent de werkelijke identiteit van de geportretteerden.

Dylan, die klassiekers als Blowin' in the wind en Knockin on heaven's door schreef, tekent sinds zijn jeugd. Vanaf de jaren zestig schildert hij met olieverf. De Nobelprijswinnaar liet in 1973 zijn het grote publiek met zijn tekentalent kennismaken in het door hemzelf ontworpen boek Writings en Drawings, waarin hij songteksten combineerde met paginagrote inkttekeningen. Zijn fans wisten dit al langer. Zo tekende Dylan in 1970 de hoes van zijn album. Het betrof hier inderdaad een zelfportret.

About Face. Sylvia Renard, 2012, pastel op papier 61 x 45,7 cm Beeld The Bob and Jenny Ramsey Collection
About Face. Sylvia Renard, 2012, pastel op papier 61 x 45,7 cmBeeld The Bob and Jenny Ramsey Collection
Bob Dylan Beeld epa
Bob DylanBeeld epa

De Amerikaanse muzikant John Warren Geils, die in 1967 The J. Geils Band oprichtte, is op 71-jarige leeftijd overleden. Volgens The Boston Globe werd hij dood gevonden in zijn huis in het Amerikaanse Groton.

De rockband had in de jaren '70 en '80 van de vorige eeuw verschillende internationale hits met nummers als Centerfold, Freeze Frame en Love Stinks.

Volgens de plaatselijke politie zijn er geen verdachte omstandigheden aangetroffen en is Geils vermoedelijk een natuurlijke dood gestorven.

null Beeld YouTube
Beeld YouTube

De in 2015 overleden auteur Joost Zwagerman krijgt een gedenkteken bij de ingang van de hoofdvestiging van de bibliotheek in zijn geboorteplaats Alkmaar. Dat heeft de Noord-Hollandse gemeente besloten. Het kan waarschijnlijk van de zomer al worden onthuld. Het gedenkteken wordt in de muur van Bibliotheek Kennemerwaard in het centrum van Alkmaar aangebracht en is 1,20 meter bij 60 centimeter groot.

Kunstenaar Pieter Bijwaard uit Bergen maakte al een ontwerp voor het monumentje in natuursteen, waarin ook een tekst komt in een typografie van grafisch ontwerper Stephan de Smet uit Amsterdam. De familie van de op 51-jarige leeftijd overleden Zwagerman staat achter de plannen.

Zwagerman debuteerde in 1986 op 22-jarige leeftijd met de roman De houdgreep, het boek dat één jaar later werd gevolgd door de verhalenbundel Kroondomein. Drie jaar later bereikte Zwagerman met de roman Gimmick! (1989) een groot lezerspubliek. Daarop volgde Vals licht (1991), dat genomineerd werd voor de AKO Literatuurprijs en in 1993 werd verfilmd. In 2010 schreef hij het Boekenweekgeschenk met de titel Duel. Er werd een recordoplage van 958 duizend exemplaren van gedrukt.

Zwagerman kampte al jaren met depressies en leed aan de ziekte van Bechterew, een reumatische aandoening die ongeneeslijk is. Hij stapte vorig jaar uit het leven. Hij deed dat uitgerekend op de dag dat zijn nieuwste boek De stilte van het licht verscheen. De essaybundel gaat over stilte in de kunst, dat volgens de auteur kan staan voor een verlangen om 'er niet te zijn'.

Zwagerman wist precies hoe hij het wilde hebben

Ook over het uiterlijk van zijn boeken hield Joost Zwagerman de regie. Lees hier de rubriek Omslag over Zwagerman terug van Boekenredacteur Erik van den Berg.

Joost Zwagerman. Beeld David van Dam/HH
Joost Zwagerman.Beeld David van Dam/HH

Theatermaker Adelheid Roosen (58) heeft de Amerikaanse Gilder/Coigney International Theatre Award gewonnen. Elke drie jaar wordt deze prijs uitgereikt aan een internationale vrouwelijke theatermaker die met haar werk een uitzonderlijke prestatie heeft geleverd. De Gilder/Coigney is in 2011 opgezet ter nagedachtenis aan Rosamond Gilder en Martha Coigney, twee theatermaaksters, die hebben bewezen dat theater geen grenzen kent.

De prijs is een initiatief van League of Professional Theatre Women. Volgens de jury maakt Roosen voorstellingen op plaatsen waar de sociale kwetsbaarheid groot is. Zo heeft Roosen het project WijkSafari, waarmee zij gevaarlijke wijken van Mexico in ging.

Twintig vrouwen uit vijftien landen waren voor deze prijs genomineerd. Adelheid Roosen is gekozen uit zes finalisten. De uitreiking van de prijs vindt plaats op 23 oktober in New York. De prijs bestaat uit een geldbedrag van 1.000 dollar (943 euro) en de reis naar New York om de prijs in ontvangst te nemen.

Roosen staat bekend om haar directe en soms grove en taboedoorbrekende voorstellingen en haar zeer opvallend aanwezige persoonlijkheid. Zij speelde in zowel stukken van Shakespeare als in cabaret. Zij is verbonden aan de Toneelgroep Amsterdam.

Roosen en de recensent

Theaterredacteur Hein Janssen van de Volkskrant doet na dertig jaar recenseren en verslaggeving vanuit de coulissen een stap terug. Voor die gelegenheid stond theatermaker en actrice Adelheid Roosen namens de theaterwereld stil bij de confronterende relatie tussen de recensent en de speler. 'Ik heb de tiran in jou gezien, en jij die in mij.' Lees hier dit artikel van Roosen.

Adelheid Roosen. Beeld ANP
Adelheid Roosen.Beeld ANP

De Kunsthal in Rotterdam organiseert eind juni een speciale rondleiding voor bezoekers die de tentoonstelling van het werk van Robert Mapplethorpe in hun blootje willen bekijken. De datum voor deze rondleiding zonder kleren staat volgens een woordvoerder nog niet vast.

Vanaf 22 april is in de Kunsthal Rotterdam een retrospectief van de Amerikaanse kunstenaar en fotograaf Mapplethorpe (1946 - 1989) te zien. 'Ruim twee decennia na zijn dood leidt zijn werk nog altijd tot controverse en schuurt het tegen de grenzen van wat artistiek mogelijk is', aldus het Rotterdamse museum. Mapplethorpe staat vooral bekend als een kunstenaar en fotograaf die de grenzen opzocht in zijn weergave van naakt, seksualiteit en fetisjisme.

De expositie rond Mapplethorpe was eerder al te zien in Los Angeles en in Montreal, waar het Montreal Museum of Fine Arts bedacht dat het interessant zou kunnen zijn het werk van Mapplethorpe zonder kleding te beleven. Er kwamen in oktober vorig jaar zo'n honderd belangstellenden af op de 'naked tour' in het Canadese museum.

De Kunsthal in Rotterdam plant vooralsnog één 'naakte rondleiding', maar bij grote belangstelling kan dat veranderen. De gids van de speciale rondleiding houdt overigens zijn kleren aan.

Harry Potter and the Cursed Child is de grote winnaar geworden bij de uitreiking van de Olivier Awards, de belangrijkste Britse theaterprijzen. Het tweedelige toneelstuk sleepte een recordaantal van negen beeldjes in de wacht. Het toneelstuk, al maanden uitverkocht in Londen, was voor elf Olivier Awards genomineerd.

Harry Potter and the Cursed Child won onder meer de award voor beste nieuwe theaterstuk, beste regisseur (John Tiffany), beste acteur (Jamie Parker) en beste mannelijke en vrouwelijke bijrol (Noma Dumezweni en Anthony Boyle). Billie Piper ging naar huis met de prijs voor beste actrice voor haar rol in het toneelstuk Yerma. De musical Groundhog Day werd gekozen tot beste nieuwe musical.

Het Harry Potterstuk is gebaseerd op een nieuw verhaal van bedenker J.K. Rowling, Jack Thorne en John Tiffany. Het verhaal over een volwassen Harry Potter en zijn zoon Albus, die moeite heeft met het verleden van zijn vader en hoe het gezin in de wereld staat, speelt zich negentien jaar na het laatste Harry Potter-boek, Harry Potter and the Deathly Hallows, af.

Harry Potter and the Cursed Child is ook verschenen als boek. Deze toneeltekst bevat vooral dialogen en regieaanwijzingen. Het is ook in het Nederlands vertaald en uitgegeven als Harry Potter en het Vervloekte Kind.

Noma Dumezweni en Anthony Boyle die een Olivier Award hebben gekregen voor beste mannelijke en vrouwelijke bijrol in het toneelstuk Harry Potter and the Cursed Child. Beeld getty
Noma Dumezweni en Anthony Boyle die een Olivier Award hebben gekregen voor beste mannelijke en vrouwelijke bijrol in het toneelstuk Harry Potter and the Cursed Child.Beeld getty

De Chinese filmmaker en kunstenaar Wang Bing heeft de Eye Art & Film Prize 2017 ontvangen. De prijs, ter waarde van 25 duizend pond (29 duizend euro),is een initiatief van het Amsterdamse filmmuseum Eye en het Paddy and Joan Leih Fermor Arts Fund. Met zijn oeuvre heeft Wang Bing volgens de jury een ongekende bijdrage geleverd aan de documentaire, de video-installatie en de speelfilm. Hij werd bekend met de negen uur durende docu West of the Tracks, over de teloorgang van de Chinese zware industrie. In 2018 wijdt Eye een expositie aan Wang Bing.

Wang Bing (rechts) als jurylid bij het Locarno International Film Festival Beeld anp
Wang Bing (rechts) als jurylid bij het Locarno International Film FestivalBeeld anp

Opnieuw een klassieker uit de Nederlandse literatuur die zijn opwachting maakt op het filmdoek. Eind deze maand beginnen de opnames voor de verfilming van Het leven is vurrukkulluk, dat in 1961 verscheen van de hand van Remco Campert.

Regisseur van dienst is Frans Weisz (78), bekend van onder meer Rooie Sien. Zijn filmproject hing al jaren in de lucht. In 2011 maakte Campert bekend dat Weisz en filmproducent Matthijs van Heijningen zijn boek zouden verfilmen. Weisz zelf loopt naar eigen zeggen al sinds 1961 rond met het idee om Het leven is vurrukkulluk te vertalen naar het witte doek.

Hoofdrollen zijn gereserveerd voor Géza Weisz (inderdaad de zoon van), Reinout Scholten van Aschat en Romy Louise Lauwers. Zowel het scenario als de soundtrack wordt verzorgd door Theo Nijland.

Het leven is vurrukkulluk beschrijft een dag uit het leven van twee Amsterdamse vrienden die verliefd zijn op een 15-jarig meisje, Panda. Een klein avontuur van vrije liefde, drugs en een beroving ontvouwt zich, dat minder lichtzinnig blijkt dan de openingswoorden van Panda doen vermoeden: 'Het leven is vurrukkulluk.'

Editie uit 2011 ter gelegenheid van de leescampagne Nederland Leest. Beeld
Editie uit 2011 ter gelegenheid van de leescampagne Nederland Leest.Beeld

Een Amerikaanse rechter heeft een motie van filmregisseur Roman Polanski verworpen. Polanski wilde na meer dan 40 jaar graag terugkeren naar de VS, mits hij daar niet in de cel zou belanden. De openbare aanklager had eerder gezegd dat de 83-jarige Polanski geen voorkeurbehandeling zou krijgen omdat hij rijk en beroemd is.

De Poolse regisseur, die een Frans paspoort bezit, gaf in 1978 toe dat hij seks had gehad met een meisje van dertien. Hij zou haar gedrogeerd en vervolgens verkracht hebben. Volgens Polanski sloot hij een overeenkomst met de rechter: hij zou na het ondergaan van een medisch onderzoek alleen een voorwaardelijke celstraf krijgen. Toen bleek dat hij mogelijk vast zou komen te zitten, vluchtte hij de VS uit.

De Oscarwinnaar had in 2009 en 2010 huisarrest in Zwitserland, voordat een Zwitserse rechtbank besloot dat hij niet uitgeleverd zou worden. In Polen bepaalde de Hoge Raad dit in 2016. De advocaat van Polanski vindt dat zijn client lang genoeg opgesloten heeft gezeten en pleit voor vrijspraak.

Roman Polanski. Beeld ap
Roman Polanski.Beeld ap

Bob Dylan heeft zaterdagmiddag in Stockholm dan eindelijk de Nobelprijs voor de literatuur in ontvangst genomen, bijna een half jaar nadat de muzikant als winnaar bekend was gemaakt. Dat heeft een jurylid van de Zweedse Academie bekendgemaakt op de nationale tv-zender SVT.

De Amerikaanse singer/songwriter kreeg de prestigieuze onderscheiding in oktober omdat hij volgens de jury met zijn poëtische werk de muziektraditie een nieuwe impuls gaf. Dylan ontbrak in december bij de uitreiking omdat de datum hem slecht uitkwam. Patti Smith nam de prijs toen namens hem in ontvangst.

Maar dit weekend was Dylan toch in Stockholm om er twee concerten te geven, dus kon hij maar net zo goed zijn onderscheiding, die bestaat uit een oorkonde en medaille, in ontvangst nemen. Voor de bijbehorende geldprijs van zo'n 850.000 euro moet hij voor 10 juli nog de officiële Nobel-toespraak houden. Dat mag op video.

Bij de bijeenkomst met de Nobel-jury was op verzoek van de artiest geen pers aanwezig. Na afloop wilden Academieleden alleen kwijt dat Dylan een blije indruk maakte.

null Beeld EPA
Beeld EPA
Lid van de Zweedse Academie Sara Danius arriveert bij een concert van Bob Dylan in Stockholm. Beeld ap
Lid van de Zweedse Academie Sara Danius arriveert bij een concert van Bob Dylan in Stockholm.Beeld ap

De organisatie van het Eurovisiesongfestival dreigt ermee Oekraïne uit te sluiten van toekomstige deelnames aan de liedjeswedstrijd als het land de Russische kandidaat voor de editie van 2017 niet toelaat op zijn grondgebied.

Ingrid Deltenre, de voorzitster van de European Broadcasting Union (EBU), noemt het 'onaanvaardbaar' dat de Russische zangeres Joelia Samojlova werd uitgesloten van de competitie, die op 13 mei plaatsvindt in Kiev. 'We zijn gefrustreerd, boos eigenlijk, dat de wedstrijd gebruikt wordt binnen het conflict dat nu gaande is tussen Oekraïne en de Russische federatie', schrijft ze in een brief aan de Oekraïense premier Volodymyr Grojsman. Ze dringt hem daarin aan om 'te verzekeren dat de Russische Oekraïne zal binnen mogen en zal mogen deelnemen' aan de wedstrijd. Als dat niet gebeurt kan de Oekraïense openbare omroep die het Songfestival uitzendt uitgesloten worden van toekomstige evenementen.

De Oekraïense geheime diensten weigerden zangeres Samojlova op 22 maart voor drie jaar toegang tot het land, omdat ze in juni 2015 een concert had gegeven op de Krim, die toen al was geannexeerd door Rusland. Het Songfestival wilde de zangeres toch laten deelnemen via een satellietverbinding, maar dat heeft de Russische staatstelevisiezender Pervyj Kanal geweigerd.

De voorzitter van het Eurosongfestival zet in haar brief Oekräine onder druk. 'Als het verbod wordt bevestigd zou dat zeker een zeer negatieve impact hebben op de internationale reputatie van Oekraïne als Europese en democratische natie', aldus Deltenre. Volgens haar deed de beslissing van Kiev om Samojlova niet toe te laten in het land, de tanden knarsen bij de organisatie van het songfestival. Ook zouden verschillende leden nu overwegen zich terug te trekken uit de wedstrijd. 'We hebben nooit horen zeggen dat Julia Samojlova problemen zou veroorzaken voor de veiligheid in Oekraïne', aldus Deltenre, die wijst op het 'onpolitieke' karakter van de wedstrijd.

Julia Samojlova Beeld anp
Julia SamojlovaBeeld anp

Nog meer cultuurnieuws snuiven? Lees het vorige cultuurblog hier terug.

Het best bezochte kunstwerk van 2016 was Christo’s Floating Piers, een 3 kilometer lange wandelweg van pontons, overdekt met feloranje textiel op het Iseomeer in Italië.

Gedurende zestien dagen werd het door 75 duizend mensen bezocht. In totaal trok Christo met zijn eerste installatie sinds 2005 1,2 miljoen bezoekers.

Deze week publiceerde The Art Newspaper zijn jaarlijkse lijst met bezoekcijfers. De lijst ‘Best bezochte tentoonstellingen’ wordt gerangschikt naar het aantal bezoekers per dag. Daarmee haalde Hieronymus Bosch: Visions of Genius in het Noordbrabants Museum in Den Bosch de lijst. Met 5.710 bezoekers gemiddeld per dag (in totaal 421.700) staat het Bosche museum op de tiende plek. Met 9.700 bezoekers per dag (en een totaal van 749.679 bezoekers) staat de tentoonstelling Post-Impressionist Masterpieces in het Centro Cultural Banco do Brasil in Rio de Janeiro op de eerste plek van deze wereldranglijst.

Met 7.400.000 bezoekers was het Louvre in Parijs (ondanks teruglopend bezoek vanwege de aanslagen van november 2015) weer het best bezochte museum ter wereld; gevolgd door het Metropolitan Museum of Art in New York (net boven de 7 miljoen) en het British Museum (6,4 miljoen). In de top-zes staan zes musea in de Britse hoofdstad; naast het British Museum, ook de National gallery en het Tate Modern.

Het Prado in Madrid trok volgens deze lijst voor het voor het eerst sinds 2012 meer dan 3 miljoen bezoekers, te danken aan de 600 duizend belangstellenden voor de Hieronymus Bosch- tentoonstelling.

null Beeld reuters
Beeld reuters
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden