Cultuurblog – Thrillers zijn populairste genre boeken in Nederland

Een overzicht van groot en klein nieuws uit de wereld van de kunst, cultuur en media, bij elkaar geblogd door de specialisten van de Volkskrant.

Redactie
Oorsprong van Dan Brown. Beeld
Oorsprong van Dan Brown.

Meest gekocht, geleend en gelezen

Thrillers zijn het populairste genre boeken in Nederland. Misdaadromans worden het meest gekocht, het meest geleend en het meest gelezen. Dat meldt De Stichting Collectieve Propaganda van het Nederlandse Boek (CPNB) in de laatste dagen van de Spannende Boekenweken van dit jaar.

Van alle Nederlandstalige boeken die op papier of elektronisch werden aangeschaft in de periode van mei 2017 tot en met april 2018 was 36 procent een spannend boek. Literatuur staat op de tweede plaats met 19 procent van alle boeken. Oorsprong van Dan Brown was in de genoemde periode het best verkochte spannende boek. Dit is al de vierde keer dat de Amerikaanse schrijver op nummer één staat. Eerder was dat in 2005, 2006 en 2014.

Op de tweede plaats staat Dagboek van een getuige van Astrid Holleeder, Goede Dochter van de Amerikaanse Karin Slaughter eindigde op drie en Judas, opnieuw van Holleeder, staat op vier. Zondagochtend breekt aan van Nicci French – het Britse schrijversduo Sean French en Nicci Gerrard – eindigde op vijf.

Zo schrijf je zelf een thriller

Op zoek naar de gouden formule voor spannende boeken stuitte Julien Althuisius op de Tien Geboden van thrillergodfather John Grisham, die ze weer van Brian Garfield had. Hij legde ze voor aan misdaadauteurs Tomas Ross, Simone van der Vlugt, Saskia Noort, Gauke Andriesse en Charles den Tex.

In de Beurs van Berlage is de expositie My Name Is Prince te zien. Beeld ANP
In de Beurs van Berlage is de expositie My Name Is Prince te zien.Beeld ANP

Expositie Prince langer te zien in Amsterdam

My Name Is Prince, de expositie in de Beurs van Berlage over het leven en de muziek van de in 2016 overleden Amerikaanse popster, is langer te zien in Amsterdam. Vanwege de aanhoudende interesse is de tentoonstelling met twee maanden verlengd tot 5 augustus.

Tienduizenden Prince-fans hebben de expositie sinds maart al bezocht om zich te vergapen aan tweehonderd persoonlijke spullen en documenten van Prince, zoals kleding, handschriften, instrumenten, muziekprijzen, juwelen en een met diamanten ingelegde wandelstok. Ook zijn foto’s te zien van Prince’ eerste niet-Amerikaanse optreden, in 1981 in de Amsterdamse poptempel Paradiso.

De meeste voorwerpen komen uit de Paisley Park Studios, het zelf ontworpen studiocomplex dat Prince bezat in de directe omgeving van zijn geboorteplaats Minneapolis. De expositie was eerder te bezoeken in The O2 Arena in Londen, waar ze 50.000 belangstellenden trok.

Margriet van der Linden presenteert

De talkshow die in het voorjaar en de zomer De Wereld Draait Door vervangt, gaat M heten. De naam is gekozen omdat presentator Margriet van der Linden door intimi met die afkorting wordt aangesproken. Van der Linden onthulde de naam zaterdag in het AD.

De eerste uitzending van M bij KRO-NCRV op NPO 1 is op 14 mei. Journalist Van der Linden presenteerde eerder het programma Zomergasten en was jarenlang hoofdredacteur van het feministische maandblad Opzij.

Margriet van der Linden Beeld Ivo van der Bent
Margriet van der LindenBeeld Ivo van der Bent

Meghan Markle zegt tv-serie Suits vaarwel... in een trouwjurk

Volgers van het Britse koninklijk huis tellen de dagen af tot het huwelijk tussen prins Harry en Meghan Markle op 19 mei aanstaande. Intussen was de Amerikaanse actrice voor het laatst te zien in de populaire advocatenserie Suits. In de seizoensfinale nam ze voorgoed afscheid van haar tv-personage Rachel Zane – met een huwelijk.

Meghan Markle als Rachel in Suits. Beeld Suits
Meghan Markle als Rachel in Suits.Beeld Suits

Zeven seizoenen lang speelde Markle de rol van de stijlvolle en ambitieuze juridisch medewerker Rachel Zane. Al in seizoen vijf zou ze trouwen met advocaat Mike Ross, maar dat liep mis. Maar aan het eind van de zevende jaargang van de serie over het wel en wee op een advocatenkantoor in New York, kwam het dan toch van een huwelijk. Op de tonen van All of me van John Legend liep Rachel Zane naar het altaar.

De aflevering van Suits kreeg de toepasselijke naam Good-Bye. Met het huwelijk van Rachel Zane en Mike Ross verdwijnen niet alleen Markle en acteur Patrick Adams uit de hitserie, maar ook hun beider personages. Grey's Anatomy-actrice Katherine Heigl gaat de leemte opvullen die Markle en Adams achterlaten. Heigl zal te zien zijn in seizoen acht van Suits waarvan binnenkort de opnames beginnen.

Overigens was het haastige tv-huwelijk van Rachel Zane en Mike Ross niet te vergelijken met wat de 36-jarige Markle te wachten staat als ze op 19 mei met de Britse prins Harry trouwt in de St. George’s Chapel in Windsor Castle bij Londen. Neem de trouwjurk: Als Rachel Zane trok Markle een outfit aan van de Amerikaanse ontwerpster Anne Barge. Wie de jurk ontwerpt voor The Royal Wedding blijft waarschijnlijk geheim tot op de trouwdag zelf. Grote kanshebbers zijn Erdem Moralioglu, bekend van zijn klassieke, romantische trouwjurken - en populair bij prins Williams echtgenote Kate Middleton, en Ralph & Russo, de ontwerper van de outfit waarin Markle poseerde voor haar verlovingsfoto's.

Kunstverzamelaar Gerard van Wezel vandaag begraven

De tentoonstelling van zijn privécollectie, in Museum Singer Laren in 2014, behoort tot een van de mooiste van het afgelopen decennium. En de collectie zelf tot een van de beste verzamelingen van Nederland. De expositie heette Droomkunst en was samengesteld met schilderijen, tekeningen, video’s en foto’s uit het bezit van Gerard van Wezel.

Bezoekers van de tentoonstelling Droomkunst, een privécollectie van Gerard van Wezel, in het Singermuseum in Laren luisteren naar de toelichting op de kunstwerken. Beeld Hollandse Hoogte / Theo Audenaerd
Bezoekers van de tentoonstelling Droomkunst, een privécollectie van Gerard van Wezel, in het Singermuseum in Laren luisteren naar de toelichting op de kunstwerken.Beeld Hollandse Hoogte / Theo Audenaerd

De verzamelaar, die in 2016 in Gemeentemuseum Den Haag ook de tentoonstelling van Jan Toorop samenstelde, stierf vrijdag 13 april en werd 67 jaar oud. Vandaag werd hij begraven.

Wat de collectie van Van Wezel, die werkzaam was bij de monumentendienst, zo goed maakte, was de gerichte keuze: alleen werk uit de fin-de-siècletijd, rond 1900. En omdat die sfeer zich volgens hem in de laatste eeuwwisseling herhaalde, kocht hij ook kunst van rond 2000. Aantrekkelijk en hedonistisch, maar ook verwarrend en zelfs gevaarlijk. Met kunstenaars als Jan Toorop en Willem van Konijnenburg, Erwin Olaf en Danielle Kwaaitaal, en andere bekenden en veel (relatief) onbekenden.

Judith Herzberg krijgt Prijs der Nederlandse Letteren

Dichter en schrijver Judith Herzberg krijgt dit jaar de Prijs der Nederlandse Letteren, de meest prestigieuze literaire prijs in het Nederlandse taalgebied. Dat heeft het Comité van Ministers van de Nederlandse Taalunie besloten. De prijs, waaraan een geldbedrag van 40 duizend euro is verbonden, wordt afwisselend uitgereikt door de Nederlandse en de Belgische koning. In november krijgt de 83-jarige Herzberg de onderscheiding uit handen van koning Willem-Alexander.

Volgens de jury van de Prijs der Nederlandse Letteren is Herzbergs poëzie hartverscheurend eenvoudig en juist daardoor complex. ‘Haar precieze observaties uit het dagelijks leven leggen iets essentieels van het menselijk verkeer bloot. Haar toon is altijd natuurlijk, zo natuurlijk dat die alleen maar het gevolg kan zijn van een enorme beheersing van taal en vorm, van techniek.’ Die beheersing blijkt volgens de jury ook uit de manier waarop Herzberg klank gebruikt. ‘Haar taal nadert de muziek.’

In 1997 kreeg Herzberg ook al de P.C. Hooftprijs voor haar hele oeuvre. Daarmee trad Herzberg in de voetsporen van haar vader, jurist en schrijver Abel Herzberg, die de P.C. Hooftprijs in 1972 ontving.

Herzberg debuteerde in 1963 met de dichtbundel Zeepost. Daarna volgden bundels als Beemdgras en Strijklicht en sinds de jaren zeventig ook toneelstukken, zoals Leedvermaak over het zwijgen over de ervaringen uit de Tweede Wereldoorlog. Verder publiceerde Herzberg ook prachtige brieven – naar eigen zeggen haar lievelingsgenre – en scenario’s. Zo schreef ze onder andere het scenario voor Charlotte, een film van Frans Weisz over het leven van de in Auschwitz vermoorde schilderes Charlotte Salomon.

De driejaarlijkse Prijs der Nederlandse Letteren wordt sinds 1956 uitgereikt en geldt als de hoogste onderscheiding voor een auteur uit het Nederlands taalgebied. Herzberg volgt met haar onderscheiding Remco Campert op die de prijs in 2015 uit handen van de Belgische koning Filip kreeg. Eerdere laureaten waren onder meer Gerard Reve, Paul de Wispelaere, Harry Mulisch, Christine D'haen, Gerrit Kouwenaar, Hugo Claus, Lucebert, Willem Frederik Hermans, Marnix Gijsen, Simon Vestdijk en Cees Nooteboom.

Ariana Grande brengt voor het eerst sinds aanslag nieuwe muziek uit

De Amerikaanse zangeres Ariana Grande heeft voor het eerst sinds de aanslag tijdens haar concert in Manchester nieuwe muziek uitgebracht. De single No tears left to cry verwijst naar de bloedige aanslag vorig jaar in de Manchester Arena, maar heeft ook een optimistische boodschap: ‘So I'm loving, I'm living, I'm picking it up.’ (‘Ik heb lief, ik leef, ik word beter.’)

Aan het einde van de bijbehorende videoclip van het nieuwe nummer is de werkbij, het symbool van Manchester, te zien. Op dinsdag 22 mei kwamen tijdens een concert van het tieneridool 22 mensen om het leven. De aanslag in de Manchester Arena werd opgeëist door terreurgroep Islamitische Staat. Twee weken na het bloedbad volgde het One Love Manchester-benefietconcert in het stadion Emirates Old Trafford Cricket Ground voor de slachtoffers.

Tijdens One Love Manchester zong Ariana Grande voor 50 duizend toeschouwers en tientallen miljoenen tv-kijkers onder meer Somewhere Over The Rainbow, het beroemde lied uit de film The Wizard of Oz. Grande moest tijdens de vertolking ervan tot drie keer toe pauzeren omdat ze overladen werd door emoties. Volkskrant-muziekrecensent Gijsbert Kamer noemde Grandes vertolking van het liedje ‘bloedstollend’. Hij kwam in zijn verslag van het benefietconcert tot de conclusie dat tijdens One Love Manchester ‘een legendarisch stukje popgeschiedenis’ was geschreven.

Na het optreden bracht Grande haar cover uit van de klassieker die in 1939 nog een Oscar kreeg voor het beste filmliedje. De opbrengst ging volledig naar de slachtoffers van de aanslag bij de Manchester Arena. Zelf stopte de 24-jarige zangeres na het veelgeprezen benefietconcert een tijdlang met optreden. Vorige maand trad ze op tijdens de March For Our Lives, een massale demonstratie van jongeren tegen de nauwelijks gecontroleerde verspreiding van vuurwapens in de Verenigde Staten.

Millie Bobby Brown (14) als jongste ooit op lijst invloedrijkste mensen van Time Magazine

Veertien jaar is ze nog maar: actrice Millie Bobby Brown. Toch staat ze nu al - als jongste ooit - op de lijst van honderd invloedrijkste mensen van Time Magazine.

Brown wordt veel geprezen om haar rol als Eleven in de populaire Netflix-serie. Daarnaast heeft de tiener zich het afgelopen jaar uitgesproken voor de March For Our Lives-protesten. Dat deed ze onder meer vorige maand bij de Kids Choice Awards, waar ze haar prijs opdroeg aan de slachtoffers van de schietpartij op een school in Florida. Ze droeg daarbij een shirt met de namen van de zeventien slachtoffers die omkwamen bij de tragedie.

Millie Bobby Brown. Beeld EPA
Millie Bobby Brown.Beeld EPA

Time Magazine nodigt altijd andere invloedrijke mensen uit om toe te lichten waarom de genomineerden zo belangrijk zijn. Zo schrijft Breaking Bad-ster Aaron Paul een heus eerbetoon aan Brown. Paul memoreert aan de eerste keer dat hij de jonge actrice ontmoette en haar naar een ijssalon bracht ‘omdat ik dacht dat dit de meest geschikte plek was voor een kind van haar leeftijd’. Toen hij Brown eenmaal sprak, besefte Paul echter dat ze ‘meer was dan het kind dat ze aan de buitenkant is’.

‘Ze was misschien wel 12 jaar (toen ik haar ontmoette), maar haar geest en verstand waren tijdloos’, schrijft de 38-jarige acteur in Time. ‘Het was alsof ik sprak met een toekomstige mentor met een visie en een kracht waar ik op die leeftijd alleen maar van had kunnen dromen.’ Verder meent Paul dat Browns acteerkwaliteiten het gevolg zijn van haar intense, empathische binding met anderen. ‘Ze begrijpt op de een of andere manier de menselijke ervaring alsof ze het al duizend jaar heeft meegemaakt. Ik ben trots haar te kennen.’

Op de lijst van Time Magazine staat dit jaar een recordaantal jonge mensen: 45 van de 100 zijn onder de 40 jaar.

Niemand vervolgd voor dood popster Prince

Er wordt niemand vervolgd voor de dood van popster Prince. Het is onderzoekers niet gelukt om de herkomst te achterhalen van de pillen die de 57-jarige Amerikaan in april 2016 fataal werden.

Uit onderzoek is gebleken dat Prince destijds in een lift op zijn complex Paisley Park is overleden aan een overdosis fentanyl, een opiaat dat dertig tot vijftig keer sterker is dan heroïne. Volgens aanklager Mark Metz is er geen bewijs dat Prince wist dat hij namaakpillen heeft ingenomen van de sterke pijnstiller Vicodin, waar het gevaarlijke middel fentanyl in was verwerkt. Ook is er geen recept van een arts gevonden.

Prince. Beeld EPA
Prince.Beeld EPA

‘We hebben eenvoudigweg onvoldoende bewijs om iemand in staat van beschuldiging te stellen’, aldus Metz tijdens een persconferentie in Chaska, in de Amerikaanse staat Minnesota. Prince bleek in het jaar voor zijn dood te hebben geworsteld met een verslaving aan pijnstillers. De dag voor hij overleed, schakelde zijn omgeving een verslavingsexpert in om hem te behandelen. Die maakte onderdeel uit van het gezelschap dat de popster de volgende dag dood in de lift aantrof.

Diverse Amerikaanse media hebben delen van het nu vrijgegeven politiedossier over het overlijden van Prince gepubliceerd. Het bestand van de politie bestaat uit onder meer foto’s en video’s van de situatie die de autoriteiten aantroffen nadat er in april 2016 melding was gemaakt van een mogelijk overleden persoon in Paisley Park.

Op de foto’s is onder meer het levenloze lichaam van Prince te zien. Ook bevat het dossier verschillende getuigengesprekken, waaronder een met Sinéad O'Connor. De Ierse zangeres verklaarde enkele weken na de dood van Prince dat de muzikant geregeld harddrugs gebruikte en dan agressief met vrouwen omging.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden