Cultuurblog - Grote hal Tate Modern veranderd in speeltuin voor volwassenen

Een overzicht van groot en klein nieuws uit de wereld van de kunst, cultuur en media, bij elkaar geblogd door de specialisten van de Volkskrant. Lees het vorige Cultuurblog hier.

One Two Three Swing! door het Deense kunstenaarscollectief Superflex. Beeld afp
One Two Three Swing! door het Deense kunstenaarscollectief Superflex.Beeld afp

Het Deense kunstenaarstrio Superflex heeft Tate Moderns grote hal veranderd in een speeltuin voor volwassenen. Er staan komende maanden driepersoonsschommels (zo past Superflex er zelf ook op). Op de vloer ligt gestreept tapijt met erboven een grote ronde spiegelbol.

Elk jaar tovert een kunstenaar in oktober de turbinehal om tot een installatie. Hier stortte Ai Weiwei in 2010 honderd miljoen zonnebloempitten, hier hing Olafur Eliasson in 2003 een nepzon op waarin bezoekers konden zonnebaden. Superflex liet zich ook inspireren door de glijbanen die Carsten Höller bouwde in 2006. De installatie opende traditiegetrouw in de week van kunstbeurs Frieze.

One Two Three Swing!, Tate Modern, Londen, t/m 2/4; Frieze London, Regent’s Park, Londen, t/m 8/10.

De Britse dance-act Underworld, bekend van de houseklassieker Born Slippy, zal tijdens de komende editie van Amsterdam Dance Event (ADE) optreden bij het Rijksmuseum. Op vrijdag 20 oktober geeft de band een gratis show in de fietspassage. De passage wordt omgetoverd tot een intieme club voor een beperkt aantal fans. Groepen tot maximaal 4 personen kunnen zich aanmelden via underworld.audio-obscura.com.

Het optreden van Underworld volgt op het succes van de ADE-show vorig jaar met Maceo Plex op dezelfde plek. Hiermee wilde het Rijksmuseum in aanraking komen met een nieuw publiek. Vorige week nog gaf ook singer-songwriter Dotan een pop-up-concert in de passage.

Underworld begon in de jaren negentig in de underground technoscene, maar brak in 1996 definitief door bij het grote publiek dankzij het nummer Born Slippy dat werd gebruikt door de makers van de film Trainspotting. De band bestaat al jaren uit Rick Smith, als regisseur achter een immense mengtafel, Karl Hyde, soms op gitaar en meestal ook dansend, en Darren Price. Price verving begin deze eeuw Darren Emerson.

Underworld tijdens een optreden eerder dit jaar In Tivoli/Vredenburg. Beeld ANP
Underworld tijdens een optreden eerder dit jaar In Tivoli/Vredenburg.Beeld ANP

Zelfbenoemd ‘hogepriesteres van de polkadots’ Yayoi Kusama heeft een eigen museum in Tokio geopend. De Japanse kunstenaar van 88 jaar maakte pas een maand geleden bekend dat het museum zou opengaan. Ze verklaarde dat ze gewend was dat haar kunst vooral buiten Japan de aandacht trekt, in de Verenigde Staten en in Europa, maar inmiddels ook in haar thuisland geliefd is.

Het nieuwe spierwitte museumgebouw van vijf verdiepingen staat al sinds 2014 in de wijk Shinjuku, de bestemming ervan was tot voor kort niet bekend. Kusama heeft wereldwijd succes met haar installaties, schilderijen en sculpturen in felle kleuren vol herhalende patronen, vooral stippen. In april veroorzaakten haar ‘spiegelkamers’ enorme rijen bij het Hirschhorn Museum in Washington. Daar werden alle bezoekersrecords gebroken: in drie maanden ontving het museum 475 duizend bezoekers.

In het nieuwe museum in Tokio mogen steeds vijftig bezoekers negentig minuten verblijven. Kusama woont vlak bij haar museum onder doktersbegeleiding omdat ze lijdt aan hallucinaties en paniekaanvallen. Ze schildert en tekent nog elke dag en hoopt met haar polkadots de wereld te redden. Zelfs de toiletten in het museum zijn compleet bestippeld. (Anna van Leeuwen)

Yayoi Kusama. Beeld epa
Yayoi Kusama.Beeld epa

Yayoi Kusama: tijdloos, eindeloos en nooit stiploos

De Japanse kunstenares Yayoi Kusama schildert en tekent al zestig jaar stippen. Ze wil met polkadots de wereld redden, al gaat dat vaak ten koste van haar geestelijke gezondheid. Lees hier het profiel over haar van redacteur Anna van Leeuwen.

Een schilderij van de Franse schilder Pierre-Auguste Renoir is zaterdag gestolen uit een veilinghuis in Saint-Germain-en-Laye, nabij de Franse hoofdstad Parijs. Dat meldt de politie. Het werk 'Portrait d'une jeune fille blonde' ('Portret van een jong blond meisje'), met een geschatte waarde tussen 25.000 en 30.000 euro, zou zondag onder de hamer gaan.

Het schilderij - olie op doek - was het pronkstuk van de veiling en werd zaterdag gestolen terwijl het naar aanleiding van de veiling tentoongesteld werd. De dief is erin geslaagd om het werk van de muur te halen en het veilinghuis onopgemerkt te verlaten. De afmetingen bedragen 14 op 12,2 centimeter. De politie is een onderzoek gestart en gaat nu alle videobeelden analyseren.

Een ander schilderij van Renoir: 'Madame Monet et son fils Jean dans le jardin a Argeneuil') Beeld epa
Een ander schilderij van Renoir: 'Madame Monet et son fils Jean dans le jardin a Argeneuil')Beeld epa

Cardi B, die deze week geschiedenis schreef door als eerste vrouwelijke solorapper in bijna twintig jaar de nummer 1-positie in de Billboard Hot 100 te bereiken, komt in december naar Nederland. De grofgebekte Amerikaanse rapster uit de Bronx, op dit moment uitermate populair dankzij haar debuutsucces Bodak Yellow, is toegevoegd aan de line-up van Encore 5 Year Anniversary.

Ook Ronnie Flex staat samen met zijn Deuxperience band op 1 december het podium van AFAS Live in Amsterdam om te vieren dat het hiphop platform Encore vijf jaar bestaat. Vrijdag werd eveneens bekend gemaakt dat Sevn Alias er zijn nieuwe album Picasso zal presenteren Daarnaast komt de Britse rapper Mist, bekend van de hits Madness en Hot Property, voor het eerst naar Nederland.

Niet Taylor Swift of Rihanna, maar deze grofgebekte ex-stripper staat bovenaan de hitlijsten

Debuutsingle Bodak Yellow van vrouwelijke rapper Cardi B is een regelrechte hit én een hymne voor zelfbewuste vrouwen.

Cardi B Beeld ap
Cardi BBeeld ap

De Nederlandse regisseur Pieter Verhoeff maakt met zijn Netflix-serie Tokyo Trial kans op een International Emmy Award, de wereldwijde variant van de prestigieuze Emmy Awards. De Engelstalige miniserie met Marcel Hensema, Hadewych Minis en Porgy Franssen maakt kans op een beeldje in de categorie 'beste miniserie of tv-film'.

Tokyo Trial gaat over twaalf juristen die tussen 1946 en 1948 probeerden een oordeel te vellen over de Japanse oorlogsmisdaden tijdens de Tweede Wereldoorlog. Hensema speelt de rol van de Nederlandse rechter Bert Röling (1906-1985). Hij worstelde met zijn taak bij het tribunaal in Tokio. De uitspraken van de rechters zijn vooral in Japan nog altijd omstreden. Critici zeggen dat van een eerlijk oordeel geen sprake kon zijn omdat de winnaars van de Tweede Wereldoorlog het proces stuurden. Uiteindelijk werden destijds zeven verdachten ter dood veroordeeld.

Tokyo Trial is de eerste grote internationale miniserie voor de 79-jarige Verhoeff en zijn eerste productie sinds de boekverfilming Brief voor de koning uit 2008. De bioscoopversie van Tokyo Trial beleefde eerder deze week zijn première op het Nederlands Film Festival in Utrecht en is vanaf 14 december in de Nederlandse bioscopen te zien. Hensema, Minis en Franssen zijn in Tokyo Trial te zien met Jonathan Hyde (Titanic), Paul Freeman (onder meer Raiders of the Lost Ark) en Irrfan Kahn (Life of Pi, Slumdog Millionaire).

Ook de NPO-documentaire Robin de Puy - Ik ben het allemaal zelf maakt kans op een International Emmy Award. De korte film is genomineerd in de categorie ARTS en neemt het op tegen inzendingen uit Canada, Japan en Brazilië. De documentaire, gemaakt in het kader van het programma Close Up van Avrotros, volgt fotografe Robin de Puy tijdens een roadtrip door de Verenigde Staten. De film is begin 2016 uitgezonden.

De International Emmy Awards bekronen elk jaar televisieprogramma's die buiten de Verenigde Staten gemaakt zijn. Wie de prijzen in de elf categorieën in ontvangst mogen nemen, wordt op 20 november in New York bekend gemaakt.

Wat je fotografeert ben je zelf

Vijf fotografen portretteren Robin de Puy, Fotograaf des Vaderlands.

Robin de Puy Beeld Avrotros
Robin de PuyBeeld Avrotros

In De Balie in Amsterdam zijn maandagavond de genomineerden bekendgemaakt van de nieuwe Gieskes-Strijbis Podiumprijs, met een geldbedrag van twee keer 60 duizend euro de grootste podiumprijs van Nederland. Een adviescommissie selecteerde vijf kanshebbers voor de prijs: hiphopchoreograaf Lloyd Marengo, schrijver en theatermaker Bright Richards, regisseur en actrice Lizzy Timmers, danser en choreograaf Niek Traa en componist Merlijn Twaalfhoven.

Zij werden geselecteerd omdat ze, volgens een persverklaring, ‘vele podia bespelen: ze zijn te vinden op straat, in asielzoekerscentra én in theaters. Het zijn veelzijdige, getalenteerde makers met vernieuwende producties op hun naam.

Tino Wallaart, directeur van het Gieskes-Strijbis Fonds, zegt over de kanshebbers: ‘De genomineerden voor de nieuwe Gieskes-Strijbis Podiumprijs zijn geëngageerde makers die grenzen durven verleggen. Doorzetters die niet bang zijn om het gebaande pad te verlaten.’ De winnaars van de Gieskes-Strijbis Podiumprijs 2017 worden op 9 oktober bekend gemaakt.

De nominaties werden bekendgemaakt in De Balie. Beeld De Balie
De nominaties werden bekendgemaakt in De Balie.Beeld De Balie

Eva Jinek is twee keer genomineerd voor de Sonja Barend Award, de prijs voor het beste tv-interview van 2017. De Varagids heeft maandag de longlist bekendgemaakt. Het interview dat Patricia Paay in Jinek gaf over haar sekstape, staat daarop vermeld, evenals het gesprek dat Jinek en Jeroen Pauw met Jan Roos voerden voor Pauw & Jinek.

Ook Jeroen Pauw is met twee interviews in de race. Het gesprek dat hij met Diederik Samsom voerde voor 5 Jaar later, behoort volgens de VARAgids tot de tien beste interviews van het afgelopen jaar. Jinek en Pauw krijgen concurrentie van Stef Biemans, Kefah Allush, Matthijs van Nieuwkerk, Mariëlle Tweebeeke en Tijs van den Brink.

Ook Janine Abbrings gesprek met de Amsterdamse burgemeester Eberhard van der Laan en het interview van Wilfried de Jong met koning Willem-Alexander staan op de longlist. De Sonja Barend Award wordt uitgereikt op 19oktober door Sonja Barend tijdens DWDD.

Hij is al bijna een kwart eeuw dood. Toch gaat Frank Zappa weer op tournee - als hologram. De concertenreeks van de bekende Amerikaanse componist en muzikant gaat eind 2018 van start. De exacte tourdata worden volgend jaar bekendgemaakt.

Tijdens de tournee, die Frank Zappa – Back on the Road gaat heten, zal het hologram worden bijgestaan door bekende Zappa-alumni als Steve Vai, Adrian Belew en Vinnie Colaiuta. De Zappa Family Trust die momenteel wordt geleid door Ahmet Zappa (de derde telg van de vier Zappa-kinderen) heeft het groene licht gegeven. Hij laat weten verrukt te zijn. Daarnaast spreekt hij de wens uit zijn broer Dweezil en zus Moon naast hun (hologram)vader te zien schitteren. Moon scoorde met haar vader in 1982 nog de Top 40-hit Valley Girl, de enige Amerikaanse Top-40 hit uit Zappa’s carrière.

De kans om de kinderen naast het hologram van Zappa te zien lijkt echter klein. Toen na de dood van Zappa’s echtgenote Gail in 2015 bleek dat zij de Trust onevenredig onder haar kinderen had verdeeld – Ahmet en Diva kregen 60 procent; Moon en Dweezil 40 procent – raakten de gemoederen verhit. Dweezil, op 16, 17 en 18 oktober in Nederland te zien onder de noemer 50 Years of Frank: Dweezil Zappa Plays Whatever the F@%k He Wants, heeft op zijn Twitterpagina al laten weten part noch deel te hebben aan de hologramtournee.

Zappa’s hologram zal overigens niet het eerste optredende hologram zijn, al is het feit dat hij direct op tournee gestuurd wordt opmerkelijk. Onder anderen Elvis, Michael Jackson en Tupac gingen hem voor. Naast de Back on the Road-tournee zijn er tevens plannen om de rockopera Joe’s Garage (1979), een van Zappa’s populairste platen, op de planken te brengen, waarbij Zappa’s hologram de rol van de ‘Central Scrutinizer’ zal vervullen, de stem die de nummers aan elkaar praat en het verhaal, over een muzikant die werkloos raakt omdat de overheid muziek heeft verboden, van continuïteit voorziet. (Jay Plaat)

Tupac als hologram met Snoop Dogg in 2012 Beeld
Tupac als hologram met Snoop Dogg in 2012Beeld

In Schotland is een bijna 400 jaar oud schilderij ontdekt dat wordt toegeschreven aan de 17de-eeuwse Vlaamse schilder Peter Paul Rubens (1577-1640). De ontdekking werd gedaan door kunsthistoricus Bendor Grosvenor van het BBC-programma Britain’s Lost Masterpieces.

Volgens de BBC gaat het om een kopstudie uit ongeveer 1625 van George Villiers, de eerste hertog van Buckingham. Het schilderij hangt in het museum Pollok House in de Schotse stad Glasgow. Van het schilderij werd altijd gedacht dat het was gemaakt door een latere schilder die zich op het werk van Rubens baseerde.

Nadat overschilderingen en vuil waren verwijderd, werd een studie gedaan naar het hout waarop was geschilderd. Daaruit bleek dat het werk eerder was gemaakt dan altijd was verondersteld. Ook röntgenonderzoek van het haar op het schilderij wees naar Rubens zelf.

Villiers, hertog van Buckingham (1592-1628), werd in 1614 voorgesteld aan het hof van de Engelse koning Jacobus. Hij werd zijn adviseur en er ontstond een langdurige vriendschap. In 1917 werd Villiers hertog van Buckingham. Hoewel Villiers getrouwd was en kinderen had, gingen er hardnekkige geruchten dat de koning en de hertog een liefdesrelatie hadden. Bij een renovatie van Apethorpe Hall, een van de favoriete verblijven van koning Jacobus, werd een geheime verbinding tussen de slaapkamers van de twee mannen ontdekt. In 1628 werd Villiers vermoord, drie jaar na de dood van koning Jacobus.

Ben van Beneden, de directeur van het Rubenshuis in Antwerpen, heeft inmiddels bevestigd dat het om een authentiek schilderij van Rubens gaat. Hij noemde het een ‘zeldzame uitbreiding van het portrettenoeuvre van Rubens’. Het doek is inmiddels gerestaureerd. Op 27september wordt de aflevering van Britain’s Lost Masterpieces over de vondst uitgezonden op BBC 4.

Verbetering: in een eerdere versie van dit artikel stond dat George Villiers graaf van Buckingham was, die titel droeg hij vanaf 1617. De tekst is aangepast omdat Villiers in 1623 de hogere adelijke titel Hertog van Buckingham kreeg.

George Villiers door Peter Paul Rubens. Beeld Siren-Com/Wikimedia
George Villiers door Peter Paul Rubens.Beeld Siren-Com/Wikimedia

Soulzanger Charles Bradley is op 68-jarige leeftijd overleden. De Amerikaan leed al enige tijd aan kanker. ‘Hij was altijd een vechter, en heeft tegen kanker gevochten met alles wat hij had’, aldus het management van Bradley.

De zangcarrière van Bradley nam pas een kleine tien jaar geleden een hoge vlucht. Hij was toen al jaren in New York actief als James Brown-imitator, onder de naam Black Velvet. Maar Gabriel Roth, de bassist van Sharon Jones & The Dap-Kings, zag wel iets in hem. Hij bood Bradley een contract aan bij zijn label onder zijn eigen naam.

Bradley accepteerde het aanbod en bracht uiteindelijk in januari 2011 zijn allereerste eigen album uit, No Time for Dreaming. Hij was toen al 62. Een jaar later was hij het onderwerp van de documentaire Soul of America. In 2012 bracht Bradley het album Victim of Love uit, vorig jaar was daar dan zijn derde en laatste plaat, Changes. In 2016 werd ook voor het eerst kanker bij hem vastgesteld. Hij werd behandeld en leek genezen, maar onlangs bleek dat de kanker was teruggekeerd en was uitgezaaid naar zijn lever.

'Het duurde 62 jaar voordat iemand mij ontdekte', zei hij in 2011, 'maar ik ben god dankbaar. Sommige mensen worden nooit gevonden.'

Bradley trad de laatste jaren vaker in Nederland op. Zo was hij in 2014 van de partij op het North Sea Jazz Festival en stond de zanger vorig jaar nog op Down The Rabbit Hole.

Charles Bradley. Beeld photo_news
Charles Bradley.Beeld photo_news

De rock 'n'roll spat er vanaf

'Weet je, bij het woord soulmuziek denk ik altijd aan iets van vroeger. Dames en heren in mooie pakken, heel netjes allemaal. En dat is precies wat ik niet wil zijn. Ouderwets en netjes. Ik hou ook van een lekkere portie vuige rock 'n' roll.' Aldus Curtis Harding in 2014 in een interview met Gijsbert Kamer. Lees het hier terug.

Charles Bradley. Beeld photo_news
Charles Bradley.Beeld photo_news

Het Stedelijk Museum in Amsterdam heeft vanaf vandaag een nieuw entreegebied. Het oogt als een verademing. Een frisse, heldere, open ruimte, met een heuse koffiebar en zitjes in verschillende tinten groen, voor een afspraakje in de stad.

Weg zijn de vaste kassa’s en de sta-in-de-weg-garderobe. De alsmaar uitdijende winkel is een halt toegeroepen. En eindelijk zien we de grote witte poten waarop de badkuip staat.

Vanaf dag één, na de Grand Opening van de nieuwbouw in 2012, waren er al klachten over hoe je het museum binnenliep – of juist niet kon binnenlopen. De lange rijen voor de kassa verhinderden de voortgang van andere bezoekers; net als de elektronische entreepoortjes die moeilijker waren te bedienen dan gedacht. Op drukke dagen ontstonden er opstoppingen als tijdens de beruchte Zwarte Zaterdagen op de Franse snelwegen.

Bovendien stond de ruimte vol met visuele obstakels, met dank aan de zwarte garderobe en de kassa’s die elk overzicht blokkeerden. Niemand wist hoe je precies naar de ondergrondse bibliotheek moest en waar je je kaartje kon afgeven op weg naar de eveneens ondergrondse museumzaal.

Nu wordt de routing aangeven door elektronische borden. De garderobe is tegen de muur geplaatst, de boekhandel tegen het raam. De vrijgekomen ruimte lijkt na de ingreep, ook door de glazen pui, letterlijk in het verlengde van het Museumplein te liggen. Het zal de toegankelijkheid vergroten.

Voordat je het weet sta je binnen, voor de koffie, een boek en, o ja, voor de kunst. Om vast in die kunstsfeer te komen hangt er een grootformaatscherm in het loungegedeelte waarop video’s en kunstfilms zijn te zien. Het is per slot van rekening wel een museum, niet? (Rutger Pontzen)

Het Stedelijk Museum in Amsterdam. Beeld anp
Het Stedelijk Museum in Amsterdam.Beeld anp

Omroep Avrotros gaat er alles aan doen om te voorkomen dat het populaire Radio 1-programma Nieuwsshow verhuist naar Omroep MAX. Dat zei Ed Nijpels, voorzitter van de raad van toezicht van Avrotros, woensdag in De Telegraaf. Nijpels noemt het ‘onbestaanbaar’ dat MAX het huidige tijdblok en format van het programma gaat gebruiken. ‘We gaan door tot de hoogste instantie. Dat betekent in beroep gaan, bezwaar maken, dan moet de directie ernaar kijken’. Uiteindelijk, aldus Nijpels, ‘komen we uit bij de raad van toezicht van de NPO.’ Presentatoren Peter de Bie (67) en Mieke van der Weij willen Nieuwsshow in 2018 bij MAX voortzetten. Eerder leek De Bie te moeten stoppen omdat zijn contract bij Avrotros niet werd verlengd.

Peter de Bie en Mieke van der Weij. Beeld
Peter de Bie en Mieke van der Weij.Beeld

De fusie van Toneelgroep Amsterdam en de Amsterdamse Stadsschouwburg gaat door. Beide ondernemingsraden hebben positief advies uitgebracht over de plannen voor één grootstedelijke theaterinstelling onder leiding van een driekoppige directie, bestaande uit Ivo van Hove (nu directeur Toneelgroep Amsterdam), Wouter van Ransbeek (nu adjunct-directeur TA), en Dianne Zuidema, nu directeur van de Stadsschouwburg. De nieuwe Amsterdamse instelling moet een ‘pluriforme, maatschappelijk betrokken en toonaangevende plek’ worden, voor eigentijdse nationale en internationale podiumkunst.

Het is een belangrijke volgende stap in de voorgenomen fusie, die al sinds 2006 de wens is van Ivo van Hove. Hij zei toen in zijn Staat van het Theater dat de schouwburgen in grote steden geleid zouden moeten worden door hun huisgezelschappen, naar Duits model. Vergelijkbare fusies zijn gaande of voltooid in Rotterdam en Den Haag.

De vorige directeur van de Stadsschouwburg, Melle Daamen, was geen voorstander van dit model, omdat hij vreesde dat Toneelgroep Amsterdam te dominant zou worden in de programmering. Sinds Daamen weg is (hij vertrok naar Theater Rotterdam), en werd opgevolgd door Dianne Zuidema, leken alle seinen voor een fusie op groen te staan.

Hoewel, in maart van dit jaar maakte de Amsterdamse Kunstraad nog een voorbehoud: ze was positief over de fusie, maar adviseerde om in het geval van een tweekoppige directie naast Van Hove een ‘sterke zakelijke directeur van buiten’ te werven. Aan dat advies is geen gehoor gegeven.

Over de precieze taakverdeling en verantwoordelijkheden van de drie directeuren konden de woordvoerders nog geen uitspraken doen. Ook de Amsterdamse Kunstraad kon nog niet reageren.(Herien Wensink)

Ivo van Hove tijdens de Tony Awards Beeld reuters
Ivo van Hove tijdens de Tony AwardsBeeld reuters
Publiek tijdens de uitreiking van de VSCD toneelprijzen in de Stadsschouwburg in Amsterdam op 17 september Beeld anp
Publiek tijdens de uitreiking van de VSCD toneelprijzen in de Stadsschouwburg in Amsterdam op 17 septemberBeeld anp

De Amerikaanse zangeres Lady Gaga heeft het Europese deel van haar wereldtournee afgezegd. Hierdoor gaat ook haar op 3 oktober geplande concert in de Ziggo Dome in Amsterdam niet door. Dat heeft concertorganisator Mojo bekendgemaakt. Een nieuwe datum voor het concert van Lady Gaga, artiestennaam van de 31-jarige Stefani Joanne Angelina Germanotta, is nog niet bekend.

Lady Gaga kampt al enige tijd met ernstige pijnklachten door onder andere fibromyalgie, een vorm van reuma, en kan daardoor niet optreden. Eerder kondigde de zangeres van hits als Poker Face, Telephone, Just Dance en Bad Romance aan het even rustiger aan te willen doen vanwege haar posttraumatische stressstoornis (PTSS) die voor de continue pijn zorgt. Vorige week werd Lady Gaga opgenomen in een ziekenhuis om te worden behandeld.

Het tweede deel van Lady Gaga's tour in de Verenigde Staten gaat vooralsnog wel door. Die begint op 5 november in Indianapolis. Het heeft op sociale media ertoe geleid dat sommigen suggereren dat de Amerikaanse zangeres haar gezondheidsproblemen zou hebben verzonnen om onder haar tournee uit te komen. ‘Als je mij kent, zou je weten dat dat niet verder van de waarheid kan zijn’, aldus Lady Gaga in een reactie op Twitter. ‘Ik ben een vechter. Ik gebruik het woord lijden niet alleen omdat trauma en chronische pijn mijn leven veranderd hebben, het weerhoudt me er ook van om een normaal leven te leven.’

Ook in de documentaire Gaga: Five Foot Two, die onlangs in première ging op het Internationale filmfestival van Toronto en vanaf vrijdag te zien is op Netflix, vertelt Lady Gaga over haar gevecht met haar pijn. In de film van Chris Moukarbel zien we hoe de zangeres haar successen, zoals haar veelgeprezen halftime-show bij de Super Bowl, afwisselt met medische ingrepen en haar worsteling met lichamelijke en geestelijke gezondheidsklachten. (Iñaki Oñorbe Genovesi)

Lady Gaga Beeld reuters
Lady GagaBeeld reuters

In het NPO radio 1 programma Vroege Vogels is zondag de shortlist van de Jan Wolkers prijs bekend gemaakt. De laatste vijf boeken, die meedoen aan de strijd voor de Jan Wolkers Prijs 2017 voor het beste Nederlandse natuurboek, zijn: Wilde apen van Frank Berendse, Dieren met toekomst plannen, slim vooruitkijken in de natuur van Frans van der Helm, Veluwe, de Natuurgids van Dirk Hilbers, De kinderen van de Nacht, over wolven en mensen van Dik van der Meulen en Vogels op de cm2 van Peter Müller en Tom Loorij. De jury sprak van een ‘sterk natuurboeken-jaar’. De Jan Wolkers Prijs kan worden toegekend aan alle soorten natuurboeken: van wetenschappelijke werken, romans tot kinderboeken of veldgidsen.

De winnaar wordt uiteindelijk aangekondigd op 15 oktober door Karina Wolkers, in een speciale uitzending van Vroege Vogels.

De prijs voor het beste natuurboek wordt voor de vijfde keer uitgereikt. De eerste winnaar in 2013 was Simon van der Geest voor het jeugdboek Spinder en in 2016 won De grutto van Albert Beintema.

null Beeld
Beeld

De Amerikaanse acteur Hearry Dean Stanton is op 91-jarige leeftijd overleden. Zijn agent maakte vrijdagavond (lokale tijd) bekend dat hij 'rustig is ingeslapen in een ziekenhuis in Los Angeles'. Een eenzame man in een leeg landschap. Dat is de beklijvende herinnering aan Harry Dean Stanton, schrijft Bart Jungmann. Lees hier de necrologie over de eenzelvige bijrolacteur die indruk maakte.

Na 23 jaar keert acteur Jim Carrey terug op televisie. Hij gaat de hoofdrol spelen in een serie van regisseur Michel Gondry, met wie Carrey eerder samenwerkte voor de indie-klassieker Eternal Sunshine of the Spotless Mind.

De serie, Kidding genaamd, wordt ontwikkeld door betaalzender Showtime. Er wordt in eerste instantie één seizoen gemaakt met tien afleveringen van dertig minuten, aldus The Hollywood Reporter. Carrey speelt Jeff, die miljoenen verdiende als kindertelevisie-icoon Mr. Pickles. De serie volgt Jeff terwijl zijn leven en zorgvuldig opgebouwde imago uit elkaar binnen te vallen. Wanneer de Kidding te zien zal zijn, is nog niet bekend.

Carrey was voor het laatst op televisie te zien in het sketchprogramma In Living Color in de jaren 90. Hij deed daar vijf seizoenen aan mee, en legde zich vervolgens toe op acteren in films. Wel produceerde hij onlangs, ook voor Showtime, de serie I’m Dying Up Here, over een komiek in de jaren 70. Die serie heeft groen licht gekregen voor een tweede seizoen.

Jim Carrey tijdens het filmfestival in Venetië, eerder deze zomer. Beeld photo_news
Jim Carrey tijdens het filmfestival in Venetië, eerder deze zomer.Beeld photo_news

Na zeven seizoenen van spoilers, gelekte afleveringen en hacks hebben de makers van Game of Thrones besloten niks aan het toeval over te laten bij de grote finale van de razendpopulaire serie. Daarom komt HBO volgens Casey Bloys, hoofd programmering bij de zender, met een creatieve, maar prijzige oplossing om de allerlaatste aflevering van het achtste seizoen geheim te houden. Er worden meerdere scenario’s gefilmd zodat tot op het allerlaatst voor niemand duidelijk is hoe de strijd om de IJzeren Troon echt afloopt.

Bij een eventueel lek, of als HBO per ongeluk een aflevering van Games of Thrones eerder online zet - zoals afgelopen seizoen in Spanje gebeurde - is dus niet zeker of dat het daadwerkelijke einde is. Ook de acteurs en filmcrew van de succesvolle serie, die in 2011 startte, zullen niet weten wat de uitkomst is van alle verwikkelingen in Westeros. Ze zullen naar de laatste aflevering moeten kijken om te zien voor welk scenario is gekozen.

Game of Thrones is niet de eerste populaire serie waarbij op deze manier het einde wordt gemaakt, ook de makers van de hitseries Breaking Bad en The Sopranos kozen voor eenzelfde aanpak.

Fans van Game of Thrones zullen nog even moeten wachten op seizoen 8. Het script ligt klaar, maar er zal pas vanaf oktober worden gefilmd. De makers verwachten in augustus 2018 klaar te zijn en pas ergens in 2019 zullen kijkers getuige kunnen zijn van de apotheose rond de verwikkelingen rond Jon Snow, Daenerys Targaryen en Cersei Lannister. (Iñaki Oñorbe Genovesi)

null Beeld ap
Beeld ap

Acteur Frank Vincent, bekend van zijn rol als Phil Leotardo in The Sopranos, is woensdag op 78-jarige leeftijd overleden. Naast zijn acteerwerk in The Sopranos speelde hij vele andere gangster-rollen. Vincent debuteerde naast Joe Pesci in Death Collector van Ralph DeVito in 1975.

Regisseur Martin Scorsese gaf hem vervolgens een rol in Raging Bull (1980). De acteur had een Italiaanse achtergrond en speelde maffia-rollen in films als Goodfellas (1990) en Casino (1995). Van 2004 tot 2007 speelde hij in The Sopranos de gangster Phil Leotardo, de tegenstander van Tony Soprano. Naast zijn carrière als acteur leende hij zijn stem aan de videogameserie Grand Theft Auto.

Vincent was daarnaast muzikant, producent en schreef het boek 'A Guy's Guide to Being A Men's Man'. De Amerikaan stierf woensdag aan complicaties bij een openhartoperatie in een ziekenhuis in New Jersey.

Frank Vincent bij opnames van The Sopranos in 2003. Beeld bruno
Frank Vincent bij opnames van The Sopranos in 2003.Beeld bruno

Een stoet aan Amerikaanse artiesten en filmsterren heeft tijdens een benefietavond voor de slachtoffers van orkanen Harvey en Irma ruim 14,5 miljoen dollar (12 miljoen euro) opgehaald. Aan de actie Hand In Hand, die op bijna alle Amerikaanse televisiezenders en via sociale media werd uitgezonden, nam een indrukwekkende sterrenparade deel. Onder meer Oprah Winfrey, Al Pacino, Robert DeNiro, George Clooney en Justin Bieber bemanden de telefooncentrale om donaties van kijkers aan te nemen.

Vanuit Los Angeles, New York en Nashville eerden onder meer Leonardo DiCaprio, Jamie Foxx, Nicole Kidman, Cher, Julia Roberts en Selena Gomez in korte toespraken de mensen die zich in de rampgebieden hebben ingezet om te helpen. Orkaan Harvey, die later afzwakte tot een tropische storm, kostte in Texas aan ruim zeventig mensen het leven. Het dodental als gevolg van de doortocht van Irma in Florida, Georgia en South-Carolina ligt al op ruim veertig.

Diverse artiesten traden op tijdens de benefietavond. Stevie Wonder opende de avond met een gospelversie van Lean on me. Usher en Blake Shelton zongen Stand by me, Demi Lovato bracht met onder meer Brad Paisley en CeCe Winans het Beatlesnummer With a little help from my friends ten gehore en Despacito-zanger Luis Fonsi coverde met Tori Kelly het liedje Hallelujah.

Sommige artiesten grepen de benefietavond ook aan om kritiek te leveren op de Amerikaanse president Trump. Met name diens klimaatbeleid, verscherpte immigratieregels en optreden na de extreemrechtse onlusten in Charlottesville werden door enkele sterren onder vuur genomen. Zo liet Stevie Wonder weten dat ‘iedereen die gelooft dat er niet zoiets bestaat als het opwarmen van de aarde blind moet zijn’.

Rapper Drake verklaarde dat het volgen van het nieuws tegenwoordig ‘behoorlijk overweldigend’ is, terwijl Beyoncé opmerkte dat ‘het onmogelijk is om naar het nieuws te kijken zonder geweld of racisme in dit land te zien’. Daarnaast zei de zangeres, zelf afkomstig uit de zwaar getroffen Texaanse stad Houston, dat ‘natuurrampen niet discrimineren’. ‘Ze zien niet of je een immigrant bent, zwart of wit, Latino of Aziatisch, joods of moslim, rijk of arm.’

In Nederland wordt vrijdag een nationale radio- en tv-actiedag gehouden voor de slachtoffers van Irma op Sint Maarten. Op giro 5125 was dinsdag 3,2 miljoen binnengekomen voor het Rode Kruis.

Rapper Taboo, een van de Amerikaanse artiesten die deelnam aan de benefietavond voor de slachtoffers van orkanen Harvey en Irma. Beeld ap
Rapper Taboo, een van de Amerikaanse artiesten die deelnam aan de benefietavond voor de slachtoffers van orkanen Harvey en Irma.Beeld ap

Patty Jenkins heeft getekend voor het script en de regie van een sequel van haar hitfilm Wonder Woman. Volgens Variety maakt deze deal van haar de bestbetaalde vrouwelijke regisseur ooit.

De onderhandelingen begonnen vrij snel na de release van Wonder Woman in juni, toen bleek dat de film een groot succes was. Wonder Woman heeft tot nu toe wereldwijd meer dan 800 miljoen dollar (bijna 670 miljoen euro) opgeleverd.

Hoewel studio Warner Bros geen bedragen heeft bekendgemaakt, melden bronnen van Variety dat het salaris van Jenkins voor de vervolgfilm tussen de 7 en 9 miljoen dollar zal liggen. Dit salaris ligt op dezelfde lijn als dat van mannelijke topregisseurs als Steven Spielberg. Bovenop haar salaris krijgt Jenkins een deel van de opbrengst van de sequel bij. Voor het eerste deel kreeg ze zo'n 1 miljoen dollar.

Hoofdrolspeler Gal Gadot tekende eerder al voor de vervolgfilm, die rond de kerst van 2019 moet uitkomen.

Wonder Woman

De geschiedenis van superheldin Wonder Woman: in tiara en sexy strijdpak vechten voor vrede (+)

Patty Jenkins. Beeld afp
Patty Jenkins.Beeld afp

De Britse fotograaf en verzamelaar Martin Parr heeft zijn fotoboekencollectie geschonken aan het museum Tate Modern in Londen. Parr (65) bracht in een kwart eeuw meer dan 12.000 fotoboeken bij elkaar, een verzameling die als een van de belangrijkste ter wereld wordt beschouwd.

Parr is ook een van de drijvende krachten achter de oplevende belangstelling voor fotoboeken als verzamelobject. Samen met Gerry Badger stelde hij het monumentale, driedelige The Photobook: A History samen, om aandacht te besteden aan een in zin ogen ‘onderschat element in de culturele geschiedenis van de fotografie.’

Parr is een van de bekendste fotografen van het fotopersbureau Magnum en produceert zelf ook fotoboeken met sterk uiteenlopende thema’s, bijvoorbeeld rond de manier waarop mensen hun vrije tijd doorbrengen tot verzamelingen van ansichtkaarten die hij bij elkaar bracht onder de noemer ‘boring postcards’.

Zijn verzameling bestaat uit klassieke fotoboeken, maar ook zeldzame portfolios en in zijn ogen interessant werk van amateurs. Hij leende al eerder werk aan de Tate uit voor grote fototentoonstellingen rond William Klein, oorlogsfotografie en de expositie ‘Performing for the camera’.

Een deel van de boeken zal gebruikt worden voor exposities binnen het Tate, terwijl de hele collectie voor het publiek toegankelijk zal worden gemaakt via de bibliotheek van het museum. (Mark Moorman)

Martin Parr Beeld epa
Martin ParrBeeld epa

In de aanloop naar de grote prijzenavond van de Amerikaanse televisie, de Emmy Awards van 17september, werden dit weekend de Creative Arts Awards uitgereikt. Onder de winnaars waren de Netflix-documentaire 13th, RuPaul’s Drag Race, talkshowgastheer James Corden en Saturday Night Live. 13th van filmmaker Ava DuVernay won 4 Emmy’s, na eerder al een Oscarnominatie en een Peabody Award in de wacht te hebben gesleept. James Corden won voor het tweede jaar op rij de Emmy in de categorie ‘variety special’ met zijn Carpool Karaoke Primetime Special.

null Beeld afp
Beeld afp

De Amerikaanse countrywereld verloor dit weekeinde twee sterren. Don Williams, die zeventien nummer-1-hits had in de country-hitlijsten, stierf op 78-jarige leeftijd. Nummers als Gypsy Woman en Tulsa Time, werden gecoverd door muzikanten als Eric Clapton en Pete Townshend.De 50-jarige Troy Gentry, van het duo Montgomery Gentry, kwam vrijdag op 50-jarige leeftijd om bij een helikopterongeluk, waarbij ook de piloot stierf.

De BNG Bank Nieuwe Theatermakersprijs, een stimuleringsprijs voor jonge podiumkunstenaars ter waarde van 45.000 euro, is gewonnen door het collectief Nineties Productions. Dat is bekend gemaakt tijdens de officiële opening van het Nederlands Theater Festival. Het jonge gezelschap kreeg de prijs voor hun voorstelling Untitled, 2017.

Een ’vrijgevochten show, waarin de regels van de kunst worden bevraagd en het publiek heel direct betrokken wordt’, aldus de jury. De BNG Bank Nieuwe Theatermakersprijs voor de meest veelbelovende theatermakers werd dit jaar voor de twaalfde keer uitgereikt. Andere genomineerde voorstellingen waren Cock Cock Who’s There? van Samira Elagoz, Het leven is droom van Olivier Diepenhorst bij Toneelschuur Producties, Windstilleven van Collectief Walden, Ivanov van Nina Spijkers bij Toneelschuur Producties, Missie Marquez (Deel 4, 5, 6) van Kompagnie Kistemaker en Karaoki Kanye van Club Gewalt.

Eerdere winnaars waren Laura van Dolron, Ilay den Boer, Sadettin Kirmiziyüz, en de theatercollectieven Schwalbe en BOG.

Lot Vekemans bij opening Nederlands Theater Festival: 'Theaterwereld is een speelbal van publieke opinie'

Lees hier de Staat van het Theater, de jaarlijkse 'State of the Union' van de theatersector.

De Nederlandse rockband De Staat verzorgt het voorprogramma van het uitverkochte concert dat de Rolling Stones op 30 september in de Amsterdam ArenA geven. Tijdens het concert in de GelreDome in Arnhem op 15 oktober staat de Amerikaanse soulzanger Leon Bridges in het voorprogramma van de legendarische rockband.

De Europese No Filter-tournee van Mick Jagger, Keith Richards, Charlie Watts en Ronnie Wood begint vrijdag in Hamburg, Het eerste optreden van de Britse rockband is in het stadspark van de havenstad. In de jaren tachtig vonden er grote concerten plaats van David Bowie (1987) en Pink Floyd (1989).

De Stones spelen tijdens de No Filter-tournee klassiekers als Gimme Shelter, Paint It Black, Jumpin Jack Flash, Tumbling Dice en Brown Sugar en een aantal nieuwe nummers. In Hamburg en München verzorgt de IJslandse band Kaleo het voorprogramma. Tijdens de laatste drie concerten van de tournee van Jagger en de zijnen in Parijs staat de Amerikaanse band Cage the Elephant in het voorprogramma.

Op hun Europese tour doen de Stones verder het Oostenrijkse Spielberg aan, Zürich, Lucca, Barcelona, Kopenhagen en Stockholm. De concerten in Amsterdam en Arnhem waren in mei meteen uitverkocht.

null Beeld anp
Beeld anp

Enkele bekende Franse modemerken als Louis Vuitton, Dior, Gucci en Yves Saint Laurent zullen voortaan te magere modellen, maar ook modellen die nog geen 16 jaar oud zijn, weren van de catwalk. Dat hebben de modemerken, die eigendom zijn van de Franse luxebedrijven Kering en LVMH, bekendgemaakt aan de vooravond van de start van de New York Fashion Week.

De nieuwe regels gaan direct in. Vrouwelijke modellen moeten minimaal maatje 34 hebben, terwijl voor mannelijke modellen minimaal voortaan maat 44 geldt. Daarnaast maken de modemerken dus geen gebruik meer van modellen onder de 16 voor modeshows of fotoshoots waarin ze kleding voor volwassenen showen. Voor 16- tot 18-jarigen worden bepaalde voorwaarden ingevoerd.

‘Het welzijn van modellen is heel belangrijk voor ons’, aldus bestuurder Antoine Arnault van Louis Vuitton Moët Hennessy (LVMH), waartoe ook de modemerken Givenchy en Fendi behoren. ‘We hebben de verantwoordelijkheid om nieuwe standaarden te zetten voor mode en we hopen dat andere modemerken ons zullen volgen.’

De maatregel volgt op de aanhoudende discussie in de modewereld over het 'mager-is-mooi-principe' en het vaak opvoeren van ongezond magere modellen in bladen en op catwalks. Zo werden Gucci en Yves Saint Laurent hiervoor al een paar keer op de vingers getikt.

Eerder dit jaar werd in Frankrijk ook een 'anorexiawet' goedgekeurd om modellen te beschermen tegen magerzucht. Hierdoor hebben modellen een doktersbriefje nodig voor ze de catwalk op mogen of aan fotoshoots mogen deelnemen. Op het briefje moet de dokter verklaren dat modellen gezond zijn en niet lijden aan bijvoorbeeld eetstoornissen.

Een eerder voorstel om een minimale bmi (body mass index) op te nemen in de wetgeving, stuitte op fel verzet uit de modewereld en haalde het niet. Opdrachtgevers die modellen in dienst nemen die niet over zo’n medische verklaring beschikken, riskeren celstraffen van zes maanden en boetes tot wel 75 duizend euro.

Vanaf oktober moet in Frankrijk ook bij reclame- en glamourfoto's worden aangegeven als die zijn geretoucheerd om de modellen slanker te maken.

null Beeld reuters
Beeld reuters

Dinsdag overleed Holger Czukay in zijn woning in Weilerswist bij Keulen. Czukay (79) was medeoprichter en bassist in de band Can. Can gold als de belangrijkste vertegenwoordiger van de zogeheten Krautrock waartoe ook Neu!, Faust en het vroege Tangerine Dream behoorden. Duitse bands die een machinale rock ’n roll ritmiek koppelden aan vrijzinnige psychedelica. Czukay begon zijn avontuur met Can, waarmee hij tot 1977 negen albums opnam, in 1968. Hiervoor had hij vijf jaar gestudeerd bij componist Karlheinz Stockhausen.

Samen met drummer Jaki Liebezeit (die in januari van dit jaar overleed) vormde Czukay (basgitaar) een zeer solide en invloedrijke ritmesectie, wiens invloed afstraalde op postpunkbands als Joy Division en PiL.

Door het versnijden van geluidstapes experimenteerde Czukay al met samples voordat de digitale sampler werd uitgevonden. Op Persian Love van zijn eerste, baanbrekende soloplaat Movies (1979) koppelt hij Perzische zang aan contrasterende popmuziek, en loopt daarmee vooruit op het werk van Brian Eno en David Byrne op hun My Life In The Bush Of Ghosts (1981).

Hoe serieus Czukay ook te werk ging, hij hield van een grapje, zoals bijvoorbeeld is te horen aan het melige novelty-deuntje Hit Hit Flop Flop Flop. Brian Eno, The Edge, Eurythmics en David Sylvian zijn enkele van de namen die met hem op hun platen de samenwerking zochten.

Gijsbert Kamer

Beeld uit Layla M. Beeld .
Beeld uit Layla M.Beeld .

De film Layla M. van regisseur Mijke de Jong is dit jaar de ­Nederlandse inzending voor de Oscars in de categorie Beste buitenlandse film. De film werd uit acht aanmeldingen gekozen door een ­selectiecommissie die bestond uit afgevaardigden van verschillende Nederlandse filmorganisaties.

Layla M. gaat over een ­geïsoleerd 18-jarig moslimmeisje uit Amsterdam-West dat langzaam radicaliseert. De film, met in de hoofdrollen Nora El Koussour en Ilias Addab, ging in september 2016 in première op het filmfestival van Toronto. Eind januari wordt duidelijk of Layla M. tot de vijf Oscargenomineerden behoort. De uitreiking van de meest prestigieuze filmprijzen ter ­wereld vindt plaats op 4 maart.

Recensie: Layla M. zoekt het hartverscheurende verhaal achter de krantenkop (****).

'Zo veel mogelijk jonge meiden bereiken, dat was ook het doel'. Interview met regisseur Mijke de Jong en actrice Nora El Koussour. (+)

Kensington geeft volgend jaar een concert in de Amsterdam Arena. Dat blijkt uit een poster die rondgaat op sociale media. De datum van het concert van de populaire Utrechtse band is 14 juli 2018. Dinsdagavond is Kensington te gast in het tv-programma De Wereld Draait Door.

Eerder dit jaar stond Kensington al vijf keer in een uitverkochte Ziggo Dome. Het was het voorlopige hoogtepunt van de rockband die in 2013 doorbrak met het nummer Home Again en ook hits scoorde als Streets, War en Riddles. De kaartverkoop voor het optreden in de Arena - het grootste solo-optreden van Kensington ooit - start woensdag 13 september.

Overigens is het niet de eerste keer dat Kensington in de Arena staat. Eerder waren ze daar te zien tijdens een show van dj Armin van Buuren, waar ze hun gezamenlijke nummer Heading Up High ten gehore brachten.

null Beeld Kensington
Beeld Kensington

De Nederlandse dirigent Jurjen Hempel (1961) wordt per 1 september volgend jaar chef-dirigent van de Opera in Toulon. Hempel, die een grote reputatie geniet op het gebied van hedendaagse klassieke muziek, werkt geregeld met het Rotterdams Philharmonisch Orkest en is chef-dirigent van het Nederlands JeugdOrkest.

Ook leidde hij orkesten als het London Sinfonietta, het Asko Ensemble, het Nieuw Ensemble, het Schönberg Ensemble en het Nederlands Blazers Ensemble. Sinds 2005 is hij artistiek leider van het Ensemble Contrechamps in Genève. In Toulon gaat Hempel drie opera’s en twee symfonieorkesten per seizoen dirigeren.

Jurjen Hempel, links. Beeld Kippa
Jurjen Hempel, links.Beeld Kippa

Bart Govaert wordt per 1 oktober 2017 de nieuwe directeur van Vlaams Cultuurhuis de Brakke Grond in Amsterdam. Hij volgt Mieke Renders op, die afgelopen juni vertrok.

Govaert was tot nu directeur cultuur bij de gemeente Antwerpen. Daarvoor werkte de 44-jarige Govaert onder andere als woordvoerder en als adviseur cultuur, sport, evenementen en citymarketing voor de vroegere burgemeester Patrick Janssens van de Belgische stad. Ook was Govaert als coördinator van de kunsteducatieve organisatie Piazza dell’Arte werkzaam. Daarnaast is hij lid van de Raad van Bestuur van ‘Volksschouwburg’ De Roma en van Fameus, een organisatie die amateurkunst in Antwerpen ondersteunt.

Met Govaert wil de Brakke Grond zijn huidige koers voortzetten als ‘belangrijkste makelaar voor Vlaamse kunst en cultuur in Nederland’. De Brakke Grond, door de Vlaamse overheid in 1981 geopend, biedt voorstellingen op het gebied van toneel, dans, muziek, film en andere kunstvormen. Het Vlaams cultureel centrum werkt nauw samen met Theater Frascati, dat voorstellingen in de twee theaterzalen van de Brakke Grond programmeert.

In zijn huis in New York is de Amerikaanse dichter John Ashbery (90) overleden. Hij promoveerde op W.H. Auden, werd hoogleraar aan Brooklyn College en won de Pulitzer Prize 1976 voor Self-portrait In A Convex Mirror.

De dichter, drie keer te gast op Poetry International in Rotterdam, het laatst in 2013, gold als moeilijk toegankelijk. Ten onrechte, bleek zodra lezers kennismaakten met Ashbery’s subtiele ironie.

Uit de bundel Your Name Here (2000) komt ‘The History Of My Life’, dat werd vertaald door Ton van ’t Hof: ‘Er waren eens twee broers./ Toen was er nog maar één: ikzelf.// Ik groeide heel snel op, eerder dan ik leerde rijden,/ zelfs. Daar was ik: een stinkende volwassene.// Ik dacht erover om interesses te ontwikkelen/ waar iemand zich voor zou kunnen interesseren. Geen soap.// Ik werd heel erg gevoelig voor wat/ fijne beginjaren hadden geleken. Naargelang// ik ouder werd, werd ik welwillender/ jegens mijn gedachten en ideeën,// vond ze minstens zo goed als die van anderen./ Toen kwam er een grote, alles verslindende wolk// die aan de horizon bleef hangen, dat/ opdronk, wat maanden leek te duren of jaren.’

null Beeld ap
Beeld ap

De veelbesproken documentaire 'Jesse' van Joey Boink, die na aanhoudende kritiek niet door BNN-Vara wordt uitgezonden, is maandag te zien in Carré. Er zal dan ook een debat plaatsvinden in het Amsterdamse theater. Dat heeft producent Janneke Doolaard donderdag gezegd tegen persbureau ANP. In diverse filmtheaters in het land zijn zowel de documentaire als het Carré-debat te volgen via een livestream. Blendle-oprichter Alexander Klöpping laat daarnaast via Twitter weten dat dat de documentaire maandag vanaf 20.00 uur via Blendle te zien is.

Omroep BNN-Vara wilde de documentaire over GroenLinks-leider Jesse Klaver aanvankelijk komende maandagavond op tv uitzenden, maar zag daar vanaf vanwege de ontstane discussie over de objectiviteit van de 52 minuten durende film. Vooral het feit dat Boink toen de opnames werden gemaakt zelf actief was voor GroenLinks was critici een doorn in het oog. Boink zou ook bevriend zijn met Klaver, wat volgens de documentairemaker zelf overdreven is. Hij vindt het bovendien onterecht dat hij als ‘GroenLinks-man’ wordt bestempeld.

Doolaard kreeg de auteursrechten terug van de omroep en kan met Boink bepalen wat er met het materiaal gaat gebeuren. 'Jesse' zal ook in meerdere bioscopen te zien zijn, zei de producent. Of de documentaire ook nog ergens op tv komt, is nog niet bekend.

Kaarten voor de filmvertoning en het debat zijn vanaf vrijdag te koop via de website van Carré. De documentaire wordt op Blendle als pay per view (5 euro) aangeboden .

Lees ook

Commentaar: BNN-Vara realiseert zich net op tijd dat Jesse: de advertorial onafhankelijkheid ontbeert.

Het weigeren van de documentaire 'Jesse' is een schoolvoorbeeld van censuur.

Terwijl burgemeester Sylvester Tuner een avondklok heeft ingesteld voor het onder water gelopen Houston, springen steeds meer beroemdheden in de bres voor de getroffen bewoners van de miljoenenstad, melden Amerikaanse media. Onder meer Hollywoodster Dwayne 'The Rock' Johnson, stand up-comedian Kevin Hart en rapper Drake lieten weten geld en logistieke hulp te hebben aangeboden aan vrijwilligersorganisaties in het rampgebied.

Realityster Kim Kardashian West maakte via haar sociale media bekend dat zij samen met haar moeder en zussen 500 duizend dollar doneren aan het Rode Kruis om de slachtoffers van storm Harvey te helpen. Intussen zou zangeres Beyoncé, die in de Texaanse stad werd geboren, zonder daar verder al te veel ruchtbaarheid aan te geven, al bijna zeven miljoen dollar hebben gegeven om de ergste nood van de bewoners van Amerika's 'Space City' te lenigen.

Daarnaast heeft de Britse band Coldplay de bewoners een hart onder de riem proberen te steken met datgene wat zanger Chris Martin en zijn collega’s het beste kunnen: muziek maken. Tijdens een concert in het Hard Rock Stadium van Miami speelde Coldplay, dat vorige week vanwege Harvey een optreden in Houston moest afzeggen, een nieuw nummer dat speciaal voor de slachtoffers van de Texaanse stad is geschreven.

‘Omdat we allemaal zijn opgegroeid met de liefde voor countrymuziek - en natuurlijk denken we daar aan als we naar Texas gaan’, zei Martin voorafgaand aan het liedje. Daarnaast liet hij weten dat de band, onder meer bekend van hits als Viva la Vida, Clocks, Magic en A Sky Full of Stars ‘slechts één keer’ Houston zullen spelen.

Martin zong onder meer de ontroerende woorden: ‘I'm dreaming of when I get back to Houston. I'm dreaming of that very special place. I'm dreaming of when Houston has no problems. In that city where they send you into space.’

Daarna beloofde de zanger dat Coldplay op een later moment alsnog het afgelaste concert in Houston zal inhalen. Wanneer dat is, wordt later bekendgemaakt.

Een primeurtje voor het Amsterdam Dance Event (ADE). Bij het dancefestival Amsterdam Music Festival in de Amsterdam Arena, het grootste dancefeest rond het ADE, treden op 21 oktober de Nederlands dj’s Hardwell en Armin van Buuren op in een zogeheten ‘back2back’-set. Dat maakten de dancesterren, die beiden herhaaldelijk zijn verkozen tot beste dj van de wereld, dinsdag bekend bij een verrassingsoptreden bij Hotel Krasnapolsky aan de Dam in Amsterdam.

Bij een back2back-optreden, een fenomeen dat de laatste jaren in opmars is in de dancewereld, staan twee dj’s samen achter de draaitafels. Zij draaien beurtelings een plaat en moeten dus steeds op elkaars platen reageren, en proberen de dansende massa in beweging te houden. De bedoeling is dat niet van te voren wordt afgesproken welke platen in de koffer zitten (of op de memorystick staan).

Het Amsterdam Music Festival wil die back2back-clubtrend naar de megafeesten van het Amsterdam Music Festival brengen, en doet dat dus voor het eerst met Van Buuren en Hardwell. De dj’s zullen hun eigen voorkeuren, van trance tot ‘progressive house’, aaneen moeten zien te smeden in een lange draaibeurt.

Het Amsterdam Music Festival wordt dit jaar voor de vijfde keer georganiseerd rond het ADE. Er komen doorgaans tienduizenden danceliefhebbers op af, vooral uit het buitenland.

DJ's Armin van Buuren en Hardwell maakten met een verrassingsoptreden bekend dat ze samen draaien op AMF, onderdeel van ADE. Beeld anp
DJ's Armin van Buuren en Hardwell maakten met een verrassingsoptreden bekend dat ze samen draaien op AMF, onderdeel van ADE.Beeld anp

Karin van Gilst stopt per 1 oktober op eigen verzoek als zakelijk directeur van het Stedelijk Museum Amsterdam. Dat heeft het museum dinsdag bekendgemaakt. Van Gilst werd op 1 januari 2013 benoemd als directeur van het Stedelijk, toen Ann Goldstein daar nog de scepter zwaaide.

Na het vervroegde vertrek van de Amerikaanse Golstein, die onder vuur lag, leidde Van Gilst het museum anderhalf jaar alleen totdat in november 2014 Beatrix Ruf als directeur aantrad. Om meer geld binnen te halen voor het museum richtte Van Gilst onder meer Young Stedelijk en het Stedelijk Museum Fonds op.

Ze was ook medeverantwoordelijk voor het mogelijk maken van grote tentoonstellingen, zoals die over Kazimir Malevich, Marlene Dumas en Henri Matisse. Het is niet duidelijk wat Van Gilst, die eerder haar sporen heeft verdiend in de tijdschriftenwereld, vanaf oktober precies gaat doen.

Tentoonstelling Dumas trekt half miljoen bezoekers

Opvallend veel briefschrijvers waren het met de kritiek eens dat de in Amsterdam wonende kunstenares Marlene Dumas foto's uit kranten naschildert en dat nog slecht doet ook. De felle anti-Dumas-uitingen leidden tot publicaties in andere kranten, ook omdat ze nogal verschilden van de vijf sterren die Volkskrant-criticus Rutger Pontzen aan de overzichtstentoonstelling The Image as Burden in het Stedelijk Museum aan Dumas had gegund.

Een groep boze kijkers klaagt de Amerikaanse betaalzender Showtime aan, omdat ze ontevreden zijn over de beeldkwaliteit van de veelbesproken bokswedstrijd tussen Floyd Mayweather en Conor McGregor van afgelopen weekend.

Fans betaalden de zender 99 dollar om het gevecht te zien, maar kregen er zowel interrupties als slechte beeldkwaliteit voor terug, meldt The Hollywood Reporter. In plaats van goed beeld op hoge definitie zagen de boksfans een korrelige stream, met haperingen en foutmeldingen. Volgens de advocaat van de groep kijkers ligt de fout bij Showtime, omdat de zender besloot een nieuw systeem te testen.

Showtime zou hebben geweten dat ze over onvoldoende bandbreedte beschikten voor het aantal kijkers dat had betaald om het gevecht tussen Mayweather en McGregor te zien. Mayweather won 'the money fight', zoals de wedstrijd genoemd werd, uiteindelijk in ronde 10.

‘In plaats van vooraf duidelijkheid te geven en eerlijk te zijn naar klanten over het nieuwe, ongeteste, streamingsysteem, koos Showtime ervoor onduidelijkheid te zaaien over de kwaliteit van de betaalde stream van het gevecht’, aldus advocaat Michael Fuller, die namens de kijkers een zaak aanspande.

De gedupeerden leverden zelf hun bewijsmateriaal, dat voornamelijk bestaat uit Twitterberichten en screenshots. Ze eisen een schadevergoeding van 200 dollar per persoon.

Het kanaal beweert nauwelijks klachten te hebben ontvangen. ‘Maar we betalen zonder problemen het geld terug aan mensen die aantoonbaar de bokswedstrijd niet hebben kunnen volgen’, aldus een woordvoerder.

'The Money Fight'

McGregor vs. Mayweather kijken in de bioscoop: 'Hij lijkt wel een power ranger!' (+)

Het duurste boksgevecht aller tijden is gewonnen door de Amerikaanse bokser Floyd 'Money' Mayweather.

Een gepensioneerde bokser van 40 gaat het opnemen tegen een 29-jarige kooivechter. En ja, dat is voor het geld.

Floyd Mayweather en Conor McGregor in de ring. Beeld photo_news
Floyd Mayweather en Conor McGregor in de ring.Beeld photo_news

Regisseur Tobe Hooper, vooral bekend van horrorklassiekers als The Texas Chainsaw Massacre en Poltergeist, is op 74-jarige leeftijd overleden. Hooper overleed in Sherman Oaks, Los Angeles, in de Amerikaanse staat Californië. De doodsoorzaak is nog niet bekend.

Hooper maakte The Texas Chainsaw Massacre in 1974. De film werd voor een paar ton geproduceerd, maar leverde tientallen miljoenen en vele vervolgen op, die er nooit in slaagden het origineel te evenaren. De in de huid van zijn slachtoffers gehulde seriemoordenaar Leatherface, deels gebaseerd op de seriemoordenaar Ed Gein, is nog steeds een horror-icoon. Een prequel over Leatherface verschijnt later dit jaar.

Na het succes van The Texas Chainsaw Massacre mocht Hooper met grotere budgetten werken. In 1979 regisseerde hij de filmversie van Stephen Kings vampiersaga Salem's Lot en in 1982 vroeg Steven Spielberg aan Hooper of hij Poltergeist wilde regisseren.

Deze film, over een gezin dat door geesten wordt geterroriseerd, was commercieel een nog groter succes dan The Texas Chainsaw Massacre en groeide eveneens uit tot een klassieker in het genre. Volgens een hardnekkig gerucht had echter Spielberg zelf, die de film schreef en produceerde, de overhand in de regie van Poltergeist.

Het succes van The Texas Chainsaw Massacre en Poltergeist heeft Hooper nooit meer kunnen evenaren. Andere titels die hij nog regisseerde zijn Lifeforce (1985), een geflopte remake van Invaders from Mars (1986) en de monsterfilm Crocodile (2000). Zijn laatste film, Djinn, kwam uit in 2013.

Regisseur Tobe Hooper Beeld epa
Regisseur Tobe HooperBeeld epa
Beeld uit Poltergeist Beeld .
Beeld uit PoltergeistBeeld .

Wietze de Jager keert niet terug bij Qmusic. De radiodj, die sinds mei niet meer te horen is op de zender, heeft Qmusic laten weten te vertrekken.

'We leggen ons neer bij de keuze van Wietze om Qmusic te verlaten', aldus een woordvoerder van de radiozender. 'We kijken nu vooral met trots terug op vijf mooie jaren waarin we gegroeid zijn naar de tweede zender van Nederland.' De radiozender laat weten dat ze 'er alles aan hebben willen doen om Mattie & Wietze als duo op Qmusic te behouden.'

Het succesvolle duo viel in mei uiteen, vlak nadat het vijfjarig jubileum van hun ochtendshow groots was gevierd. Terwijl Mattie en Wietze spraken over een overstap naar een van de zenders van Talpa Radio, besloot Mattie zijn contact met Qmusic te verlengen voor een jaarsalaris van naar verluidt zes ton. Hij hoopte dat ook Wietze zou blijven, maar deze meldde zich ziek. Hij zat sinds begin mei thuis.

Matennaaier
Toen het duo begin mei uiteenviel, publiceerde De Telegraaf een e-mail van Wietze, die leest als een open brief. Hij schrijft dat Valk had toegezegd dat ze samen naar Sky Radio zouden gaan, maar hem op de valreep liet vallen. 'Je hebt niet alleen je ziel aan de duivel verkocht, maar ook het radioduo Mattie & Wietze om zeep geholpen. Je bent een matennaaier voor wie een bankrekening belangrijker is dan afspraken en een goede vriendschap.'

Wat Wietze gaat doen, is nog niet bekend. Mattie blijft de ochtendshow maken, maar gaat dat niet alleen doen. 'Wij werken ondertussen door aan een totaal nieuwe ochtendshow die veel verdergaat dan Mattie alleen', laat Qmusic weten. De vernieuwde ochtendshow is vanaf 4 september te beluisteren.

Mattie Valk en Wietze de Jager. Beeld ANP Kippa
Mattie Valk en Wietze de Jager.Beeld ANP Kippa

Schallmaier-index

Het is niet in beeld te vangen: de intieme, mystieke band tussen de radioluisteraar en vertrouwde stemmen in de ether. Maar fans van de populaire en bitter geëindigde ochtendshow van Mattie en Wietze op Qmusic proberen dat toch, ontdekte fotoredacteur Frank Schallmaier. Met een foto van hun radio op Instagram. Kijk hier naar de Schallmaier-index.

Derk Bolt, presentator van het tv-programma Spoorloos, komt met een boek over zijn ontvoering in Colombia. 'Ontvoerd. Het complete verhaal' verschijnt op 9 november, zo maakte uitgeverij De Kring vrijdag bekend.

Bolt werd in juni samen met zijn cameraman Eugenio Follender ontvoerd door de Colombiaanse guerrillabeweging ELN (Nationaal Bevrijdingsleger) in het noorden van het land. Ze werden een week vastgehouden en kwamen ongedeerd terug. De strijders van het ELN dachten aanvankelijk dat de twee voor de Amerikaanse inlichtingendienst CIA werkten.

Hoewel ze goed werden behandeld, vreesden de mannen voor hun leven. In het boek beschrijft de presentator, die al jarenlang in Colombia komt, op 'geheel eigen, ironische wijze' wat hem die week is overkomen en hoe hij het heeft beleefd. 'We zijn ernstig in gevaar geweest', zei Bolt, direct na zijn vrijlating. Hij was met zijn cameraman voor Spoorloos in Venezuela en Colombia op zoek naar de biologische moeder van een geadopteerde Nederlandse vrouw.

Bolt: 'We hebben voor ons leven moeten vechten toen we met de guerrilla's voor het leger de jungle in vluchtten. We liepen 10 tot 18 uur per dag. Op gympies, in een overhemd. Dan ga je in een overlevingsstand. Wonder boven wonder hebben we het gered. Kom je hier nog uit? Zal er ooit nog iemand zijn die mij terugziet? Dat zijn geen fijne gedachten.'

Reconstructie

Derk Bolt en cameraman Eugenio Follender zijn wel wat gewend na 25 jaar Spoorloos. Maar ineens is daar die nerveuze jongen met een pistool. Ze kunnen geen kant meer op. Lees hier de reconstructie van de ontvoering van het Spoorloos-team in Colombia.

Derk Bolt en cameraman Eugenio Follender na hun vrijlating. Beeld ANP
Derk Bolt en cameraman Eugenio Follender na hun vrijlating.Beeld ANP

De Amerikaanse zangeres Taylor Swift heeft haar eerste solosingle in drie jaar tijd uitgebracht. Look What You Made Me Do is het eerste nummer van Swifts nieuwe album Reputation, dat op 10 november uitkomt.

Volgens Volkskrant-muziekjournalist Robert van Gijssel is Look What You Made Me Do 'een aardig popliedje met een refreintje dat echt wel zal aanhaken'. Van Gijssel: 'Maar het opvallendst is natuurlijk de kurkdroge drumcomputer, die herinneringen oproept aan de beginjaren van de hiphop, aan de boogie van de vroege jaren tachtig waar danceproducer Calvin Harris onlangs ook al mee aan de haal is gegaan.’

Het nieuwe nummer heeft Swift samen met Jack Antonoff geschreven, die ook meerdere nummers schreef van haar succesvolle album 1989. Volgens Van Gijssel is het liedje 'lekker hip': 'Op momenten kun je in plaats van Swifts teksten ook gewoon Me So Horny van de 2 Live Crew meezingen. Maar dat zal, gezien de inhoud die gericht lijkt op Kanye West, niet de bedoeling zijn.'

In Look What You Made Me Do zingt Swift onder meer: 'Ik houd niet van je spelletjes. Ik houd niet van je gekantelde podium.' Alhoewel de zangeres Kanye West niet bij naam noemt, lijkt ze toch duidelijk naar de rapper te refereren. West stond namelijk tijdens zijn laatste tournee op een gekanteld podium.

De 27-jarige zangeres, die in het verleden grote hits had met Shake It Off, Blank Space en Bad Blood, laat in het nummer weten dat de oude Taylor Swift gestorven is: 'De oude Taylor kan de telefoon niet aannemen. Waarom? Omdat ze dood is.' Swift lijkt te verwijzen naar het beruchte telefoongesprek dat zij en Kanye West ooit hadden vlak voordat diens nummer Famous uitkwam.

In dat gesprek gaf Swift aan West toestemming om bepaalde lyrics over haar te gebruiken in zijn nummer Famous. Toen de zangeres later beweerde dat ze van niets wist, lekte Wests echtgenote Kim Kardashian het gesprek naar de media. De ruzie tussen Swift en West bereikte hierdoor destijds een hoogtepunt.

Oplettende fans zien in Look What You Made Me Do bovendien een verwijzing naar aartsrivaal Katy Perry. Zo zingt Swift: 'Je sloot me buiten en organiseerde een feestmaal', wat zou slaan op Perry’s laatste singles Bon Appetit en Swish Swish. Swift zegt wraak te zullen nemen: 'Misschien heb ik mijn verdiende loon gekregen, maar jij komt ook aan de beurt. Ik heb een lijst met namen en die van jou staat in het rood, onderstreept.'

De twee zangeressen ruziën al jaren over danseressen die ze van elkaar gestolen zouden hebben. Deze week ontstond het gerucht dat Perry en Swift samen gaan optreden tijdens de MTV Video Music Awards komend weekeinde. Swift heeft echter laten weten daar niet haar nieuw liedje te zullen vertolken.

Taylor Swift Beeld ap
Taylor SwiftBeeld ap

Muziekfestival Appelsap, theaterproducent Well Made Productions en beeldend kunstenaar Fiona Tan zijn de winnaars van de Amsterdamprijs voor de Kunst 2017. Dat maakte het Amsterdam Fonds voor de Kunst donderdagavond bekend in Paradiso.

De belangrijkste kunstprijs van Amsterdam wordt jaarlijks uitgereikt aan kunstenaars of instellingen die een bijzondere bijdrage leveren aan de kunst in de stad. Volgens juryvoorzitter Tracy Metz lag de nadruk van de jury dit jaar op maatschappelijke relevantie en diversiteit. ‘We hebben gekozen voor winnaars die grenzen verlegd hebben en blijven verleggen. Kunst die maatschappelijke vragen niet uit de weg gaat en aanhaakt bij het cultureel diverse publiek dat deze stad kenmerkt.’

Theaterproducent Well Made Productions, die verhalen brengt vanuit een multicultureel perspectief, won de Stimuleringsprijs. In de categorie Beste Prestatie won Appelsap. Appelsap is een hiphop, r&b en elektronisch muziekfestival dat volgens de jury sinds 2000 van een ongedwongen straatfeest uitgroeide naar een gerenommeerd en voorbeeldstellend festival op het gebied van cultureel ondernemerschap. Beeldend kunstenaar Fiona Ton won de prijs voor Bewezen Kwaliteit. De jury roemt haar audiovisuele installaties, films en fotowerken waarmee Ton een indrukwekkende carrière heeft opgebouwd.

De winnaars ontvangen ieder een geldbedrag van 35 duizend euro en een schaal van de stad Amsterdam, ontworpen door Frederik Roijé.
Emilie de Bruin

Kunstenaar Fiona Tan Beeld anp
Kunstenaar Fiona TanBeeld anp

Spotify heeft een nieuwe licentie-deal gesloten met Warner Music, de laatste grote platenmaatschappij waarmee de streamingdienst nog geen nieuw akkoord had. Dat betekent dat ook Warner-artiesten de komende jaren via Spotify te beluisteren zijn.

Spotify had eerder al licentie-deals gesloten met Sony Music en Universal, de twee andere muziekgiganten. Daardoor heeft het bedrijf de komende jaren vrij stabiele inkomsten, een vereiste om het vertrouwen van beleggers te winnen. Als alles goed gaat, is het vanaf eind dit jaar of begin volgend jaar mogelijk om te handelen in aandelen van Spotify.

Het is niet bekend wat Spotify en Warner precies zijn overeengekomen. De streamingdienst sprak eerder met Universal en Sony af dat zij nieuwe albums een tijdlang mogen weren van de gratis versie van Spotify. Betalende gebruikers hebben eerste keus.

null Beeld anp
Beeld anp


De erfgenamen van de Duitse kunstverzamelaar Franz Koenigs zijn niet eigenaar van de kunstwerken uit de Koenigscollectie in museum Boijmans Van Beuningen in Rotterdam. De rechtbank in Rotterdam bepaalde woensdag dat de vorderingen van de erfgenamen gebaseerd zijn op veronderstellingen en onvoldoende feitelijk worden ondersteund.

Volgens de claim van de erven zou het museum honderden tekeningen, waaronder werk van Rembrandt, Albrecht Dürer en Fra Bartolommeo, moeten teruggeven. De vraag was of Boijmans de werken in 1935 in bruikleen ontving of als geschenk. De rechtbank oordeelde woensdag het laatste.

Franz Koenigs, een van oorsprong Duitse bankier, gaf het museum in 1935 honderden tekeningen in bruikleen. Vervolgens schonk hij het eigendom van de werken in 1940 aan N.V. Bankierskantoor Lisser & Rosenkranz, om zo een schuld bij de bank af te lossen. Daarna kocht ondernemer en verzamelaar Daniël van Beuningen de werken en schonk ze aan het museum. Boijmansdirecteur Sjarel Ex hoopt dat er nu een eind komt aan 'een lange reeks inmiddels afgewezen eigendomsclaims op de tekeningencollectie'. Ex: 'We vinden het tijd geworden dat dit tijdrovende en belastende proces tot een beheerst einde komt.'

Een schildertij van Jheronimus Bosch, Het uilennest, uit de Koenigscollectie. Beeld Boijmans
Een schildertij van Jheronimus Bosch, Het uilennest, uit de Koenigscollectie.Beeld Boijmans

Netflix heeft de Britse regisseur Paul Greengrass gevraagd een film te maken over de 38-jarige Noorse massamoordenaar Anders Behring Breivik, meldt Deadline. Greengrass schreef ook het script.

Brevik vermoorde in 2011 in Oslo en op het eiland Utøya 77 mensen, waaronder veel jongeren van de Noorse sociaal-democratische partij. Regisseur Greengrass is vooral bekend van de Jason Bourne-films en de op waarheid gebaseerde films als Captain Philips, Flight 93 en Bloody Sunday. Greengrass zou dit jaar al willen beginnen met de opnames in Noorwegen.

Breivik liet tijdens zijn strafproces weten een christelijke nationalist te zijn, die de immigratie van moslims naar Europa wil bestrijden. Hij zag in de sociaal-democratische partij een gevaar voor de Noorse samenleving omdat deze zich niet hard genoeg opstelde tegen moslims en de islam. Breivik werd veroordeeld tot 21 jaar gevangenisstraf.

Lone wolves

Een socioloog sprak spreekt terroristen over drijfveren, motieven en achtergonden: 'Lone wolves voelen zich moreel superieur, zien zichzelf als helden.' (+)

Anders Breivik. Beeld afp
Anders Breivik.Beeld afp

Karl Otto Götz, de Duitse pionier van de abstracte kunst is zaterdag op 103-jarige leeftijd in zijn woning in Niederbreitbach (Rijnland-Palts) overleden. Dat heeft Joachim Missmann, de zaakwaarnemer van de K.O. Götz en Rissa-Stichting, maandag bekendgemaakt.

Götz studeerde aan de Kunstgewerbeschule in Aken en begon vanaf 1936 met zijn abstracte kunst. Hij experimenteerde bovendien met film en fotografie, wat hem echter al snel door de nazi's werd verboden. Hij werkte in het geheim door.

Na de Tweede Wereldoorlog bracht Götz de Duitse kunst met haar abstracte doeken weer onder de internationale aandacht. De Duitse kunstschilder was het enige Duitse lid van de internationale kunstenaarsgroep Cobra (Kopenhagen-Brussel-Amsterdam). Hij werkte mee aan verscheidene publicaties en exposities en bracht Duitse kunstenaars in contact met de avant-gardebeweging. In Götz' werk was de daadwerkelijke invloed van Cobra echter niet al te groot.

Na de Cobra-periode richtte Götz de kunstenaarsgroep Quadriga op waartoe ook Gerhard Hoehme, Bernard Schultze en Fred Thieler behoorden. Hij werd een van de belangrijkste Duitse vertegenwoordigers van de informele schilderkunst en gaf twintig jaar lang les aan de kunstacademie van Düsseldorf. Zijn studenten Gerhard Richter en Sigmar Polke zijn wereldberoemd geworden.

Tot op hoge leeftijd bleef Götz schilderen. Omdat hij bijna blind was geworden, deed hij dat met de hulp van zijn vrouw Rissa.

Karl Otto Götz Beeld epa
Karl Otto GötzBeeld epa

Roxeanne Hazes speelt komend seizoen in de huisband van De Wereld Draait Door. De zangeres zal met haar band elke laatste vrijdag van de maand in het populaire tv-programma optreden. De dochter van André Hazes is de opvolger van Sue the Night, de huisband van het vorige seizoen. Eerdere huisbands van DWDD waren Roel van Velzen, Moke, Lucky Fonz III, Rigby, Go Back to the Zoo, Chef'Special, The Kik, Tangarine, Typhoon en Lucas Hamming.

Vorige week bracht Roxeanne Hazes haar tweede single uit, In mijn bloed, de opvolger van haar debuut Ik was toch je meisje. Begin dit jaar was de 24-jarige zangeres ook te horen op Ballade van de moord van Thijs Boontjes Dans- en Showorkest.

Roxeanne Hazes trad de afgelopen jaren geregeld op met liedjes van haar in 2004 overleden vader. Twee jaar geleden begon zij met het schrijven van eigen nummers. 'In mijn bloed' is het titelnummer van haar gelijknamige debuutalbum dat begin september verschijnt. In oktober en november toert Roxeanne Hazes met haar band door Nederland.

Roxeanne Hazes Beeld anp
Roxeanne HazesBeeld anp

De Amerikaanse president Donald Trump en zijn vrouw Melania slaan de uitreiking en andere evenementen gerelateerd aan de prestigieuze Kennedy Center Honors dit jaar over, liet het Witte Huis weten. Trump en zijn vrouw willen de prijswinnaars over een paar maanden de kans geven ‘feest te vieren zonder enige politieke afleiding’.

Het besluit komt na een lastige week voor Trump, die zich de woede van veel Amerikanen op de hals haalde met zijn uitspraken over de rellen in Charlottesville. Een extreemrechtse demonstratie leidde tot geweld. Een vrouw kwam om het leven toen een man op een groep linkse tegendemonstranten inreed. Volgens Trump hadden ‘beide kanten’ schuld. Alle zestien leden van Trumps adviesraad op het gebied van kunst en cultuur stapten hierna op. Ze maakten hun vertrek bekend in een kritische brief aan de president. Vrijdag verliet Trumps belangrijkste strateeg, Steve Bannon, het Witte Huis.

De Kennedy Center Honors zijn oeuvreprijzen die jaarlijks worden uitgereikt aan kunstenaars, muzikanten en artiesten. De uitreiking vindt plaats in december en gaat gepaard met meerdere evenementen. Een gala dat in het Witte Huis zou plaatsvinden ter ere van de prijswinnaars werd al eerder geschrapt, nadat meerdere winnaars lieten weten dat ze niet van plan waren te komen. Dit jaar komt de prijs onder meer toe aan danser en choreograaf Carmen de Lavallade, muzikant en acteur LL Cool J, zanger Lionel Richie en schrijver Norman Lear.

De Kennedy Center Honors bestaan dit jaar veertig jaar. In al die jaren is het slechts enkele malen voorgekomen dat een president niet bij de uitreiking aanwezig was, vanwege bijvoorbeeld een ontmoeting met een andere wereldleider of een crisissituatie. Een president heeft niet eerder afgezegd omdat zijn beleid af zou kunnen leiden van de feestvreugde.

Deborah F. Rutter, hoofd van het Kennedy Center, zei zaterdag dat er overleg was geweest tussen het Witte Huis en de organisatie over de aanwezigheid van Trump. Het Kennedy Center heeft de president echter niet verzocht om thuis te blijven, aldus Rutter.

Donald en Melania Trump. Beeld photo_news
Donald en Melania Trump.Beeld photo_news

Een rechter in Los Angeles heeft vrijdag het verzoek van het slachtoffer afgewezen om een slepende verkrachtingszaak tegen filmregisseur Roman Polanski te laten rusten. Rechter Scott Gordon bepaalde dat Polanski een voortvluchtige verdachte blijft. Verder stelde hij dat hij de zaak niet kan laten vallen 'alleen omdat dat het beste is voor het slachtoffer'.

Samantha Geimer, die als dertienjarig meisje door filmregisseur Roman Polanski werd verkracht, verzocht de rechter om de al veertig jaar lopende zaak te beëindigen. Zij heeft naar eigen zeggen het de filmmaker, bekend van onder meer Chinatown en The Pianist, vergeven. Bovendien hebben zij en haar gezin last van de voortdurende aandacht van de media.

Polanski (84) heeft toegegeven dat hij in 1977 in Los Angeles geslachtsgemeenschap met Geimer heeft gehad. Hij zat daarvoor 42 dagen in voorarrest, maar vluchtte het land uit voordat zijn zaak voorkwam. Polanski vreesde dat de rechter een akkoord tussen hem en het Openbaar Ministerie over een lichtere aanklacht in ruil voor een bekentenis zou afwijzen, zodat hij alsnog een zwaardere straf zou krijgen.

Sindsdien is de regisseur voortvluchtig; hij verbleef onder meer in Zwitserland en Polen. Uitleveringsverzoeken werden niet gehonoreerd. Polanski woont inmiddels al jaren in Parijs. Hij trouwde in 1989 met de Franse actrice Emmanuelle Seigner, met wie hij ook samenwerkt. In 2013 speelde zij in zijn film Venus in Fur, naar het gelijknamige toneelstuk.

Deze week kwam een nieuwe beschuldiging aan het adres van Polanski naar buiten. Een 59-jarige vrouw zei dat ze in 1973 als 16-jarige seks had met Polanski. Hij was toen 40. De zaak is verjaard, maar de vrouw wilde haar verhaal delen omdat ze vind dat Polanski niet weg mag komen met de verkrachting van Geimer.

Roman Polanski. Beeld afp
Roman Polanski.Beeld afp
Samanatha Geimer. Beeld afp
Samanatha Geimer.Beeld afp

Slachtoffer

Samantha Geimer is een 'dubbel slachtoffer', zei Roman Polanski in 2011: 'Van mij en van de pers.'

De Britse entertainer Sir Bruce Forsyth is vrijdag op 89-jarige leeftijd overleden. Dat heeft zijn manager namens de familie bekendgemaakt. Forsyth kampte al enige tijd met een zwakke gezondheid. Forsyth was onder meer tot 2014 presentator van de Britse tv-show Strictly Come Dancing.

Hij begon zijn televisiecarrière in 1958 als presentator van Sunday Night at the London Palladium. Behalve als presentator was de duizendpoot ook bekend als acteur, zanger, danser en komiek. Bruce' dochter Julie Forsyth was lid van de Britse zanggroep Guys 'n Dolls en vormde later met haar man Dominic Grant het duo Grant & Forsyth.

Zijn manager Ian Wilson zei dat Forsyth ondanks zijn zwakke gezondheid zijn goede humeur en humor nooit verloor. ‘Een paar weken geleden kreeg hij bezoek van een vriend die vroeg wat hij de laatste achttien maanden zoal had gedaan. Hij antwoordde met een twinkeling in de ogen: 'Ik ben heel erg druk geweest... met ziek zijn.'’

Bruce Forsyth met zijn vrouw Wilnelia Merced. Beeld EPA
Bruce Forsyth met zijn vrouw Wilnelia Merced.Beeld EPA

Daniel Craig keert nog één keer terug als James Bond. De Britse acteur maakte dat zelf bekend in de Amerikaanse talkshow The Late Show van Stephen Colbert.

Het zal de laatste keer zijn dat Craig in de huid kruipt van de befaamde Britse spion. De acteur zegt op zijn hoogtepunt te willen stoppen. De volgende Bondfilm staat gepland voor november 2019 en wordt de vijfde film waarin Craig te zien is als 007. In 2006 maakte hij zijn debuut als James Bond in Casino Royale. Daarna volgden Quantum of Solace (2008), Skyfall (2012) en Spectre (2015).

Het bleef lang onzeker of er nog een Bondfilm zou komen met Craig in de hoofdrol. Na het verschijnen van Spectre leek hij niet meer terug te willen keren als Bond. Toen hem in een interview werd gevraagd of hij de rol nog een keer op zich zou willen nemen zei hij: ‘ik snijd nog liever mijn polsen door’.

In The Late Show vertelt Craig dat hij de vraag twee dagen na het afronden van de opnamen voor de laatste film kreeg. Hij legt uit dat hij zich daarom zo voelde en zegt dat het een ‘dom antwoord’ was. Craig vertelt Colbert dat hij altijd terug heeft willen keren als Bond, maar wel een pauze nodig had.

De volgende Bondfilm wordt de 25e film in de reeks. De eerste, Dr. No, verscheen in 1962 met Sean Connery als James Bond. Connery speelde de Britse spion in vijf opeenvolgende films, waarna George Lazenby in de zesde film, On Her Majesty’s Secret Service, de rol één keer op zich nam. Connery keerde nog tweemaal terug als Bond in Diamonds are Forever (1971) en Never say never again (1983).

Van 1973 tot 1985 speelde Roger Moore, die afgelopen mei overleed, in zeven Bondfilms de hoofdrol. Na Moore werd Bond twee keer gespeeld door Timothy Dalton, van wie Pierce Brosnan in 1995 het stokje overnam. Hij maakte vier Bondfilms voordat Daniel Craig in 2006 de titelrol kreeg. (Emilie de Bruin)

Daniel Craig wordt nog een keer James Bond Beeld ap
Daniel Craig wordt nog een keer James BondBeeld ap

Acteur Leonardo DiCaprio zal kunstenaar en wetenschapper Leonardo Da Vinci gaan vertolken in een verfilming van Da Vinci’s leven. Deze film zal worden gebaseerd op een nieuwe biografie door best-sellerauteur Walter Isaacson, die oktober dit jaar verschijnt. Voor de filmrechten schijnt productiehuis Paramount miljoenen dollars te hebben geboden, om concurrent Universal af te troeven. De opnamen zijn nog niet begonnen.

Acteur DiCaprio is vernoemd naar het Italiaanse genie. Het verhaal gaat dat zijn moeder de kleine DiCaprio voor het eerst in haar buik voelde schoppen terwijl ze in het Uffizi Museum in Florence een schilderij van Da Vinci bewonderde. Volgens DiCaprio zag zijn vader dit als een teken dat zijn zoon Leonardo moest heten. Intimi noemen de acteur overigens Leo, mogelijk zal in dit boek en in de film onthuld worden of dit ook het koosnaampje van Da Vinci was. De Amerikaanse auteur Walter Isaacson schreef eerder biografieën over Steve Jobs en Albert Einstein, die beide ook als verfilmingen (in film en tv-serie) succesvol waren.

De acteur zal de komende tijd zijn baard dus laten staan (daar experimenteert hij al een tijdje mee) en moeten oefenen op het schilderen met links. De namen van beide Leonardo’s lijken al zo op elkaar dat Fox News presentator Shepard Smith de acteur en de schilder door elkaar haalde en het had over ‘Leonardo DiCaprio’s Mona Lisa’, zonder op te merken dat hij iets verkeerd deed. Voor hem zal deze biopic zeker interessante kost zijn.

Leonardo di Caprio. Beeld AFP
Leonardo di Caprio.Beeld AFP

Een schilderij van de Nederlandse schilder Willem de Kooning is teruggevonden, 31 jaar nadat het werd gestolen uit een universiteitsmuseum in de Amerikaanse staat Arizona. Het doek met de naam Woman-Ochre werd destijds door een onbekende man uit de lijst gesneden, terwijl een vrouwelijke handlanger de suppoost afleidde.

David van Auker, eigenaar van een meubel- en antiekzaak in de staat New Mexico, kocht het doek op als onderdeel van een inboedel. Het belandde in de etalage van zijn winkel, waarna verschillende klanten informeerden of het een schilderij van De Kooning betrof.

Samen met zijn partner deed hij wat online onderzoek, waarbij hij stuitte op een artikel over het gestolen werk. Hij vergeleek foto’s met het schilderij in de winkel, en eenmaal overtuigd van de gelijkenis belde Van Auker het museum. De conservator stelde vervolgens vast dat het verdwenen schilderij inderdaad was teruggevonden.

‘Ik was er altijd erg optimistisch over dat we het schilderij op een dag zouden terugvinden, maar het is moeilijk in woorden te vatten hoe het voelt dat het nu weer thuis is,’ aldus de korpschef die tientallen jaren belast was met het onderzoek naar de diefstal.

‘Dit was voor ons het equivalent van een verloren portemonnee vinden en teruggeven,’ vertelt de eerlijke terugvinder aan The New York Times. De interim-directeur van het museum kan haar geluk niet op. Het doek past volgens haar precies in het canvas dat destijds achterbleef in de lijst, ‘als het glazen muiltje van Assepoester’. Het schilderij wordt maandag tijdens een persconferentie getoond, daarna zal het worden gerestaureerd.

Woman-Ochre werd door de Kooning gemaakt in 1954 of 1955. Het olieverfschilderij maakt deel uit van een serie van zes vrouwportretten, genaamd Woman. Geschat wordt dat het teruggevonden doek tenminste 160 miljoen dollar waard is.

De abstract-expressionist Willem de Kooning werd geboren in Rotterdam in 1904. Hij verhuisde in 1926 naar de Verenigde Staten, waar hij de rest van zijn leven woonde. De kunstacademie in Rotterdam is naar hem vernoemd.

Het schilderij is terug in het museum. Beeld University of Arizona Museum of Art
Het schilderij is terug in het museum.Beeld University of Arizona Museum of Art

Marwan Kenzari gaat de rol van schurk Jafar spelen in de nieuwe verfilming van Aladdin. Dat bevestigt zijn agent. Het is de grootste rol voor een Nederlander in Hollywood sinds Rutger Hauer de rol van cyborg Roy Batty speelde in Blade Runner in 1982.

Kenzari, een 34-jarige Nederlandse acteur van Tunesische komaf, kan daarmee definitief doorbreken in Hollywood. Eerder had hij rollen in de Amerikaanse films Ben Hur en The Mummy. Binnenkort is hij naast Johnny Depp te zien in Murder on the Orient Express. In Nederland speelde hij hoofdrollen in Rabat en Wolf, waarvoor hij het Gouden Kalf van beste acteur ontving.

In de live-actionversie van Aladdin spelen ook Naomi Scott, Mena Massoud, die de titelrol vervult, en Will Smith, die de stem doet van de geest. De Disney-film wordt geregisseerd door de Brit Guy Ritchie, onder meer bekend van Snatch en Sherlock Holmes.

De originele tekenfilm Aladdin stamt uit 1992 en was een van de grootste hits van Disney, met onder meer twee Oscars voor de muziek. De film leverde wereldwijd ruim 500miljoen dollar op. Het verhaal speelt zich af in de fictieve stad Agrabah en is gebaseerd op een Arabisch sprookje over een jongen die drie wensen mag doen bij een geest in een fles. Jafar, de grootvizier van de sultan van Agrabah, wil de geest gebruiken voor eigen gewin.

Disney maakte de afgelopen jaren al succesvolle live-actionfilms van The Jungle Book en Beauty and the Beast.

(Haro Kraak)

Marwan Kenzari Beeld epa
Marwan KenzariBeeld epa
Marwan Kenzari (midden) in de film Wolf. Beeld
Marwan Kenzari (midden) in de film Wolf.Beeld

Michael Jackson die in 3D in een weerwolf (of preciezer: een weerkatachtige) verandert: het zal voor het eerst vertoond worden op de 74ste editie van het Filmfestival van Venetië. Aldaar beleeft de gerestaureerde versie van de veertien minuten durende videoclip bij Jacksons hit Thriller (1983) haar wereldpremière. De destijds revolutionaire, minihorrorfilm die als een speelfilm overkwam, is niet alleen digitaal opgeschoond, maar ook geconverteerd naar 3D. Dit hebben de erven van Jackson maandag bekendgemaakt.

De supervisie over het project wordt gevoerd door John Landis, die de clip destijds regisseerde en Jackson niet alleen tot weerkat maar ook tot guur kijkende zombie liet transformeren. ‘Alle op dit moment beschikbare kopieën van Thriller zijn versleten. Dat maakte me gek’, zei Landis tegen entertainmentsite Billboard.com.

Landis, die door Jackson werd benaderd nadat hij zijn weerwolfklassieker An American Werewolf in London (1981) had gezien, met toen baanbrekende transformatie-effecten, sleutelde drie jaar aan de 3D-restauratie. Die sluit volgens hem nauw aan bij Jacksons eigen wensen. De in 2009 gestorven popicoon wilde altijd al dat Thriller in het filmtheater te zien was. Hij zou de 3D-techniek naar verluidt hebben willen inzetten bij zijn nooit gerealiseerde Londense This Is It-concertreeks.

De Thriller-clip, die in Venetië samen met de making-of van Thriller zal draaien, blijkt vol potentiële 3D-treffers te zitten. Weerkat Michael die naar de camera klauwt; zijn bloedrode jack tegen de mistig blauwe achtergrond; de ingenieuze cameratruc waarmee Jacksons date achterwaarts lijkt te zweven wanneer ze ziet dat hij gezombificeerd is: ze lijken gemaakt om te zien met dieptewerking. (Kevin Toma)

De jas die Jackson droeg in Thriller. Beeld AFP
De jas die Jackson droeg in Thriller.Beeld AFP

Rolan Feld, de zoon van de Britse T-Rex-zanger Mark Feld alias Marc Bolan (1947-1977), heeft film- en platenmaatschappij Sony aangeklaagd. In de soundtrack van de Sony-film Baby Driver is het klassieke T-Rex-liedje Debora opgenomen, en daarvoor is de erfgenamen en dus rechthebbenden van Marc Bolan volgens zoon Rolan geen toestemming gevraagd.

De zaak is opmerkelijk, omdat de film Baby Driver een echte soundtrackfilm is, met liedjes van bijvoorbeeld Queen en The Beach Boys. Ook omdat de film wordt gedistribueerd door Sony, een groot platenlabel, mocht worden verondersteld dat de auteursrechten goed geregeld zouden zijn. Volgens Rolan Feld is dat niet het geval. Er is volgens de nabestaanden geen enkele poging ondernomen de rechthebbenden om toestemming te vragen het lied te gebruiken.

Baby Driver, van regisseur Edgar Wright, gaat over een bestuurder van een vluchtauto bij bankovervallen, die zijn ontsnappingen laat begeleiden door liedjes van Beck en Barry White tot de Nederlandse bands Golden Earring en Focus. Sony heeft nog niet op de aantijgingen gereageerd, en volgens Rolan Feld ook geen excuses aangeboden. Of de aanklacht gevolgen heeft voor de soundtrack-cd, is nog onduidelijk.

(Robert van Gijssel)

null Beeld epa
Beeld epa

De clip van de zomerhit Despacito van de Puerto Ricaanse muzikanten Luis Fonsi en Daddy Yankee is vrijdag de meest bekeken video ooit op YouTube geworden. Het is ook de eerste video die vaker dan 3 miljard keer werd aangeklikt. Het filmpje heeft ook een recordaantal likes: ruim 17 miljoen.

Despacito had midden juli al een streamingrecord van Justin Bieber gebroken, toen het liedje in totaal 4,6 miljard aangeklikt was via verschillende streamingdiensten. In de video bij Despacito die het wereldwijde YouTube-record verbrak, is Justin Bieber niet te zien. De Canadese hitzanger is wel te horen op de remix van het Spaanstalige liefdesliedje. Die versie voert in meerdere landen de hitlijsten aan en werd 470 miljoen keer beluisterd via YouTube.

De vorige recordhouder op de videowebsite was ook al een muziekclip: See You Again van Wiz Khalifa en Charlie Puth, de soundtrack bij Furious 7. Die clip staat voorlopig op ruim 2,99 miljard views. Daarvoor stond Gangnam Style van het Zuid-Koreaanse fenomeen Psy lange tijd boven aan het klassement.

Nederlandse hitlijsten
Despacito in de remix van Justin Bieber voert in Nederland deze week voor de tiende week de Single Top 100 aan. Daarmee scoort Justin Bieber zijn grootste hit in Nederland. Bieber bereikte al eerder de hoogste plek van de Single Top 100, maar stond nooit eerder tien weken op nummer 1. Tot nu was Love Yourself, dat eind 2015 verscheen, zijn succesvolste single in de Nederlandse hitlijst. Love Yourself ging negen weken op rij aan kop. Dat lukte Despacito niet. Luis Fonsi, Daddy Yankee en Justin moesten de afgelopen weken meermaals plaatsmaken voor Krantenwijk van Lil' Kleine en Boef. De rappers staan deze week, net als vorige week, op de tweede plek.

Journalist en televisiemaker Kees Sorgdrager is woensdag op 80-jarige leeftijd in zijn woning in Amsterdam overleden. Sorgdrager is vooral bekend geworden door zijn medewerking aan het televisieprogramma Den Haag Vandaag. In die hoedanigheid deed hij in 1984-1985 verslag van de RSV-enquête over steun van de overheid aan een noodlijdende scheepswerf, die toenmalig minister van Economische Zaken Gijs van Aardenne in ernstige verlegenheid bracht. Naast televisiewerk was Sorgdrager ook werkzaam bij de NPO-radioprogramma’s OVT en Met het oog op morgen. ‘Ik heb nooit in Den Haag gewoond’, zei Sorgdrager eens. ‘Ik heb ook nooit in een receptiecircuit verkeerd en kwam niet op verjaardagsfeestjes van politici. De journalist hoort op de stoep, daar hoort hij vrede mee te hebben.’

Kees Sorgdrager in 1991. Beeld ANP
Kees Sorgdrager in 1991.Beeld ANP

Dancefestival Valtifest is dinsdag failliet verklaard. Het is nog onzeker of de aanstaande jubileumeditie, die gepland staat voor 9 september, door kan gaan. Dat meldt de organisatie van het Amsterdamse verkleedfestijn woensdag op zijn website.

Valtifest viert dit jaar zijn tiende editie op de NDSM-werf in Amsterdam-Noord. Het bedrijf achter het evenement, Valtifest BV, kan echter niet meer aan zijn betalingsverplichtingen voldoen. De organisatie laat weten dat de curator met meerdere partijen in gesprek is in een poging de komende editie te laten doorgaan. Inmiddels zijn zo'n 3000 kaarten verkocht voor het feest dat dit jaar het thema artifarti voert. De kaartverkoop is inmiddels gestaakt.

Valtifest wordt georganiseerd door Meubel Stukken dat ook verantwoordelijk is voor dancefeesten als Speedfreax, O.W.A.P. en Het Oud Hollandsch Acid Feest. Meubel Stukken werd ooit opgericht door dj Joost van Bellen, die inmiddels geen eigenaar meer is maar nog wel nauw betrokken.

Lees ook: 'Grootste technofestival ter wereld' in Breda afgelast wegens financiële problemen

Volgend jaar verschijnt een biografie over Ivo van Hove, ter gelegenheid van de 60ste verjaardag van de regisseur en directeur van Toneelgroep Amsterdam. De biografie wordt geschreven door Karin Veraart, toneelrecensent van de Volkskrant. Ze heeft hiervoor een contract getekend bij uitgeverij Querido. ‘Dit betekent dat ik zo lang ik daaraan werk geen voorstellingen van Van Hove of Toneelgroep Amsterdam zal recenseren’, zegt Veraart. Ze volgt de regisseur al lang. ‘Theater is een vluchtige kunstvorm en het is zonde om het werk van Van Hove voorbij te laten gaan.

Het boek gaat over hoe zijn leven zijn werk beïnvloedt en omgekeerd. Van Hove is sinds 2001 directeur van Toneelgroep Amsterdam, die hij tot in het buitenland bekend wist te maken. Daarnaast regisseerde de Vlaming tal van andere toneelstukken en opera’s. Stukken van hem stonden met veel succes in New York en Londen. Onlangs werd bekend dat de musical Lazarus die Van Hove met David Bowie maakte (de popster stierf kort na de première) vanaf september 2018 in het DeLaMar Theater in Amsterdam te zien is met een Nederlandse cast.

Foto van de voorstelling Lazarus van David Bowie en Ivo van Hove. Beeld Jan Versweyveld
Foto van de voorstelling Lazarus van David Bowie en Ivo van Hove.Beeld Jan Versweyveld
Regisseur Ivo van Hove. Beeld anp
Regisseur Ivo van Hove.Beeld anp

De onlangs aangekondigde HBO-serie Confederate is mikpunt geworden van een grote protestactie op Twitter. Tijdens de uitzending van de nieuwe aflevering van HBO’s paradepaardje Game of Thrones werd massaal getwitterd onder de hashtag #NoConfederate. De serie speelt zich af in een alternatief universum waarin de slavernij nooit is afgeschaft. De actie is een initiatief van de Amerikaanse activist April Reign, die ook het brein was achter de hashtag #OscarsSoWhite. Daarmee stelde ze het gebrek aan diversiteit in Hollywood aan de kaak. Diverse acteurs sloten zich aan bij haar protest en boycotten in 2016 de Oscaruitreiking, waarna het bestuur van de filmprijs maatregelen nam om diversiteit te bevorderen. Reign zegt over HBO’s nieuwste productie dat de slavernij niet mag worden gebruikt voor een entertainmentserie. De betaalzender lijkt niet onder de indruk te zijn van de kritiek. ‘We hopen dat mensen hun oordeel bewaren tot er iets te zien is.’ Confederate wordt gemaakt door David Benioff en D.B.Weiss, het duo achter Game of Thrones.

David Benioff en D.B. Weiss, de makers van de serie Confederate Beeld ap
David Benioff en D.B. Weiss, de makers van de serie ConfederateBeeld ap
Logo van HBO Beeld anp
Logo van HBOBeeld anp
Bono van U2 tijdens een recent concert van de band in Barcelona. Beeld epa
Bono van U2 tijdens een recent concert van de band in Barcelona.Beeld epa

Tweehonderd gelukkigen zijn vanavond te gast bij een exclusief optreden van U2 in de Gashouder op het Amsterdamse Westergasfabriek-terrein. Ook neemt de band terplekke een clip op. U2 staat zaterdag en zondag in de Amsterdam Bijlmer Arena in het kader van The Joshua Tree Tour, maar werd vanmiddag al in de buurt van de Gashouder gespot. Op Twitter verschenen vrijdag aan het begin van de avond foto's van Bono en The Edge die op het terrein stonden en fans begroetten.

Fans uit alle windstreken wachten bij de gashouder op U2. Beeld anp
Fans uit alle windstreken wachten bij de gashouder op U2.Beeld anp

Mick Jagger heeft een dag na zijn 74ste verjaardag zijn fans verrast met twee nieuwe, politiek getinte nummers over het Verenigd Koninkrijk. ‘De songs zijn de weerslag van bezorgdheid over de veranderende politieke situatie, die niet meer te begrijpen is', laat de Rolling Stones-zanger via platenmaatschappij Universal Music weten. De nummers, getiteld 'Gotta Get A Grip' en 'England Lost', zijn nu te downloaden.

Volgens Jagger ging 'England Lost', waarop ook de rapper Skepta te horen is, aanvankelijk over een verloren voetbalwedstrijd van het nationale elftal. Hij realiseerde zich echter snel dat de tekst symbool staat voor iets groters. In het nummer bekritiseert hij onder meer de immigratiediscussie die hevig woedt in het Verenigd Koninkrijk. Jagger verklaart zich pessimistisch over de problemen waarmee zijn land kampt, dat midden in de Brexit-onderhandelingen zit.

Jaggers laatste solo-album, Goddess in the Doorway, dateert uit 2001.

null Beeld epa
Beeld epa

De zestien tekeningen en het schilderij dat het J. Paul Getty Museum in Los Angeles vorige week kocht voor naar schatting 86 miljoen euro, zijn afkomstig van de 62-jarige verzamelaar Luca Padulli, medeoprichter van het Britse investeringsbedrijf Camomille Associates. Dat schrijft The Art Newspaper op basis van bronnen.

Padulli zou de werken - tekeningen van onder anderen Michelangelo, Lorenzo di Credi en Andrea del Sarto en een schilderij van Watteau - de afgelopen zeventienjaar hebben gekocht op veilingen.

Het Getty wilde niet bekendmaken hoeveel de werken hebben gekost, maar stelde wel dat dit de grootste uitgave is in de geschiedenis van het museum.

De entree van het J. Paul Getty Museum in Los Angeles. Beeld afp
De entree van het J. Paul Getty Museum in Los Angeles.Beeld afp

Een boek van Nelson Mandela's lijfarts over de laatste jaren van de Nobelprijswinnaar voor de Vrede en Zuid-Afrikaanse oud-president is per direct uit de schappen gehaald. Volgens uitgever Penguin Random House is dit uit respect voor de familie van Mandela. Die had geklaagd dat er te veel 'persoonlijke details' werden vermeld in het vorige week gepubliceerde boek.

Bovendien dreigde de weduwe van Mandela, Graça Machel, met gerechtelijke stappen tegen de auteur van het boek, Vejay Ramlakan, jarenlang de lijfarts van Mandela. Volgens Machel zou Ramlakan zijn beroepsgeheim hebben geschonden door allerlei details over het leven en de gezondheid te openbaren in Mandela's laatste jaren. Daarnaast zou de schrijver tot publicatie zijn overgegaan zonder toestemming van haar of van de familieleden van de anti-Apartheidsicoon.

Ramlakan zegt dat het boek juist op verzoek van een deel van de familie is geschreven. In Mandela's laatste jaren beschrijft hij onder meer de beslissingen die gemaakt moesten worden over de behandeling van de op 95-jarige leeftijd overleden Mandela. Maar ook verhaalt Ramlakan over familieleden van de eerste gekleurde president van Zuid-Afrika die regelmatig ruzie met elkaar maakten. Ook zou na Mandela's dood in december 2013 een verborgen camera zijn gevonden in het mortuarium waarin zijn lichaam lag.

Het pikantste detail dat in het boek aan bod komt, speelt zich af aan het sterfbed van Mandela. Volgens de lijfarts zou Mandela de hand van zijn vroegere vrouw Winnie Madikizela-Mandela hebben vastgehouden toen hij zijn laatste adem uitblies. Onduidelijk is waarom juist Winnie, van wie Mandela kort na zijn vrijlating uit de gevangenis was gescheiden, aan zijn bed zat.

Waar Mandela's nieuwe vrouw Graça Machel toen was? Volgens de lijfarts was zij ergens druk bezig in het huis of bezig met zaken voor de stichting van Mandela. 'Ik weet het niet precies, maar in ieder geval niet aan zijn bedzijde.'

Nelson Mandela Beeld reuters
Nelson MandelaBeeld reuters

De 25ste James Bondfilm draait vanaf 8 november 2019 in de bioscoop. Dat hebben de producenten Metro-Goldwyn-Mayer en Eon Productions bekend gemaakt. The New York Times meldt dinsdag dat Daniel Craig opnieuw zal terugkeren als 007. De krant baseert zich op twee bronnen die dat te horen hebben gekregen. Andere media stellen dat de deelname van de nu 49-jarige Craig nog niet verzekerd is en dat de filmbedrijven de cast op een later tijdstip bekend zullen maken.

Craig is de zesde acteur die de geheim agent uit de populaire boeken van Ian Flemming speelde. Hij speelde de hoofdrol in de laatste vier Bond-films: Casino Royale (2006), Quantum of Solace (2008), Skyfall (2012) en Spectre (2015). De Britse acteur zei na de laatste film dat hij liever zijn polsen doorsneed dan nog een keer geheim agent Bond te spelen. Niettemin gingen er de laatste tijd geruchten dat hij dat toch nog een keer zou doen. Spectre leverde wereldwijd circa 880 miljoen dollar (800 miljoen euro) aan inkomsten op.

Daniel Craig als James Bond. Beeld bruno
Daniel Craig als James Bond.Beeld bruno

Het Westfries Museum heeft een legaat gekregen van ongeveer 1,7 miljoen euro. De schenking komt van Frans le Cocq d'Armandville. Bij opening van het testament van de op 94-jarige leeftijd overleden kunstverzamelaar bleek dat hij het museum had benoemd tot enige erfgenaam. Ook schenkt Le Cocq d'Armandville honderden kunstvoorwerpen aan het museum in Hoorn.

Volgens het museum belde Frans le Cocq d'Armandville ruim tien jaar geleden op met de mededeling dat hij mogelijk enkele kunstvoorwerpen wilde nalaten. De vermogende verzamelaar zei meerdere musea te hebben benaderd, maar 'was geraakt door de vriendelijke reactie van medewerkers', aldus het Westfries Museum.

Daarna zijn honderden voorwerpen, waaronder meubels, porselein, zilver en schilderijen veelal uit de 18e en 19e eeuw, geïnventariseerd. Onder de schilderijen zijn werken van grote schilders als Jozef Israëls, Anton Mauve en George Hendrik Breitner. Een aanzienlijk deel van zijn collectie schonk de uit Heemstede afkomstige Le Cocq d'Armandville reeds toen hij nog bij leven was aan het museum.

Afgelopen Kerst overleed de kunstverzamelaar. Hij was de laatste in de familielijn. Het Westfries Museum stelt op zijn naam een fonds in: Le Cocq d’Armandville Planckenfonds, waarmee ook de naam van de moeder van de gulle gever wordt geëerd. De jaarlijkse opbrengsten van het legaat zijn bestemd voor versterking, restauratie en presentatie van de collectie.

'We wisten dat de heer Le Cocq d'Armandville ons zaken wilde nalaten, maar dit grote geldbedrag was echt een geweldige verrassing. Daar kan je als klein museum met een kleine staf en heel beperkte budgetten alleen maar van dromen', aldus directeur Ad Geerdink.

Volgens Geerdink betekent het legaat van 1,7 miljoen euro ook een welkome versterking van de financiële capaciteit van het museum. Op dit moment bedraagt het jaarbudget voor aankopen circa 20.000 euro. Daarnaast kwamen vorig jaar oktober na twaalf jaar een aantal gestolen schilderijen terug uit Oekraïne. Die waren flink beschadigd en de restauratie is een klus die naar schatting een ton zou kunnen gaan kosten.

Reconstructie Hoornse kunst in Oekraïense handen

Met grof geweld wordt het Westfries Museum beroofd van zijn belangrijkste werken. Tien jaar blijft het stil. Dan biedt een Oekraïens gevechtsbataljon de collectie aan en reist expert Arthur Brand af naar Kiev. Reconstructie van een schimmig steekspel (+).

Een schilderij van George Hendrik Breitner (1857-1923) met Hollandse meid. Een van de werken die door de vermogende kunstverzamelaar Frans le Cocq d'Armandville aan het Westfries Museum heeft geschonken. Beeld
Een schilderij van George Hendrik Breitner (1857-1923) met Hollandse meid. Een van de werken die door de vermogende kunstverzamelaar Frans le Cocq d'Armandville aan het Westfries Museum heeft geschonken.Beeld
Het Westfries Museum in Hoorn. Beeld anp
Het Westfries Museum in Hoorn.Beeld anp

Het werd hét beeld van het verdriet om het lot van Abdelhak 'Appie' Nouri: de foto van zijn vader, achterover hangend uit het dakraam van een auto te midden van de massa. De iconische foto is aangekocht door het Amsterdam Museum en zal na de zomer worden toegevoegd aan de vaste collectie.

Tijdens een oefenduel liep Nouri onlangs blijvende hersenschade op als gevolg van een hartritmestoornis. Op het nieuws dat de kansen op herstel 'nihil' zijn volgde een golf van steunbetuigingen, zowel online (#StayStrongAppie) als op het plein in Geuzenveld, waar Nouri altijd voetbalde. Op die plek maakte sportfotograaf Stanley Gontha zijn beeldbepalende foto.

null Beeld ANP / Stanley Gontha
Beeld ANP / Stanley Gontha
Levensgrote muurschildering van Ajacied Abdelhak Nouri op een muur van een pand aan de NDSM-werf. De muurschildering is een eerbetoon aan de voetballer en is gemaakt door kunstenaar en Ajax-fan Ives One (34). Beeld anp
Levensgrote muurschildering van Ajacied Abdelhak Nouri op een muur van een pand aan de NDSM-werf. De muurschildering is een eerbetoon aan de voetballer en is gemaakt door kunstenaar en Ajax-fan Ives One (34).Beeld anp

Naar aanleiding van de twintigste verjaardag van het boek Harry Potter en de Steen der Wijzen verschijnen in oktober twee nieuwe publicaties over de magische wereld van de bebrilde tovenaar. De nieuwe boeken bevatten vooral achtergrondinformatie over de wereldwijd populaire verhalen van de Britse auteur J.K. Rowling.

Zo gaat Harry Potter: a Journey Through a History of Magic over allerlei magische wezens en toverspreuken en wordt de lezer in Harry Potter: A History of Magic meegenomen naar de onderwerpen die Harry en zijn beste vrienden Hermelien Griffel en Ron Wemel bestudeerden op de toverschool Zweinstein.

De nieuwe boeken zijn tot stand gekomen met medewerking van uitgeverij Bloomsbury en The British Library in Londen, waar ook een tentoonstelling opent rond de magische wereld van Harry Potter. Het is niet de eerste keer dat de Harry Potterreeks, die ook succesvol werd verfilmd, een uitbreiding krijgt. Zo is er het luid bejubelde toneelstuk Harry Potter and the Cursed Child, waarvan de toneeltekst ook in boekvorm is gepubliceerd.

Eerder dit jaar verscheen ook de spin-off film Fantastic beasts and where to find them met Oscarwinnaar Eddie Redmayne in de rol van magiër-zoöloog Newt Scamander, wiens avonturen zich afspelen in de wereld van Harry Potter. Het tweede deel van deze nieuwe filmreeks, dat in november 2018 in de bioscopen zou moeten gaan draaien, wordt momenteel opgenomen. Het verhaal van dit vervolg draait om de ontsnapping van de duistere tovenaar Gellert Grindelwald (Johnny Depp) en zou diverse verwijzingen naar Harry Potter bevatten. (Iñaki Oñorbe Genovesi)

null Beeld epa
Beeld epa

Harry Potter is de ideale mix van (sympathiek) pispaaltje en held

Het is 20 jaar geleden dat JK Rowlings eerste boek verscheen over de bebrilde tovenaarsjongen die de wereld zou veroveren: Harry Potter and the Philosopher's Stone (Harry Potter en de Steen der Wijzen). Dit is wat onze recensent in 1997 over het boek schreef.

Wie regisseerde de horrorklassieker Poltergeist? Het is een vraag die griezelliefhebbers al jaren bezighoudt. Officieel staat de bloedstollende film uit 1982, waarin de familie Freeling wordt geteisterd door klopgeesten, op naam van cineast Tobe Hooper. De naam van de Amerikaanse regisseur van legendarische speelfilms als The Texas Chainsaw Massacre en Lifeforce prijkt ook op alle posters en op de aftiteling. Maar volgens een hardnekkig gerucht heeft niet Hooper, maar grootheid Steven Spielberg destijds de belangrijkste hand in Poltergeist gehad.

Regelmatig dook het verhaal over de regisseursverwisseling op in de media. Niet verwonderlijk als je bedenkt dat Poltergeist twee huiveringwekkende vervolgdelen zou krijgen en twee jaar geleden ook nog een volkomen overbodige remake, die niet meer was dan een kopietje van het origineel.

Vloek
Al speelde natuurlijk ook mee dat het soms wel leek alsof er een vloek rustte op degenen die hadden meegewerkt aan de originele Poltergeist. Neem actrice Dominique Dunne, die de oudste dochter Dana Freeling speelde en kort na de release van Poltergeist werd vermoord door haar ex-vriend. Of Heather O'Rourke, het tv-meisje Carol Anne Freeling, die op twaalfjarige leeftijd plotseling een hartstilstand kreeg en overleed tijdens de opnames van deel 3. Of regisseur Hooper zelf, die na Poltergeist met Invaders from Mars en The Texas Chainsaw Massacre 2 de cinematografische flops aaneen reeg.

Hier kwam nog bij dat Spielberg zich ook daadwerkelijk heeft bemoeid met Poltergeist. Hij schreef mee aan het script en nam destijds de rol van producent op zich. Dat Spielberg Poltergeist niet zou hebben geregisseerd zou slechts te wijten zijn geweest aan een clausule in zijn contract met filmstudio Universal. Dat weerhield hem in 1982 ervan aan een tweede film te werken. En ja, op dat moment was hij druk bezig met zijn legendarische sciencefictionfilm E.T., over het aaibare buitenaards wezentje dat op aarde strandt.

Dat zou Spielberg er niet van hebben weerhouden om regelmatig op de set van Poltergeist te verschijnen. Jaren geleden liet actrice Zelda Rubinstein, die in Poltergeist de excentrieke helderziende en spirituele demonenverdrijver Tangina Barrons speelde, al weten dat Spielberg de belangrijkste beslissingen op de set had genomen. Maar Rubinstein was destijds slechts zes draaidagen aanwezig geweest, waardoor de twijfels bleven voortduren.

'Geen twijfel'
Maar nu lijkt horror-regisseur John Leonetti (Annabelle, Wish Upon) een einde aan de discussie te hebben gemaakt. 'Er is geen twijfel over: Steven Spielberg heeft Poltergeist geregisseerd', aldus Leonetti in een podcast van de bekende horrorfilmclub Shock Wave. Leonetti kan het weten: hij stond op de set van Poltergeist als camera-assistent, naast zijn broer Matt Leonetti die cameraregisseur was.

'Hooper was zo aardig en gewoon blij om daar te zijn. Steven (Spielberg) regisseerde de film en hij bepaalde wat er gebeurde. Er werd destijds gevreesd voor een regisseursstaking (in Hollywood) dus was hij 'de producent', maar eigenlijk regisseerde hij voor het geval die staking er ook echt zou komen. Tobe (Hooper) vond dat prima', aldus Leonetti. 'Het was niets tegen Tobe Hooper. Zo nu en dan verliet Spielberg de set en mocht Tobe een paar dingen doen, gewoon omdat het kon. Maar echt, Steven Spielberg heeft de film geregisseerd, hoewel Tobe Hooper wel creatieve input heeft geleverd.' (Iñaki Oñorbe Genovesi)

Beeld uit Poltergeist (2015). Beeld
Beeld uit Poltergeist (2015).Beeld

Het geldt als een van de beste duetten aller tijden: Islands in the Stream, het jaren tachtig nummer van Countrylegendes Kenny Rogers en Dolly Parton. Vernoemd naar het boek van Ernest Hemingway en oorspronkelijk door de Bee Gees-broertjes geschreven voor Marvin Gaye. De soulzanger en ook Diana Ross bedankten echter, waarop Rogers belangstelling in het liedje toonde. Parton was toevallig in dezelfde studio aanwezig en de rest bleek muziekgeschiedenis: een wereldwijde hit en de start van een jarenlange vriendschap tussen The Gambler en Parton.

Natuurlijk leverde die vriendschap ook de nodige succesvolle muzikale samenwerkingen op – neem de hits Real love en You Can't Make Old Friends- maar geen enkele kon ooit tippen aan Islands in the Stream. Geen wonder dus dat de 78-jarige Rogers, die vorig jaar aankondigde een punt achter zijn carrière te zetten, nog eenmaal met Parton dat aanstekelijke ‘Islands in the stream, That is what we are, No one in between, How can we be wrong, Sail away with me, To another world, And we rely on each other, ah ha, From one lover to another, ah ha’ wilde zingen.

Rogers heeft nu eindelijk bekend gemaakt dat het legendarische Countrynummer met Parton, dat onder meer de vierde plaats haalde in de Nederlandse Top 40, nog eenmaal vertolkt zal worden. Op Rogers' allerlaatste concert waarmee hij een einde maakt aan een muzikale loopbaan die in de jaren vijftig begon. Op 25 oktober staat Nashville op z’n kop voor Kenny Rogers’ Farewell Concert Celebration.

Er staan optredens gepland van onder meer Little Big Town, Alison Krauss, alt-rockers Flaming Lips, Idina Menzel, Jamey Johnson en Elle King. Maar uiteraard moet Islands in the Stream van Rogers en Parton het hoogtepunt worden. Als was het maar omdat muziekblad Rolling Stone heeft becijferd dat het pas de derde keer zal worden dat beide Countrylegendes de voorbije 27 jaar samen op een podium hebben gestaan.

De laatste keer? Dat was twaalf jaar geleden. En toen zongen Rogers en Parton, hoe kan het ook anders, Islands in the Stream. (Iñaki Oñorbe Genovesi)

Kenny Rogers en Dolly Parton Beeld ap
Kenny Rogers en Dolly PartonBeeld ap

Een rechter in New York heeft dinsdag besloten dat een veiling met persoonlijke spullen van Madonna uitgesteld wordt. De zangeres zegt dat het om intieme zaken gaat en dat ze helemaal geen toestemming heeft gegeven voor de verkoop. Een veilinghuis in de Amerikaanse stad biedt onder meer privéfoto’s aan en een borstel met Madonna’s haar erin.

Daarmee zou volgens de zangeres haar DNA-profiel kunnen worden vastgesteld. 'Het is stuitend en diep beledigend dat mijn DNA geveild zou kunnen worden', schrijft ze in de rechtbankpapieren. De spullen zijn bij het veilinghuis aangeboden door een voormalige vriendin van Madonna.

Brief Tupac
Het veilinghuis zette ook gedragen lingerie te koop en een liefdesbrief van de rapper Tupac. Madonna stelt in de rechtbank dat ze helemaal niet wist dat ze die brief niet meer in huis had tot ze over de veiling las in de krant. Madonna en Tupac hadden rond het jaar 1994 korte tijd een relatie. Volgens het veilinghuis staat in de brief dat de rapper de relatie beëindigde omdat het slecht was voor zijn imago om een blanke vriendin te hebben.

Het veilinghuis Gotta Have It Collectibles verwachtte zo'n 400.000 dollar (346.000 euro) te krijgen voor de brief van Tupac. Ook een ander briefje zou in de verkoop gaan, waarin Madonna schrijft dat ze zangeres Whitney Houston en actrice Sharon Stone ‘vreselijk doorsnee’ vindt. De veiling stond gepland voor woensdag. Het veilinghuis zegt dat Madonna haar oude vriendin alleen maar zwart wil maken en gaat in beroep tegen de uitspraak. Die zaak komt in september voor de rechter.

Madonna. Beeld epa
Madonna.Beeld epa

De grote tentoonstelling in Genua, gewijd aan Amedeo Modigliani, heeft sinds maart al honderdduizend bezoekers getrokken. Nieuwsgierig waren ze naar de sculpturen en schilderijen van de beroemde Italiaanse kunstenaar wiens werk behoort tot het beste expressionisme van de twintigste eeuw. Maar plots gelastte de directie van het Palazzo Ducale (Dogenpaleis) per direct de populaire expositie in de Italiaanse havenstad af. Het grootste deel van de tentoongestelde kunstwerken zijn niet door Modigliani (1884-1920) vervaardigd, maar blijken ordinaire vervalsingen te zijn.

De expositie werd pijnlijk genoeg drie dagen voordat de tentoonstelling zou aflopen noodgedwongen gesloten. Daarvoor zijn de verdachte werken dus zichtbaar voor het publiek geweest. De Italiaanse politie heeft 21 van de 30 werken van Modigliani die in Genua tentoongesteld werden direct in beslag genomen. Drie mannen zijn aangehouden. Bovendien is er een onderzoek gestart naar de Zwitserse curator van de tentoonstelling.

De Italiaanse politie zou op het spoor van de vervalsingen zijn gezet door de Italiaanse kunstcriticus Carlo Pepi. Hij zou al bij het onder ogen krijgen van een reproductie van het bekende olieverfschilderij 'Marie, dochter van het volk' uit 1918, waarmee de expositie in Genua werd aangekondigd, door hebben gehad dat er iets niet deugde. Toen Pepi door de officiële catalogus van de tentoonstelling bladerde, vroeg hij zich naar eigen zeggen af ‘hoe deze gruwelen aan Modigliani konden worden toegedicht’.

Pepi lichtte de afdeling kunstfraude van de Italiaanse politie in. De Franse kunsthistoricus Marc Restellini, oprichter van de Pinacothèque de Paris en een internationaal gerenommeerd Modigliani-expert, ondersteunde vervolgens de claim van Pepi. Restellini typeerde de tentoonstelling in Genua als ‘dubieus’.

Dat de schilderijen van Modigliani op zo’n grote schaal zouden zijn vervalst, komt niet helemaal als een verrassing. Al jaren geldt Modigliani, die na een leven van armoede, drank en vrouwen op 35-jarige leeftijd in Parijs overleed, als een van de meest vervalste kunstenaars ter wereld. Met name in Rusland, de Balkan en Italië zijn regelmatig vervalsingen van Modigliani opgedoken.

Een verklaring hiervoor is de aantrekkelijkheid van Modigliani’s werk. Veel kunstliefhebbers waarderen zijn langgerekte vrouwenlichamen en warme gloeiende kleuren. Daarnaast zijn de bedragen die voor zijn werken op kunstveilingen worden neergeteld de afgelopen jaren enorm gestegen. Zo werd Modigliani's schilderij 'Liggend naakt' (Nu Couché) twee jaar geleden bij Christie's in New York aan een Chinese miljonair verkocht voor 170,1 miljoen dollar (158,6 miljoen euro). (Iñaki Oñorbe Genovesi)

Marie, dochter van het volk door Amadeo Modigliani. Beeld
Marie, dochter van het volk door Amadeo Modigliani.Beeld

De band Queen heeft op hun website laten weten dat de biografische film Bohemian Rhapsody na vele valse starts dan eindelijk het groene licht heeft gekregen. De opnamen zouden al in september kunnen beginnen, en zullen grotendeels in Londen plaatsvinden.

Nadat in een eerdere fase Sacha Baron Cohen en Ben Winshaw afhaakte in de rol van Freddie Mercury, zal Rami Malek (hoofdrolspeler van de televisieserie Mr. Robot) de rol van de in 1991 overleden zanger op zich nemen. Regisseur van de film is Bryan Singer, doorgebroken met The Usual Suspects, maar vooral bekend geworden met zijn X-Men serie.

Gitarist Brian May en Drummer Roger Taylor zullen als ‘executive producers’ optreden, om het gedachtegoed van de populaire Britse band te bewaken. De casting van hun rollen zal de komende maanden bekend gemaakt worden.

De band meldt dat het optreden van Queen op Live Aid in 1985 een van de hoogtepunten in de film zal worden. May en Taylor laten weten dat ze enthousiast zijn over de keuze voor Malek in de hoofdrol: ‘Hij heeft zich volkomen in de rol ingeleefd. He is completely living and breathing Freddy already.’ (Mark Moorman)

null Beeld anp
Beeld anp

De dertiende Doctor Who, een van de bekendste Britse televisiepersonages, zal voor de eerste maal een vrouw zijn. Jodie Whittaker (35), actrice uit de crimeserie Broadchurch, zal komende kerst voor de eerste maal de rol van de tijdreizende Doctor, cultfiguur sinds de eerste uitzending van de serie in 1963, gaan spelen.

De BBC wist precies hoe ze de spanning moest opvoeren. Afgelopen vrijdag zond de Britse omroep een trailer uit, waarbij het cijfer 13 op verschillende locaties (ondermeer op de deur van Downing Street 10) opdook. De uitsmijter: ‘Ontmoet de dertiende Doctor na de mannenfinale van Wimbledon, op zondag 16 juli.’ De fans wisten genoeg: het ging hier om de identiteit van de acteur die de dertiende Doctor Who uit de langlopende science fictionserie zou spelen, een kwestie die in het Verenigd Koninkrijk minstens zo veel emoties losmaakt als de uitslag van de beroemde tennisfinale. Er werd al een tijd gespeculeerd dat het om een vrouwelijke Doctor zou gaan. De keuze voor een vrouw in de klassieke serie zal de discussie over de volgende James Bond ook op scherp zetten. Online is er al jaren een beweging gaande om de volgende Bondrol aan de zwarte acteur Idris Elba te geven, er van uitgaande dat hij hier zelf zin in zou hebben.

Jodie Whittaker moet Peter Capaldi opvolgen die de rol sinds 2013 speelde en begin dit jaar aankondigde dat de Doctor Who-Christmas Special van 2017 zijn laatste optreden als de fameuze tijdreiziger zou zijn. Om de finale, een relatief vluggertje voor de recordbrekende achtste maal gewonnen door Roger Federer, een extra Doctor Who-sfeer te geven bevond acteur David Tennant, Doctor nummer 10, zich in het publiek.

De Doctor is een zogenaamde Time Lord, die zijn Tardis (met het uiterlijk van een politietelefooncel uit de vroege jaren zestig) rondreist in tijd en ruimte, niet zelden vergezelt door een charmante vrouwelijke assistent – ook daar kan nu wel eens een draai aan worden gegeven. (Mark Moorman)

Mannenrollen gespeeld door een vrouw

The Master (Doctor Who)
Het is niet de eerste keer in de geschiedenis van 'Doctor Who' dat een mannelijk personage verandert in een vrouw. Missy, gespeeld door Michelle Gomez, bleek The Master, een oude vijand (of toch vriend?) van de Doctor. Dat Missy eigenlijk The Master was, vond hoofdschrijver Steven Moffat de 'ultieme plottwist'.

M (James Bond)
In 'GoldenEye', de zeventiende James Bond film, werd de rol van M voor het eerst door een vrouw gespeeld: Judi Dench. Dench's M was gebaseerd op Stella Rimington, die in 1992 als eerste vrouw aan het hoofd van de Britse geheime dienst kwam.

John Watson (Sherlock Holmes)
In de Amerikaanse CBS serie 'Elementary' werd Sherlock Holmes bijgestaan door een vrouwelijke dokter Watson. Actrice Lucy Liu speelt Joan Watson. Met een Aziatisch Amerikaanse actrice als dokter Watson wil CBS zich distantiëren van de BBC bewerking.

Dr. Moreau (The Island of Dr. Moreau)
Van het boek 'The Island of Dr. Moreau' wordt een serie gemaakt. In het boek is de titelrol een man, maar de serie volgt de avonturen van Dr. Katherine Moreau als briljante medicus.

Dr. Smith (Lost in Space)
Netflix is bezig met een moderne versie van 'Lost in Space' en verandert Doctor Smith in een vrouw. Actrice Parker Posey zal de zelfzuchtige schurk spelen.

Jodie Whittaker. Beeld anp
Jodie Whittaker.Beeld anp

Mizzi van der Pluijm, directeur van uitgeverij Atlas Contact, krijgt van het moederbedrijf VBK Uitgevers de gelegenheid de mogelijke zelfstandigheid van de uitgever te onderzoeken. Het is, na een rumoerige week, de uitkomst van een gesprek tussen de directie van VBK, een commissie van verontruste auteurs en Van der Pluijm, dat op vrijdagmiddag plaatsvond.

Van der Pluijm maakte eerder haar vertrek bekend bij de uitgever van onder meer Adriaan van Dis, Geert Mak en Hanna Bervoets, omdat ze zich niet in de plannen van een nieuwe aandeelhoudersstructuur kon vinden, die de eigendomsverhoudingen binnen het bedrijf zouden veranderen. Haar aangekondigde vertrek, en overstap naar de jonge uitgever DasMag, leidde tot een opstand onder de auteurs die een ‘schrijversstaking’ aankondigden en een commissie oprichtten om bij de besluitvorming betrokken te worden.

Op donderdag werd in een eerste bijeenkomst besloten dat het management en personeel van VBK Uitgevers hun meerderheidsaandeel van 51 procent behouden. Nu staat ook weer de door Van der Pluijm gewenste zelfstandigheid op het programma.

Van der Pluijm reageerde verheugd : ‘Ik ben blij dat ik de kans krijg om een plan te maken. Ik hoop daardoor de schrijvers en medewerkers van Atlas Contact in de toekomst een goed perspectief te kunnen bieden.’ VBK-directeur Wiet de Bruijn: ‘VBK heeft als uitgever een 120 jaar oude literaire traditie en zal die voortzetten. Voor de specifieke situatie van Atlas Contact zijn wij bereid om de uitkomsten van een te maken plan serieus in overweging te nemen. Intussen blijf ik met schrijvers in gesprek over de relatie tussen hen en de uitgeverij.’

Ondertussen ligt de dagelijkse leiding bij Atlas Contact voorlopig in handen van Chris Herschdorfer. (Mark Moorman)

Hoe kon het zo misgaan bij uitgeverij Atlas Contact?

De aankondiging van het vertrek van Mizzi van der Pluijm was de vlam in de pan bij uitgeverij Atlas Contact. Schrijvers dreigen weg te gaan. Hoe kon overkoepelend concern VBK het zo ver laten komen? Lees hier de reconstructie van de Volkskrant.

De HBO-serie Westworld en NBC’s Saturday Night Live zijn met 22 nominaties de grote kanshebbers tijdens de jaarlijkse uitreiking van de Emmy Awards. De Netflix-serie Stranger Things is met achttien nominaties eveneens een grote kanshebber bij de uitreiking van Amerika's belangrijkste televisieprijzen.

De sciencefictionserie Westworld is met 12 miljoen kijkers per aflevering een kijkcijferhit voor HBO. De serie krijgt een tweede seizoen, waarvoor de Nederlandse actrice Katja Herbers is gecast. Westworld is onder meer genomineerd in de categorie beste dramaserie, samen met onder meer House of Cards, Better Call Saul, The Crown en Stranger Things.

De comedyshow Saturday Night Live, al sinds 1975 in de Verenigde Staten uitgezonden, kende het afgelopen seizoen een enorme piek in de kijkcijfers. Dit was vooral te danken aan de Amerikaanse presidentsverkiezingen en het Trump-team. Intussen kent vrijwel elke Amerikaan de vertolking van Alec Baldwin als Donald Trump en Melissa McCarthy als diens woordvoerder Sean Spicer. De Amerikaanse president liet eerder weten Saturday Night Live 'niet grappig' te vinden en ‘echt slechte televisie'.

Atlanta, Black-ish, Master of None en Modern Family zijn genomineerd in de categorie comedyseries, waarin ook Silicon Valley, Unbreakable Kimmy Schmidt en Veep zijn genomineerd. The Voice is genomineerd in de categorie Reality Competion en neemt het daarin onder meer op tegen America Ninja Warrior en Top Chef.

Opvallend afwezige in de nominatieregen voor de belangrijkste Amerikaanse televisieprijzen is Game of Thrones. De hitserie van HBO, dat met 38 Emmy's intussen het meest bekroonde 'scripted' televisieprogramma uit de geschiedenis van de Emmy's is, had pech met de kalender. Doordat de makers van Game of Thrones besloten om seizoen 7 uit te stellen kwam het dit jaar niet in aanmerking voor de nominaties.

Fans van Games of Thrones zal het waarschijnlijk om het even zijn. Die kunnen niet wachten totdat op 17 juli eindelijk het zevende seizoen rond de verwikkelingen in Westeros en de strijd om de ijzeren troon weer van start gaan.

De Emmy Awards worden op 17 september uitgereikt in Los Angeles. Stephen Colbert presenteert de show.

Still uit de serie Westworld. Beeld Home Box Office
Still uit de serie Westworld.Beeld Home Box Office

Op zoek naar nieuw bingemateriaal?

De Volkskrant kijkt voor u (nieuwe) series en bespreekt er iedere week een. Bekijk hier de recensies van de beste, slechtste, grimmigste of bizarste series.

Hans Melchers, eigenaar van Museum More, spant een kort geding aan tegen de gemeente Berkelland vanwege de parkeerproblemen bij het twee weken geleden geopende museum in Kasteel Ruurlo. Door een tekort aan parkeerplaatsen hebben tientallen mensen parkeerboetes gekregen die oplopen tot 90 euro.

Volgens Melchers is de gemeente van tevoren gewaarschuwd over de mogelijk grote bezoekersstroom en komt zij de belofte om dit in goede banen te leiden niet na. Melchers heeft aangeboden alle parkeerboetes te betalen. Een woordvoerder van Museum More laat weten dat de rechtszaak en het betalen van de boetes geen acties van het museum zijn maar van Melchers op persoonlijke titel.

Volgens de woordvoerder is bij Melchers de maat vol omdat de gemeente ‘niet faciliteert maar wel beboet’. De gemeente heeft volgens haar weinig medewerking verleend om parkeerproblemen te voorkomen.

Het museum zegt zelf alle voorbereidingen te hebben getroffen die in haar macht lagen. Van de aanwezige parkeerplaatsen werd op voorhand al verwacht dat deze op hoogtijdagen niet voldoende zouden zijn. Het museum regelde daarom een continue shuttledienst vanaf diverse plaatsen in de gemeente.

Door de drukte wordt nu geparkeerd in de berm van een provinciale weg. Dat leidt volgens de gemeente tot ‘levensgevaarlijke situaties’. De gemeente laat weten onaangenaam verrast te zijn door de verklaring van Melchers en zegt in de aanloop naar de opening van het museum constructief te hebben meegedacht over een oplossing voor de verwachte parkeerdruk. Volgens de gemeente verwachtte het museum in eerste instantie 25.000 bezoekers per jaar. Donderdag werd echter al de tienduizendste bezoeker verwelkomd.

De gemeente zegt nog steeds mee te willen denken over een oplossing, maar wijst erop dat het in eerste instantie een verantwoordelijkheid van het museum is om voor voldoende parkeerplaatsen te zorgen. (Emilie de Bruin)

null Beeld Peter Zandee
Beeld Peter Zandee

Ruurlo staat op z'n kop door succes van Museum More

Modern realisme, het grote publiek is er dol op. Onlangs opende Museum More zijn tweede vestiging, geheel gewijd aan werk van Carel Willink. De bezoekers komen er massaal voor naar de Achterhoek.

De Warme Winkel krijgt de Prijs van de Kritiek 2017. De verzamelde Nederlandse theatercritici verlenen de theatergroep bestaande uit Vincent Rietveld, Mara van Vlijmen en Ward Weemhoff deze eer voor het consistent avontuurlijke en tegendraadse theater.

De Warme Winkel heeft de afgelopen jaren zo’n dertig producties gemaakt. Daarbij putte de groep geregeld uit cultuurhistorie, van vergeten Russische dichters tot de naturistenbeweging. Dit jaar besloot De Warme Winkel het legendarische stuk Café Müller van Pina Bausch uit 1978 integraal te imiteren. Het leverde een 'fascinerende voorstelling, waarin jonge en rijpe theatermakers een hommage brengen aan de historie en die koppelen aan het vooruitgangsdenken’ op. Bovendien verleidde het Volkskrant-recensenten Herien Wensink en Hein Janssen ertoe de productie in hun persoonlijke Top-10 van het afgelopen jaar op te nemen.

De leden van de Kring van Nederlandse Theatercritici (KNT) kiezen ieder jaar een winnaar van de Prijs van de Kritiek. Dit kan een persoon, instelling of initiatief zijn die het afgelopen jaar een positieve bijdrage heeft geleverd aan (muziek)theater, dans, mime of cabaret. De prijs bestaat sinds 1967. Eerdere winnaars waren onder meer De Nieuwe Toneelbibliotheek, Diederik van Vleuten, Susanne Kennedy en Eric de Vroedt.

Dit jaar wordt de prijs op 15 september aan De Warme Winkel uitgereikt tijdens het Nederlands Theater Festival.

null Beeld Kurt van der Elst
Beeld Kurt van der Elst

Een zeldzame collectie van niet eerder uitgebrachte nummers van Michael Jackson gaat binnenkort onder de hamer. De nummers staan op een cd waar met een pen 'Bible' op geschreven is. Het zou volgens de omschrijving van veilinghuis Gotta Have Rock and Roll gaan om het laatste niet-uitgebrachte album uit de persoonlijke collectie van Michael Jackson.

Op de cd staan twaalf nummers. Drie daarvan, Monster, Breaking News en Keep Your Head Up, zijn eerder in een aangepaste versie uitgebracht op het album Michael, dat een jaar na zijn dood in 2009 verscheen. Het album kreeg destijds aanzienlijke kritiek van fans en zelfs familieleden van de King of Pop. Sommigen gingen zelfs zover zich hardop af te vragen of bepaalde liedjes door een Jackson-imitator werden gezongen.

Negen nummers op de te veilen cd, die nu eigendom is van een 'jarenlange vriend en persoonlijke assistent van Michael Jackson die anoniem wenst te blijven’, zijn nooit eerder uitgegeven: Black Widow, Water, Soldier Boy, Everything’s Just Fine, Let Me Fall in Love, All I Need, Burn Tonight, Stay en Ready to Win.

Bieden op de cd met Michael Jackson-nummers kan tussen 19 en 28 juli vanaf 50.000 dollar. De nieuwe eigenaar krijgt echter niet de rechten op de twaalf nummers en zal deze dus ook niet mogen uitbrengen. (

Michael Jackson Beeld epa
Michael JacksonBeeld epa

Een trend is het nog niet, maar dat zou het wel kunnen worden: Nederlandse films die in het theater omgetoverd worden tot een musical. Na het succes van De Marathon, een musical over vier dikke, ongedisciplineerde, drinkende automonteurs die zich voorbereiden op de marathon van Rotterdam, werkt regisseur Job Gosschalk samen met Thomas Acda aan een musical van All Stars. De theaterversie van de voetballende vrienden uit de films en tv-serie gaat volgend jaar oktober in het nieuwe Luxor Theater van Rotterdam in première.

Volgens Gosschalk zijn er genoeg andere Nederlandse films die zich lenen voor een musical. Wel benadrukt de regisseur in een interview met het AD dat All Stars een van de titels is die in het bijzonder geschikt zijn voor het theater. ‘Maar daar zijn er geen twintig van.’

Voor de musicalversie van All Stars maakt Gosschalk deels gebruik van het script van de eerste film uit 1997. Sommige verhaallijnen over de voetballende vrienden Bram, Mark, Johnny, Peter, Paul, Willem en Hero zijn reeds bekend, andere worden toegevoegd. Daarnaast zoekt de regisseur in de scripts naar grappen die niet in de film van Jean van de Velde zijn opgenomen omdat ze op beeld niet werken. 'In het theater kunnen die wel overkomen, zo worden stukken uit een oud script nieuw.’

De originele cast van All Stars, bestaande uit onder anderen Thomas Acda, Danny de Munk, Daniël Boissevain en Kasper van Kooten, keert waarschijnlijk niet terug in het theater. De audities voor Nederlands bekendste fictieve voetbalelftal zijn in volle gang.

null Beeld YouTube
Beeld YouTube

Driehonderd politieagenten waren betrokken bij de operatie, waarbij twee woningen en een juwelierszaak in de Berlijnse wijk Neukölln werden doorzocht. Er volgden ook aanhoudingen, vier verdachten in de leeftijd van achttien tot twintig jaar. Van de Big Maple Leaf, de 100 kilo wegende gouden munt die eerder dit jaar uit het Bode-museum werd gestolen, is vooralsnog geen enkel spoor gevonden.

De vraag is of de Duitse politie de Big Maple Leaf, volgens het Guinness Book of Records de op één na zwaarste munt ter wereld, ooit zal terugvinden. Ook de politiewoordvoerder leek weinig hoop te koesteren: 'We gaan ervan uit dat de munt in zijn geheel of in stukjes is verkocht.’

Op zich niet zo vreemd. De Big Maple Leaf, in 2007 geslagen als visitekaartje voor de Koninklijke Canadese Munt, heeft een nominale waarde van 1 miljoen Canadese dollars. De loodzware munt is vanwege de hoeveelheid goud echter een slordige 3,7 miljoen euro waard.

Dat was niet de reden waarom het Bode-museum in Berlijn de enorme gouden munt vanaf 2010 in bruikleen had. Het belangrijkste muntenarchief van Duitsland haalde de Big Maple Leaf naar Berlijn voor de tentoonstelling Gold Giganten. De munt heeft op de voorzijde een portret van de Britse koningin Elizabeth II.

Afgelopen maart drongen dieven het Bode-museum binnen. Op onlangs vertoonde bewakingsbeelden waren drie in het zwart geklede mensen te zien. Een ladder en een kruiwagen werden in de buurt aangetroffen. Drie en een halve maand na de diefstal werden aanhoudingen verricht. En de wetenschap dat de Big Maple Leaf door de Duitsers is opgegeven.

Gelukkig bestaan er nog vier andere exemplaren van de enorme munt: één is in het bezit van de Britse koningin Elizabeth II, de andere zijn bij rijke zakenlieden in Dubai terechtgekomen. (Iñaki Oñorbe Genovesi)

Het Amerikaanse popidool Ariana Grande is sinds woensdag ereburger van Manchester. De Engelse stad eert haar daarmee voor de manier waarop zij omging met de bomaanslag na haar optreden op 22 mei in de Manchester Arena waarbij 22 fans omkwamen en tientallen gewond raakten.

Grande keerde kort na het bloedbad terug in Manchester. De zangeres van hits als Problem, Love me harder en Break free organiseerde het benefietconcert One Love Manchester op 4 juni. Zij wist daarvoor een reeks artiesten op op te trommelen als Coldplay, Robbie Williams, Miley Cyrus en Pharrell Williams. Ook bezocht zij slachtoffers van de aanslag in het ziekenhuis en haalde extra geld op voor een noodfonds dat na het bloedbad werd opgericht.

De gemeenteraad van Manchester ging woensdag in een speciale zitting akkoord met de benoeming. Voor Grandes eretitel moest de procedure worden aangepast, omdat eigenlijk alleen mensen uit Manchester ereburger van de stad kunnen worden. De stem voor een verandering van de procedure was unaniem. Volgens de gemeenteraad was Grande met haar optreden 'een troost voor duizenden inwoners' van Manchester.

Ariana Grande en Miley Cyrus tijdens het benefietconcert One Love in Manchester. Beeld afp
Ariana Grande en Miley Cyrus tijdens het benefietconcert One Love in Manchester.Beeld afp

Vijf jaar lang stond Gangnam Style bovenaan de lijst van meest bekeken YouTubevideo’s, maar aan die dominantie is een einde gekomen. Vandaag is de koppositie van Psy overgenomen door See You Again van Wiz Khalifa feat. Charlie Puth, meldt de BBC. Het nummer is op dit moment 2,895 miljard keer bekeken, versus 2,894 miljard views voor de Koreaanse zomerhit uit 2012.

See You Again is geschreven voor de film Furious 7. Hoofdrolspeler Paul Walker overleed voor de film af was bij een auto-ongeluk. Het nummer is aan hem opgedragen en was genomineerd voor een Grammy en een Oscar.

Gangnam Style was zo populair dat zelfs de teller van YouTube het aantal views niet meer kon bijhouden. Het maximale aantal views dat geteld kon worden was tot die tijd 2.147.483.647, waardoor de code herschreven moest worden. Het liedje dat de top 3 van meest bekeken clips voltooit, is Sorry van Justin Bieber. Daarna volgen Uptown Funk van Mark Ronson en Bruno Mars en Despacito van Luis Fonsi en Daddy Yankee.

Vooral het Puerto Ricaanse duo moet in de gaten worden gehouden, omdat hun zomerse nummer in vijf maanden tijd al bijna 2,5 miljard keer is bekeken. (Maaike Vos)

Wiz Khalifa Beeld getty
Wiz KhalifaBeeld getty

Krzysztof Pastor stopt als vaste choreograaf van Het Nationale Ballet. Hij werkte sinds 2003 in deze functie en was daarvoor ook lange tijd als danser aan het gezelschap verbonden. Evenals Rudi van Dantzig, Hans van Manen en Toer van Schayk was Pastor huischoreograaf van Het Nationale Ballet.

'Nu ik zelf ervaar en begrijp hoe het is om je eigen artistieke visie te mogen bepalen en keuzevrijheid te hebben, heb ik besloten mijn plek als vaste choreograaf van Het Nationale Ballet op te geven en de weg vrij te maken voor een nieuwe generatie', aldus de 60-jarige Pastor.

Pastor, die zowel directeur is van het Nationale Ballet van Polen als van het Litouws Nationale Ballet, danste van 1985 tot 1995 bij het gezelschap. Als vaste choreograaf met een voorliefde voor dans die ergens over gaat en emoties uitdrukt maakte hij onder meer avondvullende producties als Don Giovanni (2005), Nijinsky - Dancer Clown God (2010) en The Tempest (2014). Ook is hij verantwoordelijk voor Shostakovich Chamber Symphony (1992), Tao (2002), Moving Rooms (2008), Sheherazade (2009) en Bolero (2012).

Inmiddels heeft Pastor meer dan zeventig balletten op zijn naam staan, die hij maakte voor gezelschappen in de hele wereld. Pastor won onder meer de Medaille van Verdienste van het Poolse ministerie van Cultuur, de Choreografieprijs van het Dansersfonds ’79 en de Gouden Medaille van Gloria Artist.

Ted Brandsen, directeur van Het Nationale Ballet, zegt 'een enorme bewondering' te hebben voor het werk van de choreograaf. 'Hij is in al die jaren medebepalend geweest voor de artistieke ontwikkeling van Het Nationale Ballet en zijn werk blijft ook op het repertoire van het gezelschap. Ondanks onze lossere relatie zal Krzysztof onderdeel blijven van de Nationale Ballet-familie.'

Krzysztof Pastor Beeld Het Nationale Ballet
Krzysztof PastorBeeld Het Nationale Ballet

Het Rottterdamse acteurscollectief Wunderbaum krijgt vanaf september 2018 de artistieke leiding van het Theaterhaus Jena in Duitsland. Hiermee krijgt het gezelschap, dat vaak werkt op het snijvlak van kunst en actualiteit, drie vaste productieplekken in Europa: Rotterdam (Theater Rotterdam), Milaan (Mare Culturale Urbano) en nu dus het Theaterhaus Jena in het oosten van Duitsland.

Theaterhaus Jena is het theater van de stad Jena (Thüringen). Traditioneel wordt dit theater, dat kenmerken van het Duitse Stadttheater met die van de zogeheten freie Szene verbindt, door een collectief geleid. Het produceert vooral jong en experimenteel werk. Wunderbaum wil in Jena een nieuw internationaal ensemble van speler-makers samenstellen en een repertoire opbouwen van eigen werk en voorstellingen van andere regisseurs en groepen. In oktober worden de plannen nader gepresenteerd.

Volgens Wunderbaum kan het straks vanuit Rotterdam, Milaan en Jena de bekende thema’s in zijn werk, zoals technologische vooruitgang, globalisering en opkomend nationalisme, vanuit een groter, internationaal perspectief benaderen. Het gezelschap is meermaals bekroond, onder meer met de Mary Dresselhuys Prijs (2007) de Prosceniumprijs (2010), en de Theo d'Or (Wine Dierickx, 2016).

De kritische blik op burgerinitiatieven door Wunderbaum in de voorstelling We doen het wel zelf. Beeld Oerol
De kritische blik op burgerinitiatieven door Wunderbaum in de voorstelling We doen het wel zelf.Beeld Oerol

Wunderbaum op cruise

Schrijver David Foster Wallace vond luxueuze cruises het toonbeeld van de existentiële leegte van de moderne mens. Theatergezelschap Wunderbaum liet zich door hem inspireren en scheepte zich in. Inclusief optreden aan boord, met rampzalig resultaat. Lees hier de reportage van Herien Wensink.

George R.R. Martin gaat een serie produceren gebaseerd op fantasyboek Who Fears Death. Dat heeft Nnedi Okorafor, de schrijfster van het boek, bekendgemaakt op Twitter. HBO heeft nog niet gereageerd op de aankondiging van de schrijfster, aldus Deadline.

Volgens Okorafor heeft zender HBO een optie genomen op de serie. Who Fears Death werd gepubliceerd in 2010. Het boek speelt zich af in een post-apocalyptische versie van Sudan, waarin een jonge vrouw haar magische krachten gebruikt om haar vader, een kwaadaardige tovenaar, te verslaan. Het boek won in 2011 de World Fantasy Award.

Met nog maar twee seizoenen van Game Of Thrones te gaan, is Martin momenteel bezig met spin-offs van de populaire serie. Zender Syfy gaf daarnaast vorige maand groen licht voor een eerste aflvering van een serie gebaseerd op zijn novelle Nightflyers, die in 1987 al eens werd verfilmd.

George R.R. Martin bij de uitreiking van de Emmy Awards in 2016. Beeld photo_news
George R.R. Martin bij de uitreiking van de Emmy Awards in 2016.Beeld photo_news

De Vlaamse schrijfster Saskia De Coster verruilt uitgever Prometheus voor Das Mag. De Coster verklaart: ‘We denken allebei niet in vooropgezette regels. Grenzen moet je overschrijden, dat doe ik in mijn werk ook het liefst. Das Mag symboliseert de jeugd in het literaire landschap.’

De Coster schreef zeven boeken, waaronder Held (2007), Dit is van mij (2009), en Wij en ik (2013). De Vlaamse werd meerdere keren genomineerd voor de AKO Literatuurprijs en De Gouden Uil en haar werk is vertaald in tien talen. Met Wij en ik—waarvan meer dan 40.000 exemplaren verkocht zijn—won ze de Opzij-literatuurprijs.

De Costers nieuwe roman gaat over moderne vormen van ouderschap: 'Het wordt een niet-traditioneel moeder-zoonverhaal’, zegt de 40-jarige schrijfster, die bij Das Mag onder meer Lize Spit, Walter van den Berg en Marjolijn van Heemstra zal tegenkomen.

Saskia de Coster Beeld Johan Jacobs
Saskia de CosterBeeld Johan Jacobs

De Vlaamse dichter, romancier en regisseur Peter Verhelst schrijft het Poëziegeschenk 2018. Het thema is Theater en het motto is ‘uitstromend, in het pluche van de zaal’. Dit sluit volgens de organisatoren van de jaarlijkse Poëzieweek naadloos aan bij het oeuvre van Verhelst, die dertig jaar geleden debuteerde met de dichtbundel Obsidiaan.

’Theater speelt zich niet alleen af in de schouwburg, maar ook op pleinen, op straat, in de slaapkamer. Overal waar de ene mens de andere tegen het lijf loopt en dat ene lichaam op dat andere lichaam reageert en er dus communicatie ontstaat, mogelijkheden, misverstanden, een dans, geluk en verdriet’, aldus de 55-jarige Verhelst, regisseur en schrijver bij theaterhuis NTGent.

De Vlaming ontving voor zijn dichtbundels, maar ook voor zijn romans en jeugdboeken diverse prijzen. Zijn werk is inmiddels in veertien talen vertaald. De keuze voor Verhelst om het poëziegeschenk te schrijven, volgt enkele maanden nadat een andere Vlaming ook werd gevraagd volgend jaar een cadeau voor boekenliefhebbers te verzorgen: Griet Op de Beeck. De 43-jarige Op de Beeck is een van de best verkopende Nederlandstalige auteurs van dit moment en mag van het CPNB het Boekenweekgeschenk 2018 schrijven.

Verhelst volgt als schrijver van het Poëziegeschenk onder meer Anna Enquist, Ilja Leonard Pfeijffer en Jules Deelder op. De Poëzieweek begint op donderdag 25 januari 2018 in Vlaanderen en Nederland met Gedichtendag. Het literaire evenement is een samenwerking van een trits organisaties, waaronder de stichting CPNB, de stichting Lezen en de stichting Poetry International.

Peter Verhelst Beeld BP
Peter VerhelstBeeld BP

Een brief die de in 1996 vermoorde rapper Tupac Shakur ooit schreef aan Madonna wordt deze maand geveild in New York. In de brief legt 2Pac vanuit de gevangenis uit waarom hij geen relatie kan hebben met de Queen of Pop.

‘Voor jouw carrière is het niet erg om met een zwarte man gezien te worden. Het zou je juist ruimdenkender en spannender maken’, schrijft de Amerikaanse rapper, bekend van hits als Changes, Dear Mama, Hit 'Em Up en natuurlijk California Love. ‘Ik moet aan mijn eigen imago denken. Ik zou veel mensen teleurstellen’, aldus 2Pac. ‘Het is niet mijn bedoeling geweest om je te kwetsen.’

Madonna en Tupac Shakur beleefden rond het jaar 1994 een kortstondige romance. De zangeres biechtte de liefdesaffaire pas twee jaar geleden op tijdens een interview met de populaire Amerikaanse radio-dj Howard Stern. Dat ging eigenlijk per ongeluk. De geruchten over de liefdesaffaire waren er al jaren en ook in de biografie Madonna: Like an Icon uit 2007 was de romance tussen 2Pac en Madonna ter sprake gekomen.

Maar de bevestiging kwam onverwachts van Madonna zelf toen zij verhaalde over een geruchtmakend tv-optreden bij de late-nightshow van David Letterman. ‘Ik was in een rare bui die dag. Ik date toen Tupac Shakur en hij jutte mij op en zette mijn leven op z’n kop. Dus toen ik te gast was bij de show voelde ik me erg gangsta'. aldus Madonna.

De liefdesaffaire tussen Tupac Shakur en Madonna komt ook aan bod in de eerder dit jaar verschenen biopic All Eyez On Me over de hoogte- en dieptepunten uit het leven van de legendarische rapper. 2Pac werd op 7 september 1996 in Las Vegas onder vuur genomen. Veertien kogels raakten zijn zwarte BMW. Een kogel trof 2Pac in de borst en doorboorde zijn long. Een verwonding waar hij zes dagen later aan zou overlijden.

De brief van Tupac Shakur aan Madonna moet op de veiling in New York een flink bedrag opleveren. Het startbod bedraagt 100.000 dollar (ruim 88.000 euro). (Iñaki Oñorbe Genovesi)

Madonna en Tupac Shakur. Beeld Getty
Madonna en Tupac Shakur.Beeld Getty

Annette Bening is dit jaar voorzitter van de jury van het filmfestival van Venetië. De Amerikaanse actrice is de eerste vrouwelijke juryvoorzitter in elf jaar. 'Het was tijd te breken met de traditie van mannelijke juryvoorzitters en voor dit jaar een briljant getalenteerde en inspirerende vrouw uit te nodigen voor onze internationale jury', liet artistiek directeur Alberto Barbera weten. ‘Ik ben erg bij dat Annette Bening deze rol heeft geaccepteerd.’

De 59-jarige Bening, echtgenote van Warren Beatty, werd viermaal genomineerd voor een Oscar. Dit was voor haar rollen in The Grifters (1991), American Beauty (1999), Being Julia (2005) en The kids are all right (2011). Voor Being Julia en The kids are all right won ze een Golden Globe. Dit jaar was er terecht ophef dat Bening niet werd genomineerd voor haar portret van vijftiger Dorothea in 20th Century Women van regisseur Mike Mills.

Bening treedt als vrouwelijke juryvoorzitter in Venetië in de voetsporen van Catherine Deneuve. De Franse actrice was in 2006 de laatste vrouw die leiding mocht geven aan de jury van het oudste filmfestival ter wereld.

De 74ste editie van het filmfestival van Venetië begint op 30 augustus en duurt tot 9 september. De festivalorganisatie maakt op 27 juli het programma bekend.

Annette Bening en haar echtgenote Warren Beatty. Beeld reuters
Annette Bening en haar echtgenote Warren Beatty.Beeld reuters

De grote Gerrit Rietveldstoel in het Utrechtse Máximapark is vernield en het is gezien de kosten zeer de vraag of hij nog hersteld wordt. Vorige week werd de megastoel in het park ook al beklad.

Op verschillende plekken in Utrecht zijn dit jaar XL Rietveldstoelen geplaatst vanwege het 100-jarig jubileum van kunststroming De Stijl. De stoelen van Gerrit Rietveld, Utrechts meest beroemde architect en meubelontwerper, zijn populair. Veel mensen gaan er even op zitten of gaan ermee op de foto. In totaal zijn er zes stoelen op zes locaties in de Domstad neergezet: Stadsplateau, Adriaen van Ostadelaan, Máximapark, ’t Goylaan en voor het gebouw van de Provincie Utrecht

De stoelen zijn in exact dezelfde RAL-kleuren geschilderd als de originele houten stoel die Rietveld in 1919 maakte. De XL Rietveldstoelen wegen circa 150 kilo per stuk, zonder het stalen onderstel. (Iñaki Oñorbe Genovesi)

null Beeld AD
Beeld AD

De Mondrialisering heeft definitief toegeslagen

Kunstbeweging De Stijl bestaat 100 jaar. Medeoprichter Piet Mondriaan is helemaal hip. Winterswijk en Den Haag hebben al een metamorfose ondergaan. Van bh tot composities in marsepein: kunstpromotie of verkwanseling?

Het geld dat dit jaar wordt opgehaald met Serious Request, wordt gebruikt om verscheurde families weer bij elkaar te brengen. De opbrengst van de NPO 3FM-actie gaat ieder jaar naar een zogenoemde stille ramp, in samenwerking met het Rode Kruis.

Vooral in conflictgebieden zoals in Nigeria en de Democratische Republiek Congo, maar ook na natuurrampen zoals in Nepal, leven miljoenen kinderen noodgedwongen gescheiden van hun ouders, broers of zussen. 'Met de opbrengst van de actie sporen hulpverleners van het Rode Kruis vermiste kinderen op, herstellen ze het contact en brengen hen weer thuis', aldus het Rode Kruis.

Volgens dj Wijnand Speelman, die het thema dinsdag op de radio bekendmaakte, kost het 300 euro om een kind te herenigen met zijn of haar ouders.

Het Glazen Huis, waar de jaarlijkse actie wordt gehouden, staat dit jaar in Apeldoorn. Het goede-doelenevement doet hiermee de provincie Gelderland voor het eerst aan. Dj's laten zich van 18 tot en met 24 december opsluiten om een week lang 24 uur per dag radio te maken zonder daarbij te eten. Wie dat dit jaar zijn, is nog niet bekend.

Vorig jaar waren dat Domien Verschuuren en Frank van der Lende. Het Glazen Huis stond toen voor de tweede maal in Breda. Eerder was dat al het geval in 2008.

Er werd in 2016 ingezameld voor de wereldwijde bestrijding van longonstekingen bij jonge kinderen. Uiteindelijk werd ruim 9,25 miljoen euro opgehaald. Een groot deel van die opbrengst, 2,5 miljoen euro, was te danken aan de nagellakactie van de ongeneeslijk zieke 6 -jarige jongen Tijn.

null Beeld anp
Beeld anp

Lieke Kézér heeft de ANV Debutantenprijs 2017 gewonnen met haar roman De afwezigen. Kézér ontving zondagavond in het Dordrechts Museum de aan de prijs verbonden cheque van 7.500 euro. De twee andere genomineerden waren Judith Eykelenboom met haar boek Biefstuk en Lize Spit met Het smelt.

De drie boeken werden door een vakjury gekozen uit het totale Nederlandstalige aanbod fictiedebuten van 2016, waarna honderden lezers uit Nederland en Vlaanderen met een gemotiveerd oordeel de winnaar mochten kiezen.

In De afwezigen verhaalt Kézér onder meer over een psychotische moeder, een stripclubdanseres, een behulpzame buurman en andere personages die vertellen hoe wonderkind Joshua James is uitgegroeid tot een muzikaal fenomeen.

Eerdere winnaars van de ANV Debutantenprijs waren onder anderen Anna Enquist, Jessica Durlacher en Peter Buwalda.

Lieke Kézér Beeld  De Arbeiderspers
Lieke KézérBeeld De Arbeiderspers

Actrice Olivia de Havilland heeft een rechtszaak aangespannen tegen de Amerikaanse televisiezender FX en het bedrijf van televisieproducent Ryan Murphy. De zender heeft zonder haar toestemming haar naam en gelijkenis gebruikt in een televisieserie, aldus de 101-jarige actrice.

Het gaat om Feud, een serie uit de koker van Murphy (Glee, American Horror Story). De serie gaat over de rivaliteit tussen Hollywoodactrices Joan Crawford en Bette Davis, die worden gespeeld door Jessica Lange en Susan Sarandon. De rol van de Havilland is in de serie voor Catherine Zeta-Jones.

De actrice zegt dat er voor het gebruik van haar naam en identiteit nooit toestemming is gevraagd of verleend. Ze kreeg hier ook geen vergoeding voor. De Havilland is niet blij met de manier waarop ze in beeld is gebracht. In de trailer van de serie wordt ze afgeschilderd als roddeltante. Volgens haar advocaten worden haar ‘woorden in de mond gelegd die niet overeenkomen met de reputatie die ze heeft opgebouwd tijdens haar meer dan tachtig jaar durende carrière’.

De Havilland speelde onder meer in de klassieker Gone with the Wind (1939). Ze kreeg vijf Oscarnominaties en verzilverde er twee: voor To Each His Own (1946) en The Heiress (1949). De actrice ging in 1988 met pensioen.

Olivia de Havilland in 2016. Beeld ap
Olivia de Havilland in 2016.Beeld ap

Ruim vijftien jaar waren ze weg; de meiden van TLC. En dat leek ook zo te blijven. De nooit helemaal opgeloste ruzies tussen Tionne ‘T-Boz’ Watkins en Rozonda ‘Chilli’ Thomas en de tragische dood van rapster Lisa ‘Left-Eye’ Lopez leken onoverkomelijke hordes voor een comeback van een van de populairste meidengroepen ter wereld.

Ga maar na: zeker 65 miljoen platen verkocht TLC tussen eind jaren negentig en begin deze eeuw. Overladen werden ze met Grammy’s en andere prijzen dankzij hits als No Scubs, Waterfalls, Creep, en Unpretty. En dan waren er nog de vele fashionstatements die het powertrio maakte met hun kleding.

Maar in 2002 verloor ‘Left Eye’ Lopez de macht over het stuur tijdens een trip in Honduras. ‘T-Boz’ en Çhill’ konden het daarma twee jaar lang maar moeilijk met elkaar over iets eens worden en verdwenen uiteindelijk uit de spotlights. Tot het idee werd geopperd voor een comeback. Een laatste album als eerbetoon aan de vele fans en de verongelukte ‘Left Eye’.

Of het zou lukken? Een crowdfunding via Kickstarter leverde afgelopen april al een eerste single op, Way Back (feat. Snoop Dogg). Goede reacties bij de internationale muziekmedia volgden en aardig succes op de streaming platforms. Nu is daar vandaag dan toch het langverwachte nieuwe album van TLC, genaamd TLC.

De comeback van de meidengroep is dus een feit. Als zangduo dit keer, maar zoals op de plaat wordt gezongen: ‘Left Eye is still here, irreplaceable position’. En dat zullen de 4.201 fans die samen 430.000 dollar overmaakten om het album van TLC te realiseren volmondig beamen. (Iñaki Oñorbe Genovesi)

Tionne 'T-Boz' Watkins en Rozonda 'Chilli' Thomas. Beeld ap
Tionne 'T-Boz' Watkins en Rozonda 'Chilli' Thomas.Beeld ap

De Nederlandse streamingdienst 22tracks heeft aangekondigd per direct te stoppen. Eind vorig jaar maakte het muziekplatform van oprichter Vincent Reinders al bekend niet langer gebruik te maken van de vaste club van 22 dj’s per stad die elk hun eigen lijstje van 22 nieuwe liedjes bijhielden. In plaats daarvan werd overgestapt naar playlists op Apple Music en Spotify.

‘We stonden vaak voor moeilijke beslissingen en stapten zes maanden geleden over op een afgeslankte versie van ons platform. Nu lijkt het erop dat de tijd daar is om volledig verder te gaan met nieuwe projecten', aldus 22tracks in een verklaring op Facebook. ‘Proberen het hoofd boven water te houden als een gratis door experts gedreven muziekontdekkingsdienst in deze evoluerende markt is een mooie strijd geweest.’

22tracks werd in 2009 gelanceerd. Op dat moment stond de onlinemuziekindustrie in de kinderschoenen. 22tracks was gericht op de ontdekking van nieuwe muziek en artiesten door gebruik te maken van de kennis van plaatselijke smaakmakers. Eerst van Amsterdam, later ook in Brussel, Parijs en Londen. De droom van de streamingdienst was om dat ooit in 22 toonaangevende steden in de wereld te kunnen doen. Zover is het nooit gekomen. Vooral de toenemende invloed van Apple Music en Spotify alsook stijgende hosting- en licentiekosten bleken 22tracks te veel.

Toch is de dienst is trots op wat de afgelopen jaren is bereikt, waaronder het winnen van verschillende prijzen. Ook organiseerde het platform een eigen festival: 22fest. Het is nog onduidelijk wat er met het festival, dat afgelopen mei voor de derde keer in Amsterdam werd gehouden, gaat gebeuren.

De app van 22tracks blijft voorlopig in de lucht, maar wordt niet meer bijgevuld. Daarnaast heeft het platform een playlist online gezet van de beste nummers die voor het eerst via 22tracks te beluisteren waren.

Vincent Reinders, oprichter van 22tracks. Beeld Facebook
Vincent Reinders, oprichter van 22tracks.Beeld Facebook

De Inktspotprijs is voorlopig gered. Het voortbestaan van de belangrijkste (en enige) prijs voor cartoonisten was in acuut gevaar gekomen door het stopzetten van de subsidie door Stichting Democratie en Media. Maar na het verschijnen van een opiniestuk door cartoonist Tjeerd Royaards in de Volkskrant hebben zich de afgelopen dagen nieuwe sponsors aangemeld.

Stichting Pers & Prent. de organisatie achter de Inktspotprijs, heeft van diverse kanten hulp toegezegd gekregen. Naast een aantal financiële giften van particulieren en bedrijven hebben twee grote partijen, Perscentrum Nieuwspoort en het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid, laten weten op structurele basis te willen steunen.

De Inktspotprijs 2017 zal zoals elk jaar worden uitgereikt op de vierde dinsdag van september (dit jaar 26 september) in Nieuwspoort. De jury bestaat dit jaar uit voorzitter Claudia de Breij, Joost Vullings en Casper Sikkema.

null Beeld Concordia
Beeld Concordia

Jay Z heeft eindelijk een muzikaal antwoord op het openhartige album Lemonade van zijn vrouw Beyoncé. Op zijn nieuwe plaat 4:44 geeft de rapper toe dat hij haar heeft bedrogen en biedt hij meermaals zijn excuses aan. De gelijknamige track 4:44 is volgens Jay Z de belangrijkste van het album. 'Het is de kern van de plaat', aldus de rapper tegen iHeartRadio. 'Ik werd letterlijk om 4:44 uur in de nacht wakker om dit nummer te schrijven. Het werd direct de titel van het album. Het is zo'n krachtig lied en ik geloof dat het een van de beste nummers is die ik heb geschreven.'

In het nummer geeft Jay Z toe dat hij voor en tijdens zijn huwelijk met Beyoncé in de fout is gegaan. Ook in andere nummers als Family Feud en Kill Jay Z komt het terug. Zo refereert de rapper aan het liftincident met Beyoncé's zus Solange en aan 'Becky with the good hair', waar Beyoncé eerder over zong op Lemonade. Op het MET-Gala in 2014 viel Solange Jay Z aan terwijl ze in de lift stonden.

Al langer deden vele verhalen de ronde over een huwelijkscrisis tussen Beyoncé en Jay Z. Die werden versterkt toen Beyoncé vorig jaar april plots Lemonade uitbracht. Daarop zong de popster een aantal keer over een overspelige partner.

Neem de tekst ‘You can taste the dishonesty / It's on your breath as you pass it off so cavalier’ (uit het nummer Pray You Catch Me). Maar ook: ‘Something don't feel right because it ain't right, especially coming up after midnight / I smell your secrets and I'm not too perfect to ever feel this worthless / How did it come down to this, going through your call list? / I don't wanna lose my pride but I'm a fuck me up a bitch (uit (Hold Up). En: ‘This is your final warning / You know I give you life / If you try this shit again you gon' lose your wife (uit Don't Hurt Yourself).

De voormalig Destiny's Child-zangeres bevestigde noch ontkende dat de teksten over Jay Z gaan. Moeder Tina Knowles vertelde dat Beyoncé in een aantal nummers op Lemonade inderdaad zingt over vreemdgaan en de pijn die dit veroorzaakt. Maar ook zij repte met geen woord over Jay Z. 'Het kan over ieders huwelijk gaan. Als je goed luistert, gaat het over hoop en bevrijding.’

Al snel gingen de geruchten dat de verwijzing naar eventuele huwelijksproblemen op Lemonade niet meer dan een publiciteitsstunt was om de verkoop van Beyoncé's plaat te stuwen. De biecht van Jay Z op 4:44 werpt echter weer de nodige twijfels op.

Hoe dan ook, het huwelijk tussen Jay Z en Beyoncé lijkt intussen in rustiger vaarwater met de geboorte van hun tweeling afgelopen maand. De twee hebben samen ook een dochter van 5: Blue Ivy.

Jay Z Beeld epa
Jay ZBeeld epa

Peter Dijkstra (39) wordt vanaf 2018 ‘eerste gastdirigent’ van het Groot Omroepkoor. Dijkstra wordt gezien als een van de beste klassieke koordirigenten ter wereld. Hij was van 2005 tot 2016 chef van het veelgeprezen Chor des Bayerischen Rundfunks in München. Het is zijn tweede aanstelling in korte tijd bij een topkoor in eigen land: sinds 2015 is hij chef van het Nederlands Kamerkoor.

Dijkstra zegt te gaan werken aan stilistische verbreding en zal zijn stempel drukken op het repertoire. ‘Dit koor heeft een geweldige basisklank’, zegt hij. ‘Door de omvang is het de uitdaging om de energie te bundelen en het koor één kant op te bewegen. Als dat lukt, weet je echt niet wat je hoort.’

Bij het Groot Omroepkoor (dat zich richt op grootschalige en symfonische programma’s) zal hij vijf weken per jaar werken en jaarlijks aan drie grote producties meewerken, per seizoen geeft hij één a cappella-concert. Hij tekent een contract voor vier jaar.

Dijkstra, opgegroeid in het Noord-Drentse Roden, komt uit een koorfamilie. Zijn in maart dit jaar overleden vader Bouwe Dijkstra richtte onder meer het Roder Jongenskoor op, waar zoon Peter als kind in zong. Na zijn studies koordirectie (in Den Haag, Keulen en Stockholm: summa cum laude afgerond) werkte hij al in 2000-2001 als assistent bij het Groot Omroepkoor.

Onlangs werd bekend dat dirigent Klaas Stok, die nu als koorleider zorgt voor de het instuderen, in 2018 wordt aangesteld bij het NDR Chor in Hamburg. Het Groot Omroepkoor beraadt zich nog op de opvolging van Stok. (Merlijn Kerkhof)

De Academy Of Motion Picture Arts, die jaarlijks de Oscars toekent, heeft 774 nieuwe leden toegevoegd aan de organisatie - een record. Van de nieuwelingen, afkomstig uit 57 landen, is 39 procent vrouw en 30 procent gekleurd. Enkele bekende namen onder de nieuwe leden zijn zijn acteurs Riz Ahmed, Priyanka Chopra, Terry Crews, ‘Wonder woman’ Gal Gadot en Donald Glover.

Door de uitbreiding gaat het aandeel vrouwen van 27 naar 28 procent en is 13 procent van de leden gekleurd. De Academy stelde zich twee jaar geleden ten doel het aandeel vrouwen en minderheden vóór 2020 te verdubbelen. De maatregel volgde onder meer op de kritiek dat in 2015 en 2016 geen enkele zwarte acteur werd genomineerd voor een Oscar. De ophef hierover leidde onder meer tot enkele bijtende opmerkingen van de toenmalige Oscar-presentator en zwarte komiek Chris Rock. Op sociale media werd met de hashtag #OscarsSoWhite volop geprotesteerd.

Dit jaar was de uitreiking al geen uitsluitend wit feestje meer. Zo behoorden Denzel Washington, Ruth Negga, Barry Jenkins, Mahershala Ali en Viola Davis tot de genomineerden. Uiteindelijk namen Mahershala Ali (Moonlight) voor beste mannelijke bijrol en Viola Davis (Fences) voor beste vrouwelijke bijrol een gouden beeld mee naar huis. Regisseur Barry Jenkins’ film Moonlight werd - na de legendarische blunder met het verkeerde kaartje - beloond met de Oscar voor beste film.

Toch lijkt er nog een lange weg te gaan voor de Oscars, getuige een emotioneel interview dat actrice Halle Berry deze week gaf aan Teen Vogue. Berry, die in 2002 als eerste zwarte vrouw de Oscar voor beste actrice won voor haar rol in Monster’s Ball, verklaarde ‘diep gekwetst en verdrietig’ te zijn dat haar Oscar niet méér heeft betekend voor niet-blanke vrouwen in Hollywood.

In haar emotionele acceptatiespeech droeg Berry haar Academy Award destijds op aan ‘elke naamloze, genegeerde donkere vrouw die nu een kans heeft, want vanavond is deze deur geopend.’ Vijftien jaar later is de 50-jarige Berry echter nog steeds de enige zwarte actrice die de hoogste eer in de filmwereld heeft gekregen. ‘Dat moment betekende echt helemaal niks. Ik dacht toen dat het ergens voor stond, maar nu denk ik dat het helemaal geen betekenis heeft gehad.’ (Iñaki Oñorbe Genovesi)

Acteur Mahershala Ali, die dit jaar voor zijn prestaties in Moonlight een Oscar won in de categorie Beste mannelijke bijrol. Beeld photo_news
Acteur Mahershala Ali, die dit jaar voor zijn prestaties in Moonlight een Oscar won in de categorie Beste mannelijke bijrol.Beeld photo_news

Juryvoorzitter Anna Enquist heeft woensdagavond de vijf nominaties bekendgemaakt voor de Europese Literatuurprijs 2017, die 2 november zal worden uitgereikt. De prijs is bestemd voor de beste hedendaagse Europese roman die in 2016 in Nederlandse vertaling is verschenen.

De jury heeft de volgende titels genomineerd: De melancholie van het verzet van László Krasznahorkai (vertaald uit het Hongaars door Mari Alföldy), Schittering van Margaret Mazzantini (vertaald uit het Italiaans door Miriam Bunnik en Mara Schepers), Verdriet is het ding met veren van Max Porter (vertaald uit het Engels door Saskia van der Lingen), Swing time van Zadie Smith (vertaald uit het Engels door Peter Abelsen) en Ons soort mensen van Juli Zeh (vertaald uit het Duits door Annemarie Vlaming).

De prijs is een onderscheiding voor zowel de schrijver als de vertaler. De winnende schrijver krijgt 10.000 euro, de vertaler 5.000 euro. Vorig jaar ging de onderscheiding naar Zeldzame aarden van Sandro Veronesi, uit het Italiaans vertaald door Rob Gerritsen. (Mark Moorman)

Michael Bond, de bedenker en schrijver van de boekenreeks rond beertje Paddington, is op 91-jarige leeftijd overleden. Het eerste boek rond de bruine teddybeer met duffeljas en gummilaarzen verscheen in 1958. Sindsdien verschenen ongeveer twintig boeken over Paddington, die werd vernoemd naar het Londense treinstation waar hij werd gevonden na een lange reis vanuit het 'diepe, donkere Peru'.

Volgens uitgever Harper Collins zijn wereldwijd 35 miljoen exemplaren van de boeken van Paddington verkocht. Daarnaast verscheen allerhande merchandise met de afbeelding van de beroemde teddybeer, zoals mokken, rugtassen en kleding. In 2014 schreef Bond zijn laatste verhaal over Paddington: Love from Paddington. Dat jaar verscheen ook de film Paddington, met onder meer Nicole Kidman en Hugh Bonneville. Paddington 2 wordt in oktober verwacht.

Naast meer dan 200 andere kinderboeken. schreef Bond ook boeken voor volwassenen. Hij bleef zijn hele leven in Londen wonen, niet ver van het Paddington treinstation.

Michael Bond met beertje Paddington bij de première van de film in 2014. Beeld ISOPIX
Michael Bond met beertje Paddington bij de première van de film in 2014.Beeld ISOPIX

Rosanne Hertzberger schuift als eerste aan in het 30e seizoen van VPRO-programma Zomergasten. De schrijver, columnist en microbioloog gidst de kijker op 23 juli langs de door haar uitgekozen fragmenten. De VPRO maakt vanaf vandaag elke dag via Facebook de volgende gast bekend.

Op Twitter noemt Hertzberger de uitnodiging een grote eer. ‘In mijn avond wil ik een aantal ongehoorzame mensen laten zien, in de wetenschap en in het leven. En ik wil laten zien hoe de mens de natuur naar zijn hand zet. Hoe we dat altijd al doen en hoe dat de normaalste zaak van de wereld is’, zo zei ze tegen de VPRO.

Hertzberger promoveerde in de microbiologie aan de Universiteit van Amsterdam en deed daarna onderzoek in Amerika. Ze keerde vorig jaar terug naar Nederland. In de zaterdagkrant van NRC Handelsblad schrijft Hertzberger columns waarin ze onder meer de angst voor e-nummers hekelt. Over dat onderwerp verscheen ook een boek van haar hand.

In haar column stelde Hertzberger ook het seksisme in de online show DumpertReeten aan de kaak. Dit resulteerde uiteindelijk in een open brief waarin meer dan 100 prominente vrouwen bedrijven opriepen niet langer te adverteren op GeenStijl.

Rosanne Hertzberger Beeld Valentina Vos
Rosanne HertzbergerBeeld Valentina Vos

De Zweedse acteur Michael Nyqvist is dinsdag op 56-jarige leeftijd gestorven aan de gevolgen van longkanker. Nyqvist verwierf vooral bekendheid als hoofdrolspeler in de originele Millennium-trilogie.

'Met diepe bedroefdheid' bevestigde Nyqvists woordvoerder het overlijden van de acteur aan verschillende media. 'Onze geliefde Michael, een van de meest gerespecteerde en succesvolste acteurs uit Zweden, is in het bijzijn van zijn familie rustig heengegaan na een strijd van een jaar lang tegen longkanker.'

In de succesvolle verfilmingen van de Millennium-trilogie van Stieg Larsson, waarvan wereldwijd miljoenen exemplaren werden verkocht, vertolkte Nyqvist de rol van journalist Mikael Blomkvist. Samen met Lisbeth Salander (vertolkt door actrice Noomi Rapace) legde hij een aantal schandalen binnen de Zweedse maatschappij bloot.

Het succes van de verfilmingen leverde de Zweed internationale rollen op. Zo was hij naast Tom Cruise te zien in de Mission: Impossible-film Ghost Protocol en speelde hij met Keanu Reeves in John Wick. Tweemaal won hij een Guldbagge, het Zweedse equivalent van het Gouden Kalf.

De Zweedse acteur Michael Nyqvist Beeld epa
De Zweedse acteur Michael NyqvistBeeld epa

Jeruzalem? Athene? Of - en daar hoopte zijn Nederlandse uitgever stiekem een beetje op - misschien toch Amsterdam? Er werd de afgelopen maanden flink gespeculeerd over de locatie waar Dan Brown zijn nieuwste boek zou situeren. Dinsdagmiddag kwam aan al dat gegok een einde. Robert Langdon gaat in Browns nieuwste boek puzzelen en spannende avonturen beleven in Spanje. Om precies te zijn: in Madrid, Barcelona, Sevilla en Bilbao, de stad van het Guggenheim Museum.

Titel en omslag van het nieuwste boek van de auteur van De Da Vinci Code en Het Verloren Symbool werden ook bekend gemaakt door zijn Amerikaanse uitgever Doubleday. Kort en bondig: Origin. De Nederlandse uitgeverij Luitingh-Sijthoff maakt er Oorsprong van. De thriller zal wereldwijd op dezelfde dag verschijnen, op 3 oktober.

Uit het persbericht: ‘In deze steden belandt Langdon op het kruispunt van de twee vragen die de mensheid al eeuwenlang bezighouden: Waar komen wij vandaan? Waar gaan wij naartoe?’

Over het verhaal wordt verder nog weinig verteld. In Oorsprong vormt Brown ‘een mozaïek van codes, wetenschap, religie, geschiedenis, kunst en architectuur tot een razend spannende thriller’. Hij geeft daarmee ‘een frisse draai aan de stijl die zijn handelsmerk werd’. Moderne kunst en innovatieve technologie zullen hierbij een belangrijke rol spelen. Nog een citaat: ‘Hiermee wordt aan zijn schrijverschap een nieuwe dimensie toegevoegd’.

Brown (1964) werd in 2003 wereldberoemd - en schathemeltjerijk - met zijn boek De Da Vinci Code, waarin hoogleraar religieuze symboliek Langdon op zoek gaat naar de Heilige Graal. Nadien verschenen van de Amerikaanse auteur nog bestsellers als Het verloren symbool en Inferno. Plaatsen van handeling waren in die boeken Italië, Parijs, maar ook Washington. Voor zijn nieuwste boek kwam Amsterdam even in beeld. Fans dachten een vingerwijzing te zien aan Browns bezoekjes aan de Bibliotheca Philosophica Hermetica in Amsterdam, die werd gesticht door voormalig zakenman Joost Ritman.

In deze bibliotheek zijn zeldzame filosofische, religieuze en esoterische boeken uit de 15de eeuw tot heden te vinden. Brown deed er onder meer inspiratie op voor zijn boeken Het verloren Symbool en Inferno. Vorig jaar schonk hij de bibliotheek 300 duizend euro.

Zijn vrouw Blythe heeft nog een andere band met Nederland: Ze is gek van Friese paarden. Het stel is mede-eigenaar van de Historic Runnymade Farm, een Friese paardenstoeterij in New Hampshire.

Maar jammer voor zijn Nederlandse fans, het vijfde avontuur van Langdon speelt zich dus niet af in Amsterdam of Friesland, maar in Spanje. Op de trailer wordt helaas nog maar bitter weinig onthuld over het verhaal. Meer dan de cover krijgen we eigenlijk niet te zien.

De thrillers van Dan Brown zijn in 56 landen uitgegeven en er werden wereldwijd al meer dan 200 miljoen boeken van hem verkocht. Alleen al in Nederland en België zijn meer dan 5 miljoen exemplaren over de toonbank gegaan. (Rolf Bos)

Boekomslag Dan Browns nieuwst boek Oorsprong. Beeld .
Boekomslag Dan Browns nieuwst boek Oorsprong.Beeld .

In 2009 sprak de Volkskrant met de succesvolle schrijver over de afwijzing van zijn eerste boek, nauwkeurige research en zijn verleden als popmuzikant.

Het leven van Colonel Tom Parker, de Nederlandse manager van Elvis Presley, wordt verfilmd. Spencer Proffer, Steve Binder en Joe Berlinger werken aan een biopic gebaseerd op het boek The Colonel: The Extraordinary Story of Colonel Tom Parker and Elvis Presley van schrijfster Alanna Nash.

Binder werkte in het verleden zelf met Parker bij het produceren en regisseren van een NBC-special over Elvis in 1968. ‘Het 'echte' verhaal van The Colonel is nooit verteld en ik beloof dat je er voor op het randje van je stoel gaat zitten. Ik was daar en ik kende hem’, aldus Binder tegen het Amerikaanse blad Variety.

Tom Parker, pseudoniem voor Andreas Cornelis van Kuijk uit Breda, emigreerde als 20-jarige zonder papieren naar de Verenigde Staten. Volgens een nooit helemaal bevestigd verhaal zou zijn plotselinge vertrek uit Breda te maken hebben gehad met een roofmoord op de vrouw van een plaatselijke groenteboer. Zijn hele leven lang bleef The Colonel, die geen echte kolonel was, zwijgen over zijn Nederlandse achtergrond. Ook loog hij in Amerika een leven bij elkaar.

Toch wist Parker het in 1955 tot manager van Elvis Presley te schoppen en hem tot de beroemdste artiest van de wereld te maken. Hij zou voor de King blijven werken tot aan diens dood in 1977.

In 1997 overleed Parker zelf op 87-jarige leeftijd in Las Vegas. De laatste jaren van zijn leven sleet The Colonel met zijn dertig jaar jongere vrouw aan de casinotafels waar hij al zijn met Elvis Presley verdiende fortuin vergokte. (Iñaki Oñorbe Genovesi)

John Schoorl ging op kruistocht naar Elvis en kwam nog nooit zo dichtbij

Het was bepaald niet de eerste keer dat Volkskrant-redacteur en Elvis-adept John Schoorl naar Graceland trok. Maar zó dicht bij de King kwam hij niet eerder.

null Beeld YouTube
Beeld YouTube
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden