Culturele chipknip?

Minister Van der Hoeven van Onderwijs en Cultuur wil scholieren een cultuurpas geven ter waarde van 15 euro. Vijf vragen over de culturele chipknip voor jongeren....

Jeroen Junte

Wie krijgen de nieuwe cultuurpas, en wanneer?

Vanaf het schooljaar 2008-2009 krijgen alle scholieren in het voortgezet onderwijs een cultuurpas. Het gaat dus om bijna één miljoen jongeren tussen de 12 en 19 jaar. Ze kunnen daarmee naar alle geregistreerde kunstinstellingen als musea, theaters en concertzalen. Maar ook bezoek aan een popfestival als Lowlands of de bioscopen behoort tot de mogelijkheden. Verder kan busvervoer voor een cultureel schooluitje gezamenlijk worden betaald met deze kaart. Al zijn er natuurlijk grenzen; zo is het volgens de minister nog maar de vraag of scholieren er de nieuwe dvd van Harry Potter mee moeten kunnen aanschaffen.

En dat allemaal voor maar 15 euro per jaar?

Dat is inderdaad nauwelijks genoeg voor een popconcert, laat staan voor een opera. Maar de cultuurpas is vooral bedoeld om interesse voor cultuur te bevorderen, niet om álle concerten en toneelvoorstellingen mee te betalen. Ook verwacht de minister dat al die culturele instellingen die zo graag meer jongeren willen trekken een aangepast (lees: lager) tarief gaan rekenen aan cultuurpashouders. Het tegoed op de cultuurpas kan door anderen wordt aangevuld, bijvoorbeeld door ouders of gemeenten en wie weet zelfs door commerciële partijen, zoals banken, die een welkomstbedrag bij het openen van een nieuwe rekening zouden kunnen storten. Overigens staat het bedrag van 15 euro namens de overheid nog niet vast. Zo kan de de Tweede Kamer beslissen dat dit bedrag omhoog moet, iets wat diverse Kamerleden nu al hebben voorgesteld.

Hoe worden jongeren nu tegemoetgekomen in hun cultuurconsumptie?

Scholieren in de bovenbouw van het voortgezet onderwijs die het verplichte vak CKV volgen krijgen nu eenmalig vouchers ter waarde van 22,50 euro waarmee ze kaarten voor culturele evenementen kunnen kopen. Dit bedrag is een tegemoetkoming in de kosten voor de activiteiten die scholieren voor het CKV-vak moeten ondernemen – vier bij VMBO en tien bij VWO. Ook krijgen ze eenmalig een CJP-jaarabonnement. Dit systeem vervalt in 2008, al kan met CJP nog worden onderhandeld.

Waarom gaat dit systeem op de schop?

Het systeem van officiële vouchers (op naam en gedrukt door de firma Van Enschede) gaf te veel administratieve rompslomp. Ook moet de cultuurpas jongeren meer individuele vrijheid bieden bij hun keuze van het doel van het tegoed. De uitjes hoeven immers niet meer te zijn gekoppeld aan het CKV-onderwijs. Maar wat de doorslag gaf, is dat het vouchersysteem ouderwets is en niet meer aansluit bij de belevingswereld van jongeren. Al staat nog niet vast hoe de nieuwe cultuurpas er uit gaat zien. Vooralsnog denkt de minister aan een chipknip. Maar als er in de toekomst een eenvoudige manier wordt ontwikkeld om via internet kaartjes te bestellen, dan behoort ook dat tot de mogelijkheden.

Zitten jongeren eigenlijk wel te wachten op zo’n cultuurpas?

Volgens het CJP, dat nu de administratie en de vergoeding van de vouchers aan de culturele instellingen verzorgt, wordt 76 procent gebruikt. En heus niet alleen voor een filmpje op zaterdagavond. Het populairst zijn de podiumkunsten, gevolgd door ondersteunende cultuuractiviteiten als dansworkshops of dj-lessen. Daarna pas komen de bioscopen, aanvankelijk nog de populairste manier om de vouchers te verzilveren. Musea en popconcerten zijn hekkensluiters.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden