Culturele bijltjesdag: Orkater en Noorderslag verliezen subsidies

Orkater, het Amsterdamse muziektheatergezelschap van Marc van Warmerdam, raakt zijn meerjarige subsidie van het Fonds Podiumkunsten kwijt. Het fonds heeft vandaag bekendgemaakt hoe de ruim 25 miljoen subsidie de komende vier jaar over de gezelschappen, festivals en culturele instellingen wordt verdeeld. En dat betekent bijltjesdag, niet alleen voor Orkater.

De Nederlandse rockband De Staat met leadzanger Torre Florim met treden op tijdens de eerste dag van het muziekfestival Pinkpop.Beeld anp

Ook Dood Paard, kamerkoor Capella Amsterdam en dansproductiehuis Korzo raken hun landelijke subsidie kwijt. Den Haag lijkt van alle plaatsen de grootste verliezer: van de dertien lokale aanvragers krijgen er slechts drie geld, tegen bijvoorbeeld elf van de achttien in de stad Utrecht.

Voor een aantal nieuwe aanvragers is er goed nieuws. De prioritering door de afzonderlijke adviescommissies leidt namelijk tot doorstroming: van de 84 gehonoreerde aanvragers zijn er 28 nieuw, bijvoorbeeld festival Le Guess Who?, theatermaakster Marjolijn van Heemstra en de groep Moeremans&Sons. Meest opvallende nieuwkomer is de rockgroep De Staat. Een paar kleine aanvragers zijn gehonoreerd vanwege hun plannen op locatie, met actuele thema's zoals in Groningen rond de gaswinning (Theatergroep Jan Vos).

Bezuinigingen

Het fonds, dat van essentieel belang is voor de veelkleurigheid, dynamiek en vernieuwing van de podiumkunsten in Nederland, wist dat het fors overvraagd zou worden. Het totaal beschikbare jaarbudget, vier jaar geleden nog met 30 procent gekort, is nu een kleine 27 miljoen euro. Er werd door 212 aanvragers ruim het dubbele aangevraagd: 54 miljoen. 'De bezuinigingen woekeren nog steeds door,' aldus FPK-directeur Henriëtte Post. 'Veel aanvragers hebben het vier jaar lang met kunst- en vliegwerk gered, maar komen nu in de problemen.'

Dat betekent dat een deel van de positief beoordeelde plannen buiten de boot valt, in sommige sectoren zelfs de helft of meer. Bij de festivals is dit het meest schrijnend, te meer daar die een groot publiek trekken voor onalledaagse optredens: 23 van de 34 positief beoordeelde festivals krijgen geen vierjarige subsidie. Zo verliezen Noorderslag en het Nederlands Theater Festival hun landelijke, structurele subsidie. Theaterfestival Boulevard krijgt deze ronde wel het gevraagde bedrag, het Holland Dance Festival niet.

Artvark Saxophone Quartet. Eén van de nieuwe instromers.Beeld Marcel van den Broek

Het Fonds constateert dat de verkleuring van de gesubsidieerde podiumkunsten nog steeds achterblijft bij de demografische ontwikkeling, al probeert het een impuls te geven met geld voor bijvoorbeeld festival Summer Dance Forever en theatergroep Urban Myth. 'Omdat de podiumkunsten urgent en actueel willen en moeten zijn, horen ze voor en achter de schermen een afspiegeling te zijn van een snel veranderend Nederland. Dat kan beter', aldus Post.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden