Cuba-toerist brengt Mulisch’ opdracht aan Castro retour

Boek van Harry Mulisch met diens opdracht aan Fidel Castro duikt op. Mulisch: ‘We schrijven nu andere boeken.’..

‘Het woord bij de daad gaat over de revolutie op Cuba, die vooral aan Fidel Castro te danken is. Het leek me destijds niet meer dan netjes hem een exemplaar met opdracht te sturen.’ Bijna veertig jaar nadat Harry Mulisch zijn getuigenis van de revolutie op Cuba liet opsturen naar El Líder Máximo, is het boek met handgeschreven opdracht weer in Nederland.

‘Dedicado en admiración a Comandante Fidel Castro, que con el pueblo cubano da un salto adelante, no de cien, sino de mil años!’, schreef Mulisch: ‘Opgedragen in bewondering aan commandant Fidel Castro, die met zijn Cubaanse volk een sprong voorwaarts heeft gemaakt, niet van honderd maar van duizend jaar!’

Het boek dook op 6 juni tijdens een taxatiedag op in Amsterdam. Volgens antiquaar Fokas Holthuis uit Den Haag ontdekte een Nederlandse toerist het werk onlangs in een boekwinkeltje in Havana, waar hij het voor 3 pesos (ruim 2 euro) kocht.

Mulisch: ‘Ik geloof dat mijn uitgever het boek naar de Cubaanse ambassade heeft gestuurd, die het vervolgens naar Cuba heeft doorgestuurd. De grote vraag is nu natuurlijk hoe het in dat winkeltje terecht is gekomen. Want ik neem niet aan dat Castro het daar zelf is gaan brengen.’

Mulisch bezocht Cuba drie maal, in 1967, 1968 en 1969. Hij ontmoette er Castro, en maakte zich, net als veel andere Nederlandse intellectuelen en kunstenaars, kwaad over de propaganda waarmee het Westen Cuba in een kwaad daglicht stelde.

Het woord bij de daad was bedoeld als tegenwicht. Later is Mulisch daar veel over aangevallen, maar er iets over zeggen wil hij niet. ‘We leven nu in een andere tijd, we schrijven nu andere boeken.’

Holthuis schat de waarde van Het woord bij de daad op 2.500 euro of meer, maar zegt dat de eigenaar het boek niet wil verkopen.

Mulisch zelf gaat geen bod uitbrengen. ‘Laat de nieuwe eigenaar het maar koesteren.’

De opdracht van Harry Mulisch aan Fidel Castro in een exemplaar van Het woord bij de daad.
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden