Review

Creatures combineert urban dans met klassieke muziek

De samenwerking tussen dansgroep ISH en Het Balletorkest brengt een toegankelijk en dynamisch spektakel voort. Urban-dansstijlen en klassieke muziek blijken een kleurrijke en energieke combinatie.

Annette Embrechts
null Beeld Studio Breed
Beeld Studio Breed

Wie 500 miljoen jaar evolutie in één uur dans wil samenvatten, denkt snel aan golfbewegingen over de grond, waaruit aan-land-kruipende motoriek tevoorschijn plopt en lichamen zich oprichten voor een verticaal scheppingsproces. Zo lineair pakt Shailesh Bahoran van de energieke urban-dansgroep ISH zijn spektakelchoreografie Creatures inderdaad aan. Samengeklonterde dansers 'barsten' uit witte omhulsels en transformeren van waterdieren in landwezens, en zelfs vliegende creaties. Hij gebruikt acrobatiek, klauterwerk en basale circuskunst als 'tissue-acts' en abseilen. De overdadig aanwezige golfslag mengt vloeiend met urban-dansstijlen zoals 'poppin' & locking'. Sporadisch cirkelt iemand rond in een headspin. Leuk maar ook braaf en idealistisch, alsof de evolutie zonder slag of stoot is verlopen. ISH durft meestal meer. Maar de show is 'leesbaar' en pakt het familiepubliek makkelijk in.

De echte prestatie van Creatures schuilt in de originele samenwerking met Het Balletorkest. ISH-oprichter en regisseur Marco Gerris heeft 45 musici verrassend speels en soepel in beweging gekregen. Koperblazers paraderen door de Zuiveringshal, met dino-ribben op hun rug. Legt het beest het loodje, vlijen ze zich musicerend neer op het beton. Een contrabassist rent met instrument en al tussen sluipende landwezens door.

Het muziekrepertoire mag gedurfder, dat leunt op evergreens van Debussy, Ligeti, Mozart, Tan Dun en natuurlijk de Danse Macabre van Saint-Saëns. Maar de razendsnelle verplaatsingen en verkleedpartijen leveren kleurrijke dynamiek op. Creatures is geslaagd als toegankelijke combinatie van dans en klassieke muziek.

Creatures

Door ISH en Het Balletorkest. 14/5, Zuiveringshal West, Westergasfabriek, Amsterdam. Daar t/m 22/5.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden